Krompir
Posted 30 September 2011 - 12:23 AM

<p style="text-align:center;"><span style="color:#000000;"><span style="font-family:georgia, serif;"><strong><span style="font-size:12px;">The last day you have on earth, the person you became </span></strong></span></span></p>
<p style="text-align:center;"><span style="color:#000000;"><span style="font-family:georgia, serif;"><strong><span style="font-size:12px;">will meet the person you could have become.”<br>
- </span></strong><span style="font-size:12px;">Anonymous</span></span></span></p>
<p style="text-align:center;"> </p>
Posted 30 September 2011 - 07:29 AM
Meni je super pripravljen krompir v pečici:
- narežem ga na kose, in dam zraven če na velike kose narezano čebulo, polijem z olivnim oljem, posujem z zelišči, in dam v pečico (cca 45 minut)
Vmes 2 krat ali 3 krat pomešam.

Dobrodošle tudi slike vaše priprave krompirja.

POTATO WEDGES
krompir sem oprala (nisem lupila), ga narezala na krhlje, ga dala v pekač. Posebej sem stopila maslo, dodala peteršilj (posušen), ter česen v prahu, vsak krhelj namazala s tem, malo poprala, ter pekla eno uro na 200 stopinj.

---------------------------------------------------------------------------------------------
When you open your mind to the impossible, sometimes you find the truth.
Posted 30 September 2011 - 07:40 AM

[Napoleon]
Posted 30 September 2011 - 07:41 AM
Mi rečemo restan, ampak ok. To je krompir, ki se pripravi na čebuli in ocvirkih. Tak je tradicionalno. Najbrž pa ga večina dela na čebuli in maslu.
Jaz najbolj sovražim to, da sem mladega krompirja ne lupi.

Posted 30 September 2011 - 07:46 AM
Tenstan = pire?

Ti pa moraš nazaj v prvi razred, kjer poš ponovila osnove krompirja, tašika!!!

Reče se TENSTAN ali RENSTAN krompir (narečno).
To je krompir, ki ga skuhaš, narežeš na majhne koščke, nato ga pocvreš na čebuli in MASTI (mislim, da je takšen originalen recept).
Seveda lahko uporabiš maslo ali kaj drugega.
---------------------------------------------------------------------------------------------
Posted 30 September 2011 - 07:49 AM

prvič čujem izraz tenstan krompir no. Sm sklepala da tenstan, pride iz tinstan, da ka stinstaš/zmučkaš kot pire.

[Napoleon]
Posted 30 September 2011 - 07:55 AM

pri nas doma se po staro krompirju reče "krpén"
Posted 30 September 2011 - 07:57 AM
Zanimivo, res.

Posted 30 September 2011 - 08:00 AM
Google pa najde največ slik če vpišemo tenstan krompir. Za restanega tudi kar nekaj, za testanega pa skoraj nič.
Posted 30 September 2011 - 08:02 AM
There are no limits to what you can accomplish when you are supposed to be doing something else.
Posted 30 September 2011 - 08:05 AM

Posted 30 September 2011 - 08:12 AM
Meni je pražen najboljši. Potem pečen in nato pire z mlekom in malo kisle smetane

En kmet tu v bližini je dal svojima hčerkama ime Vesna in Romana

(To so vse sorte krompirja btw!)
Dear Leonard. To look life in the face, always, to look life in the face and to know it for what it is. At last to know it, to love it for what it is, and then, to put it away. Leonard, always the years between us, always the years. Always the love. Always the hours.
Posted 30 September 2011 - 08:15 AM

Pečen, tenstan, pomfri, krompirjeva solata, pečen v žerjavici, razne zloženke, u name it. Pire mi je tud dober, ni pa moj priljubljen.
Tenstan je pomoje moja najljubša jed.

Tale recept toplo priporočam.

http://www.kayotic.n...orange-potatoes
Posted 30 September 2011 - 08:24 AM
Ančka, pri nas doma je TENSTAN, pri fantu v Savinjski dolini je pa RESTAN ali RENSTAN.
Zanimivo, res.

Drugace lepa slovenska beseda za vse omenjeno je PRAŽEN krompir, ni? : )
Tvoj fant je iz Savinjske doline? Vedno sem mislila, da je iz tvojih koncev, cisto si me iztirila sedaj.

Jaz najbolj sovražim to, da sem mladega krompirja ne lupi.

Meni je pa to spica. : D Taksen, kot je na fotografiji, ki jo je prilepila Kinky.

Posted 30 September 2011 - 08:25 AM

Tvoj fant je iz Savinjske doline? Vedno sem mislila, da je iz tvojih koncev, cisto si me iztirila sedaj.

Ja, od tam je, mu štejem v minus, ker pač ni Primorec.

Posted 30 September 2011 - 08:34 AM
Zanimivo! Tako nadev (- maslo : () kot nacin pomeckanja krompirja!

Ja, od tam je, mu štejem v minus, ker pač ni Primorec.

Posted 30 September 2011 - 08:36 AM

Samo opozorilo: pazite, da ne date PREVEČ pomaranče (skorje), ker hitro dominira nad drugimi okusi.
Drugače pa tudi sama priporočam.

Hehe, Planet - mogoče, ker si si več čas predstavljala, da je 'naš'.

Posted 30 September 2011 - 12:09 PM
Jaz si ga najraje spečem tako, da ga narežem na kolobarje, narežem na kolobarje še paradižnik, vse skupaj polijem z malo olivnega olja in začinim z mešanico grških začimb. Potem to naložim v pekač - krompir, paradižnik, krompir, paradižnik in dam pečt. NJAM. To bom jutri jedla.

Jaz mam ful rada krompir!
V pečici!
Dodala sem še bučko.
Posted 30 September 2011 - 12:55 PM
Tenstan je pomoje moja najljubša jed.

Ojej, ne prenesem krompirja niti goveje župe

1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users