Kruh
Posted 19 April 2020 - 07:57 PM
Dear Leonard. To look life in the face, always, to look life in the face and to know it for what it is. At last to know it, to love it for what it is, and then, to put it away. Leonard, always the years between us, always the years. Always the love. Always the hours.
Posted 19 April 2020 - 08:06 PM
Posted 19 April 2020 - 08:33 PM
Posted 19 April 2020 - 09:44 PM
Mhm. : ))) Mi je malo odleglo, da nisem edina. Zadnjič se je spet ena kolegica pohvalila, da je končno spekla kruh z drožmi, sem rekla ma daaaaj, že tako moram vsak dan kuhati, da se ti da še ta kruh pacat. Me je malo čudno gledala. : )))
A naj ne bi bila fora kruha z drožmi, da je za tiste, ki jim kvas ne ustreza? Samo jaz si še vedno nisem čisto na jasnem, kaj sploh je aktivna sestavina pri drožeh.
Edit: ah, saj je Ora razložila. Kvasovke torej. Iz zraka. Na gojišču. Zanimivo. In zakaj je to s prehrambenega vidika boljše?
Posted 19 April 2020 - 09:45 PM
Posted 19 April 2020 - 09:46 PM
Posted 20 April 2020 - 06:26 AM
Posted 20 April 2020 - 07:15 AM
Če je kruh iz droži kisel potem so bile droži že malo zakisane. Pa če je zraven ržena moka bo tudi kisel.
Meni je všeč, ker ima kompaktno skorjo(ni za ljudi s slabo protezo), dlje časa je svež, lažje prebavljiv in zaradi dolgega vzhajanja bolj proteinski in z bolj razgrajenim glutenom.
Postopek jedolgotrajen, ni pa zapleten, ko enkrat ugotoviš kdaj moraš začeti, da imaš potem pečen kruh takrat, ko ga želiš. Ampa, če ti je kuha in peka pač neko opravilo, ki jo opravljaš zato ker pač je treba jesti ta kruh ni zate.Od prve redko rata, sploh ko enkrat začneš delati še kakšnega drugega kot pšeničnega. Je treba dobiti občutek za testo in se ne držati recepta kot pijanec plota.
V petek sem spekla kruh iz temnega piva in polbele moke in ajdovega z orehi, včeraj pa žemlje.
Meni je užitek, ko se ohladi cel hlebec kruhaiz 1kgmoke in ga zarežeš in vidiš enakomerne luknjice. Pa moj mož, ki je kruhovec. Ga ful rada opazujem, ko je
Sem pred korono na lokalni tržnici kupila kruh in me je motil vonj po kvasu.
Barbarina, če te kaj zanima, vprašaj
Ljudje imajo radi, da jim kaj poveš, v pravih količinah, v skromnem, zaupnem tonu, in mislijo, da te poznajo, ampak te ne poznajo, poznajo podatke o tebi, dobijo samo dejstva, ne občutkov, ne, kaj si misliš o čemer koli, ne, kako si zaradi stvari, ki so se ti zgodile ali si se odločil zanje, tak, kot si. Vse, kar naredijo, je, da te napolnijo s svojimi občutki in mnenji in opažanji in ustvarijo novo življenje, ki ima s tvojim bolj malo zveze, in tako si varen. (Per Petterson: Konje krast)
Posted 20 April 2020 - 10:38 AM
Posted 20 April 2020 - 10:58 AM
"Life is like a box of chocolates. You never know what you're gonna get."
Posted 20 April 2020 - 11:09 AM
Posted 20 April 2020 - 11:14 AM
Barbarina, jaz počakam toliko, da se droži dvignejo in potem uporabim, če delam direktno iz droži.
Če pa delim iz nastavka, pa vzamem kadar pač je, vzameš le 10 gramov.
Ljudje imajo radi, da jim kaj poveš, v pravih količinah, v skromnem, zaupnem tonu, in mislijo, da te poznajo, ampak te ne poznajo, poznajo podatke o tebi, dobijo samo dejstva, ne občutkov, ne, kaj si misliš o čemer koli, ne, kako si zaradi stvari, ki so se ti zgodile ali si se odločil zanje, tak, kot si. Vse, kar naredijo, je, da te napolnijo s svojimi občutki in mnenji in opažanji in ustvarijo novo življenje, ki ima s tvojim bolj malo zveze, in tako si varen. (Per Petterson: Konje krast)
Posted 20 April 2020 - 05:52 PM
Najboljši do zdaj mi je bil enostavni pirin kruh iz posode, od 220 stopinj poševno. Sem ga 3x delala in je vsakič uspel. Prvič sem ga iz navadne pirine moke, brez kislega testa, dvakrat pa z belo pšenično moko in polnozrnato pirino ter kislim testom.
Posted 20 April 2020 - 07:02 PM
Posted 20 April 2020 - 07:12 PM
Posted 20 April 2020 - 07:26 PM
Posted 20 April 2020 - 07:32 PM
Pablo Picasso
Posted 20 April 2020 - 07:56 PM
Coco, sem ga naredila enkrat po tistem tvojem receptu, tisti je pa uspel ja.

Posted 20 April 2020 - 09:19 PM
- obstaja povezava med drožmi in kruhom brez gnetenja? : )) Kruh z drožmi ni kruh brez gnetenja, ali pač?,
- kakšna je razlika med drožmi in nastavkom?
Hvala. : ))
Da ne bo pomote, meni se tudi cedijo sline, ko slišim hrustanje skorje in, ko vidim mehko, luknjasto sredico.

Posted 20 April 2020 - 09:34 PM
Kruh z drožmi se zelo malo gnete, lahko tudi nič. Je pa boljši, če ga, sploh, ko počiva in ga samo prelagaš.
Drožni nasatvek je mešanica droži(10g), okoli 40 g moke in okoli 40 g vode. Ta nastavek se mora nato podvojiti. To potem dodaš mešanici preostale moke in vode, ki prej počiva okoli pol ure(avtoliza se temu reče). Potem dodaš nastavek in sol.
Droži so pa v lončku, ki jih dnevno hraniš. Lahko pa jih daš tudi v hladilnik, potem hranjenja ne rabijo, le vsake toliko.
0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users