Jump to content

Photo

Razna vprašanja glede prehranjevanja!

• Please log in to reply
5050 replies to this topic

#401 rea

rea

I'll never be maria magdalena

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 20446 posts
  • Interests:Only an open heart will allow you to float equally between everyone.

Posted 04 November 2009 - 02:52 PM

joj jz pa zadnje čase skoz sam čaje šopam - od vedno jih sicer, sam sm tud vodo, zdj pa sam čaje ohmy.gif

ene 3L čaja na dan, zjutri 0.5L vode, zatem 3dc zelenga čaja, med dnevom zeleni čaj in meto, zvečer meto
  • 0

There are some things I may not know                  

There are some places, dear Lord, I may not go.

But there's one thing of which I'm sure

My God is real for I can feel him in my soul.

I have found a way to live  

in the presence of the Lord Hare Ram, Ram, Ram

Hare Ram, Ram, Ram, Sita Ram, Ram, Ram

#402 Coco*

Coco*

Dedek Mraz

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 27428 posts
  • Interests:kaj te briga :O

Posted 04 November 2009 - 05:58 PM

Jaz tudi stalno pijem čaje, vedno domače. Lani sem imela neko tako dobro mešanico najrazličnejših trav, ki jo je naredila bakica, pa sem zgubila vrečko in zdaj imam samo še koprivo in lipo in te zadeve.

Imam pa čudno navado, da preden se usedem za knjigo, moram OBVEZNO skuhat sebi čaj - magari če ga ne pijem, skuhat si ga moram.

• 0
Everything you can imagine is real.
Pablo Picasso

#403 krneki

krneki

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 11455 posts

Posted 04 November 2009 - 06:10 PM

na, jst sm si nabavila zdaj svoje vitamine smile.gif
C-vitamin v prahu, notri je žlička ki drži 135mg.žličko in pol 2× dnevno, zaenkrat .
postopno bom povečevala.
Jaz zdajle kar dosti jem tud mandarine in pomaranče, povečala bom če se me bo loteval kak prehlad.
Potem sem kupila riblje olje v lekarni, to bom zjutraj in zvečer po eno žličko (čajno).
namreč, ugotovila sem, ko sem brala po internetu da imam praktično VSE stranske učinke pomanjkanja maščob:

prhljaj,suha koža,krhki nohti,pogosto uriniranje,žeja, trda koža na petah... pa bomo videli kaj in kako biggrin.gif

Pa še laneno seme, tega si bom pa dodajala v jogurt. Čist tako, kot vlaknino.
  • 0
"If it's meant to be, it will find a way."

#404 Hevea

Hevea

Chocolate desintegrator

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 12155 posts

Posted 04 November 2009 - 06:33 PM

A to so stranski učinki pomanjkanja maščob ali kaj? ohmy.gif Jaz imam tudi vse, pa sem precej zamaščena, no.
  • 0

There are no limits to what you can accomplish when you are supposed to be doing something else.

• Guests

Posted 04 November 2009 - 07:24 PM

Jaz občasno jemljem naravni C vitamin od A. Vogla. Poližeš eno tabletko na dan in ker je iz acerole (al kako se že reče temu sadežu, ki ima največ tega vitamina hmm.gif), jo lahko telo maksimalno izkoristi (s sintetično priobljenimi vitamini ni tako, v bistvu lahko hitro bolj obremenijo organizem kot kaj drugega).

Pred kratkim sem začela pred jedjo jemati eno žličko olja iz pšeničnih kalčkov (obstajajo tudi kapsule) zaradi visoke vsebnosti E vitamina in nenasičenih maščobnih kislin (tudi od A. Vogla).

Jemljem tudi omega 3 in občasno alge.

Ker imam težave s ščitnico, mi predvsem E vitamin in omega 3 precej pomagata, ne smem pa več krepiti imunskega sistema (z ameriškim slamnikom itd.), ker imam avtoimuno obliko bolezni ščitnice in spodbujanje imunskega sistema v takšnem primeru ni priporočljivo. ermm.gif Zato sem pa tudi zbolela za prašičjo zdaj, prej pa leta in leta nisem zbolela niti za navadno gripo, ker sem ves čas krepila imunski sistem z naravnimi pripravki.

Evo, če se komu da brati o olju pšeničnih kalčkov:

Spoznajte blagodejne učinke olja pšeničnih kalčkov!
Priredila: Adriana Dolinar

Šele nekaj desetletij vemo, da je v žitnem kalčku skritega nekaj dobrega, nekaj zdravilnega! To, kar ima blagodejne učinke na zdravje, se skriva v olju, ki ga pridobivajo iz pšeničnih kalčkov. Njegova koristnost temelji predvsem na dveh odlikah. Prva je visoka vsebnost esencialnih nenasičenih maščobnih kislin, druga pa vsebnost dragocenega vitamina E. Pa poglejmo, kje vse je olje pšeničnih kalčkov dobrodošlo.

Podpora pri odpravljanju rakavega stanja – maščobne kisline so nujne za izgradnjo in vzdrževanje zdravih telesnih celic, poleg tega pa so nujne tudi pri presnovi beljakovin. Te esencialne maščobne kisline pa imajo pomembno vlogo tudi kot podpora pri zdravljenju raka, saj spodbujajo celično dihanje in tako podprejo celotno presnovo.

Podpora reprodukcijskim organom – znano je, da je vitamin E za razplod nekaterih živali zelo pomemben. Iz istega razloga naj bi ga redno uživale tudi nosečnice in doječe mamice. Izkušnje pa potrjujejo tudi, da so imele ženske, ki so nagnjene k splavom in prezgodnjim porodom, premalo vitamina E. Daljše uživanje tega olja lahko tako bistveno pripomore tudi k odpravljanju te neljube težave. Ker olje pšeničnih kalčkov naravno okrepi in uravnava delovanje organov, se ga priporoča tudi pri težavah v meni, kadar je mesečno perilo slabotno, neredno ali ga spremljajo krči. Dobrodošlo pa je tudi pri pomanjkanju spolne sle.

Krepčilo za srce – to olje je dobrodošlo zlasti pri motnjah prekrvitve srca, pomaga pa tudi pri odpravljanju šibkosti ali okvar srčne mišice, deluje proti zoženju venskih žil in proti drugim pojavom srčnih slabosti. Olje pšeničnih kalčkov pa je v pomoč tudi pri motnjah v prekrvitvi možganov in torej pri vseh težavah, ki so s tem povezane, na primer pešanje spomina, vrtoglavica, motnje ravnotežja itd.

Podpora pri uravnavanju telesne teže – ker olje pšeničnih kalčkov uravnava delovanje spolnih žlez, se lahko z njim uspešno branimo tudi neželene debelosti. Kadar okrepimo delovanje tega olja še z jemanjem pripravka iz morske haloge, ki je pri nas na voljo v obliki prehranskega dopolnila Kelp, bo to okrepilo tudi delovanje ščitnice in drugih hormonskih žlez ter tako naravno uravnotežilo telesno težo in izboljšalo splošno zdravstveno stanje. Kdor se otepa pretirane suhosti, pa bo nad uravnavajočim učinkom olja pšeničnih kalčkov prav tako prijetno presenečen.

Podpora pri težavah s povečano prostato – olje pšeničnih kalčkov se je izkazalo tudi tu, še zlasti v kombinaciji s pripravkom iz semen žagastolistne palme. V začetnem stadiju tovrstnih težav sta tako mnogim zadostovala le ta dva pripravka.

Da bomo dosegli želene učinke, pa je treba vedeti, katero, v kakšnih količinah, kako, koliko časa itd. olje pšeničnih kalčkov uživati, saj je tudi to pomembno. Zato telesu privoščite le najboljše pripravke olja, pridobljene po hladnem postopku stiskanja. Samo ti namreč resnično vsebujejo veliko za zdravje blagodejnih snovi, vitamina E in nenasičenih maščobnih kislin. Pri nas sta za te namene na voljo, na primer, olje pšeničnih kalčkov in kapsule olja pšeničnih kalčkov A. Vogla. Ob uživanju olja pšeničnih kalčkov pa bo mnogim dobrodošlo Voglovo priporočilo, ki pravi, da naj za krepitev ali preventivo odrasli uživajo eno čajno žličko olja pšeničnih kalčkov na dan. Za večji terapevtski učinek pa se priporoča dnevni odmerek za odrasle eno jedilno žlico trikrat na dan, za otroke pa eno čajno žličko trikrat na dan. Otrokom olje pomaga pri normalnem razvoju, še posebej pa je dobrodošlo tudi pri »šolski« utrujenosti. Olje se lahko zaužije čisto ali v juhi, v zmleti sadni kaši, na solati itd. Čas uživanja olja naj bo v skladu s potrebami. Če potrebujete učinkovito količino vitaminov in rudnin, olje pšeničnih kalčkov uživajte daljše obdobje, lahko tudi po več mesecev. Ko se pomanjkanje odpravi, se priporoča postopno opuščanje uživanja olja, in sicer tako, da pred prekinitvijo še nekaj časa uživate najprej polovični odmerek, nato četrt odmerka in nazadnje uživanje opustite. Opuščanje uživanja tega dragocenega olja je seveda pametno le, če ste prej neustrezno hrano zamenjali s polnovredno, saj vas bo v nasprotnem primeru industrijsko predelana, sladka, prazna hrana ponovno pripeljala do pomanjkanja vitaminov, mineralov in drugih vitalnih snovi. Od tu je pa le še korak do te ali one bolezni!

• 0

#406 _Planet_

_Planet_

human search engine of cudovita.si

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 27634 posts

Posted 04 November 2009 - 07:29 PM

QUOTE(Sally @ 4. 11. 2009 - 18:10) View Post

namreč, ugotovila sem, ko sem brala po internetu da imam praktično VSE stranske učinke pomanjkanja maščob:
prhljaj,suha koža,krhki nohti,pogosto uriniranje,žeja, trda koža na petah... pa bomo videli kaj in kako biggrin.gif

Hm na taksno stanje pa se nisem nikoli pomislila, hm, good point. Meni se tudi zdi, da mi svetlinovo olje dobro dene, imam nekam sumljivo lepo kozo na obrazu. biggrin.gif

• 0
Rape of the mind is a social disorder...

#407 krneki

krneki

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 11455 posts

Posted 04 November 2009 - 08:16 PM

@Hevea: ja v bistvu to nima veze biggrin.gif Lahko se zrediš z hamburgerji, ki so slabe maščobe, maš čez 100kg, pa ti pravih esencialnih vseeno manjka.
Tako da pomanjkanje maščob nima pretirane povezave s telesno težo.

Tole ribje olje pa niti ni tolk grozno na žlico pojest kot sem mislila. Kar gre biggrin.gif

Nila, kje dobiš te tablete od vitamina C? Da vem za drugič.

Drugače pa je v ribjem olju poleg omega 3 (največji naravni vir le-teh) tudi ogromno D vitamina, ki krepi kosti in preprečuje osteoporozo, tega pa nam čez zimo (drugače pa tudi nasploh) izredno primanjkuje. V hrani ga je premalo, na soncu pa ne vem če je kdo vsak dan. (sploh pa zdaj ni nič sonca...kako sovražim zimo..)
  • 0
"If it's meant to be, it will find a way."

#408 Hevea

Hevea

Chocolate desintegrator

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 12155 posts

Posted 05 November 2009 - 03:16 PM

Jaz sem mislila v stilu da pojem dosti maščob bolj, ampak itak isti shit, očitno jem napačne. butl.gif
  • 0

There are no limits to what you can accomplish when you are supposed to be doing something else.

• Guests

Posted 05 November 2009 - 06:30 PM

QUOTE(Sally @ 4. 11. 2009 - 20:16) View Post
Nila, kje dobiš te tablete od vitamina C? Da vem za drugič.

Jaz sem jih nazadnje kupila v Sanolaborju, imajo jih tudi v Maxiju (na oddelku z zdravili), po vsej verjetnosti jih imajo pa tudi v vsaki lekarni. Takole zgleda.

Glede omega 3 in vitamina D pa - pametno je jesti tole dvoje, ja.
  • 0

#410 Coco*

Coco*

Dedek Mraz

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 27428 posts
  • Interests:kaj te briga :O

Posted 05 November 2009 - 11:21 PM

Nila, kolikor se spomnem, si ti navdušena nad kokosovo maščobo. V Hoferjevi reklami sem zasledila Nussett kokosovo mast (250g), a imaš kake izkušnje z njo, je kul? smile.gif
  • 0
Everything you can imagine is real.
Pablo Picasso

#411 Sarah

Sarah

Chihuahua with Attitude

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 30831 posts

Posted 06 November 2009 - 02:23 PM

A pozna kera kake čokoladice ki ne vsebujejo sladkorja, ozrioma da niso tak sladke, ali pa so sladkane z medom recimo. Sej ni treba da je čokolada, lahko so kake žitne ploščice, tiste s semeni, sadne, karkoli. Nekaj iščem za vzet sabo npr za faks, za vmes pojest ko imam dalj časa predavanja.
  • 0

Cosa vuoi che ti scriva?
Cosa vuoi che ti dica?
Tu sei ovunque in me.

#412 eve

eve

trance chick

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 10431 posts

Posted 06 November 2009 - 02:32 PM

Corny? Jst sicer teh ne maram kej preveč, sem pa ta teden kupila en corny s čokolado in pomarančo in je božanski! Ko pridem v Lj, si bom še kakšnega kupila. Drgač pa men so dobre tud tiste sadne ploščice, ki jih majo npr. v Dm-ju od Alnature... Tm se hitr kej pametnega najde.
  • 0
Never allow someone to be your priority while you're just their option.

#413 Podgana

Podgana

Miss Havisham

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 17274 posts

Posted 06 November 2009 - 02:43 PM

QUOTE(Sally @ 4. 11. 2009 - 18:10) View Post

C-vitamin v prahu, notri je žlička ki drži 135mg.žličko in pol 2× dnevno, zaenkrat .
postopno bom povečevala.

Imaš to od DMa?

Se pa bolj splača vitamin C v prahu kupovati, ker ga je notri 100g in stane 2€ (vsaj ta od DMa). Tablete po 500mg, ki jih imajo v lekarni so dražje (pa samo 45 jih je). Je pa to na ebayu še ceneje.

• 0

Dear Leonard. To look life in the face, always, to look life in the face and to know it for what it is. At last to know it, to love it for what it is, and then, to put it away. Leonard, always the years between us, always the years. Always the love. Always the hours.

Tumblr

#414 Olivija

Olivija

Banana Bro

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 15166 posts
  • Interests:illustration, architecture, trees, cats, cats on trees...

Posted 06 November 2009 - 02:54 PM

QUOTE(Coco* @ 5. 11. 2009 - 23:21) View Post

Nila, kolikor se spomnem, si ti navdušena nad kokosovo maščobo. V Hoferjevi reklami sem zasledila Nussett kokosovo mast (250g), a imaš kake izkušnje z njo, je kul? smile.gif

Jou bejb, mi ga mamo doma za šmorn pečt sicer. Nima okusa, ne smrdi in je všečen, ker ga iz koščka rata veliko, ko se stopi, kot voda postane, ne vpija se veliko v maso. Za palačinke pečt recimo je zakon. Za kaj drugega pa ne vem.
  • 0

Odkriti srečo. Jo loviti in ujeti. Se prepustiti. Gledati z odprtimi očmi, vonjati, poslušati, se čuditi. Biti radoveden, ceniti lepoto in preproste, majhne in srčne stvari, srčne ljudi, trenutke. Čričke. Predvsem ne pozabi na čričke. Brez njih ni poletja.

• Guests

Posted 06 November 2009 - 03:10 PM

QUOTE(Coco* @ 5. 11. 2009 - 23:21) View Post

Da še jaz odgovorim. biggrin.gif S Hoferjevo še nimam izkušenj, zaenkrat sem uporabljala samo Edenovo. Mislim, da niso vse kokosove dobre/kvalitetne, ampak zdaj ne vem točno, kaj je tisti element, ki odloča o tem. Verjetno je kaj v zvezi s predelavo. Hm, kaj pa piše gor? hmm.gif
  • 0

#416 _Planet_

_Planet_

human search engine of cudovita.si

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 27634 posts

Posted 06 November 2009 - 04:22 PM

QUOTE(Sarah @ 6. 11. 2009 - 14:23) View Post

A pozna kera kake čokoladice ki ne vsebujejo sladkorja, ozrioma da niso tak sladke, ali pa so sladkane z medom recimo. Sej ni treba da je čokolada, lahko so kake žitne ploščice, tiste s semeni, sadne, karkoli. Nekaj iščem za vzet sabo npr za faks, za vmes pojest ko imam dalj časa predavanja.

Jaz si kupujem v Milerju tiste njihove sadne ploscice, meni so vsec ravno zato, ker niso sam sladkor! njam.gif Preverim kasneje sestavine pa te obvestim, kaj vsebujejo. smile.gif
  • 0
Rape of the mind is a social disorder...

#417 Sarah

Sarah

Chihuahua with Attitude

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 30831 posts

Posted 06 November 2009 - 04:30 PM

Prosim, ravno odhajam v mesto čez kako urco pa bi še tja zavila smile.gif

Eve, corni poznam, sam se mi zdi da so pač klasičen sladkiš, al so kaj manj sladke os ostalih? Kokt jaz vem ne.
  • 0

Cosa vuoi che ti scriva?
Cosa vuoi che ti dica?
Tu sei ovunque in me.

#418 eve

eve

trance chick

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 10431 posts

Posted 06 November 2009 - 04:43 PM

Ma ne vem, meni se ne zdi lih obična sladkarija, je pa vrjetno res mal bolj sladek.
  • 0
Never allow someone to be your priority while you're just their option.

#419 Podgana

Podgana

Miss Havisham

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 17274 posts

Posted 06 November 2009 - 04:57 PM

Corny ima ful cukra notri in ostalih običnih strupov kot vse druge trgovinske ploščice (sm glih pomarančnega zmazala).
  • 0

Dear Leonard. To look life in the face, always, to look life in the face and to know it for what it is. At last to know it, to love it for what it is, and then, to put it away. Leonard, always the years between us, always the years. Always the love. Always the hours.

Tumblr

#420 Sarah

Sarah

Chihuahua with Attitude

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 30831 posts

Posted 06 November 2009 - 05:05 PM

jap, poznaš kakega ki nima? tongue.gif
  • 0

Cosa vuoi che ti scriva?
Cosa vuoi che ti dica?