Jump to content

Photo

Palačinke

• Please log in to reply
65 replies to this topic

#21 _M_

_M_

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 32261 posts

Posted 30 April 2012 - 04:38 PM

Hahahaha :njam:

palačinke so pri meni taka zadeva, kjer nikoli ničesar ne odmerjam in ne tehtam, ampak delam čist po občutku; pač dam 3 jajca, ostalo pa potem dodajam tako, da je masa ravno prave gostote.
  • 0

#22 Sarah

Sarah

Chihuahua with Attitude

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 30831 posts

Posted 30 April 2012 - 04:46 PM

^^Seriousloy, a kdo je tako palačinke? :lol:

Kako to misliš, tako? :D Jaz tiste ameriške, ponvičnike, jem tako. Samo brez cukra posutega.
  • 0

Cosa vuoi che ti scriva?
Cosa vuoi che ti dica?
Tu sei ovunque in me.

#23 Emily

Emily

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 11537 posts

Posted 30 April 2012 - 04:52 PM

Palačinke. :eat:
Najrajši imam kar navadne, tanke in da niso preveč oljnate. Jaz jih delam kar iz navadnih sestavin, včasih jih edino pečem na kokosovem olju.
Mi pa na palačinke paše vse živo: med, različne marmelade (borovničeva, jagodna, marelična..), kisla smetana + kakav, nutela + banana ali jagode, poštokane jagode in lahko tudi sladoled zraven, maline, včasih si jih prelijem tudi kar z jogurtom.

Na vsake toliko časa mi zapašejo tudi take s sirom in salamo in še kakšnimi drugimi dodatki...naredim čisto normalno maso, samo, da ne sladkam in potem gor dam še sir in salamo, prepognem in še malo popečem, da se sir stopi.

Tudi ameriške sem že delala, mi pa niso toliko dobre kot navadne. Te pa jem izkjučno z medom ali pa jogurtom.
  • 0

Yes, it can happen so quickly. Life as we know it can change in a blink of an eye. Unlikely friendships can blossom, important careers can be tossed aside, a long lost hope can be rekindled. Still, we should be grateful for whatever changes life throws at us. Because all too soon, the day will come when there are no changes left.

#24 Plain Jane

Plain Jane

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 13529 posts

Posted 30 April 2012 - 11:04 PM

Kako to misliš, tako? :D Jaz tiste ameriške, ponvičnike, jem tako. Samo brez cukra posutega.

Tako zložene na kup. Jaz jem tud ameriške eno pa po eno. :D
  • 0

#25 Sarah

Sarah

Chihuahua with Attitude

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 30831 posts

Posted 01 May 2012 - 09:19 AM

Ja ja, jaz tudi eno po eno, sploh zato ker več kot eno na enkrat ne uspem, lol, sploh če polijem javor gor.
  • 0

Cosa vuoi che ti scriva?
Cosa vuoi che ti dica?
Tu sei ovunque in me.

#26 Coco*

Coco*

Dedek Mraz

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 27428 posts
  • Interests:kaj te briga :O

Posted 01 May 2012 - 09:47 AM

Navadne palačinke so najboljše z Nutello ˘-˘, če sem razpoložena za fuuul bogato varianto, dam notri še narezane banane.
Ali pa domača slivova marmelada in nasekljani orehi, najboljša stvar na svetu.
Ameriške pa odvisno od recepta, nekatere so bolj biskvitaste in suhe, druge pa bolj mokre; slednje najraje jem s PB (ampak obvezno tisti, ki ima notri koščke arašidov) in javorjevim sirupom, te biskvitaste pa - o, kako preseneteljivo - z Nutello. :D
  • 0
Everything you can imagine is real.
Pablo Picasso

#27 Sarah

Sarah

Chihuahua with Attitude

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 30831 posts

Posted 01 May 2012 - 09:55 AM

Jaz palačinke najraje jem s čokoladnim sladkim grehom :D zadnje čase pa mi precej teknejo raznorazne marmelade. Če sem zunaj pa vedno naročim orehove.
Ponvičnike pa vedno in edino s sirupom (javorjev, agavin)
  • 0

Cosa vuoi che ti scriva?
Cosa vuoi che ti dica?
Tu sei ovunque in me.

#28 Olivija

Olivija

Banana Bro

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 15166 posts
  • Interests:illustration, architecture, trees, cats, cats on trees...

Posted 01 May 2012 - 10:19 AM

Jaz sem jih ravnokar naredila po tem receptu (iz bloga Ljubezni polna skleda), polovicna kolicina, ker sem delala za 2 in je bila zraven se skleda narezanega sadja. Dobre so, puhaste, njami. Za preliv sem samo spasirala jagode, pa v maso sem dala na mini koscke narezane jagode. Okusno. Bom se ponovila. Postregla sem jih po 3 na kupcku, vmes polovica jagode, naredila sem pa majhne, premera cca. 7cm. (-:

ZAHTEVNOST: 2/5
ČAS PRIPRAVE: 5-10 minut
ČAS PEKE: 10-15 minut

Za 10 mini palačink.

SESTAVINE:

- 2 jajca
- 10 zravnanih žlic moke
- 1 vrečka pecilnega praška
- 10 žlic mleka
- 1 zravnana žlica sladkorja
- 1 žlica vanilijevega ekstrakta
- 1/2 čajne žličke soli
- 1-2 žlici masla

Za preliv:
- 2 pesti borovnic
- 5 žlic medu

Posted Image

OPIS PRIPRAVE:

Vse sestavine razen masla premešamo v posodi. Maslo na majhni temperaturi stopimo in ga prav tako primešamo v preostale sestavine. Ponev segrejemo na srednjo temperaturo (6/9) in vanjo zlijemo krogec zmesi v velikosti dlani. Ko se na vrhu zmesi začnejo pojavljati mehurčki jo obrnemo. Ne obremenjujte se že zmes malce pljuskne okog palačinke pri obračanju. Postopek ponavljamo dokler nam zmesi ne zmanjka.

Med postopkom v manjšo posodo zlijemo med in dodamo borovnice. Vse skupaj premešamo in položimo na vroč štedilnik. Ko zmes zavre ( med gretjem je ne mešamo ) jo odstavimo. Takšno potem postrežemo prelito čez palačinke. Zraven lahko postrežete tudi stepeno smetano. Ali pa palačinke postrežete kar s čokoladnim namazom ali sadnim džemom.
  • 0

Odkriti srečo. Jo loviti in ujeti. Se prepustiti. Gledati z odprtimi očmi, vonjati, poslušati, se čuditi. Biti radoveden, ceniti lepoto in preproste, majhne in srčne stvari, srčne ljudi, trenutke. Čričke. Predvsem ne pozabi na čričke. Brez njih ni poletja.

#29 Lo-Fi

Lo-Fi

odvisnik

• Redni člani
  • PipPipPipPip
  • 4884 posts

Posted 01 May 2012 - 04:43 PM

jaz delam včasih take palačinte:
kokosovo mleko
2 beljaka
pirina moka
ščepec soli
ko se pečejo, namečen not še rozine , ali pa naribana jabolka,pa cimet v prahu
  • 0

#30 Sarah

Sarah

Chihuahua with Attitude

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 30831 posts

Posted 01 May 2012 - 04:49 PM

^^ Zanimivo, bom poskusila.
  • 0

Cosa vuoi che ti scriva?
Cosa vuoi che ti dica?
Tu sei ovunque in me.

#31 Zlatolaska

Zlatolaska

odvisnik

• Redni člani
  • PipPipPipPip
  • 4192 posts
  • Interests:zdravje,lepota,moda,šport,fotografije...

Posted 02 May 2012 - 08:07 PM

Jih grem zdaj spečt, ker ste mi ubijalske lušte nardile.

Iskreno imam rada vse vrste palačink, od tistih babičnih tankih z marelično marmelado (ali pa jagodna + kisla smetana :njam: ), do restavracijskih gratiniranih z orehi :wub: , my personal favourite in vedno ko jih pečem sama, nardim male, debele :lol: pač tipične američke, fejst zapečene! Prek pa tam, odvisno kaj mi zapaše, al malo kakava (a la benko) zmešam s kapljicami mleka, da nastane taka pasta ki še ima pol kakavaste grudice not :love: ali pa jih prelijem z javorjevim sirupom. :wub: Aja pa še taa dva: temno čokolado stopim nad paro, prelijem moje debelemalezapečene palačinke in dodam narezano banano ali jagode. :wub2:

Očitno se mi meša od ljubezni, ko pišem o palačinkah. :AJEBEŠ:

No ampak zadnje čase se res ful trudim jest karseda zdravo, zato moko nadomestim s pirino, kravje mleko s sojinim,... zdajle sem prvič slišala da lahko rumenjak izpustiš. :huh: To bom danes prvič probala, upam da ne razpadejo. :cry:

Plain Jane, ko si vprašala, če jih kdo dejansko je tako sem takoj vedela kaj misliš ker se jaz tudi vedno to sprašujem ob takih slikah in v filmih... in ne, ne jem jih tako. :lol: Sem se enkrat trudla, da bi bla kul, ampak se mi ni obneslo. :teehee:
  • 0
Memento mori.

#32 Plain Jane

Plain Jane

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 13529 posts

Posted 02 May 2012 - 09:04 PM

Men so ameriške (no, tudi navadne) ful dobre s pirino moko. Ali pa s pol pirine, pol navadne:
Posted Image

:woot: Whole Wheat Brown Sugar Banana Bread Pancakes

makes 12 pancakes
2 cups whole wheat pastry flour
2 teaspoons baking powder
1/4 teaspoon salt
1/4 cup brown sugar
1 teaspoon cinnamon
1/4 teaspoon nutmeg
2/3 cup milk
1 tablespoon vanilla extract
3 large ripe bananas, mashed
2 tablespoons butter, melted
In a large bowl, combine flour, baking powder, sugar, salt, cinnamon, and nutmeg in a large bowl. Measure out the milk and add the vanilla extract to it. Whisk together the dry ingredients and add in milk and vanilla, stirring to combine. The mixture will still be dry. Add in mashed bananas and mix. Add in melted butter and stir until batter is somewhat smooth.
Heat a skillet or grilled on medium heat. Using a 1/3 cup measure, spoon batter into rounds and cook until bubbles form on top – about 2-3 minutes. Flip and cook for a minute or two more. Repeat with remaining batter. Serve hot with butter and syrup, or the vanilla maple glaze.

Note: if you don’t have/can’t find whole wheat pastry flour, use 1 cup of regular whole wheat and 1 cup of all purpose. Or 2 cups of all purpose.

Vanilla Maple Glaze
1/2 cup maple syrup
3/4 cup powdered sugar
1 teaspoon vanilla extract
Combine all ingredients in a bowl and stir until smooth. Pour over pancakes.
Posted Image

Še en recept brez jajc. :) Vendar: these are not your super fluffy, buttery, traditional pancakes. They won’t be for everyone… but they might be for you. We were both huge fans, however they have a slightly different consistency than your regular faves. Semi-fluffy, almost creamy and delightfully dense.

Whole Wheat Greek Yogurt Pancakes

makes about 15 pancakes

1 1/2 teaspoons cinnamon
1/4 teaspoon salt
2 1/2 cups light (canned) coconut milk
1 6-ounce container plain, nonfat Greek yogurt
1 tablespoons vanilla extract
1 1/2 tablespoons honey

In a large bowl, whisk flour, baking powder, salt and cinnamon. Add milk, yogurt, vanilla and honey, whisking until smooth.

Heat a nonstick griddle or skillet over medium heat. Using a 1/4 cup measure, pour batter into rounds. Let cook until bubbles appear on the surface, about 3-4 minutes, then flip and cook for an additional 1-2 minutes. Serve with butter, syrup and fruit.

Note: these pancakes are fairly thin and not quick as fluffy as your typical pancakes. I find that they do not reheat very well (like the next morning), but are great when first made. You can replace the whole wheat pastry flour with all-purpose (do not use regular whole wheat), but you may have to decrease the coconut milk by 1/2-3/4 cup.
  • 0

#33 Plain Jane

Plain Jane

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 13529 posts

Posted 02 May 2012 - 09:35 PM

Whole Wheat Cherry Vanilla Bean Pancakes
serves 3-4
1 1/2 tablespoons sugar
1/2 teaspoon salt
2 eggs, well beaten
1 3/4 cups milk
1 1/2 teaspoons vanilla extract
contents of 1/2 vanilla bean
1/4 teaspoon cinnamon
2 cups frozen cherries

Posted Image
Stir together dry ingredients. Add eggs, milk, and vanilla. Fold in vanilla beans. Mix until dry ingredients are moistened. Chop 1 cup of cherries into fine pieces. You can either stir them into the batter (the pancakes will turn reddish-blue in color) or drop the cherries in the batter while each pancake is cooking. To cook, heat a griddle or skillet on medium heat and pout in 1/4 cup of batter. Flip once tiny bubbles appear on the pancakes.
Heat remaining cup of cherries in a saucepan or in the microwave. Mash with a fork and stuff in between pancakes and drizzle juice on top. Top with vanilla glaze.

Vanilla Bean Glaze
1 heaping cup of powdered sugar
1 1/2 teaspoons vanilla extract
1/4 cup heavy cream
2 1/2 tablespoons milk
contents of 1/2 vanilla bean
Add sugar to bowl and stir in heavy cream and vanilla until mixture resembles a thick batter. Add milk one tablespoon at a time, stirring until smooth – about 3-5 full minutes. Mixture may look lumpy at first but just continue to stir and it will come together. Fold in vanilla beans and pour over pancakes.

Posted Image

Red Velvet Pancakes
1½ cups minus 1½ tablespoons unsweetened vanilla almond milk
1 1/2 tablespoons vinegar
1/2 cup whole wheat flour
3/4 cup all purpose flour
1/2 cup granulated sugar
2 tablespoons cocoa powder
1/2 teaspoon baking powder
3/4 teaspoon baking soda
2 tablespoons red food coloring
1 tablespoon chocolate chips

Whisk together milk and vinegar and set aside to curdle.
In a mixing bowl, add wheat flour, all purpose flour, sugar, cocoa powder, baking powder and baking soda. Make a well in the center, and pour in milk mixture and food coloring. Mix until combined.

Preheat skillet or griddle on medium heat. Add 1/4 to 1/3 cup batter. Once bubbles form, gently flip and cook for a few more minutes.

Top with chocolate chips and cream cheese frosting.
Posted Image

White Chocolate Coconut Pancakes- OMG! :woot:

1 1/2 cups all-purpose flour
3 1/2 teaspoons baking powder
1 teaspoon salt
1 tablespoon white sugar
1 1/4 cups milk
1 egg
3 tablespoons butter, melted
1/2 cup white chocolate morsels
1/2 cup coconut
1/4 cup toasted coconut
In a large bowl, sift together the flour, baking powder, salt and sugar. Make a well in the center and pour in the milk, egg and melted butter; mix until smooth. Fold in coconut.
Heat a lightly oiled griddle or frying pan over medium high heat. Pour or scoop the batter onto the griddle, using approximately 1/4 cup for each pancake. Drop in white chocolate morsels. Flip when bubbles appear on the top. Brown on both sides and serve hot. Garnish with butter, syrup, and toasted coconut.
Posted Image
  • 0

#34 Sarah

Sarah

Chihuahua with Attitude

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 30831 posts

Posted 02 May 2012 - 09:38 PM

^^ Te zadnje :cry: Čeprav ne maram kokosa, bi ga v kombinaciji z belo čokolado spregledala!
  • 0

Cosa vuoi che ti scriva?
Cosa vuoi che ti dica?
Tu sei ovunque in me.

#35 Sinnaia

Sinnaia

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 18898 posts

Posted 02 May 2012 - 10:01 PM

Te zadnje bi tudi jaz, ampak mi delujejo tako težke, da po njih ziher še en teden ne bi šla na wc. :cry: :lol:
  • 0

#36 Sarah

Sarah

Chihuahua with Attitude

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 30831 posts

Posted 02 May 2012 - 10:05 PM

Naslednjič ko delam american pancakes bodo te zadnje, majkemi!
  • 0

Cosa vuoi che ti scriva?
Cosa vuoi che ti dica?
Tu sei ovunque in me.

#37 Princeska

Princeska

drama queen

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 16360 posts

Posted 03 May 2012 - 07:22 AM

Te zadnje bi tudi jaz, ampak mi delujejo tako težke, da po njih ziher še en teden ne bi šla na wc. :cry: :lol:

Jst pa na vago :njam:
  • 0
"First make it in your head. And then you can make it anywhere."

#38 Sinnaia

Sinnaia

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 18898 posts

Posted 03 May 2012 - 07:33 AM

:lol:
  • 0

#39 Plain Jane

Plain Jane

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 13529 posts

Posted 03 May 2012 - 03:07 PM

Oo, kaj pa šmorn? Jaz ga obožujem. :lol: Naslednji bo ta http://www.kulinarik...ncna-simfonija/
  • 0

#40 Jinadaze

Jinadaze

Tough cookie

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 85843 posts

Posted 03 May 2012 - 03:09 PM

Mi šmorn od nekdaj delamo čisto po svoje, v pečici pečenega. Namesto moke zdrob in müslije, oreščke, suhe brusnice. Sladkorja samo po vrhu malo.
  • 0

Normality is a paved road: It's comfortable to walk, but no flowers grow on it. 

― V. Van Gogh

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users