Jaz skorajda vedno pustim nekaj napitnine. Koliko, je sicer odvisno od zadovoljstva s postrežbo in odnosom. Ne pustim ničesar, če je res podn. Se mi zdi, da se nam, ki smo delali/delamo v gostinstvu to vseeno pozna in več puščamo (v smislu, da delaš tako, kot si želiš, da bi drugi s tabo).

Razna vprašanja glede prehranjevanja!
Posted 27 February 2019 - 10:43 AM
Posted 27 February 2019 - 10:49 AM
Načeloma ne puščam, običajno zato, ker plačujeva s kartico in sva skoraj vedno brez gotovine.
Posted 27 February 2019 - 10:50 AM
Mene moti ko te na pošti vedno sprašuje, če točno na znesek, ja ne, še 5 € za tebe draga dama, ker ti je komaj uspelo sprocesirat tole.
Zakaj pa to? Še nikoli me niso vprašali tega...
Posted 27 February 2019 - 10:51 AM
Saj na kartico se da večinoma sicer tudi pustiti napitnino. Just sayin'.
Posted 27 February 2019 - 10:53 AM
Aha, torej bi morala v tem primeru rečt, naj vnese višji znesek?
Posted 27 February 2019 - 10:55 AM
Normality is a paved road: It's comfortable to walk, but no flowers grow on it.
― V. Van Gogh
Posted 27 February 2019 - 10:56 AM
Posted 27 February 2019 - 11:16 AM
Koliko pa puščate tiste, ki puščate?
Posted 27 February 2019 - 11:25 AM
Midva cca 10%, pa še kaj zraven kdaj, če so res fajni & dobra hrana. Me je pa fant tega navadil, prej sem sama vedno plačala točen znesek, navajena tako od doma. Se mi zdi lepo, vrneš dobro energijo, če jo prejmeš prej, seveda (v obliki odnosa, postrežbe ali okusne hrane - pa da ni prisiljeno, to sem že tudi doživela, ko so prav osladno in nevljudno med obrokom prihajali in spraševali, če je vse dobro, če bi še kaj, overload pozornosti, ko veš, da ni pristno, ampak ima v glavi samo svojo agendo ..)
Tudi, če sva plačala s kartico, ponavadi par kovencev zraven pusti M. na mizi ali da zraven na pladenjček/v te škatle za napitnino, jih imajo vedno bolj pogosto ob blagajnah.
Sem pa enkrat na masaži pustila 40 eur, cena je sicer 36 eur. In me je grdo pogledala na recepciji (tajka), potem pa nisem vedela, a pričakujejo večjo napitnino, ali se jim ne zdi okusno, da jim puščamo napitnino, tak občutek sem dobila, da jo kao ponižujem, če več plačam, kot je na računu.
Odkriti srečo. Jo loviti in ujeti. Se prepustiti. Gledati z odprtimi očmi, vonjati, poslušati, se čuditi. Biti radoveden, ceniti lepoto in preproste, majhne in srčne stvari, srčne ljudi, trenutke. Čričke. Predvsem ne pozabi na čričke. Brez njih ni poletja.
Posted 27 February 2019 - 11:28 AM
A vedno? Tud če greš na falafel? Ne govorim za fensi restavracije, kjer je kar mal čudno, da ne pustiš nič, račun je bil pa 100€.
Posted 27 February 2019 - 11:36 AM
Posted 27 February 2019 - 11:56 AM
Hvala za info. Smo se zadnjič pogovarjali o tem, ima vsak svoj pogled. Se mi pa zdi, da je sploh v Lj to postala navada kar povsod, verjetno zaradi turistov al kaj...
Posted 27 February 2019 - 12:04 PM
Hm, Frida, dobro vprašanje, če je znesek 2 eur in sam vzameš pri blagajni, tam ne puščam napitnine, če je tako, kot je rekla Barbarina, pijača + hrana, potem pustim, pa če je 50 centov, ali kaj podobnega.. Oziroma fant ima tako logiko, če te oni postrežejo (za mizo), potem pustiš nekaj. Če si moraš sam odnest na mizo in pospravit, potem pa ne (jaz tudi v tem primeru, če je dobro, pustim nekaj)..
Odkriti srečo. Jo loviti in ujeti. Se prepustiti. Gledati z odprtimi očmi, vonjati, poslušati, se čuditi. Biti radoveden, ceniti lepoto in preproste, majhne in srčne stvari, srčne ljudi, trenutke. Čričke. Predvsem ne pozabi na čričke. Brez njih ni poletja.
Posted 27 February 2019 - 12:04 PM
Če sem v restavracijah zadovoljna s hrano in postrežbo vedno pustim cc. 10%. Odvisno pa tudi od države. V ZDA npr. sva puščala napitnino tudi tam, kjer nisva bila 100% zadovoljna, ker je pač pričakovano. V Švici in Sloveniji, kjer so natakarji plačani za svoje delo, pa v takem primeru skoraj nikoli ne pustim napitnine. V fast-food restavracijah pa čist odvisno, ponavadi ne, če pa hrana in postrežba res izstopata iz povprečja, pa včasih zaokrožim račun navzgor do polnega zneska ali vržem kak cent oz. EUR v box, ki ga imajo navadno postavljenega pri blagajni.
Če grem pa v lokal samo na pijačo ali kavo, potem pa je tud čist odvisno od hitrosti postrežbe, kvalitete kave/pijače in odnosa, ki ga ima natakar/ica. Če postrežba je v stilu "zdravo, kaj boš?, kot da sva z natakarjem ali natakarico stara kolega, čeprav ga/jo prvič vidim, pol nikoli ne pustim nič (ker sem alergična na tak odnos), če pa je postrežba vljudna, hitra in vse ostalo štima pa ponavadi pustim neko malenkost.
Posted 27 February 2019 - 12:11 PM
Zakaj pa to? Še nikoli me niso vprašali tega...
Tudi meni ni jasno, ampak še vedno ko sem z kartico kaj plačala na pošti me je vprašala, če naredi na točen znesek.
Jaz ponavadi zaokrožim do polne cifre. Če je npr pijača 0,80€ potem pustim 1€ inpr, razen, da je bila pijača/postrežba res zanič, potem nič. Tudi trgovinah ponavadi pustim kake cente.
[Napoleon]
Posted 27 February 2019 - 01:32 PM
še vedno ko sem z kartico kaj plačala na pošti me je vprašala, če naredi na točen znesek.
Posted 27 February 2019 - 02:23 PM
Če greva jest in sva zadovoljna s postrežbo vedno pustiva nekaj napitnine, če mi pa nekdo vrže kozarec na mizo in ga na koncu malo da ne prosim če lahko plačam pa ni govora, trenutno lahko dobro postrežbo iščeš z lupo
Posted 27 February 2019 - 04:07 PM
Če postrežba je v stilu "zdravo, kaj boš?, kot da sva z natakarjem ali natakarico stara kolega, čeprav ga/jo prvič vidim, pol nikoli ne pustim nič (ker sem alergična na tak odnos), če pa je postrežba vljudna, hitra in vse ostalo štima pa ponavadi pustim neko malenkost.
Ha ha jaz pa ravno obratno, imam raje bolj sproščen odnos, seveda vljuden, a sproščen.
Posted 28 February 2019 - 08:33 AM
Včeraj sem naredila krompirjeve krokete. Kaj sem naredila narobe, da so se mi v olju razpadali na prafaktorje?
Put A Kilt On It!
Everybody knows how to raise children, except the people who have them.
Posted 28 February 2019 - 11:40 AM
0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users