Jump to content

Photo

SPLOŠNA RAZPRAVA o KNJIGAH in priporočila

• Please log in to reply
1525 replies to this topic

#421 Kalypso

Kalypso

zlata ribica

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 46032 posts

Posted 18 July 2006 - 10:07 PM

Vesna Milek
Kalipso

IPB Image

Glavna junakinja romana je mlada študentka Rebeka, ki iz garsonjere, ki si jo deli s sostanovalko in spovednico Lauro, bezlja po tujini v lovu na idealnega moškega, v zabavljaških delirijih pa sreča le podobe, ki se iztečejo v konkavno ali konveksno sliko začasnega ljubimca. Rebeka je prvoosebna pripovedovalka zgodbe, spisane v obliki dnevniških zapiskov, da vrhovi in globeli na amplitudi kardiografskih zapisov junakinje učinkujejo bolj resnično-intimno.
Poletno počitniško branje.
  • 0

#422 Kalypso

Kalypso

zlata ribica

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 46032 posts

Posted 18 July 2006 - 10:18 PM

Tracy Chevalier
Dekle z bisernim uhanom

IPB Image

Zgodba se dogaja na Nizozemskem v sredini 17. stoletja.Opisuje slikarja Johannesa Vermeerja in njegovo številčno družino, ki se vsako leto poveča še za enega otroka. V hiši potrebujejo dodatno pomoč, tako pri gospodinjskih opravilih, kot pri pospravljanju slikarjevega ateljeja. Tako postane služkinja v slikarjevi družini šestnajstletna deklica Griet. Pomaga pri vseh gospodinjskih delih, edino zadovoljstvo ji predstavlja pospravljanje slikarjevega ateljeja. Zaradi njenega naravnega talenta jo slikar poduči o slikarskih osnovah, in kmalu mu pomaga tudi pri mešanju barv. Dekle v tem neskončno uživa in obožuje svojega gospodarja. Sledi mu v vsem kar reče, čeprav ji intuicija govori drugače. Med slikarjem in deklico se splete posebna čustvena vez, nekakšno hrepenenje po lepoti in umetnosti. Neuka deklica ga pogosto preseneti v naravnem poznavanju najfinejših odtenkov barv in svetlobe in tenkočutnem opazovanju. Odloči se, da bo napravil njen portret, čeprav dekle ve, da se to ne bo dobro končalo zanjo, naredi prav vse, kar ji slikar naroči. Stvari se tako zapletejo, da mora zapustiti slikarjevo hišo. Ustvari si družino, vendar hrepenenje po lepoti in neopisljivem vedno ostane del nje.
  • 0

#423 Kalypso

Kalypso

zlata ribica

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 46032 posts

Posted 18 July 2006 - 10:26 PM

Desa Muck
Lažniva Suzi

IPB Image

Suzi se na vse kriplje trudi iz svojega življenja narediti pravljico, sama pa postati lepa, pametna, nedosegljiva in izkušena, vzvišena in priljubljena. Svoj vsakdan preplete z lažmi, ki pa čez čas postanejo prezapletene celo zanjo. Zato trdno sklene, da ne bo več lagala. Ko pa spozna fanta svojih sanj, se zopet zlaže ... Skratka, obilica napetega laganja.
Po mojem mnenju ena boljših knjig za mladostnike. biggrin.gif
  • 0

#424 sarchy_ka

sarchy_ka

čvekalo

• Člani
  • Pip
  • 161 posts

Posted 18 July 2006 - 10:57 PM

No, js pa trenutno berm Dnevnik Hiacinte Novak. biggrin.gif Zame so bl take lahkotne knjige, ja. biggrin.gif No, vsaj zdej polet. Me kr zabava. Bridget Jones wannabe, ampak je posrečena.
  • 0
Perhaps we all give the best of our hearts uncritically.. to those who hardly think about us in return. /T. H. White/

#425 Juliet

Juliet

odvisnik

• Člani
  • PipPipPipPip
  • 3705 posts
  • Interests:kr dost stvari...

Posted 18 July 2006 - 11:37 PM

Jst pa trenutno berem Neznosno lahkost bivanja, zelo dobra knjiga, vsaj do zdaj mi je všeč, bomo vidl kak bo naprej. biggrin.gif
  • 0

#426 sahara

sahara

bailarina apasionada

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 9109 posts
  • Interests:ples

Posted 19 July 2006 - 10:02 AM

jz pa trenutno ne berem nič, sm pa na morju prebrala farmo trupel in vzrok smrti, obe od patricie cornwell, tujec opazuje in preden se poslovim od mary higgins clark. pa so ble vse res dobre, čeprov so mi od cornwellove bol, ker vse bolj nadrobno opiše, saj je v glavni vlogi mrliška oglednica.priporočam ljubiteljem kriminalk.zj mam pa doma že nov paket, sam se še nism spravla brat: patricia cornwell-obdukcija, thomas walsh-mora na manhattanu, sabine dardenne-imela sem 12 let, vzela sem kolo in se odpeljala v šolo...,ruth rendell- ključi za ulico, maja novak-cimre. a je kdo že bral te zadnje 4?me zanima če se mi splača brat. biggrin.gif
  • 0

#427 Kalypso

Kalypso

zlata ribica

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 46032 posts

Posted 19 July 2006 - 11:33 AM

Trenutno kar požiram Zadnjega dona od Maria Puza. Lahkotno branje, zanimiva zgodba - prava stvar za poletne dni. Naslednji dve knjigi, ki ju nameravam prebrat pa sta Nora Roberts - Modrina zaliva in Paul Auster - Knjiga iluzij. Že brala katera?
  • 0

#428 *tinchy_ka*

*tinchy_ka*

gobezdalo

• Člani
  • PipPip
  • 773 posts

Posted 19 July 2006 - 01:36 PM

Melina Marchetta
KDO SI, ALIBRANDI?

IPB Image

Sedemnajstletna Josephine Alibrandi se kar naprej sooča z nasprotji. Kadar se že ne znajde v ognju med svojo načelno mamo in še načelnejšo babico, potem skuša izbirati med bogatim dobrim fantom Johnom Bartonom in pobalinom delavskega razreda Josephom Cootom. Josephine ima stalne težave z nunami v katoliški šoli, ki jo obiskuje, saj se vedno spopada z Avstralci, ki jo zbadajo zavoljo njenega italijanskega rodu. Ko je že prepričana, da slabše, kot je, ne more biti, se pojavi njen biološki oče, o katerem do tedaj ni vedela ničesar. Odločiti se mora ali je vredno spoznati ga kot osebnost, saj je zapustil mamo v njenih najtežjih trenutkih. Medtem spoznava tudi preteklost svoje babice, tipične Italijanke, na njeno odločitev pa vpliva tudi samomor njenega dobrega prijatelja.

Delo je namenjeno tako starejšim najstnikom kot odraslim. Problematiko obravnava na optimističen, svež način, ki bralcu ne pusti spustiti knjige iz rok. Kljub težavam, ki ji jih na pot postavlja odraščanje, Josephine ne izgubi svojega smisla za humor, ki preveva odlično napisano delo. Delo, ki govori o tem, kako odrasti v samostojno, neodvisno osebnost, o tem, kako pomembno je za odraščajoče otroke ljubiti svoje starše, oprostiti ljudem okrog sebe njihove napake in imeti razumevanje za izredno pestro paleto človeškega ravnanja. Na neprisiljen način delo vzpodbuja razumevanje med različnimi etničnimi skupinami in veroizpovedmi, vzpodbuja širok pogled na svet.
  • 0
YoU GoT To KeEp YoUr HeAd Up, EvEn WhEn RoAd Is HaRd, NeVeR GiVe Up!

#429 *Slončica*

*Slončica*

gobezdalo

• Člani
  • PipPip
  • 609 posts
  • Interests:hmmm...

Posted 26 July 2006 - 09:49 AM

Men so ble pa zlo ušeč knjige:
- Materino darilo
-velike zelene oči
-šola ljubezni
- mi otroci s postaje zoo
- v njenih čevljih......

jih je tok da ne morm ush napisat biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif
  • 0
*Slončica*
IPB Image

#430 Marmelada

Marmelada

cca 270 kcal/100 g

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 23292 posts

Posted 26 July 2006 - 11:28 AM

Trenutno sem zatopljena v knjigo od Aleksandra Bajta in Franja Štiblarja - Ekonomija, ekonomska analiza in politika, odlična je, človek se kar ne more odtrgat od nje biggrin.gif tongue.gif
Od mature naprej nisem prebrala nobene knjige več, kar se leposlovja tiče. Prebiram špehaste knjige za študij, tako da mi še branje nekih romanov v prostem času ne predstavlja nobene zabave ali sprostitve.
  • 0

#431 Kami

Kami

Ginger Mrs. Darcy / Fraser

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 24554 posts

Posted 27 July 2006 - 07:59 AM

Dan Brown
Digitalna trdnjava

IPB Image

Šokantni roman, predvsem za vse uporabnike elektronske pošte in svetovnega spleta. Vznemirljiva zgodba o ameriški varnostni agenciji in mogočnem računalniku za dešifriranje je napisana na osnovi resničnih dejstev in sproža vprašanja o pravici posameznika do zasebnosti v času vsesplošnega nadzora. Pozor, samo najbolj osupljivi deli so resnični!
Vsebina:
Ko v agenciji naletijo na nerešljivo šifro, pokličejo na pomoč svojo glavno kriptografinjo, bistro lepotico Susan Fletcher. Pretresljiva odkritja jo potegnejo v vrtinec nevarnih skrivnosti in laži. Komu sploh še lahko zaupa? Susan nenadoma spozna, da se ne bori le za varnost domovine, temveč tudi za svoje življenje in za moškega, ki ga ljubi.

Mnenje : za vse ljubitelje njegovega načina pisanja ... se pa taktika zaplet zelo ponavlja iz knjige v knjigo ... veš, kdo ni kriv (očitni "negativec"), do konca pa ne veš kdo je kriv biggrin.gif
  • 0

Put A Kilt On It!

Everybody knows how to raise children, except the people who have them.

#432 Kalypso

Kalypso

zlata ribica

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 46032 posts

Posted 27 July 2006 - 10:22 AM

Mario Puzo
Zadnji Don

IPB Image

Za družino Clericuzio je življenje kot škatla ročnih bomb. Zadnji don je Domenico, pretkani starec, ki se je odločil, da je prihodnost njegove mafijske družine v zakonitih igrah na srečo, filmski industriji in podkupovanju vodilnih politikov. Ko se zdi, da je le še korak do uresničenja njegovih sanj, pridejo na dan grozljive skrivnosti preteklosti, ki zasejejo razkol v družini. Grehi očetov začnejo krojiti usodo sinov. Dante in Cross sta tista, ki bosta morala razrešiti krivice preteklosti.
Napeta zgodba več kot primerna za poletno branje.
  • 0

• Guests

Posted 27 July 2006 - 12:25 PM

Nazadnje prebrala:

Helen Fielding: Prebujna domisljija Olivije Joules, fejst lahkotno, trivialno branje, ampak zelo primerno za nosenje s sabo na dopust alo potovanje, ker so mehke platnice pa se mozganov ni treba uporabljat ob branju smile.gif Pravzaprav prav lustna zgodba za oddih.

Bernhardt Schlink: Bralec, super, super knjiga. Nekaksna osebna izpoved nemskega profesorja prava, ki je mel pri 15 letih razmerje s precej starejso zensko, ki je nepricakovano in brez slovesa odsla iz njegovega zivljenja, nekaj let kasneje pa jo je kot student prava srecal na sojenju nacistkam - zenskim paznicam v koncentracijskih taboriscih. Priporocam. Ni veliko strani! smile.gif
  • 0

• Guests

Posted 27 July 2006 - 01:14 PM

Ja, tudi meni je bil Bralec všeč. Sicer sem ga brala že pred časom, ampak mi bo ostal v spominu še dolgo.
  • 0

#435 Ana

Ana

terpsihora

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 30932 posts

Posted 27 July 2006 - 01:15 PM

Živeti hočem - Marliese Arold

Nadine je bila normalna najstnica, zadovoljna s svojim življenjem. Imela je veliko prijateljev, hodila je na velike zabave, v šoli ni imela težav, bila je ena izmed najboljših igralk odbojke, imela je razumevajoče starše in svojo veliko ljubezen. Le kaj bi potem lahko bilo narobe? Nekega dne je dobila pismo iz Egipta od svojega prvega in do zdaj edinega fanta Florijana, katerega je spoznala v bolnišnici in po katerem se je spremenilo njeno življenje. Florijan je imel AIDS, ki ga je dobil po transfuziji krvi v bolnišnici, in je sedaj zaradi nje zaskrbljen, saj bi ga lahko dobila tudi ona, ker nikoli nista uporabljala zaščite. Nadine je bila zelo pretresena in po testiranju na AIDS se je njen strah uresničil: bila je seropozitivna. Zanjo se je takrat svet porušil. Kako dolgo bo še živela? Zakaj ravno ona, ki je stara komaj 16 let? To so bila vprašanja, ki so jo mučila. Skupaj s svojimi starši se je borila proti AIDSU. Na začetku je bila zelo potrta, ker so bile njene športne in šolske prijateljice do nje precej zadržane. Kot da bi se bale okužbe z AIDSOM. Toda sčasoma je znova pridobila zaupanje svoje okolice. Tako zgodba kar osvoji bralca s sledečimi besedami: "Spet jim pripadam, nimajo več strahu pred mano. Spet so me sprejeli, čeprav sem HIV-pozitivna!"

IPB Image
  • 0
Viens, reste ici!

#436 cedevita

cedevita

odvisnik

• Redni člani
  • PipPipPipPip
  • 3157 posts

Posted 27 July 2006 - 02:10 PM

Helen Fielding - Dnevnik Bridget Jones, 1. del in 2. del(Na robu pameti)

Opis knjige...ga ni. Na netu mi ni nič našlo, ne slike, ne opisa, sama sem se probala z opisom namučiti, pa mi ne gre oops.gif . Vglavnem, splača se prebrati.
  • 0
God invented man because Eve's vibrator ran out of batteries.

#437 cedevita

cedevita

odvisnik

• Redni člani
  • PipPipPipPip
  • 3157 posts

Posted 27 July 2006 - 02:14 PM

Trenutno berem Poletni sestri(Judy Blume), nato bom pa Dnevnik varuške(Emma McLaughlin, Nicola Kraus)
  • 0
God invented man because Eve's vibrator ran out of batteries.

#438 limeta

limeta

odvisnik

• Redni člani
  • PipPipPipPip
  • 2850 posts

Posted 27 July 2006 - 05:33 PM

Jana Frey-zbirka Na robu
Poljub moje sestre
IPB Image

Ko najbolj pristna in iskrena bratovska ljubezen postane brezmejna in brezpogojna, ko sladki sestrski poljub postane vroč in strasten, ko razum nemočno išče sled sorodstvene vezi, ki bi ustavila mladostniško kipenje hormonov – se rodi incest.
Mieke in Mattis sta dvojčka. Njuna navezanost je rodila močne korenine v času, ko sta kot dojenčka izgubila mater. Od takrat sta živela v popolnem sožitju in nesramežljivi iskrenosti. Bila sta eno, dokler ni dozorevanje zahtevalo odločitev. Vročično sta tavala po slepih ulicah in iskala rešitev. Povsod bolečina izgube, razjeda ljubosumja, hrepenenje po prepovedanem sadežu ter neznosen občutek krivde in samozaničevanja. Morala sta se odločiti: ubiti v sebi največjo ljubezen svojega življenja ter zadostiti normam družbe ali se prepustiti strastem ter neizbežnemu odkritju krvoskrunstva. Oboje je pomenilo boleč poraz, nesrečno življenje in sramoto družini. In odločila sta se ...
  • 0

#439 Kalypso

Kalypso

zlata ribica

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 46032 posts

Posted 27 July 2006 - 10:04 PM

Kratka zgodovina traktorjev v ukrajinščini,avtorica: Marina Lewycka . A je katera brala?
  • 0

#440 Neytiri

Neytiri

djevuška kraužlova

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 19982 posts

Posted 29 July 2006 - 02:19 PM

trenutno berm Pozor, globoka voda od kate cann tongue.gif
  • 0

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users