Posted 27 July 2008 - 08:01 PM
Crna, žal sem se narobe izrazila. Seveda je to zelo stara bolezen, ampak dejstvo je to, da je takšno 'epidemijo' doživel šele moderni svet. Z njo se spopadajo ljudje, ki jim glede na gmotno stanje ne bi smelo primanjkovat potrebnih hranil in glede na to, da se konzumira ogromno mleka in mlečnih izdelkov. Veliko zdravnikov si je edinih, da osteoporozo povzroča zakisanost organizma, zakisanost pa povzroča način prehrane, v kateri je preveč kislinotvornih sestavin, predvsem beljakovin. Z beljakovinami bogata živila se namreč v telesu pretvorijo v kisline, telo pa se težko prilagaja velikim spremembam kislinsko-bazičnega ravnovesja v krvi, zato nevtralizira kisle presnovke z dvema alkalnima agentoma- natrijem in kalcijem. Ko telo porabi svoje zaloge natrija, črpa kalcij iz kosti. Zato velja - bogatejša kot je hrana z beljakovinami več kalcija iz kosti lahko porabimo. Zakisanost telesa pa seveda povzročajo tudi velike količine mleka in mlečnih izdelkov in s tem 'kurijo' kalcij. Pa še en hec - v pšeničnih kalčkih je 11x več kalcija, kot v mleku. Tole sem še našla:
Kravje mleko res vsebuje veliko kalcija (4x več kot materino mleko), vendar pa ima tudi zelo veliko fosforja (4-5x več kot materino mleko). Kalcij je v obliki, ki se težko absorbira in je vezan na težko presnovljivo kazeinsko beljakovino. Visoka vsebnost fosforja vpliva na to, da 2/3 kalcija ostane v črevesju in se ne absorbira. Poleg tega v kravjem mleku ni zadosti magnezija, kar povzroča, da se kalcij usede na stene žil in tako prispeva k poapnenju. Danes še vedno mnogi zdravniki priporočajo uživanje velikih količin mleka, čeprav telo lahko dobi zadostne količine kalcija tudi z uživanjem ustrezne rastlinske hrane - predvsem svežega sadja in zelenjave. Zanimivo je, da v državah, kjer porabijo največ mleka in mlečnih izdelkov - imajo najvišji procent osteoporoze med prebivalstvom.
Glede prehranjevanja s sirom pa mislim, da je vitkost še najmanjši problem. No, pa če si zmeren, te ne bo pobralo. Kaj točno velja glede prehranjevanja, pa je verjetno le malo komu jasno, sej tudi meni ni, ampak poskušam prebrat čim več in se potem odločit po lastni pameti. Napotkov je preveč, pa preveč si nasprotujejo. Sem pa trdno prepričana, da je s prehrano sodobnega človeka nekaj hudo narobe in verjetno tiste splošne in svete smernice le ne štimajo tako zelo, kot so nas učili v šoli.
Ljubezen ni odraz enega samega dogodka, enega samega pogleda ali dotika. Ljubezen se v človeka prikrade počasi in potiho ... in potem se enkrat enostavno zaveš, da imaš nekoga neskončno rad. Zaradi množice vseh njegovih dejanj, pogledov, besed, dotikov, čutenj ... ki ga delajo takšnega, kot je. Mogoče se tega zaveš medtem, ko misliš nanj in ga neskončno pogrešaš, ali pa ko ga pogledaš v oči in v njih najdeš vse, kar obožuješ.