Jump to content

Photo

Italija

• Please log in to reply
1160 replies to this topic

#421 bellini

bellini

odvisnik

• Redni člani
  • PipPipPipPip
  • 4265 posts

Posted 20 February 2018 - 09:39 AM

Fajn Frida. Nas je vodič tako prestrašil, kako je Neapelj nevaren zaradi ropov in mafije, da si dlje od glavnega trga s kolegico nisva upali. Je bila pa kava res dobra in draga :)
  • 0

#422 Frida

Frida

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 12033 posts

Posted 20 February 2018 - 11:03 AM

O moj bog! Kaksna skoda. V Neaplju je tako kot povsod drugje, ce ne izzivas, bo vse v redu. Na zeparje moras pa pazit v gneci. Vpliva mafije se pa ne cuti, mafija je itak povsod, tudi na Siciliji, v Trstu, med peki in poslanci :)
Kje si pa pila kavo? Jaz vec kot 1€ za espresso nisem dala nikjer, je bila najveckrat se cenejsa.
Kaj sta si pa vidve ogledali?
  • 0

#423 Barbarina

Barbarina

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 19341 posts

Posted 20 February 2018 - 12:24 PM

Frida, vse povej! :)
  • 0

#424 Frida

Frida

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 12033 posts

Posted 20 February 2018 - 01:23 PM

Bom, samo sem ful neki lena zadnje dni.
  • 0

#425 Frida

Frida

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 12033 posts

Posted 23 February 2018 - 11:46 AM

V Neaplju sem uživala, všeč mi je filing v južni Italiji, ker je malo bolj cigansko, ljudje so bolj temperamentni in nasploh je veliko življenja po mestu. Živahno mesto.

Na bookingu sem rentala apartma v centru in šele ko sem prišla tja, sem videla, da sem dejansko na eni od glavnih ulic, kar je bilo super. Historični center mesta se da normalno prepešačiti, mesto mi ravno, ulice se vijejo gor in dol. Promet je urejen, busi in metro. Na sliki spodaj lahko vidite nekaj modrega, to je metro postaja Toledo, ki je bila razglašena za najlepšo v Evropi, nekaj takega.

V Pompeje je najlažje iti z vlakom, povratna karta pride kakšne 3€, vožnja traja 30 minut z glavne postaje. Vstopnina je cca 12€, jaz sem bila tam skoraj 7 ur, ker mi je antika res res všeč in uživam. Neverjetno mi je bilo, da so bili Pompeji popolnoma prekriti in je bilo res veliko dela z odkopavanjem. Tam so vidni mozaiki, kuhinje, stara bazilika, forum, stari napisi, v vitrinah pod steho so naložene amfore in pa nekaj odlitkov ljudi in psa, ki so umrli med begom pred vulkanom. Vse pomembne izkopanine in umetnine so shranjene v arheološkem muzeju, ki ima 3 nadstropja, je ful zanimiv. Notri sta tudi zelo znani umetnini, portret Sapfo in portret para, peka in njegove žene in mozaik, ki prikazuje zmago Aleksandra Velikega nad perzijskim kraljem Darejem. V muzeju je še ena posebna soba s slikami, mozaiki in kipci lulčkov in različnih spolnih odnosov, tudi z živalmi. Oni so spolnost jemali bolj svobodno, na stenah so tudi smerokazi kurčki. Herulaneum je mesto, ki je podobno kot Pompeji, ampak veliko manjše, če pozorno pogledaš vse, traja 2 uri. Vožnja do tja traja 15 minut iz centra, isti vlak kot do Pompejev. Vezuv te spremlja na vsakem koraku in od spodaj ne izgleda prav grozeče. Na isti postaji je tudi dostop do Vezuva, karta stane 20€, v ceno je vključen avtobusni prevoz do vznožja in vstopnina. Hoje do vrha je nekje 20 minut, ko sem bila jaz je tako močno in mrzlo pihalo, da nas je dejansko premetavalo za kakšen meter, potem so pa vrh zaprli, ker so bili sunki prenevarni. Obhodit se da nekje slabo polovico in ves čas gledaš v krater, iz katerega se malo kadi. Sem se uspešno prehladila gor.

Šla sem tudi v Sorrento in idilično mestece Positano na Amalfi obali. Pot iz Sorrenta do Positana je ful ovinkasta, ful mi je bilo slabo, še dobro da nisem bruhala, tako da nisem prav uživala v vožnji. Je pa ful lepa pokrajina, hribovita in ves čas se voziš na robu klifa. Positano je mesto v hribu, na žalost je bilo skoraj vse zaprto, hoja nazaj po stopnicah, ki so v bistvu ulice, je bila ubijalska, stopnic kar ni konec :D

Šla sem še v muzej Madre, v katerem se sodobna umetnost meša z antiko in v muzej Capodimonte, kjer je notri klasična umetnost.

Neapelj je mesto, zidano na rimskih ostankih, vse je prepleteno, veliko je še neodkritega in bo tako tudi ostalo. Šla sem pogledat Napoli Sotterraneo, ki je 40 metrov pod zemljo in star okrog 2400 let, impresivno.

Hrana je bila ful dobra, dvakrat sem jedla na ribji tržnici, pašta in melancani, pice. Dvakrat sem šla tudi stat v vrsto pred picerijo Sorbillo, ki je kao najbolj slavna in pica je bila res res dobra. Imela sem srečo in prišla not v pol ure, čakaš pa lahko tudi dve uri. Pri vratij se vpišeš na seznam in potem te po zvočniku pokličejo :D Noro ja :)

Ful imajo dobre slaščice, pecivo Baba, ki je prepojeno z rumom in ne vem še s čem, znana slaščica je tudi sfogliatella, hrustljavo testo polnjeno z rikoto in kandiranim sadjem ali pa mandlji. Pa kava je bila tudi povsod odlična. Varno sem se počutila ves čas, pazit je treba na žeparje, ker so mojemu prešlatali rit na enem busu, pa na vlakih je precej čudnih ljudi, ko vidiš da ni navaden potnik. V naši ozki ulici je bilo notranje dvorišče in sem šla ravno mimo, ko je gazda ponorel nad ženo in hčerko, sem se kar ustrašila, ker so moški iz hiš prileteli ven in ene par jih je imelo v rokah biljardne palice :D

To je pa to.

img0093.jpg

img0112.jpg

img0096.jpg

img0099.jpg

img0103.jpg

img0104.jpg

img0121.jpg

img0123.jpg

img0127.jpg

img0129.jpg

• 2

#426 Frida

Frida

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 12033 posts

Posted 23 February 2018 - 11:48 AM

img0131.jpg

img0137.jpg

img0138.jpg

img0153.jpg

img0155.jpg

img0219.jpg

img0213.jpg

img0223.jpg

img0253.jpg

img0254.jpg

• 2

#427 Frida

Frida

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 12033 posts

Posted 23 February 2018 - 11:51 AM

img0255.jpg

img0258.jpg

img0262.jpg

img0264.jpg

img0267.jpg

img0268.jpg

img0269.jpg

img0270.jpg

img0271.jpg

img0274.jpg

• 2

#428 Frida

Frida

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 12033 posts

Posted 23 February 2018 - 11:53 AM

img0281.jpg

img0291.jpg

img0299.jpg

img0301.jpg

img0308.jpg

img0311.jpg

img0312.jpg

img0327.jpg

img0334.jpg
  • 2

#429 Frida

Frida

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 12033 posts

Posted 23 February 2018 - 11:56 AM

img20180208191103.jpg

img0342.jpg

img20180208121747.jpg

img20180212125244.jpg

img0347.jpg

img0348.jpg

img0352.jpg

img0373.jpg

• 3

#430 _Mayckica_

_Mayckica_

odvisnik

• Redni člani
  • PipPipPipPip
  • 3373 posts

Posted 23 February 2018 - 12:40 PM

Ful ti hvala za tole, krasne slike in opis!

• 0
Dance...when everything is falling apart, and you have nowhere to go, just turn on the music and let you feelings flow

#431 Frida

Frida

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 12033 posts

Posted 23 February 2018 - 06:03 PM

Ni zakej, hvala :)

• 0

#432 Kalypso

Kalypso

zlata ribica

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 46099 posts

Posted 23 February 2018 - 06:05 PM

Super poročilo Frida! :thumbup:

Meni Neapelj sicer ni bil všeč, mi pa je bil zelo Herculaneum. 

• 0

#433 Barbarina

Barbarina

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 19341 posts

Posted 23 February 2018 - 06:05 PM

Super, zanimivo. Mesto mi tako na pogled sicer ni prevec vsec, deluje tako sivo, umazano. J Italija pac...
  • 0

#434 Jinadaze

Jinadaze

Tough cookie

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 86407 posts

Posted 23 February 2018 - 06:10 PM

J Italija pac...

To je pa čisto odvisno od mesta. :)

Ubijala bi zdaj za to pico. Škoda, da pri nas nimamo nobenega približka. 

• 0

Normality is a paved road: It's comfortable to walk, but no flowers grow on it. 

― V. Van Gogh

#435 Frida

Frida

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 12033 posts

Posted 23 February 2018 - 06:19 PM

Ja, mesto te res ne vrže na rit od lepote, meni je vseeno nekaj posebnega. Kalypso, Herculaneum je bil meni ful všeč, ampak sem bila tam na tak bolj oblačen dan in je čisto drugačen občutek kot pa v Pompejih, ko je bilo modro in jasno nebo. 

Jina, a v Verace si že bila? Jaz še ne, zdaj vem s čim primerjat. V Neaplju sem jedla pico v treh različnih picerijah in so bile povsod odlične, sploh v Sorbillu. Čisto enostavna pica, ampak same najboljše sestavine in je to to.  :njam:

• 0

#436 Jinadaze

Jinadaze

Tough cookie

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 86407 posts

Posted 23 February 2018 - 06:26 PM

Ja, samo prvič mi je bila všeč. Premokra pica, preveč zažgan rob (kar oni vneto zagovarjajo, ampak kar je preveč, je preveč), gumijasta mocarela. Glede pic sem ful izbrirčna, skoraj nobena mi ni dobra. :) 

• 0

Normality is a paved road: It's comfortable to walk, but no flowers grow on it. 

― V. Van Gogh

#437 Frida

Frida

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 12033 posts

Posted 23 February 2018 - 06:39 PM

Moram res it enkrat, imajo pa netu kar slabe kritike... 

Sem se zdele spomnila imen še drugih dveh picerij. Sorbillo prvi, potem sta pa še Di Matteo in Da Michele. 

• 0

#438 Barbarina

Barbarina

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 19341 posts

Posted 12 March 2018 - 07:57 AM

Je bila katera že v Bologni?

• 0

#439 Frida

Frida

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 12033 posts

Posted 12 March 2018 - 11:00 AM

Jaz. Ful je lepo mesto.

Kljub temu, da je mesto ogromno, je stari del lepo obvladljiv peš in veliko je za videt. V Bologni mi je bilo povsod ful dobro za jest, že zraven aperola dobiš celo goro hrane :)

Lokacija mesta je tudi super, ker lahko obenem vidiš še druga znana manjša mesta.  

• 0

#440 Barbarina

Barbarina

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 19341 posts

Posted 12 March 2018 - 11:02 AM

Hvala. :) ja pravijo, da je  Bologna N°1 italijanska destinacija za foodije. :)

• 0

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users