Jump to content

Photo

Zaroka / poroka

• Please log in to reply
1324 replies to this topic

#441 Kami

Kami

Ginger Mrs. Darcy / Fraser

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 24550 posts

Posted 29 January 2013 - 11:06 AM

Kdaj je po vašem mnenju pravi čas za poroko, glede na to, koliko časa je par skupaj, starost in ostale okoliščine?

takrat, ko nekdo začuti ... kot je ena napisala ... eni po pol leta, eni nikoli.

Sicer tudi jaz po 15ih letih zveze in skoraj toliko skupnega življenja ne čutim nobene potrebe po poroki. Nikoli nisem.

podpis

moj bi se danes, če bi ilo treba, jaz pa vztrajam na tem, da je najina poroka otroka in skupen kredit za stanovanje.

pri meni je enako. Pri 23ih sem podpisala kredit za 15 let in sem/sva  morala biti še kako prepričana, da je "to - to" .

Kar se mene tiče je to bistveno večje potrdilo v "verjeti v najino vezo"  kot poroka. Ampak smo si pa seveda različni.

Priimka ne bi prevzemala njegovega in on to ve. Ni mu sicer (100%) prav ampak razume spoštuje mojo odločitev.

enako.

Jaz niti ne razumem zakaj bi morala svojo ljubezen do nekoga potrditi še pred bogom.

Cerkev itak samo kasira s tem.

jaz imam enako razmišljanje tudi za civilno ... zakaj moram najino vezo pred komer koli potrdit, dokazat, obljubit.

Sploh so mi pa te obljube neki najbolj brezveznega ... do smrti in podobne floskule. Midva sva si "obljubila" da bova skupaj, dokler bova srečna en z drugim. Ko ne bova več, pakirava kovčke. Pa naj bo to danes, jutri ali čez 20 let.

In jaz sem res eno tako neromantično bitje, da sploh ne razumem koncepta zaroke ... saj če ne bi želela biti z njim, pač ne bi bila. Že samo dejstvo, da sva skupaj je meni "zaroka". Enako ne razumem, da mora moški zaprosit (po možnosti na kolenih) ... razumem pred 100 leti, v dobi emancipacije pa nikakor.

Tudi če bi bila poročena, prstana ne bi nosila, moj tudi ne.

Moj mi vsake toliko celo namigne, da bi se poročil ampak tudi sam ni najbolj prepričan (pa ne vem ali se je navzel mojega odpora ali ne). Enkrat je celo imel preblisk, da bi imela enak priimek. Je ostalo nekako na tem, da poroka načeloma lahko (če mu res nekaj pomeni), ker je meni res popolnoma vseeno, priimek pa ostaja moj (in samo moj).

Imava tudi različne poglede kako bi izgledala poroka ... on bi imel eno vsesplošno žurko. Jaz (če že) bi šla v sredo k matičarju brez kogarkoli. Oz bi se poročila pri kakšnem keltskem druidu ... samo midva... in tega sploh ne bi registrirala nikjer.

Kolega se nikakor noče poročiti ... skupaj imata otroka in ona je šla lepo na občino spremenit priimek v njegovega. Ga tudi vprašala, povedala ni. Ko je prišla domov, ga je samo "obvestila" da se sedaj pišejo enako.

• 0

Put A Kilt On It!

Everybody knows how to raise children, except the people who have them.

#442 _M_

_M_

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 32318 posts

Posted 29 January 2013 - 11:09 AM

To je naredila tudi ena moja znanka, pač poročena nista, se pa vsi trije  z otrokom zdaj enako pišejo...

• 0

#443 Christianne

Christianne

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 6706 posts

Posted 29 January 2013 - 02:02 PM

Jaz sem sicer precej romantična in se mi zdi lepo, če se dva poročita v tem smislu, da pač potrdita svojo ljubezem pred vsemi.

Je pa res, da je odvisno tudi od vzgoje doma. Moja starša nikoli nista poveličevala poroke in mi nikoli nista "privzgojila" tega hrepenenja po poroki s princem na belem konju. Medtem ko so fantovi starši čisto drugačni, vse mora potekati v skladu s tradicijo in je zato poroka skoraj nujna - in važno je imeti veliko poroko.

Mi je pa všeč to, da čeprav sva si s fantom zelo različna glede mnenj in okusov, se pri tem lepo strinjava. Zaenkrat nisva za poroko, nekako se nama ne zdi nujna, mogoče se premisliva, če bova imela kdaj družino.

• 0

#444 Anouk

Anouk

pro libraries

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 25908 posts

Posted 29 January 2013 - 02:10 PM

In jaz sem res eno tako neromantično bitje, da sploh ne razumem koncepta zaroke ... saj če ne bi želela biti z njim, pač ne bi bila. Že samo dejstvo, da sva skupaj je meni "zaroka". Enako ne razumem, da mora moški zaprosit (po možnosti na kolenih) ... razumem pred 100 leti, v dobi emancipacije pa nikakor.

Ja, zmagovalna je pa tista, ko mora starse (oceta) prosit za dovoljenje. Prepis lastnistva, anyone? Pojma nimam, kako so temu uspeli dat nalepko 'romanticno'.

• 0
“Your assumptions are your windows on the world. Scrub them off every once in awhile, or the light won't come in.” - A. Alda

#445 Hevea

Hevea

Chocolate desintegrator

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 12155 posts

Posted 29 January 2013 - 02:13 PM

Jaz nisem sigurna, kaj menim o poroki :D Po eni strani se mi zdi res brezveze in bi pomojem komot živela z nekom neporočena do smrti, po drugi strani bi mi blo pa kind of nice tudi se poročit, mi je všeč ta "mož in žena" komplet :D Me pa malo odbija ves pomp okoli tega. Skoraj najrajši bi bla poročena brez poroke, ampak če že, bi vseeno rajši eno majhno umirjeno z malo gosti kot pa midva in priče na magistratu. Definitivno pa ne kakšne "sanjske" poroke za dvajset tisoč evrov al pa kej. Tudi zaprošanje in podobno, saj je lahko romantično, ampak prosim ne cheesy scen z vrtnicami, klečanjem in podobnim. Al pa najhujše, kakšne javne snubitve v restavracijah ali pa na stadionih itd., kot v filmih :D Neee ne ne. 

Ne gledam pa na poroko kot na nekaj, kar naj bi zvezo zabetoniralo in jo dvignilo na kakšen višji nivo (ali pa uničilo, kot v kakšnih vicih). To je itak odvisno samo od ljudi, poroka bo spremenila zvezo samo tolko, kot partnerja pričakujeta in jo sama spremenita.

• 0

There are no limits to what you can accomplish when you are supposed to be doing something else.

#446 Sarah

Sarah

Chihuahua with Attitude

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 30831 posts

Posted 29 January 2013 - 02:14 PM

Jaz pa si želim, da bi me zaprosil, no ni treba na kolenih sicer, ampak ja.. :D

• 0

Cosa vuoi che ti scriva?
Cosa vuoi che ti dica?
Tu sei ovunque in me.

#447 _M_

_M_

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 32318 posts

Posted 29 January 2013 - 02:18 PM

Jaz sem se prej zamislila ob besedah, ki jih je napisala ena v zvezi s tem, da je skupen kredit ipd  enako "težka" odgovornost in obveza kot pa zaobljuba na matičnem uradu.

Res, jaz sem se že dostikrat zalotila, da sem o tem razmišljala, zdaj ko imava pač ta kredit  za nadaljnjih 13 let in sva skupaj lastnika nepremičnine...

• 0

#448 Špela

Špela

čajna žlička

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 29715 posts
  • Interests:making it happen. :)

Posted 29 January 2013 - 02:24 PM

Mah, meni pa niti krediti ne bi bili garant za karkoli trajnega, prej izgovor. Pač, ja, razumem, želiš si skupnega življenja, greš v nakup nepremičnine skupaj in vse to, ker si to želiš, ti je to nek cilj, v redu - ni mi pa to 'praktična oblika zaobljube', če smatram poroko kot 'simbolično obliko zaobljube'.

• 1

“… People are rivers, always ready to move from one state of being into another. It is not fair, to treat people as if they are finished beings. Everyone is always becoming and unbecoming.” (Kathleen Winter: Annabel.)

Point of view is everything.(Kathleen Winter: Annabel.)

LIVE. LEARN.TRAVEL. LOVE.

#449 Frčica

Frčica

Dobra Samaritanka

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 14254 posts

Posted 29 January 2013 - 02:31 PM

Jaz pa si želim, da bi me zaprosil, no ni treba na kolenih sicer, ampak ja.. :D

Tudi jaz, na izviren način in s krasnim prstanom, ne nujno dragim, ampak takim, pač zame :)

• 0

Ljudje imajo radi, da jim kaj poveš, v pravih količinah, v skromnem, zaupnem tonu, in mislijo, da te poznajo, ampak te ne poznajo, poznajo podatke o tebi, dobijo samo dejstva, ne občutkov, ne, kaj si misliš o čemer koli, ne, kako si zaradi stvari, ki so se ti zgodile ali si se odločil zanje, tak, kot si. Vse, kar naredijo, je, da te napolnijo s svojimi občutki in mnenji in opažanji in ustvarijo novo življenje, ki ima s tvojim  bolj malo zveze, in tako si varen. (Per Petterson: Konje krast)

#450 -supergirl-

-supergirl-

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 5815 posts

Posted 29 January 2013 - 02:41 PM

Mah, meni pa niti krediti ne bi bili garant za karkoli trajnega, prej izgovor. Pač, ja, razumem, želiš si skupnega življenja, greš v nakup nepremičnine skupaj in vse to, ker si to želiš, ti je to nek cilj, v redu - ni mi pa to 'praktična oblika zaobljube', če smatram poroko kot 'simbolično obliko zaobljube'.

tudi kredit ni garant za trajnost, nedvomno. ampak raziti se s kreditom je težje kot brez njega. in če že najemaš visok stanovanjski kredit, moraš biti prepričan v skupno prihodnost. in seveda ni praktična oblika zaobljube (ali simbolična), ampak je ena resna povezava med partnerjema, da sta oba pripravljena na "vezanje". jaz nisem kredita vzela, da se bo sedaj vezala na partnerja, ampak ker sem si želela, da imava lep in urejen dom, najin dom.

• 0

#451 sade

sade

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 10098 posts

Posted 29 January 2013 - 04:36 PM

Jaz pa vedno bolj razmišljam, da res nočem, dame na kolenih zaprosi s prstanom, ker imam svoja dva prstana, ki ju rada nosim in nočem še dodatne navlake. Poročnega bi že nekak stisnila zraven, zaročnega pa nočem.

• 0
"It's impossible." said pride. "It's risky." said experience. "It's
pointless." said reason. "Give it a try." whispered the heart.

#452 Jinadaze

Jinadaze

Tough cookie

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 85952 posts

Posted 29 January 2013 - 06:32 PM

Zanimivo mi je, koliko vas je proti poroki ali neodločenih, ne samo na forumu, nasploh. Jaz sem bila tudi ful proti, ampak pred leti, ko si nisem niti predstavljala bit z nikomer več kot ... 2 leti.

• 0

Normality is a paved road: It's comfortable to walk, but no flowers grow on it. 

― V. Van Gogh

#453 Špela

Špela

čajna žlička

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 29715 posts
  • Interests:making it happen. :)

Posted 29 January 2013 - 06:38 PM

Sej js nisem proti poroki al zakaj si citirala moj post?

• 0

“… People are rivers, always ready to move from one state of being into another. It is not fair, to treat people as if they are finished beings. Everyone is always becoming and unbecoming.” (Kathleen Winter: Annabel.)

Point of view is everything.(Kathleen Winter: Annabel.)

LIVE. LEARN.TRAVEL. LOVE.

#454 Jinadaze

Jinadaze

Tough cookie

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 85952 posts

Posted 29 January 2013 - 06:45 PM

Citirala, ker se strinjam. :D

• 0

― V. Van Gogh

#455 _Planet_

_Planet_

human search engine of cudovita.si

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 27675 posts

Posted 30 January 2013 - 02:33 PM

Jaz nisem proti poroki, ampak meni osebno pač nič ne pomeni. ; )
  • 0
Rape of the mind is a social disorder...

#456 Anouk

Anouk

pro libraries

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 25908 posts

Posted 06 March 2013 - 05:44 PM

With this ring I keep my name 

Zanimiv prispevek na temo spreminjanja priimka po poroki. 

• 0
“Your assumptions are your windows on the world. Scrub them off every once in awhile, or the light won't come in.” - A. Alda

#457 Bea

Bea

čvekalo

• Člani
  • Pip
  • 302 posts
  • Interests:music, animals, travel, books, computers, shopping ;-)

Posted 06 March 2013 - 09:22 PM

poznam par, ki se je poročil takoj, ko je ona začela študirat. Zdaj on dela magisterij, ona pa komaj zdeluje izpite (2. letnik medicine), pa še pred pol leta je rodila. Po eni strani sem vesela zanju, po drugi pa se mi smili otrok. Večino časa ga pazimo vsi ostali, staršema se vidi, da jima je še odveč, da bi raje žurala... 

Mislim, da sta zaroka in poroka super. Samo pa moraš najprej odrast. Pa ne samo na osebni ;)

• 0

#458 Jinadaze

Jinadaze

Tough cookie

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 85952 posts

Posted 11 May 2013 - 05:02 PM

To mi je prav presenetljivo/neverjetno:

But this is a fundamentally different phenomenon as the study also showed that couples that cohabitate before marriage have a higher divorce rate (cohabitation – 51% divorced after 15 years compared to non-cohabitators 39%). 

http://stanford-gibs...25-divorce.html

• 0

― V. Van Gogh

#459 _Planet_

_Planet_

human search engine of cudovita.si

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 27675 posts

Posted 12 May 2013 - 01:27 PM

^^
So že od prej naveličani. : ))
  • 0
Rape of the mind is a social disorder...

#460 Jinadaze

Jinadaze

Tough cookie

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 85952 posts

Posted 12 May 2013 - 01:37 PM

:D

• 0

― V. Van Gogh

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users