Jaz sem prevozila B&H po dolgem in počes, edino ogledala sem si precej malo.
Sarajevo mi je bilo OK, mogoče sem preveč pričakovala. Bila sem pa samo po vojni. Najboljši čevapi, kar sem jih kdaj jedla (mislim, da Kod Želje), pa opasne zeljenice!!!!
Zanimiv kulturni šok: na ulici ena mimo druge, ženska popolnoma napedenana, minič do sredine riti, vsa razgaljena; takoj zraven ena popolnoma pokrita. Malo se moraš res navadit, da je toliko mladih žensk tam pokritih, mladi tipi bradati,....
Mostarmi je še vedno full dober, ima dušo (tam sem bila parkrat pred vojno in parkrat po njej). Veliko turistov, ljudje precej živijo en mimo drugega, lokali vsi polni, pa "vsi" brez služb. Ženske oblečene po zadnji modi.
Neum - poden od podna. Mi smo drugače samo eno vas pred Neumom (na Hrvaški strani) in mi je groza, ko vidim koliko folka dere tja in pojma nimajo mimo kako lepih vasi, mestec se peljejo. Ma ne moreš mimo lepe makarske riviere se peljat, da pristaneš v Neumu, no! Sicer vidla nisem, ampak se menda nekatere ženske tam oblečene kopajo. Domačini tja načeloma ne hodijo, v glavnem je tam samo bosna in pa kakšni nori turisti. Naravne plaže nobene, sam beton. Vse hiše narejene totalno v hrib in na silo in čist preveč jih je za tiste par metrov "mestne plaže". Sence nobene, morje umazan, saj je blizu še kanalizacija iz celine, pa še ko piha veter, vso umazanijo v zaliv nosi.
Međugorje nič posebnega, sploh za ateista kot sem jaz. Cerkev kot cerkev, preden prideš do cerkve en kup stojnic z raznimi božjimi spominki, zadaj pa sex shop
Sem pa tam doživela en prav simpatičen šok. Po vseh zgodbicah, ki sem jih slišala o Međugorju (in tam te domačini res ne šparajo z njimi), smo šli pogledat to božje čudo in sem ravno razmišljala kako folk nategujejo (pa hodila mimo stojnic), ko je na stojnici visela ena večja slika Jezusa, ki je mižal. Pogledam za sekundo stran in pogledam nazaj in ima odprte oči. Jaz sem kar odskočila za ene pol metra. Sicer mi je bilo naslednji trenutek jasna fora tistega premikajočega efekta, ampak za sekundo sem se pa kar dobr usrala).V Jajcu in Banja Luki sem bila pa samo pred vojno in se full malo spomnim.
Bosanski brod - nič posebnega. Mesto kot mesto oz. bolje rečeno vas kot vas. Moj ima tam svojo žlahto. Ljudje skulirani, na easy; zanimivo mi je bilo to, da so v razmišljanju veliko "naprednejši" kot pa v vaseh v Dalmaciji (ženske imajo več besede v družini, precej naprednejše razmišljanje,.. .vsaj pri mladih. Ta stari so itak zahojeni tu ali tam!
Edino kar me pa precej pogreje (to sem videla in Sarajevu in v Mostarju), da imajo 100 novih cerkva in đamij (po vojni) in samo tekmujejo katera bo višja in lepša in opaznejša; folk pa skoraj za živet nima - sociala v podnu, služb ni, plače in pokojnine mizerne .... ma res no, a je treba!