Darovanje spolnih celic
Posted 13 April 2007 - 01:05 PM

Odkriti srečo. Jo loviti in ujeti. Se prepustiti. Gledati z odprtimi očmi, vonjati, poslušati, se čuditi. Biti radoveden, ceniti lepoto in preproste, majhne in srčne stvari, srčne ljudi, trenutke. Čričke. Predvsem ne pozabi na čričke. Brez njih ni poletja.
Posted 13 April 2007 - 01:18 PM
Glede darovanja spolnih celic... Kako sploh zgleda če ženska daruje?

Posted 13 April 2007 - 01:52 PM
potemtakem je vsak zdravnikov poseg al pa mogoče poseg vitalnega pomena vmešavanje v naravno selekcijo. sej je, ampak me zanima kolko od nas bi ta poseg odklonilo. se mi zdi, da je izi govort, dokler se to ne zgodi nam. takrat so takele floskule pozabljene.
Posted 13 April 2007 - 02:16 PM

Ljudje smo naravnani tako, da si poskušamo pomagat, kakorkoli je pač možno, včasih, ko ni bilo razvite medicine, so zdravilci kot obliko pomoči ob boleznih iskali razne zdravilne rože, delali so tinkture, obkladke, čaje in svašta ... potem je pač šlo to vedno dalje, do izdelovanja zdravil, vseh sort pripomočkov za bolne in sedaj tudi do presajanja organov ... to se zdi meni čist običajna pot, vsak človek ima samoohranitveni nagon in išče vedno nove možnosti in rešitve. Če imaš možnost preživet ali nekomu drugemu podaljšat življenje, zakaj ne bi? Sploh pa ko se to enkrat zgodi tebi, šele vidiš, kako veliko pomeni človeška solidarnost in gesta, da ti nekdo podari nujno potreben organ in s tem možnost nadaljnega življenja.
Kar pa se tiče tega, da nas je itak preveč na svetu, pa to vsekakor ni zaradi presajanja organov (

Posted 13 April 2007 - 02:18 PM
aja, jaz celic ne bi darovala, organe pa.
tudi ne podpiram reprodukcijskega kloniranja, podpiram pa terapevtsko. to se nekak da primerjat.
pointless." said reason. "Give it a try." whispered the heart.
Posted 13 April 2007 - 02:26 PM
Sicer pa.. človek skoraj ziher spremeni mnenje ko se sam znajde v takšni situaciji, ali pa kakšen od njegovih najdražjih. Takrat bi hitro pozabila na svoje "predsodke", verjemi.
Sicer pa smo rahlo zavili vem iz teme, in smo OT

Cosa vuoi che ti scriva?
Cosa vuoi che ti dica?
Tu sei ovunque in me.
Posted 13 April 2007 - 02:38 PM
Nisem nikoli razmišljala o darovanju svojih spolnih celic... Ker mi ni težko pomagati sočloveku v stiski, bi sprva odgovorila "zakaj pa ne". Potem začnem brat malo vaše poste, o tem, da v bistvu ne veš, v kaki družini bo odraščal ta otrok. Pa ne gre toliko za "moj" ali "tvoj", pač pa, da znaš biti posreden krivec za še eno razsuto življenje. Tu mi ni vseeno. Če sedaj potegnem črto: ne bi darovala.
Ker si zelo želim otrok in vsega kar spada zraven (nosečnost, porod, dojenje...), je zame umetna oploditev velikega pomena. Če bi bilo kaj narobe z mojimi reproduktivnimi organi, bi prav tako želela imeti nadomestno mati v katero bi potem vstavili moje in partnerjeve celice.
Po drugi strani, mi je pa strašno žal vseh otrok, ki so obsojeni na propadlo življenje, kar me vodi k razmišljanju o posvojitvi.
Zdaj ne morem pametovat. To ne more biti le moja odločitev, temveč tudi partnerjeva.
Glede darovanja organov, mam pa že zelo dolgo razčiščeno sama pri sebi, da jih bom darovala. Prav tako so ljudje okoli mene (moja in fantova družina) obveščeni, kaj storiti v primeru, da prejmejo klic z obvestilom o moji smrti. Minute, sekunde! so zelo pomembne, da organ ne propade, in moja velika želja je, da se reševalce oz. zdravnike na to opozori, da le-ti lahko takoj ukrepajo. Kaj pa mi bojo? Če lahko s tem komu podaljšam/izboljšam/rešim življenje, ki je za mene itak izgubljeno, naj jih ma.
Kartica sama po sebi ne pomaga prav veliko. Če sorodniki/skrbniki niso obveščeni o namenu darovalca, lahko pride do resnih težav. Celo do tožb, pri odvzemu kakega organa oz. iznakaženju trupla. Zadeva je kočljiva, zato je prav, da so vsaj bližnji sezanjeni z njo in se seveda s tem tudi strinjajo.
pardon za razvlečeno pisanje.
Do not pray for an easy life, pray for the strength to endure a difficult one.
Bruce Lee
opera_volgae_malek
Posted 13 April 2007 - 02:44 PM
Drugač pa fajn za vas, če boste darovale organe al pa če jih bi v točno določenem primeru, tist k jih bo dobu, jih bo zihr vesel:)
Mojih ne bo noben!
Aja pa zarad tega, se nimam js za čist nč slabšega človeka, kot nej bi se imela po prepričanju mnogih(pa ni to letel na nobeno od vas).
Posted 13 April 2007 - 02:53 PM
Posted 13 April 2007 - 02:58 PM
Posted 13 April 2007 - 04:19 PM
A vas to ne bi zanimalo, komu boste rešile življenje? Se mi zdi, da nobena od vas ne bi želela rešiti življenja nekomu, ki si ga niti ne zasluži ali pač? No sicer pa spet, kdo sem pa js, da lahko sodim, kdo si zasluži živet in kdo ne.
Pomislite, da s tem ko daruješ organe rešiš nekoga, ki ga recimo preziraš. Js to že ne bi mogla. Tud po smrti (v primeru, da bi se odločila za darovanje), bi želela da se preveri kdo bo dobil moj organ in da se upoštevajo moje želje (kljub temu, da me ne bi blo več).
Posted 13 April 2007 - 04:39 PM
(še krvi če bi mi hotl menjat, ne)
No krvi ne menjajo ampak ti jo samo "malo dodajo" ..če smo že pri tem. No če si res že bila na tem (a imaš v mislih transfuzijo?) in si jo zavrnila, kul, če tebi tako paše. Ampak vseeno se mi malo čudno zdi no, ker kdor je enkrat v takšni situaciji, da rabi kri, je najbrž bolj kot ne nujno, in če si ti res odklonila, ne vem no, si ne znam predstavljat tega da sploh lahko odkloniš, ker potemtakem ni bilo nič hujšega, če si šla lahko brez problemov skozi. No tako si jaz stvar predstvaljam, sicer pa pustimo to, so tvoje osebne reči in me ne zanimajo.
Adrianne je lepo napisala, da je treba hitro ukrepat, tu so res pomembne sekunde, dobesedno. Če se ne motim organ zdrži zunaj telesa par ur, štiri natančneje, če se ne motim. Nisem pa nikoli pomislila da samo kartica torej skoraj nič ne pomeni? Zanimivo.
Aja, pa glede tistega da bi rada vedla komu gre tvoj organ, in da nebi hotela rešiti nekoga ki ga preziraš. No, to je malo smešno. Slovenija je včlanjena v tisto mednarodno skupino ki darujejo organe, tudi Avstrija je notri, Italija, Nemčija menda, pa nevem še katera. Čakalno listo vodijo v bolnici in ko dobijo organ pogledajo komu bi najbolj ustrezal, in tega pokličejo, lahko je iz bilokatere države katere so članice tega. Tako da dvomim da bi ravno tvoj "sovražnik" dobil tvoj organ, ker to ni stvar samo Slovenije, ampak dosti evropskih držav, sploh pa, če ne poznaš nobenega ki je na listi.
Drugače pa mene enkrat ko bi bila mrtva nebi zanimalo kdo bi ga dobil, ker meni tako ali tako v nobenem primeru ne bi več služil.
Drugače pa luciferka razumem tvoje mnenje, če človek lahko nad čim popolnoma sam odloča, je to lastno telo. In kaj bo z njim naredil. Tudi po svoji smrti. Ti si se pač odločila da bo vse ostalo tvoje, fajn. Ampak se ne strinjam s tvojo predstavo naravne selekcije. Kot so že pred mano povedale, je že dovolj naravnih katastrof ki naredijo selekcijo, če temu lahko tako rečemo sploh. Selekcija nad bolnimi pa se mi zdi malo mimo. Medicina se razvija, in zmeraj več je raznih presaditev, in zmeraj bolj uspešne so, in posledično je tudi zmeraj več darovalcev, zgleda.
Cosa vuoi che ti scriva?
Cosa vuoi che ti dica?
Tu sei ovunque in me.
Posted 13 April 2007 - 05:07 PM
Bi pa res rada videla kakšnega človeka, ki bi nadaljeval s pedofilijo in ostalimi nečednostmi potem, ko bi bil nekaj časa na smrtni postelji. Mislim, da ljudi to precej strezni.
Jaz nisem za darovanje spolnih celic. samo zaradi tega, ker je potrebno predhodno telo filat s hormoni. Preveč dela in zajebancije.
Kar se pa tiče darovanja organov nimam pa nič proti.
Posted 13 April 2007 - 05:14 PM
pointless." said reason. "Give it a try." whispered the heart.
Posted 13 April 2007 - 05:26 PM
Drugače pa bi jaz na hitro tudi rekla, da bi brez problema dala svoje spolne celice. Če pa malo bolj premislim, se mi pa zdi to prehud poseg v telo in sploh če te s hormoni filajo itd (kot je navedla Sonchika). Glede tega sem sebična. Še rodit si ne predstavljam.
Glede darovanja organov pa nimam zadržkov, itak je po smrti vseeno. Ne bi pa dala npr. svojega trupla v znanstvene namene, da bi se npr. študentje medicine učili na mojem telesu.

Luciferka, spoštujem tvoje mnenje, ampak zdiš se mi ful temačna ( pa ne vzemi to kot negativno kritiko, opazka pač

Posted 13 April 2007 - 05:30 PM
Luciferka, spoštujem tvoje mnenje, ampak zdiš se mi ful temačna ( pa ne vzemi to kot negativno kritiko, opazka pač

Le kako, ko pa ima tako cheerful avatarčič.

Posted 13 April 2007 - 06:05 PM
Glede moje temačnosti, sem znana kot večni pesimist:)
Posted 13 April 2007 - 06:15 PM
Glede darovanja organov pa nimam zadržkov, itak je po smrti vseeno. Ne bi pa dala npr. svojega trupla v znanstvene namene, da bi se npr. študentje medicine učili na mojem telesu.

Teh trupel je tlko (klošarji, ljudje brez svojcev), da tvojega sploh ne bi vzeli. Sem se pozanimala tudi o tem. N'č bat

Do not pray for an easy life, pray for the strength to endure a difficult one.
Bruce Lee
opera_volgae_malek
Posted 13 April 2007 - 06:56 PM

Mimogrede: a lahko spolno celico daruje 40-letna ženska svoji 18-letni hčerki ali je to:1. sploh mogoče pri starosti 40 let; 2. sploh etično?
Posted 13 April 2007 - 08:09 PM

Cosa vuoi che ti scriva?
Cosa vuoi che ti dica?
Tu sei ovunque in me.
0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users