Jump to content

Photo

Korona virus / Covid-19

• Please log in to reply
7286 replies to this topic

#4401 Frčica

Frčica

Dobra Samaritanka

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 14285 posts

Posted 14 January 2021 - 09:40 AM

Jina:Napisala sem le tisto točko, ki tebe moti če bi umanjkala-vrtci. Ja, bi preživela, ampak bi te motilo.

Želela sem le, da razumeš, da nekateri zadeve ne prenašajo tako stoično, kot ti. Ti si vajena biti več doma, ker si že prej delala od doma. Napeljevala sem na vživljanje v položaj drugega, le to.

Jaz slabo prenšama avtoriteto, če smatram, da me ta podcenjuje in ne zaupa v mojo razumsko presojo in, da ima ta avtoriteta močne želje po tem, da vpelje totalitarno državo. Bom v tem primeru ubogala, a ne razumem v čem bi naredila nepopravljivo škodo, če bi šla na sprehod okoli blejskega jezera ali v Mesečev zaliv. In tu me izgubijo, ker to ne znajo utemeljiti. In glede vrtse izjem: na živce mi gre, da bi morala nekomu v liste turit list papirja, kjer utemeljujem zakaj prehajam po državi. Čisto iz principa, ker vnaprej domneva, da se grem družit z gručo ljudi in, da sem neodgovorna.

Bi mi pa v procesu žalovanja zelo pomagalo, da bi lahko kam šla, ker je to, da ni točke v prihodnosti, kjer bi videla, da se bodo zadeve izboljšale in se nečesa veselila zelo tesnobno. Tako pa vem, da bom vse vikende naslednja 2 meseca doma. V Ljubljano me zaradi množice spominov niti ne vleče.

• 0

Ljudje imajo radi, da jim kaj poveš, v pravih količinah, v skromnem, zaupnem tonu, in mislijo, da te poznajo, ampak te ne poznajo, poznajo podatke o tebi, dobijo samo dejstva, ne občutkov, ne, kaj si misliš o čemer koli, ne, kako si zaradi stvari, ki so se ti zgodile ali si se odločil zanje, tak, kot si. Vse, kar naredijo, je, da te napolnijo s svojimi občutki in mnenji in opažanji in ustvarijo novo življenje, ki ima s tvojim  bolj malo zveze, in tako si varen. (Per Petterson: Konje krast)

#4402 _M_

_M_

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 32595 posts

Posted 14 January 2021 - 09:47 AM

Men res ni jasno kako zaprte šole pripomorejo k boljši epidemiološki sliki, LOL.
  • 0

#4403 Jinadaze

Jinadaze

Tough cookie

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 86514 posts

Posted 14 January 2021 - 09:51 AM

Frčica, jaz se zaradi ukrepov ne pritožujem predvsem zato, ker sem zaradi covida že dva meseca bolj ali manj bolna. Ne vem, od kod ti to, da sem vajena biti več doma. 

Sem pogledala v vrtčevski koledar, v vrtcu je bil od zaprtja 23. oktobra celih 24 dni.

• 0

Normality is a paved road: It's comfortable to walk, but no flowers grow on it. 

― V. Van Gogh

#4404 Ancka Pomarancka

Ancka Pomarancka

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 26167 posts

Posted 14 January 2021 - 09:54 AM

Predvidevam, da zaradi tega, ker ne hodiš v pisarno delat itd...? Jaz si tudi predstavljam, da si, če ne greš ravno na sprehod, v trgovino, po O v vrtec,... ,več ali manj doma?

• 0

#4405 Jinadaze

Jinadaze

Tough cookie

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 86514 posts

Posted 14 January 2021 - 09:59 AM

Ja, neizmerno mi paše to, da zaradi korona situacije v 2020 nismo bili na dopustu, da ne hodimo nikamor na izlete, ker je vse zaprto in da z možem nikamor ne moreva zvečer. Ful uživam v tem.

Frčica, saj rekreacija v drugih občinah je navedena pod izjemami.

• 0

― V. Van Gogh

#4406 -supergirl-

-supergirl-

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 5839 posts

Posted 14 January 2021 - 10:06 AM

Frčica, odlično napisano...

Mislim, da tukaj ne gre več za ukrepe, ampak za zmedene ukrepe, ki se jih težko držiš, če se spreminjajo. Težava je tudi komunikacija, ki je kakršna je in med državljani zbuja slabo volje in jezo. Težava je, da ne moremo slediti epidemiji, ker ne vemo ali ukrep deluje, ker se ga po dveh, treh dneh spremeni. Težava je, da imamo kup izjem. Težava je, da nas imajo za kretene, ki bi se nenadzorovano družili, če ne bi bilo nekih kao ukrepov.

Da ne govorim o številkah. Vsak, ki je kdaj statistiko od daleč povohal ve, da če spremeniš eno spremnjivko, rezultati niso več primerljivi. Novembra so spremnili režim testiranja (testira se samo bolne), pa čez en teden to spet spremnili. Potem so uvedli hitre teste. Imamo enkrat več testov (PCR in hitrih) in posledično višje absolutne številke. In naenkrat govorimo samo o visokih absolutnih številkah in ne več o odstotkih pozitivnih testov. Zadnji teden številke rapidno padajo (rezultati PCR testov kažejo boljšo sliko kot novembra), a nas še bolj privijajo. 

Potem pa nastane problem, da se ne morem znebiti občutka, da ne gre več za epidemijo (za kar bi morali poskrbeti državljani z samozaščitnim vedenjem), ampak represijo. Zakaj policijska ura? A do devetih si lahko zunaj, po deveti pa začne virus napadat? Če grem na čaj k nekomu, do devetih se ne morem (ali jaz koga drugega) okužit, po deveti pa se virus zbudi?

V glavnem hočem povedati, da ukrepi (vsaj večina njih) niso drugačni kot nikjer drugje. Gre le za to kako so skomunicirani in, da se nenendzorovano podaljšujejo. Potem pa nas vladni govorec kara, kot majhne otroke, da ukrepi ne delujejo zaradi nas...

• 0

#4407 _M_

_M_

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 32595 posts

Posted 14 January 2021 - 10:08 AM

Jaz o tem, kako in s kakšnimi občutki pri nas doma prenašamo to sranje, niti ne govorim več, ker se vedno najde nekdo, ki mi zabije, da bi lahko bilo še slabše in da kaj pa tisti, ki imajo več otrok, pa nimajo potrebne opreme, ali pa so ostali brez službe in prihodka... Res, nam je izipizi živet tako, da dela A. že dva meseca in pol izključno samo popoldne, da se vsako dopoldne ukvarja s šolo in trmastim otrokom, ki je popolnoma brez vsake motivacije za to šolo na daljavo, da jaz sredi dneva hitim domov, da se izmenjava ob 13, ko gre on v službo, jaz pa v najlepšem delu dneva še ven ne morem z otrokom, ker me čakata še vsaj 2 uri dela od doma, ki ga ne morem odložit na zvečer, ko vsi spijo. Ko imam napeto v službi, se zmeniva, da sem do konca v pisarni, tamala pa vmes par ur počaka pri tašči, kjer se spet blazno dolgočasi, dokler sestrična ne oddela vsega za šolo in sta potem skupaj.

tako da meni dol visi za trgovine, izlete, dopuste... nam bi že vrnitev v vsakdanjo rutino ogromno pomenila. Je v naši občini čist dovolj lepih krajev, ki bi jih obiskovali v tisto malega prostem času, ki ga imamo. Priznam, da me zbode, ko gledam po FB razne objave folka, ki se po cele dneve svaljka zunaj po snegu ali hribih z otroki... očitno nimajo službe al kaj, ne vem...

• 0

#4408 Jinadaze

Jinadaze

Tough cookie

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 86514 posts

Posted 14 January 2021 - 10:27 AM

Men res ni jasno kako zaprte šole pripomorejo k boljši epidemiološki sliki, LOL.

Jaz pa ne razumem, kaj tukaj ni jasno. Odprtje sol in vrtcev je tveganje, ki bi ga morali sprejeti, pa vseeno - a tam pa ni moznosti prenosa virusa? Kolegica ima otroka ze ves cas v vrtcu, ker oba s partnerjem delata v zdravstvu, od zacetka novembra so jim zaradi pozitivnega primera ali stika v skupini ze 3x odredili 10-dnevno karanteno.
  • 0

― V. Van Gogh

#4409 _M_

_M_

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 32595 posts

Posted 14 January 2021 - 10:39 AM

Odkar so zaprli šole in vrtce, se sam slabša, a ni tako? Torej je ta ukrep nekako brezpredmeten...Jaz ne verjamem, da bi bilo tukaj toliko okužb no.

• 0

#4410 ora

ora

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 27466 posts

Posted 14 January 2021 - 10:42 AM

Jaz pa mislim,da bi bilo ful okuzb na ta racun,se pa strinjam,da bi moral bit to en zadnjih ukrepov ne pa prvi. Tudi zaprtje trgovin z oblacili in podobno mi je misterij.
  • 0

#4411 Kami

Kami

Ginger Mrs. Darcy / Fraser

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 24782 posts

Posted 14 January 2021 - 10:44 AM

Če grem na čaj k nekomu, do devetih se ne morem (ali jaz koga drugega) okužit, po deveti pa se virus zbudi?

Saj ni misljeno, da se hodi kamorkoli na caj ... Ne pred 21h,ne po 😁

Policijska ura (kakor jaz razumem) naj bi bila predvsem za omejevanje druzenja mladih, ki so bili en cas najvecji raznasalci. Koliko to res vpliva na vse skupaj, pojma nimam. Ta ukrep me se najmanj moti.

Menda je pa res velika razlika, kako se uposteva v mestih, kako pa bolj na podezelju. Ze med spoloma je verjetno velika razlika v upostevanju pravil. Zame je precej, crno belo; D vidi en kup sivine in ze to, da je zmanjsal kontakte vsaj za polovico, je njemu dovolj, da se lahko s preostalimi druzi, ampak bolj previdno.

Jaz ga po eni strani razumem, mene pa istocasno spravlja v stisko. V ponedeljek sva bila oba slabe volje in je neumno.
Kot je komentiral: vsi vidimo groznjo/ problem v drugih, nihce pa v sebi.
  • 0

Put A Kilt On It!

Everybody knows how to raise children, except the people who have them.

#4412 Frčica

Frčica

Dobra Samaritanka

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 14285 posts

Posted 14 January 2021 - 10:46 AM

Frčica, jaz se zaradi ukrepov ne pritožujem predvsem zato, ker sem zaradi covida že dva meseca bolj ali manj bolna. Ne vem, od kod ti to, da sem vajena biti več doma. 

Sem pogledala v vrtčevski koledar, v vrtcu je bil od zaprtja 23. oktobra celih 24 dni.

Mislim, da si to enkrat napsiala v času epidemije, da zate ni bistvene razlike. Si pa več doma, če delaš itak od doma.

• 0

Ljudje imajo radi, da jim kaj poveš, v pravih količinah, v skromnem, zaupnem tonu, in mislijo, da te poznajo, ampak te ne poznajo, poznajo podatke o tebi, dobijo samo dejstva, ne občutkov, ne, kaj si misliš o čemer koli, ne, kako si zaradi stvari, ki so se ti zgodile ali si se odločil zanje, tak, kot si. Vse, kar naredijo, je, da te napolnijo s svojimi občutki in mnenji in opažanji in ustvarijo novo življenje, ki ima s tvojim  bolj malo zveze, in tako si varen. (Per Petterson: Konje krast)

#4413 -supergirl-

-supergirl-

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 5839 posts

Posted 14 January 2021 - 10:48 AM

Vem, da ni mišljeno, da se kamorkoli hodi in ima stik s komerkoli. Vendar pa je človek socialno bitje in iz tega vidika so ukrepi nehumani. vsak zase ve kaj in kako. Jaz sem si ustvarila (že marca) mehurček in se družim samo in zgolj z dvema družinama iz naše družine. Smo se dogovorili, da imamo približno isti življenski slog (delo od doma in druženje zgolj v em mehurčku). Je življenje lažje, tako zame, kot za otroka, ker vidi sovrstnike.

• 0

#4414 _M_

_M_

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 32595 posts

Posted 14 January 2021 - 10:53 AM

Vsekakor! Mi imamo HB sosede, s katerimi delimo stališče glede druženja, predvsem zaradi otrok je fajn, ampak opažam, da naši je to premalo oz.naveličana je tega "mehurčka" in raje ostaja noter, gleda tv, se igra... Pač ni OK, midva ji pa tud ne moreva vedno biti na razpolago, niti ji najina družba ne more nadomestii vrstniške.
  • 0

#4415 Kami

Kami

Ginger Mrs. Darcy / Fraser

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 24782 posts

Posted 14 January 2021 - 10:59 AM

Supergirl ... Se strinjam. Ni bilo misljeno kot kritika, le simpaticno si napisala.

Ce jaz ne bi imela situacije, kot jo imam, bi si verjetno tudi malo vec svobode privoscila. Tako se pa kdaj dobim s kom samo zunaj, na sprehodu ... In seveda z D.
Njemu sem pa ze rekla, da je to kot spolne bolezni, ni vazno s kolikimi se jaz druzim, ampak s kolikimi se on ... Pod crto je vseeno, ker mi on vse prinese.

Zato, ko pridemo iz Lj, se zapremo dol za 5 dni (kolikor se pac lahko), po tem se pa spet s starsi kaj vec podruzimo.

Starsa sta se vpisala v cakalno vrsto za cepljenje in zdaj samo upam, da bosta cim prej na vrsti, da jaz malo lazje in bolj sprosceno zadiham.
Jaz ju nisem silila ali nagovarjala, sem ju pa prosila, ce se ze mislita, da naj ne cakata ravno pol leta.

Rezultati o morebitnih stranskih ucinkih bodo verjetno sele cez leta. Vsaj jaz si tako predstavljam ... Do takrat bomo pa ze vsi naspikani
  • 0

Put A Kilt On It!

Everybody knows how to raise children, except the people who have them.

#4416 ora

ora

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 27466 posts

Posted 14 January 2021 - 11:05 AM

Mi smo zaceli zdaj spet vec druzit se ker nama je zacelo malo presedat,sva kot dve mami na porodniski in se vse vrti okrog mladeza. Se pa vecinoma res dobivamo na sprehodih,da se zamotijo otroci med sabo in da se lahko se s kom drugim pogovarjava ne samo med sabo. E in od sestricne tamala sta se zadnjic komaj locili tako jim manjka druzba vrstnikov...me pa istocasno skrbi za S...pa tudi zase da ne bi zbolela,ker ne vem kako bi slo to z malila dvema.

Se gre pa S cepit zdaj,ko ga poklicejo je med prvimi na vrsti.
  • 0

#4417 Jinadaze

Jinadaze

Tough cookie

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 86514 posts

Posted 14 January 2021 - 11:16 AM

Mislim, da si to enkrat napsiala v času epidemije, da zate ni bistvene razlike. Si pa več doma, če delaš itak od doma.

Glede sluzb se pri naju res ni nic spremenilo, jaz se vedno delam od doma, moz nikoli ni nehal hodit v sluzbo. Doma sva pa zadnje leto veliko vec kot sva bila, in svobodo glede tega pogresava veliko bolj od druzenja, ker noben od naju ni ne vem kako druzaben. Saj bi zelo pasal kaksen obisk, da bi bila zaradi tega v stiski pa ne. Mesa se glede tega edino otroku, ko je doma.
  • 0

― V. Van Gogh

#4418 Marmelada

Marmelada

cca 270 kcal/100 g

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 23418 posts

Posted 14 January 2021 - 01:03 PM

Tudi jaz sem že malo naveličana teh komentarjev o JJ in želji po policijski državi in ne vem kaj vse. Nobene razlike ne bi bilo, če bi bil Šarec še vedno predsednik vlade ali kdorkoli drug, v vsakem primeru bi se pljuvalo čez ukrepe. 

Razumem tudi zaprtje šol, omejitve gibanja na občine/regije in policijsko uro. To je najbrž najlažji način, da se poskusi zmanjšat druženje. Niso vsi tako odgovorni, da bi šli sami s partnerjem na sprehod okrog blejskega jezera in je to to. Sem prepričana, da, če ne bi bilo nobenih omejitev, bi se folk "na veliko" družil. 

Eni se zdaj pritožujejo, da so pri nas med prazniki malo sprostili ukrepe, namesto da bi jih še zaostrili, kot v drugih državah. Če bi jih zaostrili, pa spet ne bi bilo prav, ker bi se vsi pritoževali, da ne smejo niti do sorodnikov na obisk. Kakorkoli obrnemo, nikoli ni vsem prav.

Tasika, verjamem, da so zmešani ukrepi, kup nekih izjem, sprememb, tudi posledica raznih vplivanj. Delam na tem področju in vidim, koliko je tega. Koliko je pri tem kdo uspešen, je pa drugo.

• 2

"Life is like a box of chocolates. You never know what you're gonna get."

#4419 Frčica

Frčica

Dobra Samaritanka

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 14285 posts

Posted 14 January 2021 - 01:10 PM

Mogoče ukrepi ne bi bili bistveno drugačni, bi bil pa vsi državljani deležni bolj spoštljive komunikacije, brez pokroviteljstvain tega, da za vladajoče marsikaj ne veja, za nas pa še kako ja.

Pa zdi se mi, da bi se vendrale na marsikatero skupino ljudi prej spomnilo, kot se sedaj. Pa v ukrepe covid ne bi tlačili stvari, ki z epidemijo nimajo nikakršne veze.

• 0

#4420 Barbarina

Barbarina

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 19386 posts

Posted 14 January 2021 - 01:46 PM

No, vsaj Kacina nam več ne bo treba poslušati :D

• 0

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users