Jump to content

Photo

Veganska in vegetarijanska prehrana

• Please log in to reply
3252 replies to this topic

#381 DiLeMa

DiLeMa

undercover peroksidna crna luknja

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 24041 posts
  • Interests:Zanimive Stvari

Posted 22 July 2008 - 09:23 AM

Kolikor sem jaz poučena, je soja izredno dober vir beljakovin in kolikor mi je znano, so tudi raziskave pokazale, da dobijo vegani, ki se prehranjujejo dovolj raznoliko, vrh glave dovolj vsega kar potrebujejo in so bolj zdravi od večine preostalega prebivalstva. Tega seveda nihče ne razglaša, ker bi potencialno škodilo mlečni/mesni industriji. Poleg tega je dandanes pri večini prebivalstva bolj problem prevelikega vnosa beljakovin, kot pa premajhnega. wink.gif A sploh veš da je osteoporoza bolezen današnjega sveta, sveta, ki je prenasičen s konzumiranjem mleka in mlečnih izdelkov? Zanimiv, ane? Oziroma rahlo kontradiktorno, glede na to, kakšne bedarije nas učijo v šoli in še marsikje ... Kar se tiče recimo kalcija, pa malo odscrollaj spodnjo stran in si poglej razpredelnico:

http://vegansvet.hopto.org/cabd.htm

Sicer pa as I said ... vsakomur svoje. Če se dobro počutiš in imaš posluh za potrebe svojega telesa, potem je to najboljše, kar lahko narediš. Se mi pa zdi, da je na žalost še vedno tko, da tisti ki se odločijo jest malo drugače oz. ne ravno v skladu z nekimi splošnimi smernicami, morajo potem imet že skor pripravljene zagovore, ker te začne špikat vsak, ki ima 5 minut cajta. Ne leti to nate, da ne boš kej narobe razumela, govorim čisto na splošno.
  • 0
Ljubezen ni odraz enega samega dogodka, enega samega pogleda ali dotika. Ljubezen se v človeka prikrade počasi in potiho ... in potem se enkrat enostavno zaveš, da imaš nekoga neskončno rad. Zaradi množice vseh njegovih dejanj, pogledov, besed, dotikov, čutenj ... ki ga delajo takšnega, kot je. Mogoče se tega zaveš medtem, ko misliš nanj in ga neskončno pogrešaš, ali pa ko ga pogledaš v oči in v njih najdeš vse, kar obožuješ.

#382 reddish ancha

reddish ancha

gobezdalo

• Člani
  • PipPip
  • 786 posts
  • Interests:branje knjig, pisanje za revijo, pilates

Posted 22 July 2008 - 09:33 AM

Seveda nič slabega nisem misla. Hvala za link wink.gif
  • 0

#383 DiLeMa

DiLeMa

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 24041 posts

Posted 22 July 2008 - 11:57 AM

QUOTE(nika @ 21. 7. 2008 - 22:38) View Post

mimgrede, kako kej napreduje projekt stanovanje v Mb?

Nič še nisem gledala, v bistvu nameravam šele enkrat konec avgusta. Prej se mi zdi že prezgodi, itak ne bi hotla plačevat za mesece, ko me sploh ni v MB. Stanovanj pa itak ne bo zmanjkal ...

Kaj pa ti - kej gledaš?

• 0
Ljubezen ni odraz enega samega dogodka, enega samega pogleda ali dotika. Ljubezen se v človeka prikrade počasi in potiho ... in potem se enkrat enostavno zaveš, da imaš nekoga neskončno rad. Zaradi množice vseh njegovih dejanj, pogledov, besed, dotikov, čutenj ... ki ga delajo takšnega, kot je. Mogoče se tega zaveš medtem, ko misliš nanj in ga neskončno pogrešaš, ali pa ko ga pogledaš v oči in v njih najdeš vse, kar obožuješ.

#384 rea

rea

I'll never be maria magdalena

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 20446 posts
  • Interests:Only an open heart will allow you to float equally between everyone.

Posted 22 July 2008 - 12:05 PM

Jz bi sam rekla, ko je bil govor o sirih, d ami je brie ogaben, pa plesniv sir tud, pa vsi siri razen ementalerja, mocarele, so mi skor zanc.

• 0

There are some things I may not know                  

There are some places, dear Lord, I may not go.

But there's one thing of which I'm sure

My God is real for I can feel him in my soul.

I have found a way to live  

in the presence of the Lord Hare Ram, Ram, Ram

Hare Ram, Ram, Ram, Sita Ram, Ram, Ram

#385 Anouk

Anouk

pro libraries

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 25878 posts

Posted 22 July 2008 - 12:40 PM

QUOTE(DiLeMa @ 22. 7. 2008 - 12:57) View Post

Nič še nisem gledala, v bistvu nameravam šele enkrat konec avgusta. Prej se mi zdi že prezgodi, itak ne bi hotla plačevat za mesece, ko me sploh ni v MB. Stanovanj pa itak ne bo zmanjkal ...

Kaj pa ti - kej gledaš?

zdej bom začela poizvedovat - mal brskat po internetu in oglasnikih, da vidim približno, kakšno je kej stanje (cene, izbira ...).

vegan protein

calcium
  • 0
“Your assumptions are your windows on the world. Scrub them off every once in awhile, or the light won't come in.” - A. Alda

#386 DiLeMa

DiLeMa

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 24041 posts

Posted 27 July 2008 - 07:02 PM

Samo povedat moram, da sem danes v Mercatorju kupila fantastične sojine sadne jogurte, okus je božanski, resnično njam (zelo nad pričakovanji). Boljši mi je, kot navaden mlečni jogurt, ful polnega in pristnega okusa. Do zdej sem pojedla ananasovega, čakajo me še malina, višnja, marelica, jagoda in gozdni sadeži.

Poceni pa res niso, skoraj 1€ za 145g lonček. Sicer se ne čuje veliko, sam pol ko pomisliš, da je to 240 tolarjev ...
  • 0

#387 Brokoli

Brokoli

Gaga's favorite monster

• Člani
  • PipPipPipPip
  • 4674 posts

Posted 27 July 2008 - 07:11 PM

A so Provamel?
  • 0
I wanna just dance, but he took me home instead, uh oh!There was a monster in my bed.

#388 DiLeMa

DiLeMa

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 24041 posts

Posted 27 July 2008 - 07:17 PM

Štirje so GranoVita, dva sta pa Sogurlat. Jaz sem najprej probala od Sogurlat ananas, zdej sem pa še GranoVita višnjo in se mi zdita obe firmi zelo podobni, oba jogurta sta zelo okusna.
  • 0

#389 Braunkopf

Braunkopf

Little Miss Greedy

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 21767 posts
  • Interests:sevanje anti-mojo občutij

Posted 27 July 2008 - 07:49 PM

jAZ OD JOGURTOV JEM SAMO OBIČNE, TE SADNI SO MI "SRANJE", VEČINOMA PRESLADKANI NO. pA ČE ŽE SI RAJE DAM SVEŽE SADJE V PROBIOTIČNEGA NOT.

dILEMA, NI RES, KOT SI NAPISALA, DA JE OSTEOPOROZA BOLEZEN MODERNEGA SVETA, SPLOH NE (opa Caps Lock oops.gif ), osteoporoza je ena "najstarejših" bolezni človeštva. Njen nastanek je pa verjetno bolj povezan z absorbcijo kalcija (torej s katero hrano še kombiniraš beljakovine), kot pa samo z zaužitjem njega prek beljakovin (upam da je nekak razumljivo tole napisan...).

Kar se pa sirov tiče, je pa to moja naj naj hrana in jih skoraj povsod tlačim (ok, se trudim zadnje čase, da jih pa res ne bi povsod). Pa pač nikoli ne bom najbolj vitka, bmk, upam pa da tudi holesterola ne bo preveč ermm.gif .
  • 0
Vuelvo al Sur,
como se vuelve siempre al amor,
vuelvo a vos,
con mi deseo, con mi temor.

#390 DiLeMa

DiLeMa

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 24041 posts

Posted 27 July 2008 - 08:01 PM

Crna, žal sem se narobe izrazila. Seveda je to zelo stara bolezen, ampak dejstvo je to, da je takšno 'epidemijo' doživel šele moderni svet. Z njo se spopadajo ljudje, ki jim glede na gmotno stanje ne bi smelo primanjkovat potrebnih hranil in glede na to, da se konzumira ogromno mleka in mlečnih izdelkov. Veliko zdravnikov si je edinih, da osteoporozo povzroča zakisanost organizma, zakisanost pa povzroča način prehrane, v kateri je preveč kislinotvornih sestavin, predvsem beljakovin. Z beljakovinami bogata živila se namreč v telesu pretvorijo v kisline, telo pa se težko prilagaja velikim spremembam kislinsko-bazičnega ravnovesja v krvi, zato nevtralizira kisle presnovke z dvema alkalnima agentoma- natrijem in kalcijem. Ko telo porabi svoje zaloge natrija, črpa kalcij iz kosti. Zato velja - bogatejša kot je hrana z beljakovinami več kalcija iz kosti lahko porabimo. Zakisanost telesa pa seveda povzročajo tudi velike količine mleka in mlečnih izdelkov in s tem 'kurijo' kalcij. Pa še en hec - v pšeničnih kalčkih je 11x več kalcija, kot v mleku. Tole sem še našla:

Kravje mleko res vsebuje veliko kalcija (4x več kot materino mleko), vendar pa ima tudi zelo veliko fosforja (4-5x več kot materino mleko). Kalcij je v obliki, ki se težko absorbira in je vezan na težko presnovljivo kazeinsko beljakovino. Visoka vsebnost fosforja vpliva na to, da 2/3 kalcija ostane v črevesju in se ne absorbira. Poleg tega v kravjem mleku ni zadosti magnezija, kar povzroča, da se kalcij usede na stene žil in tako prispeva k poapnenju. Danes še vedno mnogi zdravniki priporočajo uživanje velikih količin mleka, čeprav telo lahko dobi zadostne količine kalcija tudi z uživanjem ustrezne rastlinske hrane - predvsem svežega sadja in zelenjave. Zanimivo je, da v državah, kjer porabijo največ mleka in mlečnih izdelkov - imajo najvišji procent osteoporoze med prebivalstvom.

Glede prehranjevanja s sirom pa mislim, da je vitkost še najmanjši problem. No, pa če si zmeren, te ne bo pobralo. Kaj točno velja glede prehranjevanja, pa je verjetno le malo komu jasno, sej tudi meni ni, ampak poskušam prebrat čim več in se potem odločit po lastni pameti. Napotkov je preveč, pa preveč si nasprotujejo. Sem pa trdno prepričana, da je s prehrano sodobnega človeka nekaj hudo narobe in verjetno tiste splošne in svete smernice le ne štimajo tako zelo, kot so nas učili v šoli.
  • 0

#391 Fluffy The Stud Eater

Fluffy The Stud Eater

weird stuff lover

• Člani
  • PipPipPipPipPip
  • 54873 posts

Posted 27 July 2008 - 08:27 PM

QUOTE(crna @ 27. 7. 2008 - 20:49) View Post
Kar se pa sirov tiče, je pa to moja naj naj hrana

A si lahko zamisliš... bila sem v Bovcu, pa sem pozabla kupit pristni bovški ovčji sir?
Si ti zamisliš moje trpljenje??!!

• 0
<p style="text-align:center;"><span style="color:#000000;"><span style="font-family:georgia, serif;"><strong><span style="font-size:12px;">“Someone once told me the definition of Hell: </span></strong></span></span></p>
<p style="text-align:center;"><span style="color:#000000;"><span style="font-family:georgia, serif;"><strong><span style="font-size:12px;">The last day you have on earth, the person you became </span></strong></span></span></p>
<p style="text-align:center;"><span style="color:#000000;"><span style="font-family:georgia, serif;"><strong><span style="font-size:12px;">will meet the person you could have become.”<br>
- </span></strong><span style="font-size:12px;">Anonymous</span></span></span></p>
<p style="text-align:center;"> </p>

#392 Braunkopf

Braunkopf

Little Miss Greedy

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 21767 posts

Posted 27 July 2008 - 08:59 PM

^^ Lahko. Jaz sem v Dalmaciji hotela kupit nek ovčji sir (domače proizvodnje) v lokalni štacuni, pa ga niso imeli na disku na blagajni in sem zaman stala 15min, da bi ga poračunali. Pa na poti dol je bilo polno štantov ob cestah z domačimi domačimi siri, na poti nazaj ko sem ga pa hotela kupit pa nobenega zaradi vremena cry.gif .
  • 0
Vuelvo al Sur,
vuelvo a vos,

#393 Kalypso

Kalypso

zlata ribica

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 46012 posts

Posted 27 July 2008 - 09:03 PM

crna a to si hotla kupit na štantih, ko ste se vozile tam prek Velebita? Pa si tam vidla, da bi kje imeli kako kravo ali ovco? Tam baje delajo ta sir, ki ga potem drago prodajajajo naivnim turistom, iz mleka v prahu ali saj se več točno ne spomnim česa. Informacija od enega, ki je poročen z Hrvatico iz teh krajev.
  • 0

#394 Braunkopf

Braunkopf

Little Miss Greedy

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 21767 posts

Posted 27 July 2008 - 09:07 PM

Tam ja. Pa valda da smo vidli krave in ovce in koze. Ful celo ermm.gif . Samo da ne na tej jadranski strani, ampak na vzhodni strani Velebita (sploh na območju Like).
  • 0
Vuelvo al Sur,
vuelvo a vos,

#395 Kalypso

Kalypso

zlata ribica

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 46012 posts

Posted 27 July 2008 - 09:14 PM

Res? Fajn to. Očitno se je v teh 5,6 letih kar ne hodimo več v Dalmacijo marsikaj spremenilo. smile.gif No v glavnem moja mati je enkrat kupila ta sir, nekje na poti prek Velebita (kje točno se res ne spomnim, menda nekje okoli Plitvic, v glavnem takrat še ni bilo avtoceste in si moral preko Velebita po magistrali). Ta sir je bil nikakvi. Pa imam drugače rada sir. Ta je bil tak puhel, čisto brez kakega konkretnega okusa, da sem vedno kar verjela tej informaciji o delanju sira iz mleka v prahu.
  • 0

#396 Braunkopf

Braunkopf

Little Miss Greedy

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 21767 posts

Posted 27 July 2008 - 09:16 PM

Ej, čist možno no, ne morem reč da ni.
  • 0
Vuelvo al Sur,
vuelvo a vos,

#397 Brokoli

Brokoli

Gaga's favorite monster

• Člani
  • PipPipPipPip
  • 4674 posts

Posted 27 July 2008 - 09:20 PM

QUOTE(DiLeMa @ 27. 7. 2008 - 20:17) View Post

Štirje so GranoVita, dva sta pa Sogurlat. Jaz sem najprej probala od Sogurlat ananas, zdej sem pa še GranoVita višnjo in se mi zdita obe firmi zelo podobni, oba jogurta sta zelo okusna.

Ej jaz sem mela v glavi pudinge in ne jogurte, zdej sm pa še enkrat prebrala pa vidm, da si misnla jogurte. Granovita sm tut že jst jih probala in so res božanski love.gif .
  • 0
I wanna just dance, but he took me home instead, uh oh!There was a monster in my bed.

#398 Fluffy The Stud Eater

Fluffy The Stud Eater

weird stuff lover

• Člani
  • PipPipPipPipPip
  • 54873 posts

Posted 08 August 2008 - 12:48 PM

Včeraj sem v Leclercu (Lj) videla sojine deserte znamke SojaSun.
Pakirani so po štiri skupaj. Vzela sem okusa banana in malina/pasijonka.
Kakšni so, nisem še sprobala. Imajo pa kar pestro izbiro na tem področju.

• 0
<p style="text-align:center;"><span style="color:#000000;"><span style="font-family:georgia, serif;"><strong><span style="font-size:12px;">“Someone once told me the definition of Hell: </span></strong></span></span></p>
<p style="text-align:center;"><span style="color:#000000;"><span style="font-family:georgia, serif;"><strong><span style="font-size:12px;">The last day you have on earth, the person you became </span></strong></span></span></p>
<p style="text-align:center;"><span style="color:#000000;"><span style="font-family:georgia, serif;"><strong><span style="font-size:12px;">will meet the person you could have become.”<br>
- </span></strong><span style="font-size:12px;">Anonymous</span></span></span></p>

#399 rea

rea

I'll never be maria magdalena

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 20446 posts
  • Interests:Only an open heart will allow you to float equally between everyone.

Posted 08 August 2008 - 12:52 PM

A to je kot puding/jogurt sistem?
Ja, lecklerk je d best kar se tega tiče, ma ful tud 'mesnih' izdelkov iz soje in pšenic, sam je kr drgao, sam tko pač je.

• 0

There are some things I may not know                  

There are some places, dear Lord, I may not go.

But there's one thing of which I'm sure

My God is real for I can feel him in my soul.

I have found a way to live  

in the presence of the Lord Hare Ram, Ram, Ram

Hare Ram, Ram, Ram, Sita Ram, Ram, Ram

#400 Fluffy The Stud Eater

Fluffy The Stud Eater

weird stuff lover

• Člani
  • PipPipPipPipPip
  • 54873 posts

Posted 08 August 2008 - 12:54 PM

Poročam, ko sprobam!
Te stvari pa so itak drage, ja...

• 0

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users