Jump to content

Photo

Kako šparate in kje živite?

• Please log in to reply
553 replies to this topic

#401 Eli

Eli

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 6790 posts

Posted 16 January 2021 - 07:47 PM

Uf res ste pridne nekatere. Jaz ne prišparam praktično nič. Imam en varčevalni račun za zanemarljiv znesek. Ponavadi mi na koncu mesca ne ostane nič, oz. če mi si kaj dodatnega privošćim. Trudim se otrokoma nudit čimveč kaj se da. Mene bolj kot 000 na računu osrečujejo obleke in hrana :lol: ok malo karikiram, pozna se, da sem praktično sama za vse, imam kredit za avto + najemnine 400 na mesec. Preživnino pa minimalno od sklada. Ne gre nam slabo, ampak bi pa v prihodnosti vseeno kak manjši znesek prišparala za kakšne izredne stroške.
  • 0
With all the paradoxes in life...i could be mango and not know it!

#402 Matilda

Matilda

Snowflake on fire

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 17602 posts

Posted 21 January 2021 - 12:25 PM

Ne more bit isto. Denar izgublja vrednost.

Ja, to je sicer res. Vrednost denarja pada ker ga lahko neomejeno printajo in ga je bolje "materializirati" v stvari, ki vsaj ohranjajo vrednost.
Hocem rect, da je pac pomembno vedet pri sebi, zakaj bi nekam vlagal in kaj od tega pricakujes. Zlato je dober ohranjevalec vrednosti, podobno pa napovedujejo za kriptovalute (da se bo vrednost stabilizirala), ker so ravno tako kot zlato v omejenih kolicinah.
  • 0

"Opinion is really the lowest form of human knowledge. It requires no accountability, no understanding. The highest form of knowledge is empathy, for it requires us to suspend our egos and live in another’s world. It requires profound purpose larger than the self kind of understanding."

Bill Bullard

#403 ora

ora

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 27337 posts

Posted 21 January 2021 - 12:31 PM

Meni gre na jetra ker S misli,da sem jaz ful bolj potratna.
  • 0

#404 Ancka Pomarancka

Ancka Pomarancka

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 26101 posts

Posted 21 January 2021 - 12:51 PM

Saj si, ker verjetno več stvari za gospodinjstvo kupiš ergo porabiš več denarja :D 

• 0

#405 Frčica

Frčica

Dobra Samaritanka

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 14254 posts

Posted 21 January 2021 - 12:55 PM

Meni bi šel že tak pogovor na živce.

• 0

Ljudje imajo radi, da jim kaj poveš, v pravih količinah, v skromnem, zaupnem tonu, in mislijo, da te poznajo, ampak te ne poznajo, poznajo podatke o tebi, dobijo samo dejstva, ne občutkov, ne, kaj si misliš o čemer koli, ne, kako si zaradi stvari, ki so se ti zgodile ali si se odločil zanje, tak, kot si. Vse, kar naredijo, je, da te napolnijo s svojimi občutki in mnenji in opažanji in ustvarijo novo življenje, ki ima s tvojim  bolj malo zveze, in tako si varen. (Per Petterson: Konje krast)

#406 ora

ora

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 27337 posts

Posted 21 January 2021 - 01:41 PM

Frcica...tocno to.
  • 0

#407 Marmelada

Marmelada

cca 270 kcal/100 g

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 23287 posts

Posted 21 January 2021 - 02:04 PM

Meni gre na jetra ker S misli,da sem jaz ful bolj potratna.

Nek tak odgovor dobim jaz, ko mojemu non stop težim glede cigaret, koliko on zapravi za to na mesec. Mi reče, da toliko, kot dam jaz za frizerja in za vso svojo kozmetiko. Kar pa seveda niti približno ni res. Za frizerja dam pol manj kot en za čike, pa še to samo na vsake 3 mesece. Ko kupim neko kremo, pa jo tudi imam za več mesecev. Če daš večkrat po manj denarja, je mogoče res občutek, kot da ful manj zapraviš.

• 0

"Life is like a box of chocolates. You never know what you're gonna get."

#408 _Planet_

_Planet_

human search engine of cudovita.si

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 27658 posts

Posted 21 January 2021 - 07:01 PM

Koliko pa stane sedaj škatlica cigaret? Se spomnim, ko sta starša še kadila (v mojem otroštvu) in sta kupovala kar po cele “šteke”, se mi je zdelo, da gre ogromno denarja za to (pa se sicer nisem nikoli ukvarjala s finančnim vidikom našega življenja).

P. mi meče pod nos, koliko denarja zapravim/o za ... papirnate brisačke. Jaz sem pač velik porabnik, ker veliko brišem z njimi, mi je najlažje (kuha, poliva ipd. se pa pri nas tako brez konca in kraja).
Me zanima, kaj bi rekel, če bi bila res razsipna (kar niti slučajno nisem).
  • 0
Rape of the mind is a social disorder...

#409 Anouk

Anouk

pro libraries

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 25896 posts

Posted 21 January 2021 - 07:42 PM

Meni so kuhinjske krpe lifesaver. Kjer jih pa nimam blizu, pa mini brisače (za obraz/roke) in tetra plenice. Perem skupaj z brisačami in pleničkami na 2-3 dni in je super. Pri nas se tudi ves čas nekaj poliva in packa.

R. je bil na začetku pandemije en čas zelo kosmat, potem si je pa masinco za lase/brado kupil in bo pomoje kar ostal pri tem ... Je res ful hitro, nič ne rabiš čakat, nikamor it, nobenih rezervacij ... Pa še prisparas. Edino mogoče bi bilo fajn še kak filmček pogledat na YT, da da frizuri malo več oblike.
  • 0
“Your assumptions are your windows on the world. Scrub them off every once in awhile, or the light won't come in.” - A. Alda

#410 Marmelada

Marmelada

cca 270 kcal/100 g

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 23287 posts

Posted 22 January 2021 - 10:31 AM

Planet, mislim da je škatla po novem 4 €. 

• 0

"Life is like a box of chocolates. You never know what you're gonna get."

#411 _Planet_

_Planet_

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 27658 posts

Posted 22 January 2021 - 07:35 PM

Huh, skoraj toliko kot malica v gostilnah.

Anouk, meni je odveč tolikokrat prati. : ) Pa ne predstavljam si mastnih stvari brisati s pralnimi krpami, se mi zdi, da jih ne moreš nikoli dobro oprati.

• 0

#412 Anouk

Anouk

pro libraries

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 25896 posts

Posted 22 January 2021 - 07:38 PM

To pa verjamem, jaz moram ze zaradi plenic, pa mi potem ni neka frka se 15 drugih cunj zraven fliknit ;) Mastnih stvari pa res ne brisem veliko, za to bi pa verjetno prej posegla po kaksni viledi ali papirnatih brisacah, ja. 

• 0
“Your assumptions are your windows on the world. Scrub them off every once in awhile, or the light won't come in.” - A. Alda

#413 _Planet_

_Planet_

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 27658 posts

Posted 22 January 2021 - 07:59 PM

Ja, jaz pa običajno perem enkrat tedensko, še to ne vedno. : )
  • 0

#414 tasika

tasika

Sassenach

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 16981 posts

Posted 15 February 2021 - 05:05 PM

A si ve kaj razporedite denar po kategorijah, koliko lahko oz predvidevate zapravit za posamezno zadevo na mesečni ravni? In če ja, po kakih procentih?

Ne vem, hrana 300€, oblačila in obutev 70e, prevoz, osebno ali pa po procentih?

Berem še eno knjigo do Ane Vezovišek in piše, da bi si moral, ne samo zapisovati stroške, ampak jih tudi razporediti po kategorijah in se poskušati tega tudi držati. Zanimivo mi je, priznam, nisem na tak način razmišljala. Sploh ne vem kako se nikoli prej nisem kaj o osebnih financah poučila in bolj razmišljala o tem. Ko zdaj berem si mislim, koliko bi lahko našparala, če bi bila bolj vestna in predvsem organizirana.  

• 0
Če že delaš bedarije naj se ti vsaj posrečijo!

[Napoleon]

#415 ora

ora

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 27337 posts

Posted 15 February 2021 - 05:08 PM

Priblizno, ampak itak ce gre pa kak mesec kak vec za hrano ni da zato ne bi sli v trgovino, le bolj pogledamo,da kaksno stvar od kje zadaj iz skrinje/omare/hladilnika pojemo. Sicer pa bi prej rekla,da nacrtujemo v naprej kateri stroski nas cakajo.
  • 0

#416 bellini

bellini

odvisnik

• Redni člani
  • PipPipPipPip
  • 4149 posts

Posted 15 February 2021 - 05:17 PM

Načeloma imam razdelano koliko na mesec zapravim za kaj. Tu predvsem mislim na fond za stanovanje, fond za počitnice in fond za avto. Imam še predviden fond za hrano in oblačila, en del cca. 50 eur/mesec pa imam za stvari, ki so samo zame (npr. pijace s kolegicami, potem za plačilo dvorane za badminton, ki jih zdaj v času korone ni.)
  • 0

#417 Jinadaze

Jinadaze

Tough cookie

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 85935 posts

Posted 15 February 2021 - 05:27 PM

Midva sva se v zadnjem casu veliko pogovarjala o sparanju in sva si tudi zastavila na tak nacin, po kategorijah.
Malo tezje je sicer konkretno sparat, ce poleg ogromnih stroskov za (pre)veliko hiso placujes se racune od dementnega pijanca, ki cel dan laufa klimo in nabije po 175 € racuna za elektriko mesecno, ampak to je ze druga zgodba.
  • 0

Normality is a paved road: It's comfortable to walk, but no flowers grow on it. 

― V. Van Gogh

#418 Podgana

Podgana

Miss Havisham

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 17283 posts

Posted 15 February 2021 - 06:06 PM

Midva samo za hrano dajeva na posebno kartico ob placi in z njo placujeva. Je tudi za cistila in vse, kar kupis poleg hrane (npr. slikarski material danes v Hofru). Pa za DM itd. To je ene 300 na mesec. Ostalo pa ne razdeljujeva, ker so drugi stroski bolj izjema (razen pac poloznice in avto).
  • 0

Dear Leonard. To look life in the face, always, to look life in the face and to know it for what it is. At last to know it, to love it for what it is, and then, to put it away. Leonard, always the years between us, always the years. Always the love. Always the hours.

Tumblr

#419 Anouk

Anouk

pro libraries

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 25896 posts

Posted 15 February 2021 - 06:29 PM

Midva nič ne deliva na kategorije, to sva samo enkrat za hec naredila, ko sva hišo kupovala. Ni pa noben od naju zapravljiv, največ privoščiva mali, zase pa bolj špartansko - po načelu 'nimam več nobenih nogavic brez lukenj, mogoče je čas za tri nove pare' :'D
  • 0

#420 _Planet_

_Planet_

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 27658 posts

Posted 15 February 2021 - 07:19 PM

Pravic = nogavic? : ))

Jaz nimam kategorij.
  • 0

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users