Jump to content

Photo

Anglija

• Please log in to reply
56 replies to this topic

#21 Jinadaze

Jinadaze

Tough cookie

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 86809 posts

Posted 21 August 2017 - 06:07 PM

:yes: Šla bi iz Londona z vlakom, 3 ure traja. Škoda, da ni voda toplejša, max. temp. je avgusta, ko ima 17.

• 0

Normality is a paved road: It's comfortable to walk, but no flowers grow on it. 

― V. Van Gogh

#22 Matilda

Matilda

Snowflake on fire

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 17722 posts

Posted 05 October 2019 - 01:58 PM

Obvezna aplikacija za potovanje z vlakom po UK je Trainline. Pokaže najboljše opcije, posebej označi Fastest in Cheapest routes,... preko nje lahko kupiš karte in uporabljaš eTicket.
  • 0

"Opinion is really the lowest form of human knowledge. It requires no accountability, no understanding. The highest form of knowledge is empathy, for it requires us to suspend our egos and live in another’s world. It requires profound purpose larger than the self kind of understanding."

Bill Bullard

#23 Fiona

Fiona

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 17263 posts

Posted 02 August 2025 - 02:00 PM

Evo mene tu.
Za okrog prvega maja 2026 sestavljam plan za Juzno Anglijo z Londonom. Pristali bi v Gatwicku, plan je 2 dni Londona pred povratkom.
Plan je najeti avto, ampak mi se ni cist jasna organizacija glede tega, saj v London ne bi sla z avtom. Se pravi bi morala ga oddati na letaliscu in it naprej v London in potem nazaj na letalisce? A se ga da najeti tudi kje drugje bolj random.
Skratka, vidim da ene ste ze bile, ce katerakoli ima kaksen nasvet, predlog, karkoli - prosim na dan z besedo. Kaj je res nujno za videt in kaj lahko spustimo.
Fanta zanima zgodovina, tako da kak muzej pa kako historicno lokacijo/mesto bo obvezno vkljuciti, mene je ze 2023 ocarala narava v tem predelu, tako da je to tudi priioriteta, klife sem ze videla ampak valda jih moramo se enkrat, ker jih drugi niso. Vecinoma sem se zal, z izjemo klifov, skozi te predele samo peljala.
Ne bi se rada pretirano teh pet dni selila sicer (v smislu vsak dan drugje spat, ampak ce bo treba pa tud I guess....).
Pa se to, tisti kovcki za nad sedeze v avionu - je boljse vzet te, vsak svojega, ali samo enega vecjega in ruzake? Mal tudi razmisljam da ne bo glih enostavno z nekim velikim kufrom se okol premikat.
  • 1
Včasih, redkokdaj se fino ti zdi, da si živ, da te nič ne boli, da je najlepši žarek, ki tebe zbudi, ko si ga odgrneš z oči.

#24 Jinadaze

Jinadaze

Tough cookie

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 86809 posts

Posted 02 August 2025 - 02:21 PM

O, fajn! :) Jaz bi najprej preverila opcije javnega prevoza. Če ni dobrega, bi pa na letališču rentala avto (vnaprej plačaš) in ga potem pred odhodom v London vrnila, kot si napisala. Z letališči so dobre povezave.

Glede prtljage je pa odvisno, koliko rabite, tudi zraven 10 kg kovčkov vam pripadajo še ruzaki (oz. karkoli že imate za ročno). Cenovno se pa bolj splača 20-kilski, ampak to je potem res malo zoprno vlačit po metrojih itd.

Nisem še bila v tem delu, ampak bi šla v Dorset in se potem počasi vračala proti vzhodu (South Downs, Arundel ali Winchester ...) in nato do Gatwicka.

• 0

Normality is a paved road: It's comfortable to walk, but no flowers grow on it. 

― V. Van Gogh

#25 Kalypso

Kalypso

zlata ribica

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 46182 posts

Posted 02 August 2025 - 02:44 PM

Gatwick je precej juzno od Londona, ze bolj countryside, tako da bi na tvojem mestu po pristanku najprej najela avto, raziskovala, ga vrnila na istem mestu in iz letalisca vzela shuttle do centra oz. kje boste nastanjeni.

Izven Londona, je bil meni vsec Avebury, vasica katere glavna znamenitost je neolitski kameni krog.
Ima pa Anglija ful raznoraznih zgodovinskih znamenitosti, vecino jih upravlja National Trust, pobrskaj na njihovi strani ce najdes kaj za vas okus in zanimanje: https://www.nationaltrust.org.uk/visit

London je pa drugace super za muzeje. Ce ga zanima moderna zgodovina, Imperial War Museum. British Museum je klasika, sam je malo dolgocasen za otroke. Potem Cutty Shark, HMS Belfast, Churchill War Rooms. Ceprav slednji je za I., po moje se ni primeren. Palace bi bile tud zanimive: Tower of London, Hampton Court.
Osebno se mi zdita dva dni za London premalo. Ampak ce ste bolj fani podezelja, potem je to cist dovolj.

Za teden dni imamo mi ponavadi en velik kufer (do 23kg) in nahrbtnike oz. otroka imata vsak svoj Trunki, v katerega lahko spakiram precej. Po moje ni velike razlike glede same logistike, ce en vlaci velik kufer ali vsak od vas vlaci svojega majhnega. Za otroke je lazje ce imajo samo nahrbtnik. Sploh, ker te na vsaki londonski podzemni opozarjajo, da moras drzat otroka za roko na stopnicah. Dvigala so pa samo na pescici postaj. En odrasli lahko čist ok manevrira z enim velikim kovčkom. Been there, done that many times. :) En velik kufer gre zagotovo v prtljaznik najetega avtomobila (če nimaš najetega glih Minija :lol:), s tamalimi se pa mors vcasih igrat tetris. Pa primerjaj cene. Meni je pri nizkocenovnikih ponavadi naracunalo vec z majhnimi kovcki kot z enim velikim. Edino kar je pač jeba, da moraš velik kovček zagotovo oddat in čakat nanj, majhne pa ponavadi lahko neseš gor. Čeprav se je že zgodilo, da ko smo leteli z majhnim Embraer letalom, da so morali nekateri potniki oddat tud majhne kovčke, ker ni bilo dovolj prostora v letalu. British ima par takih letal, ampak ne vem ali letijo s temi majhnimi tud v Ljubljano. 

• 0

#26 Fiona

Fiona

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 17263 posts

Posted 02 August 2025 - 05:19 PM

O ful dobro, thanks! Ne drugace bi za London tudi dlje. Pomojem bo za otroke bolj zanimivo. Bi pa res sla za ene 3 dni pa vseeno na podezelje. A se vam zdi boljse na vzhod ali zahod?
Glede kovckov vidim da isto razmisljava, bi isto vzela enega velikega.
kaj pa glede nastanitev - gledam air bnb in bed in breakfast ali kaj drugega?
  • 0
Včasih, redkokdaj se fino ti zdi, da si živ, da te nič ne boli, da je najlepši žarek, ki tebe zbudi, ko si ga odgrneš z oči.

#27 Kalypso

Kalypso

zlata ribica

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 46182 posts

Posted 02 August 2025 - 06:51 PM

Midva zadnje case vedno bookirava prek bookinga. Airbnb je postal ful drag z vsemi svojimi doplacili za 1001 stvar. Ampak preveri oboje.
  • 0

#28 Frida

Frida

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 12135 posts

Posted 02 August 2025 - 06:56 PM

Jaz nimam nasvetov, ker sem bila tam leta 2005 nazadnje :D Bila sem tudi na podeželju, šla v Bournemouth na obalo, Salisbury (ki je krasno mesto) in Stonehenge, ki je pa itak nor.

Drugače pa super za odločitev Fiona, da ne boš samo s prstom po zemljevidu ;)

• 0

#29 Fiona

Fiona

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 17263 posts

Posted 02 August 2025 - 07:31 PM

A ves da se je nekaj premaknilo v meni zadnjic na tistem mjuziklu. V smislu, da rabim v zivljenju vec stvari ki me filajo in veckrat rect stvarem, katerih me je strah, ja.
Recimo da je to tudi eden izmed korakov v to smer.
Malo si bom nacrt sestavila, pa napisem, pa upam da boste lahko malo pokomentirale. Malo me je strah po drugi strani mi je pa Anglija domaca, ker sem bila pac tolikokrat tam, sploh London, tko, mislim da mi bo tam najlazje zaceti. Pa lepa je.
Moj je bil takoj "a nebi sli rajsi z avtom v Toskano".....ne :D mislim da rabimo ugrizniti v to jabolko.
Poleg tega de je vmes se zagovoril da ima izkusnje z voznjo po levi strani, ker je v Avstraliji vozil 2 meseca tako :D
Za karte pa itak easy jet ane, drugega ni, ce hocem iz LJ in kar na njihovi strani?
  • 0

#30 Frida

Frida

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 12135 posts

Posted 02 August 2025 - 07:47 PM

Super super, cona udobja pa to... ful fajn, bravo!

Easyjet.com ja. Pa vizo si moraš nabavit (eta) link do nje je preko spletne strani Ministrstva za zunanje zadeve https://www.gov.si/d...eno-kraljestvo/

To sicer velja za vse vize, razen če dobiš link od agencije. Moja sestrična je prejšnji teden rihtala vizo prek linka z googla in je plačala 100€ eni fejk strani. Da ne boš zdej slučajno panike zagnala ;) gor sem prilepila link, navodila so za butle.

• 0

#31 Kalypso

Kalypso

zlata ribica

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 46182 posts

Posted 02 August 2025 - 08:33 PM

Super Fiona!

Vsepovsod je nekaj za videt, tako da ni napacne odlocitve. :) Jaz ti svetujem, da si na Google maps oznacis stvari, ki jih zelis videt, potem pa bo postalo jasno v katero smer.

Ne, Easyjet ni edin, iz Ljubljane leti tud British Airways. Sam ne leti na Gatwick, ampak na Heathrow.
  • 0

#32 Fiona

Fiona

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 17263 posts

Posted 03 August 2025 - 07:39 AM

Hvala!
A ves da sem pozabla na vizo. Ne spomnim se da bi jo 2023 rabla? A ni dovolj potni list? Takrat je bil...
Sej res a rabimo vsi potne liste?
  • 0

#33 Coco*

Coco*

Dedek Mraz

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 27602 posts
  • Interests:kaj te briga :O

Posted 03 August 2025 - 07:52 AM

Od aprila letos jo rabiš.
  • 0
Everything you can imagine is real.
Pablo Picasso

#34 Matilda

Matilda

Snowflake on fire

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 17722 posts

Posted 03 August 2025 - 07:55 AM

Fiona, fajn da greste iz cone udobja, ziher vam bo luštno. Meni se je bilo fajn peljat z vlakom ampak če boste najeli avto, pol to odpade
  • 0

"Opinion is really the lowest form of human knowledge. It requires no accountability, no understanding. The highest form of knowledge is empathy, for it requires us to suspend our egos and live in another’s world. It requires profound purpose larger than the self kind of understanding."

Bill Bullard

#35 Frida

Frida

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 12135 posts

Posted 03 August 2025 - 07:58 AM

Fiona, potni list potrebujete. Preberi si, kar piše na linku od MZZ, so koristne info glede birokracije.

• 0

#36 Kalypso

Kalypso

zlata ribica

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 46182 posts

Posted 03 August 2025 - 09:09 AM

Potrebujes potni list in to vizo. Vse pise na Fridinem linku od MZZ. Od Brexita se je veliko spremenilo.
Nazadnje ene zenske v Zürichu niso spustili na letalo, ker je zelela letet z osebno.
  • 0

#37 Fiona

Fiona

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 17263 posts

Posted 03 August 2025 - 09:20 AM

O bed! Hvala, bom prebrala. Se javim ko sestavim plan in dodam vprasanja za izkusene popotnice. Kaksna bodo verjetno tudi malo neumna :lol:
Hvala ker ste pripravljene pomagati, je takoj lazje.
  • 0

#38 Kalypso

Kalypso

zlata ribica

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 46182 posts

Posted 03 August 2025 - 09:22 AM

Z veseljem pomagamo. :)
  • 0

#39 Frida

Frida

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 12135 posts

Posted 03 August 2025 - 10:43 AM

O bed! Hvala, bom prebrala. Se javim ko sestavim plan in dodam vprasanja za izkusene popotnice. Kaksna bodo verjetno tudi malo neumna :lol:
Hvala ker ste pripravljene pomagati, je takoj lazje.

Ni neumnih vprašanj, važno je da greš! :D

Še to: tam boš morala imeti drugo sim kartico oz. zakupiti podatke, ni tako kot če greš v Italijo in uporabljaš telefon kot doma. Sestrična je res perla, to je ugotovila po nekaj dneh, račun bo sigurno krasen :D

• 0

#40 Fiona

Fiona

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 17263 posts

Posted 04 August 2025 - 08:01 AM

Ok hear me out, mati ima okvirni plan :D

Torej, sli bi za 7 ali 8 nocitev.
Ne vem se odkod bi leteli gor, leti namrec tudi iz Celovca na Stansted. Tako da ali Stansted ali Gatwick. Za tako dalec vnaprej Celovec se niti nima terminov, plus leti ob sobotah. Tako da bom se malo pocakala.

V vsakem primeru pa bi sli najprej v London za 2 ali 3 nocitve, potem do Oxforda, odlozili pritljago in si ogledali Oxford. Najeli avto tu in se odpeljali v Cotswolds. Tam raziskovali podezelje 2-3 dni. V primeru da bi leteli iz Gatwicka, bi se nazajgrede ustavili se na Stonehenge ce bi fanta zelela (jaz sem ga ze videla). Pol bi vrnili avto na Gatwicku in pomojem bi bilo pametno pac prespat nekje na terminalu ker je let iz gatwicka tko ob 6.30-7 zjutri in ne vem kako bi to sicer izvedla drugace brez da se budimo sredi noci.

V primeru da bi leteli nazaj na Stansted pa mislim da je vecerni let in bi pac malo prilagodili turo, ampak v grobem bi delali ta krog. Verjetno bi v primeru leta iz Stansteda sli najprej direktno v Oxford, Cotswolds, avto nazaj v Oxford v London in potem domov.

Kaj mislite?

Drugace pa se glede pritljage, sem brala da se dobijo te potovalne torbe. Kaj ce bi nam vzela te torbe in doplacala kovcek, ki gre nad sedeze. Bi bilo to smiselno? Namesto vecjega kufra. Ni treba cakat pritljage plus se mi zdi da se po kilazi lahko vec spakira.

https://vasdom.si/pr...modra-vasdom-sise pravi vsak to plus 1 kovcek nad sedezi.
  • 0

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users