Hja, midva nisva kaj dosti potovala, ker je prišel vmes potres Je pa precej drago, ampak spet ne vse. Za začetek je kar drag prevoz, sploh če se nočeš cijazit ravno celo večnost. Če nameravaš potovat po Japonski, je hitri vlak priporočljiv, ampak žal je večinoma hitrost premo sorazmerna s ceno
Jaz sem na krajše razdalje potovala z običajnimi vlaki, v Kyoto sva pa šla z nočnim avtobusom, kar je ok, če si sposoben spat na avtobusu, če ne ni tako dobra ideja. Cene se ne spomnim, ampak je bila občutno nižja od shinkansena.
Cene nastanitev so visoke, sploh v teh večjih mestih, ker je pač prostor na Japonskem velika dobrina. So pa recimo v Tokyu odlične povezave s podzemno železnico in ni treba iskati hotelov ali hostlov v samem centru. Izkušenj iz prve roke spet nimam iz zgoraj navedenega razloga. Imela sva pa rezerviran nek hostel za relativno razumno ceno, ampak ker nisva tja nikoli prišla, ne morem poročat o razmerju s kvaliteto.
Kar je na Japonskem hudo drago, je sveža hrana - sadje, zelenjava ... tu človek napol bankrotira. Če pa potuješ in si pripravljen nekaj časa uživat nekoliko manj vlaknin, se da zunaj jest precej poceni. Dosti je krajev, kjer se za par sto jenov dobi recimo rezance, riž z mesom ali ribo ali kaj podobnega. Od tega si ful sit in ni drago, ampak kakšnih bogatih solat in podobnega ni ravno na pretek. V trgovinah so na voljo tudi pakirani obroki za ugodno ceno ali pa poceni prigrizki za okoli 100-150 jenov, ki so večinoma precej sladki in mastni, razen mogoče onigiri - riževe kroglice, ki je fajn. Ko se začne gledat pa kakšne boljše restavracije, gredo cene seveda hitro v nebo. Kakšnih kavarnic za posedanje ob kavi itd. niti ni.
Vstopnine so tudi kar drage, spet odvisno, če si študent in kaj greš gledat, ampak je vredno. Jaz ne vem, če mi je za kaj žal, da sem šla. Se pa da marsikaj videt tudi zastonj - po mestih se je zelo zanimivo sprehajat, v dosti templjev se vstopa brezplačno oziroma se da zastonj priti vsaj v nekatere dele, cvetoče češnje so (tudi) v javno dostopnih parkih, ko imajo kakšne praznike, je vse dogajanje na ulicah, odprto ...
Jaz zase težko ocenim, kolko sem porabla prvič zato, ker je bilo to že zdavnaj drugič pa zato, ker sem jaz pač tam živela in so bli moji stroški drugačni, tudi potovanja so bila bolj razpršena. Definitivno sem dala dosti za hrano, ker sem kupovala sveže sadje in zelenjavo. Na Japonskem je definitivno marsikaj za videt. Če greste v glavna mesta, vam vsekakor ne bo dolgčas. Recimo v Tokyu je doživetje že hoditi po različnih predelih, si ogledovat trgovine, ponudbo, it mogoče v park pogledat spomladi cvetoče češnje ali pa jeseni pisano listje, se iti slikat k Hachiku, opazovat ljudi v Shibuyi, ... Zanimiva doživetja so tudi recimo poskušanje pristne japonske hrane: okonomiyaki, kjer si sam spečeš zmes na plošči, palačnika v Harajukuju, kakšen sushi, natto za pogumne
če bi se radi napili, greste v izakayo - all you can drink variante. Treba je it probat karaoke - najboljše v družbi! Če nimate občutljivih ušes, je zanimiva izkušnja tudi recimo pachinko, al pa kakšni igralni centri, kjer imajo na desetine avtomatov, kjer lahko zadaneš kakšno neumnost
Definitivno priporočam, da se gre pogledat templje - za to so dobri kraji recimo Kyoto, Nara, Nikko in še marsikje. V templju je fajn, če prisostvuješ kakšni molitvi, sicer pa si prej splača prebrat, kako se načeloma obnaša in se potem tam pomoli, prižge kakšno dišečo palčko, kupi listek z napovedjo prihodnosti ...
Fajn je it tudi pogledat kakšen urejen japonski park ali vrt. Tokyo je zanimivo videti z višine, lahko se gre na Tokyo Tower ali na katero od višjih stavb.
v Tokyu je tudi svašta vsega - tu sploh ne vem, kaj naj priporočim, jaz sem si ful želela videt recimo Ghibli muzej, pa recimo Odaibo.
Pristna izkušnja je recimo tudi onsen - njihovi vrelci (jaz sem si želela videt opice, ki se v njih namakajo!), ampak tu se je treba slečt do golega in pač ni za vsakega. Lepo je si ogledati kakšno od tradicionalnih japonskih umetnosti - lahko poslušate staro japonsko glasbo, greste na kabuki, magari sumo ampak to seveda vse stane.
Ko se gre iz Tokya, je pa seveda v vsakem kraju kaj drugega za videt. Moje priporočilo je predvsem, da se človek ne zatakne samo v muzejih in podobnem, ampak da poskuša izkusit tudi okolico, ki je precej drugačna od naše in zelo zanimiva, in da preizkusi tudi čimveč doživetij, ki jih Japonska ponuja.
Če je kakšno konkretno vprašanje, rade volje odgovorim, ker opažam, da temu mojemu sestavku manjka neka rdeča nit