Jump to content

Photo

Kruh

• Please log in to reply
500 replies to this topic

#421 Podgana

Podgana

Miss Havisham

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 17268 posts

Posted 19 April 2020 - 07:57 PM

Meni je odmrznjen dober samo, ce se odmrzuje popolnoma zaprt v pvc vrecki, da ne izgubi niti grama vode. Ce se na zraku, se izsusi in ni ok.
  • 0

Dear Leonard. To look life in the face, always, to look life in the face and to know it for what it is. At last to know it, to love it for what it is, and then, to put it away. Leonard, always the years between us, always the years. Always the love. Always the hours.

Tumblr

#422 Barbarina

Barbarina

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 19118 posts

Posted 19 April 2020 - 08:06 PM

Jaz sem od droži uspela samo palačinke spečt, ker valda nimam cajta za kruh lol, ne vem kaj sem mislila.
  • 0

#423 Ancka Pomarancka

Ancka Pomarancka

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 26098 posts

Posted 19 April 2020 - 08:33 PM

Jaz sem droži začela 2x delat... Ampak nisem jaz človek za to... Ko sem izvedela, da jih je treba ne vem koliko ur prej nahraniti in šele potem delati kruh, me je minilo...
  • 0

#424 _Planet_

_Planet_

human search engine of cudovita.si

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 27617 posts

Posted 19 April 2020 - 09:44 PM

^^
Mhm. : ))) Mi je malo odleglo, da nisem edina. Zadnjič se je spet ena kolegica pohvalila, da je končno spekla kruh z drožmi, sem rekla ma daaaaj, že tako moram vsak dan kuhati, da se ti da še ta kruh pacat. Me je malo čudno gledala. : )))

A naj ne bi bila fora kruha z drožmi, da je za tiste, ki jim kvas ne ustreza? Samo jaz si še vedno nisem čisto na jasnem, kaj sploh je aktivna sestavina pri drožeh.
Edit: ah, saj je Ora razložila. Kvasovke torej. Iz zraka. Na gojišču. Zanimivo. In zakaj je to s prehrambenega vidika boljše?
  • 0
Rape of the mind is a social disorder...

#425 Ancka Pomarancka

Ancka Pomarancka

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 26098 posts

Posted 19 April 2020 - 09:45 PM

Kvasovke so... Samo pač vzgojene naravne, tiste ki so prisotne v moki.
  • 0

#426 _Planet_

_Planet_

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 27617 posts

Posted 19 April 2020 - 09:46 PM

Sem ravno dojela, ja. : )
  • 0

#427 Barbarina

Barbarina

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 19118 posts

Posted 20 April 2020 - 06:26 AM

Jaz sploh ne razumem teh postopkov prav dobro, ko berem recepte haha
  • 0

#428 Frčica

Frčica

Dobra Samaritanka

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 14253 posts

Posted 20 April 2020 - 07:15 AM

Če je kruh iz droži kisel potem so bile droži že malo zakisane. Pa če je zraven ržena moka bo tudi kisel.

Meni je všeč, ker ima kompaktno skorjo(ni za ljudi s slabo protezo), dlje časa je svež, lažje prebavljiv in zaradi dolgega vzhajanja bolj proteinski in z bolj razgrajenim glutenom.

Postopek jedolgotrajen, ni pa zapleten, ko enkrat ugotoviš kdaj moraš začeti, da imaš potem pečen kruh takrat, ko ga želiš. Ampa, če ti je kuha in peka pač neko opravilo, ki jo opravljaš zato ker pač je treba jesti ta kruh ni zate.Od prve redko rata, sploh ko enkrat začneš delati še kakšnega drugega kot pšeničnega. Je treba dobiti občutek za testo in se ne držati recepta kot pijanec plota.

V petek sem spekla kruh iz temnega piva in polbele moke in ajdovega z orehi, včeraj pa žemlje.

Meni je užitek, ko se ohladi cel hlebec kruhaiz 1kgmoke in ga zarežeš in vidiš enakomerne luknjice. Pa moj mož, ki je kruhovec. Ga ful rada opazujem, ko je :D

Sem pred korono na lokalni tržnici kupila kruh in me je motil vonj po kvasu.

Barbarina, če te kaj zanima, vprašaj :)

• 0

Ljudje imajo radi, da jim kaj poveš, v pravih količinah, v skromnem, zaupnem tonu, in mislijo, da te poznajo, ampak te ne poznajo, poznajo podatke o tebi, dobijo samo dejstva, ne občutkov, ne, kaj si misliš o čemer koli, ne, kako si zaradi stvari, ki so se ti zgodile ali si se odločil zanje, tak, kot si. Vse, kar naredijo, je, da te napolnijo s svojimi občutki in mnenji in opažanji in ustvarijo novo življenje, ki ima s tvojim  bolj malo zveze, in tako si varen. (Per Petterson: Konje krast)

#429 Barbarina

Barbarina

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 19118 posts

Posted 20 April 2020 - 10:38 AM

Ko nahranim droži, koliko časa moram počakati, da lahko zamesim testo za kruh?
  • 0

#430 Marmelada

Marmelada

cca 270 kcal/100 g

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 23265 posts

Posted 20 April 2020 - 10:58 AM

Mene tudi ne mika to z drožmi, pečem pa zdaj skoz kruh doma zadnji mesec.
  • 0

"Life is like a box of chocolates. You never know what you're gonna get."

#431 Barbarina

Barbarina

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 19118 posts

Posted 20 April 2020 - 11:09 AM

Katero moko pa uporabljate za kruh brez gnetenja?
  • 0

#432 Frčica

Frčica

Dobra Samaritanka

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 14253 posts

Posted 20 April 2020 - 11:14 AM

Barbarina, jaz počakam toliko, da se droži dvignejo in potem uporabim, če delam direktno iz droži.

Če pa delim iz nastavka, pa vzamem kadar pač je, vzameš le 10 gramov.

• 0

Ljudje imajo radi, da jim kaj poveš, v pravih količinah, v skromnem, zaupnem tonu, in mislijo, da te poznajo, ampak te ne poznajo, poznajo podatke o tebi, dobijo samo dejstva, ne občutkov, ne, kaj si misliš o čemer koli, ne, kako si zaradi stvari, ki so se ti zgodile ali si se odločil zanje, tak, kot si. Vse, kar naredijo, je, da te napolnijo s svojimi občutki in mnenji in opažanji in ustvarijo novo življenje, ki ima s tvojim  bolj malo zveze, in tako si varen. (Per Petterson: Konje krast)

#433 Marmelada

Marmelada

cca 270 kcal/100 g

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 23265 posts

Posted 20 April 2020 - 05:52 PM

Mislim, da sem jaz počasi obupala nad kruhom brez gnetenja. Probala sem s pirino moko, potem s polbelo, danes pa še z mešanico polbele in ržene. Piše, da testo pred pečenjem oblikuješ v hlebček, meni se je vsakič razlezel, sem ga napol zlila iz posode v pekač. Danes sem ga pekla ene 5, 10 min dlje, ki sem probala potrkat spodaj, se mi je zdelo, da votlo doni, ampak je vseeno čisto malo pacast v sredini, skorja pa sploh ni prijetno mehko hrustljava, ampak bolj trda, čeprav sem ga po peki takoj pokrila s krpo. Mogoče bi bilo drugače, če bi namesto 1 kg moke uporabila pol manj, ne vem. Jaz v glavnem ne skačem od navdušenja.

Najboljši do zdaj mi je bil enostavni pirin kruh iz posode, od 220 stopinj poševno. Sem ga 3x delala in je vsakič uspel. Prvič sem ga iz navadne pirine moke, brez kislega testa, dvakrat pa z belo pšenično moko in polnozrnato pirino ter kislim testom.
  • 0

#434 Kalypso

Kalypso

zlata ribica

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 46004 posts

Posted 20 April 2020 - 07:02 PM

Jaz sem danes delala Butterzopf mi je za prvic super uspel. Ce izvzem cakanje medtem ko vzhaja je super enostaven za naredit. Ga bom zagotovo se pekla.
  • 0

#435 bellini

bellini

odvisnik

• Redni člani
  • PipPipPipPip
  • 4141 posts

Posted 20 April 2020 - 07:12 PM

Marmelada koliko vode pa dodas na zacetku? Jaz je res dam polovico kolicine moke in nic vec. Cetudi je masa na zacetku bolj suha, ravno toliko, da se vse sestavine med sabo povezejo, je zjutraj zaradi kvasovk znova bolj mokra. Vmes ko ga oblikujes v hlebcek ga postrgas iz posode na fejst pomokano povrsino in ga nato znatno pomokas po vrhu. Potem se sigurno da oblikovat v hleb tako, da ga iz vsake strani potegnes proti sredini in nato okoli obrnes.
  • 0

#436 Marmelada

Marmelada

cca 270 kcal/100 g

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 23265 posts

Posted 20 April 2020 - 07:26 PM

Bellini, 7 deci vode na 1 kg moke.
  • 0

#437 Coco*

Coco*

Dedek Mraz

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 27428 posts
  • Interests:kaj te briga :O

Posted 20 April 2020 - 07:32 PM

Zakaj ne poskusis po tistem receptu, kida sem ga nalepila? Se mi zdi, da tam ni sans, da ti ne uspe. Pa se v dva hlebca/struci ga lahko razdelis.
  • 0
Everything you can imagine is real.
Pablo Picasso

#438 Marmelada

Marmelada

cca 270 kcal/100 g

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 23265 posts

Posted 20 April 2020 - 07:56 PM

Aja, pa tudi ful zbit mi pride.

Coco, sem ga naredila enkrat po tistem tvojem receptu, tisti je pa uspel ja. :) Dobro, da si me spomnila, bom naslednjič spet po tem raje.
  • 0

#439 _Planet_

_Planet_

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 27617 posts

Posted 20 April 2020 - 09:19 PM

Dve vprašanji:

- obstaja povezava med drožmi in kruhom brez gnetenja? : )) Kruh z drožmi ni kruh brez gnetenja, ali pač?,
- kakšna je razlika med drožmi in nastavkom?

Hvala. : ))

Da ne bo pomote, meni se tudi cedijo sline, ko slišim hrustanje skorje in, ko vidim mehko, luknjasto sredico. :eat:
  • 0

#440 Frčica

Frčica

Dobra Samaritanka

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 14253 posts

Posted 20 April 2020 - 09:34 PM

Kruh z drožmi se zelo malo gnete, lahko tudi nič. Je pa boljši, če ga, sploh, ko počiva in ga samo prelagaš.

Drožni nasatvek je mešanica droži(10g), okoli 40 g moke in okoli 40 g vode. Ta nastavek se mora nato podvojiti. To potem dodaš mešanici preostale moke in vode, ki prej počiva okoli pol ure(avtoliza se temu reče). Potem dodaš nastavek in sol.

Droži so pa v lončku, ki jih dnevno hraniš. Lahko pa jih daš tudi v hladilnik, potem hranjenja ne rabijo, le vsake toliko.

• 0

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users