Razna vprašanja glede prehranjevanja!
Posted 09 June 2019 - 06:34 PM
"Opinion is really the lowest form of human knowledge. It requires no accountability, no understanding. The highest form of knowledge is empathy, for it requires us to suspend our egos and live in another’s world. It requires profound purpose larger than the self kind of understanding."
Bill Bullard
Posted 09 June 2019 - 06:52 PM
Normality is a paved road: It's comfortable to walk, but no flowers grow on it.
― V. Van Gogh
Posted 09 June 2019 - 07:32 PM
Posted 09 June 2019 - 08:14 PM
Normality is a paved road: It's comfortable to walk, but no flowers grow on it.
― V. Van Gogh
Posted 09 June 2019 - 08:16 PM
Posted 09 June 2019 - 08:46 PM
No, ja, tako hudo pa spet ni ... Imaš ajdove ali krompirjeve žgance, matevža, idrijske žlikrove s krompirjevim nadevom, pražen krompir, različne štruklje (orehove, pehtranove, fižolove), kislo zelje (tudi tradicionalna jota je brez mesa), ričet, repo, mlince, močnik ... Kakšno enolončnico/mineštro tudi komot prodaš kot slovensko jed.
Ja, večina teh stvari ima v tradicionalnem izročilu vsaj kak tak proizvod notri (tipa mast, ocvirki, koščki šunke, slanina ipd.). Mlinci recimo tudi v 98% vsebujejo jajca, za štruklje tudi ne vem za kak veganski nadev - mogoče orehi s sladkorjem? Ampak ponavadi je že testo problem, potem je pa se vse ali s skuto, pa drobtine na maslu, ipd.). Se da sigurno tudi brez, ja, ampak moraš malo improvizirat. Se belokranjska pogača je recimo z jajcem premazana po vrhu. Moja mami je precej aktivna na tem področju (tudi pri šolskih tekmovanjih, kjer imajo vsako leto neko temo ali variacijo na tradicionalno jed) in ni ravno vedno simpl (ker žirija tudi hoče, da je neka avtentičnost in tradicija zraven inovativnosti).
Posted 09 June 2019 - 09:38 PM
Kot mesni nadev pa je najbrž mišljena zaseka v krompirjevi kroglici?
Koliko časa imate v hladilniku odprto npr. mandljevo mleko? Na embalaži piše “porabiti v nekaj dneh”, ampak meni se zdi po enem mesecu še čisto v redu.
Posted 09 June 2019 - 09:46 PM

Posted 09 June 2019 - 10:07 PM
Posted 09 June 2019 - 11:04 PM
"Opinion is really the lowest form of human knowledge. It requires no accountability, no understanding. The highest form of knowledge is empathy, for it requires us to suspend our egos and live in another’s world. It requires profound purpose larger than the self kind of understanding."
Bill Bullard
Posted 09 June 2019 - 11:47 PM
Posted 10 June 2019 - 04:26 AM
Posted 10 June 2019 - 06:59 AM
Posted 12 June 2019 - 12:16 PM
Kupila in pripravila sem od alnature pripravljeno mešanico za falafel.
Ker sem mislila, da ni dovolj začinjena, sem sama dodatno notri vsula še malo galganta, cimeta, karija in kumina.
Zdaj je vse skupaj zagrenilo in je masa za falafle preveč začinjena :/
Kako bi nevtralizirala, kaj naj s tem zdaj naredim? Samostojno mi ni preveč okusno.
Odkriti srečo. Jo loviti in ujeti. Se prepustiti. Gledati z odprtimi očmi, vonjati, poslušati, se čuditi. Biti radoveden, ceniti lepoto in preproste, majhne in srčne stvari, srčne ljudi, trenutke. Čričke. Predvsem ne pozabi na čričke. Brez njih ni poletja.
Posted 12 June 2019 - 12:24 PM
Kakšna kisla smetana mogoče?
Posted 12 June 2019 - 12:30 PM
Neka jogurtna pomaka bi bila dobrodošla, ja.. samo se skušam izogbat mlečnim zadevam (sumim, da mi povrzočajo vnetje) , bi pa naredila kako spinn off tatziki omake na to, ima katera (Matilda, Anouk) recept/idejo, kako pripravit?
Razmišljala sem, kaj bi se zgodilo, če riž skuham in ga not v maso vmešam?.. pa upam, da se še skupaj držijo kroketki. Ali pa spasirala fižol in to zraven vmešam, samo me skrbi potem, da ne bo vse razpadlo. Še malo lanenih semen?
Se mi zdi, da bolj, kot bom komplicirala, manj bo okusno
Odkriti srečo. Jo loviti in ujeti. Se prepustiti. Gledati z odprtimi očmi, vonjati, poslušati, se čuditi. Biti radoveden, ceniti lepoto in preproste, majhne in srčne stvari, srčne ljudi, trenutke. Čričke. Predvsem ne pozabi na čričke. Brez njih ni poletja.
Posted 12 June 2019 - 12:41 PM
Mogoce sojin jogurt+naribana/narezana kumara, sol, poper, limonin ipd. po okusu? Mogoce se kako sesekljano meto ali koprc zraven, ce se ti zdi.
A greni ti zdaj surova masa, pred dodatkom zacimb ti pa ni? Ker cicerikina moka je sama po sebi malo grenka. Mogoce bo izzvenelo, ko kroglice enkrat ocvres. Mogoce dodas malo moke, mletih ovsenih kosmicev in zmeckanih strocnic ali kaj podobnega?
Posted 12 June 2019 - 12:41 PM
Probaj z rižem, bi znal še najbolj nevtralizirat vse skupaj, je pa res, da je potem manj verjetno, da se bo lepo držalo skupaj.
Pomak pa jaz ne obvladam, zelo redko jih delam. Sicer je ponavadi princip zmešat (rastlinski) jogurt z mal limoninega soka, soljo, česnom, kumarco... Mal pobrskaj, sej se ful dobi, pod 'vegan tzatziki sauce' recimo.
Bill Bullard
Posted 12 June 2019 - 01:23 PM
Hvala punce!
Anouk, možno, ja, da je čičerika zagrenila, pa že kar nekaj časa mi stoji ta vrečka v omari, ni 2x za rečt, da je že malo preko roka uporabe, samo nisem kaj posebej komplicirala, za dehidrirano živilo.. Super ideja, bom raje to dodala, pa riž imela zraven kot prilogo, stokrat hvala!
Matilda, sem našla opcijo s kokosovim jogurtom, sojinega ne maram, z oreščki mi pa ni za pacat/blendat, niti jih nimam namočenih na lagerju, jaz bi pa pripravila kosilo t-a-k-o-j s tem, kar je pač pri roki.
*leti po kumaro
Posted 12 June 2019 - 06:20 PM
Anouk, hvala!!!
Super je izpadlo. Dodala sem ajdovo moko, speštan fižol in ovsene kosmiče in so ratali božanski
1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users