Kako šparate in kje živite?
Posted 15 February 2021 - 07:29 PM
Posted 15 February 2021 - 07:49 PM
"Opinion is really the lowest form of human knowledge. It requires no accountability, no understanding. The highest form of knowledge is empathy, for it requires us to suspend our egos and live in another’s world. It requires profound purpose larger than the self kind of understanding."
Bill Bullard
Posted 15 February 2021 - 07:56 PM
Sem si pa zdaj odprla en ta varčevalnik na Banka net in sem si rekla, da bom vsak mesec od prihodkov odštela vse stroške in kar bo ostalo, bom dala na varčevalnik. Me prav zanima, ker prej niti nisem imela točno pojma, koliko mi ostane. Tisto, kar imam že od prej na trr, bom pa tam pustila.
"Life is like a box of chocolates. You never know what you're gonna get."
Posted 15 February 2021 - 08:12 PM
Posted 15 February 2021 - 09:13 PM

Normality is a paved road: It's comfortable to walk, but no flowers grow on it.
― V. Van Gogh
Posted 15 February 2021 - 09:27 PM
Jaz semtudi imela na ta način, in opazam da je bila to velika napaka, ker res nimas obcutka koliko zapravis. Tudi to, da imas ves denar na trr se mi zdaj ne zdi optimalno, ker te zlahka zavede. Jaz imam zdaj na trr samo placo, ki jo dobim nakazno, ostalo na varčevalnikih. Tako konec meseca tocno vem koliko je ostalo in potem na dan, ko bo placa ostanek prenakazem na varcevalnik.Sem si pa zdaj odprla en ta varčevalnik na Banka net in sem si rekla, da bom vsak mesec od prihodkov odštela vse stroške in kar bo ostalo, bom dala na varčevalnik. Me prav zanima, ker prej niti nisem imela točno pojma, koliko mi ostane. Tisto, kar imam že od prej na trr, bom pa tam pustila.
Sem si jih pa zdaj malo preuredila in bom poskusila po nekaj nasvetih iz teh knjig pa da vidim kako bo slo.
Meni se tudi zdi kar dosti, da bi 100/mesec zapravila za sebe. Niti ne vem za kaj bi porabila.

[Napoleon]
Posted 15 February 2021 - 09:33 PM
Posted 15 February 2021 - 09:37 PM
Tudi meni je 100 € ful, ampak po drugi strani vem, da pač včasih ravno tako nanese, da kupim več stvari, ki pa jih potem tudi imam za nekaj časa. Pa itak tudi kaj ne nujnega kupim in imam potem slabo vest, isto.Meni se zdi ze ful, ce zapravim zase cca. 100 € na mesec.
Ravno ta mesec je bilo tako, zdaj si nekaj casa sigurno ne bom nic nenujnega kupila. Imam hitro slabo vest in nasploh me je brezglava zapravljivost zapustila ze kaksnih 10 let nazaj.

Posted 15 February 2021 - 09:52 PM
Normality is a paved road: It's comfortable to walk, but no flowers grow on it.
― V. Van Gogh
Posted 15 February 2021 - 10:15 PM
Cunje so moja sibka tocka, ampak tezko recem, ce jih imam prevec. Nekaj zagotovo, saj so ene zelo redko v obtoku.
"Opinion is really the lowest form of human knowledge. It requires no accountability, no understanding. The highest form of knowledge is empathy, for it requires us to suspend our egos and live in another’s world. It requires profound purpose larger than the self kind of understanding."
Bill Bullard
Posted 16 February 2021 - 07:00 AM
Obojega malo. Bila sem med številkama, 40 mi je bila tesna, 42 pa prevelika. Odkar sem od spomladi nekaj shujšala, pa tako sploh ne vem katera številka mi paše, še ni bilo priložnosti pomerjanja. Imam široka ramena in ozek pas, kar se sicer očitno ne vidi, ker mi noben ne verjame, ampak pogosto težko dobim kakšne zgornje dele - jakne, suknjič, tudi kakšne obleke. Vse me veže preko ram, večja številka pa mi je prevelika v pasu. Dostikrat pa mi tudi kaj ni všeč, načeloma pa tudi ne kupujem oblačil znamk oz. višjega cenovnega razreda, ker mi je škoda denarja za to.
Včasih, če dosti gledam IG in punce omenjajo to in ono ali pa je kakšna debata na forumu, se ti zdi, kaj vse rabiš in bi lahko naročal brezglavo. Čez dan ali dva pa to v večini itak mine. Za kakšne ne nujne stvari imam potem včasih slabo vest, sploh če se izkaže da ne bo toliko v uporabi kot sem se seveda prvotno prepričevala. Itak, da si pa kaj privoščiš za sebe, čeprav jaz sem 'ta' denar po navadi prej porabila za kakšne pijačke ipd., kot pa materialne stvari.
[Napoleon]
Posted 16 February 2021 - 09:28 AM
Včasih sem imela kategorije, zdaj že dolgo ne več. Pri nakazilu plače takoj nakažem za botrstvo in dve varčevanji, za hrano in gospodinjstvo imam Piko, ostalo pa po navdihu zapravim. Položnice od nekdaj plačujem takoj, ko jih dobim, nikoli ne čakam na valuto.
“… People are rivers, always ready to move from one state of being into another. It is not fair, to treat people as if they are finished beings. Everyone is always becoming and unbecoming.” (Kathleen Winter: Annabel.)
“Point of view is everything.“ (Kathleen Winter: Annabel.)
LIVE. LEARN.TRAVEL. LOVE.
Posted 16 February 2021 - 11:00 AM
Sem tudi jaz to knjigo brala.Berem še eno knjigo do Ane Vezovišek in piše, da bi si moral, ne samo zapisovati stroške, ampak jih tudi razporediti po kategorijah in se poskušati tega tudi držati.
Prisla sem le na idejo, da sem res podrobno pogledala vse svoje odlive, zacela mesec gledat od 1. od 31 in ne vec od place, do place.
In na banki sem odprla bonus racun, kamor vsak mesec nakazem cca 300 eur in to je skupaj vodeno v excelu po postavkah:
- avto
- potovanja
- darila
- taborniki
- sport
- barka
Ampak med temi rubrikami pa denar redno prelivam, saj je placilo registracije samo 1x na leto, sport 3x na leto, darila razporejena cez cel mesec, taborniki 2x na leto...
Ampak pod crto sem ocenila koliko pridejo stroski za te stvari, zato dajem na stran.
Vse ostalo je redno mesecno zapravljanje za poloznice, hrano, otroke, zase ...
Put A Kilt On It!
Everybody knows how to raise children, except the people who have them.
Posted 23 February 2021 - 06:39 AM
Meni je bil tudi skoraj znanstvena fantastika predlog, da bi na mesec gledal od 01. - 31. Kako si pa zaštartala s tem načinom? Si si dala na stran nek znesek, da si si potem v začetku meseca prenakazala neko vsoto za tisti mesec?
[Napoleon]
Posted 23 February 2021 - 09:42 AM
Jaz imam poleg navadnega TRR še tri bonus račune (Sparkasse to omogoča, za druge ne vem).
Prvič sem toliko našparala, da sem lahko začela in sem na en bonus račun nakazala znesek celotne plače.
Zdaj pa grem vsak mesec. Prvega v mesecu si iz bonus računa nakažem na TRR celoten znesek moje plače (jaz nimam variabilnega dela).
Isti dan nakažem na drugi bonus račun znesek voden v excelu. Na mesec bi morala nakazat 290 eur, konec meseca pa zabeležim kaj sem kje zapravila in koliko manj lahko naslednji mesec nakažem - po takem excelu:
Potem še nakažem takoj za stroške staršem, za stroške pri D, dvignem za bencin (in imam kar v kuverti v avtu).
In kar ostane, moram priti čez mesec (hrana, trajniki, šolske položnice, otroci potrebščine, malica, maček, ...)
Ko dobim plačno na TRR, jo takoj nakažem na ta bonus račun in tam čaka do 1. v mesecu, da jo spet začnem koristit.
Tretji bonus račun je pa za v "primeru bogatije", če dobim kakšno nagrado, kakšen izreden denar, ga dam pa tja in ga lahko zapravim za kakšne izredne stroške
Marsikomu je to verjetno čist preveč dela in preveč zapleteno. Meni je pa to do sedaj najbolj logično in imam najbolj pregled, kaj delam čez mesec, kam gre denar in koliko čez svoje zmožnosti grem kdaj.
Put A Kilt On It!
Posted 24 February 2021 - 08:05 AM
Uf, Kami vsaka čast za tako organizacijo in predvsem pedantnost. Mi je tvoja tabela kar logična. Si kje sproti beležiš izdatke iz zgornjih katergoij, da jih vpišeš konec meseca ali si zapomniš? A potem si na mesečni ravni nazaj na TRR iz tega drugega računa nakažeš koliko si zapravila za avto ali darila tisti mesec npr.?
[Napoleon]
Posted 24 February 2021 - 08:52 AM
Po navadi si moram ze vmes prenakazat, ker nimam toliko zaloge za "izredne" nakupe.
Jaz nisem nek pojem stabilnosti in samodiscipline, zato mi ni ostalo drugega, kot da se tako lotim. Ko me je par mesecev za povrstjo uspelo celo placo zapravit in je bilo se 10 dni do naslednje, sem vedela, da je nekaj treba spremenit.
Put A Kilt On It!
Posted 24 February 2021 - 11:51 AM

Mene ob pogledu na Excel tabele kar mine, ker jih že tako ali tako ful ne maram.

Posted 24 February 2021 - 05:22 PM
Enakooo. Se klanjam, Kami. : )
Posted 01 April 2021 - 01:48 PM
0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users