Kako šparate in kje živite?
Posted 20 October 2021 - 01:27 PM

Pablo Picasso
Posted 20 October 2021 - 01:30 PM
Ja, me je M. prisilil z zvijačo
Ljudje imajo radi, da jim kaj poveš, v pravih količinah, v skromnem, zaupnem tonu, in mislijo, da te poznajo, ampak te ne poznajo, poznajo podatke o tebi, dobijo samo dejstva, ne občutkov, ne, kaj si misliš o čemer koli, ne, kako si zaradi stvari, ki so se ti zgodile ali si se odločil zanje, tak, kot si. Vse, kar naredijo, je, da te napolnijo s svojimi občutki in mnenji in opažanji in ustvarijo novo življenje, ki ima s tvojim bolj malo zveze, in tako si varen. (Per Petterson: Konje krast)
Posted 20 October 2021 - 01:35 PM
Ja. Brez zvijače
Eno je, da mi služba vplačuje v 2. steber, drugače dam pa od vsake plače po 230€ na stran - 100€ na 15 let in 130€ na 30 let.
Posted 20 October 2021 - 01:35 PM
Posted 20 October 2021 - 01:38 PM

Pablo Picasso
Posted 20 October 2021 - 01:43 PM
Hahaha, hvala enako. Ko gledam kakšno je stanje z penzijami si mislim, da bo treba začet zdaj, da bo za dostojno penzijo. Če pa želiš trenutno si kaj naredit pa neke večje zneske že skoraj težko daš na stran.
Nam služba vplačuje v ta 2. steber, kolikor vem dobiš potem pri penziji cca 50€/mesečno zraven.
Vse dodatne info dobrodošle.
[Napoleon]
Posted 20 October 2021 - 02:13 PM
Nimam trenutno rezerve, da bi si za pokojnino dajala na stran, čeprav dobiš potem z olajšavo nek delež nazaj. Bom pa začela, ko bo gradnja za nami in bom lahko približno vedela koliko bo razpoložljivega. Delala bom še dolgo, tako ni straha, da bi premalo privarčevala do penzije, tudi, če se za to odločim čez 5 let
Posted 20 October 2021 - 02:16 PM

Jaz sem si ob vrnitvi v Slovenijo ob podpisu pogodbe itak mislila 'eh, naša generacija penzije tako ali tako ne bo dočakala, ne rabim tega', zdaj sem pa čisto zapaničarila.
Pablo Picasso
Posted 20 October 2021 - 02:21 PM
Nimam trenutno rezerve, da bi si za pokojnino dajala na stran,
enako
Put A Kilt On It!
Everybody knows how to raise children, except the people who have them.
Posted 20 October 2021 - 02:33 PM
Pablo Picasso
Posted 20 October 2021 - 02:41 PM
Ne vem, jaz imam trenutno neko krizo se mi zdi. Nimam občutka, da sem pretirano zapravljiva, po drugi strani pa se mi zdi, da ne morem dati nekega pametnega zneska mesečno na stran, sploh glede na to da nimam otrok in nekih drugih takih stroškov. Tako da se trudim s planiranjem in sledenjem stroškov, pa ko malo ocenjujem koliko lahko na letni ravni prihranim in koliko bi rabila za neko investicijo me kar malo mine. Sploh ne vem ali bi dobila dovolj kredita ali pa odplačevala do penzije. Sama zaenkrat niti nimam želje it v nek tak projekt, bom šparala pa bomo sproti videli kaj bo prinesel čas.
[Napoleon]
Posted 21 October 2021 - 11:37 AM
Coco, nisi edina. Jaz tudi nimam pojma o pokojninskih varčevanjih, skladih, življenjskih zavarovanjih itd. Nimam NIČ! Sploh ne vem, kje in kako se varčuje za penzijo. Jaz bi potrebovala nekoga, ki se na to spozna, da bi mi vse razložil.
Glede varčevanja na splošno pa: jaz sem si v začetku leta naredila ZA-TO varčevalnik preko spletne banke NKBM, zgolj informativno, da vidim, koliko dejansko uspem prišparat. Sem takrat rekla, da bom zategnila pas in res ne bom zapravljala za stvari, ki jih ne rabim nujno. No, tega se itak ne držim tako strogo, kot sem si zamislila, haha. Cilj mi je bil, da v 1 letu prihranim 5.000 €. Trenutno sem na cca 5.200, tako da mi bo do konca leta uspelo prihranit okrog 6.000 €.
V Toshl aplikacijo si sproti vpisujem stroške (mogoče kdaj kakšno malenkost pozabim) in prihodke (plačo, otroški dodatek, regres, pa tudi če npr prodam kaj od otroške opreme), na koncu meseca odštejem in razliko s trr-ja prenesem na varčevalnik.
"Life is like a box of chocolates. You never know what you're gonna get."
Posted 28 April 2022 - 12:21 PM

Ima kdo sklenjeno življ. zavarovanje za primer smrti, težke bolezni, invalidnosti ali pa kot obliko varčevanja?
V kontaktu sem bila z agentom od Generalija, joj koliko enega nakladanja, saj sem mu rekla, da je to preveč novih informacij.
Mi bo poslal neke brošure.
Naj že vendar država ukine premijo za dopolnilno zdravstveno zavarovanje in bo to da imajo eni 1 € cenejšo premijo od drugih, popolnoma brezpredmetno.

"Opinion is really the lowest form of human knowledge. It requires no accountability, no understanding. The highest form of knowledge is empathy, for it requires us to suspend our egos and live in another’s world. It requires profound purpose larger than the self kind of understanding."
Bill Bullard
Posted 28 April 2022 - 03:52 PM
Posted 28 April 2022 - 03:55 PM
Posted 28 April 2022 - 04:48 PM
Zakonsko se za manj kot 10 let vplačevanja menda ne splača, ker se tisti znesek obdavči, nad 10 let pa ne.
"Opinion is really the lowest form of human knowledge. It requires no accountability, no understanding. The highest form of knowledge is empathy, for it requires us to suspend our egos and live in another’s world. It requires profound purpose larger than the self kind of understanding."
Bill Bullard
Posted 28 April 2022 - 05:54 PM
Posted 30 April 2022 - 05:26 PM
"Life is like a box of chocolates. You never know what you're gonna get."
Posted 30 April 2022 - 07:56 PM
ce bi kdo brosure od Generalija, lahko posljem po mailu
p.s. glavna težava sedaj je inflacija in nizke obresti. Prihranke imet samo na banki pomeni, da bodo v nekaj letih manj vredni kot sedaj.
Bill Bullard
0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users