Jump to content

Photo

Japonska

• Please log in to reply
86 replies to this topic

#21 Hevea

Hevea

Chocolate desintegrator

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 12163 posts

Posted 04 February 2015 - 03:22 PM

Hja, midva nisva kaj dosti potovala, ker je prišel vmes potres :D Je pa precej drago, ampak spet ne vse. Za začetek je kar drag prevoz, sploh če se nočeš cijazit ravno celo večnost. Če nameravaš potovat po Japonski, je hitri vlak priporočljiv, ampak žal je večinoma hitrost premo sorazmerna s ceno :D Jaz sem na krajše razdalje potovala z običajnimi vlaki, v Kyoto sva pa šla z nočnim avtobusom, kar je ok, če si sposoben spat na avtobusu, če ne ni tako dobra ideja. Cene se ne spomnim, ampak je bila občutno nižja od shinkansena.

Cene nastanitev so visoke, sploh v teh večjih mestih, ker je pač prostor na Japonskem velika dobrina. So pa recimo v Tokyu odlične povezave s podzemno železnico in ni treba iskati hotelov ali hostlov v samem centru. Izkušenj iz prve roke spet nimam iz zgoraj navedenega razloga. Imela sva pa rezerviran nek hostel za relativno razumno ceno, ampak ker nisva tja nikoli prišla, ne morem poročat o razmerju s kvaliteto.

Kar je na Japonskem hudo drago, je sveža hrana - sadje, zelenjava ... tu človek napol bankrotira. Če pa potuješ in si pripravljen nekaj časa uživat nekoliko manj vlaknin, se da zunaj jest precej poceni. Dosti je krajev, kjer se za par sto jenov dobi recimo rezance, riž z mesom ali ribo ali kaj podobnega. Od tega si ful sit in ni drago, ampak kakšnih bogatih solat in podobnega ni ravno na pretek. V trgovinah so na voljo tudi pakirani obroki za ugodno ceno ali pa poceni prigrizki za okoli 100-150 jenov, ki so večinoma precej sladki in mastni, razen mogoče onigiri - riževe kroglice, ki je fajn. Ko se začne gledat pa kakšne boljše restavracije, gredo cene seveda hitro v nebo. Kakšnih kavarnic za posedanje ob kavi itd. niti ni. 

Vstopnine so tudi kar drage, spet odvisno, če si študent in kaj greš gledat, ampak je vredno. Jaz ne vem, če mi je za kaj žal, da sem šla. Se pa da marsikaj videt tudi zastonj - po mestih se je zelo zanimivo sprehajat, v dosti templjev se vstopa brezplačno oziroma se da zastonj priti vsaj v nekatere dele, cvetoče češnje so (tudi) v javno dostopnih parkih,  ko imajo kakšne praznike, je vse dogajanje na ulicah, odprto ... 

Jaz zase težko ocenim, kolko sem porabla prvič zato, ker je bilo to že zdavnaj :D drugič pa zato, ker sem jaz pač tam živela in so bli moji stroški drugačni, tudi potovanja so bila bolj razpršena. Definitivno sem dala dosti za hrano, ker sem kupovala sveže sadje in zelenjavo. Na Japonskem je definitivno marsikaj za videt. Če greste v glavna mesta, vam vsekakor ne bo dolgčas. Recimo v Tokyu je doživetje že hoditi po različnih predelih, si ogledovat trgovine, ponudbo, it mogoče v park pogledat spomladi cvetoče češnje ali pa jeseni pisano listje, se iti slikat k Hachiku, opazovat ljudi v Shibuyi,  ... Zanimiva doživetja so tudi recimo poskušanje pristne japonske hrane: okonomiyaki, kjer si sam spečeš zmes na plošči, palačnika v Harajukuju, kakšen sushi, natto za pogumne :D če bi se radi napili, greste v izakayo - all you can drink variante. Treba je it probat karaoke - najboljše v družbi! Če nimate občutljivih ušes, je zanimiva izkušnja tudi recimo pachinko, al pa kakšni igralni centri, kjer imajo na desetine avtomatov, kjer lahko zadaneš kakšno neumnost :D

Definitivno priporočam, da se gre pogledat templje - za to so dobri kraji recimo Kyoto, Nara, Nikko in še marsikje. V templju je fajn, če prisostvuješ kakšni molitvi, sicer pa si prej splača prebrat, kako se načeloma obnaša in se potem tam pomoli, prižge kakšno dišečo palčko, kupi listek z napovedjo prihodnosti ... 

Fajn je it tudi pogledat kakšen urejen japonski park ali vrt. Tokyo je zanimivo videti z višine, lahko se gre na Tokyo Tower ali na katero od višjih stavb. 

v Tokyu je tudi svašta vsega - tu sploh ne vem, kaj naj priporočim, jaz sem si ful želela videt recimo Ghibli muzej, pa recimo Odaibo.

Pristna izkušnja je recimo tudi onsen - njihovi vrelci (jaz sem si želela videt opice, ki se v njih namakajo!), ampak tu se je treba slečt do golega in pač ni za vsakega. Lepo je si ogledati kakšno od tradicionalnih japonskih umetnosti - lahko poslušate staro japonsko glasbo, greste na kabuki, magari sumo :D ampak to seveda vse stane. 

Ko se gre iz Tokya, je pa seveda v vsakem kraju kaj drugega za videt. Moje priporočilo je predvsem, da se človek ne zatakne samo v muzejih in podobnem, ampak da poskuša izkusit tudi okolico, ki je precej drugačna od naše in zelo zanimiva, in da preizkusi tudi čimveč doživetij, ki jih Japonska ponuja.

Če je kakšno konkretno vprašanje, rade volje odgovorim, ker opažam, da temu mojemu sestavku manjka neka rdeča nit :D

• 5

There are no limits to what you can accomplish when you are supposed to be doing something else.

#22 Matilda

Matilda

Snowflake on fire

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 17674 posts

Posted 04 February 2015 - 03:58 PM

Par stvari, ki mi jih je povedala ta kolegica in so se mi zdele silno zanimive:

- sadje in zelenjava sta res zelo draga, poleg tega koncept vegetarijanstva Japoncem ni preveč razumljiv, čeprav se v osnovi dokaj zdravo prehranjujejo

- imajo posebne čevlje za potrese (recimo če v službi moraš biti v petkah... za potres si obuješ te čevlje), in aplikacijo, ki opozori na potres - za celo državo

- večina ljudi ne zna angleško, ker je sam japonski trg dovolj velik, da jim ni treba, poleg tega se jo tudi v šoli zelo težko učijo 

- vsa nenapisana pravila, ki veljajo za Japonce, ne veljajo za tujce, njim se "spregleda"

- obsedeni so s čistočo, če si recimo prehlajen/klicenosec, moraš nositi masko... ob raznih epidemijah vsi hodijo okoli v maskah. 

- prav tako je grdo, če se v javnosti usekneš v robec

- zelo promovirajo lastno filmsko industrijo, filmov iz Hollywooda v kinotekah sploh ne vrtijo oziroma zelo pozno 

- po koncu srednje šole si ne smeš več pobarvati las, saj to lahko vpliva na tvojo zaposlitev (ne vem, če je splošno pravilo)

- so precej sramežljivi, in večina je deloholikov, zato si mladi skos manj ustvarjajo družine (nizka nataliteta)

- če si poročena zaposlena ženska in mož npr. zamenja službo in se morata preselit, ti preostane samo, da službo pustiš, v drugo pa se zelo težko zaposliš 

- pod Azijce štejejo Kitajce in Korejce, sebe pa imajo pač za Japonce  :D

• 0

"Opinion is really the lowest form of human knowledge. It requires no accountability, no understanding. The highest form of knowledge is empathy, for it requires us to suspend our egos and live in another’s world. It requires profound purpose larger than the self kind of understanding."

Bill Bullard

#23 Kalypso

Kalypso

zlata ribica

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 46098 posts

Posted 04 February 2015 - 04:36 PM

Hevea, hvala za izčrpen odgovor. :)

• 0

#24 Kalypso

Kalypso

zlata ribica

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 46098 posts

Posted 05 February 2015 - 12:49 PM

Kak so hude! :D :D

echeng101224_0278601-L.jpg

• 0

#25 Matilda

Matilda

Snowflake on fire

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 17674 posts

Posted 08 February 2015 - 01:38 AM

Nekaj za Kalypso :D Cat island

• 1

"Opinion is really the lowest form of human knowledge. It requires no accountability, no understanding. The highest form of knowledge is empathy, for it requires us to suspend our egos and live in another’s world. It requires profound purpose larger than the self kind of understanding."

Bill Bullard

#26 Marmelada

Marmelada

cca 270 kcal/100 g

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 23384 posts

Posted 08 February 2015 - 04:48 PM

Jaz sem vedno mislila, da Japonci zaradi svoje tehnološke razvitosti tudi dobro angleško govorijo in mi je bilo ful zanimivo, ko sem izvedela, da temu sploh ni tako.

• 0

"Life is like a box of chocolates. You never know what you're gonna get."

#27 Kalypso

Kalypso

zlata ribica

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 46098 posts

Posted 10 February 2015 - 02:16 PM

Nekaj za Kalypso :D Cat island

:thumbup:

Pa tole tudi: Cat Cafes :woot: 

• 0

#28 Kalypso

Kalypso

zlata ribica

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 46098 posts

Posted 16 February 2015 - 06:20 PM

Mt Fuji

tumblr_njumrpddJE1sy3gbxo2_500.jpg

• 0

#29 Kalypso

Kalypso

zlata ribica

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 46098 posts

Posted 24 February 2015 - 11:34 AM

11 Japanese customs that are shocking to foreign travellers

• 0

#30 Matilda

Matilda

Snowflake on fire

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 17674 posts

Posted 24 February 2015 - 04:27 PM

To o vsekavanju nosu v robec sem omenila ze zgoraj, ostalo mi je pa novo. 

Izjemno zanimiv narod, ni kaj. 

• 0

Bill Bullard

#31 rea

rea

I'll never be maria magdalena

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 20446 posts
  • Interests:Only an open heart will allow you to float equally between everyone.

Posted 06 March 2015 - 11:46 AM

Hevea, te opice na sliki, ki jo je Kalypso prilepla, majo zravn oblecene ljudi. A je tist neki druzga?
  • 0

There are some things I may not know                  

There are some places, dear Lord, I may not go.

But there's one thing of which I'm sure

My God is real for I can feel him in my soul.

I have found a way to live  

in the presence of the Lord Hare Ram, Ram, Ram

Hare Ram, Ram, Ram, Sita Ram, Ram, Ram

#32 Kalypso

Kalypso

zlata ribica

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 46098 posts

Posted 08 March 2015 - 03:37 PM

rea, naravnih vrelcev (=onsen) kjer  je po vsej Japonski polno. Na nekaterih so postavili "toplice" (beri: bazene vseh oblik) in se v njih namakajo ljudje, nekateri so neizkoriščeni, v kraju Jigokudani pa so si ga prisvojile opice. Vanj ljudem ni dovoljeno, lahko pa opazujejo opice, ki se namakajo vanj. 

• 0

#33 Kalypso

Kalypso

zlata ribica

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 46098 posts

Posted 09 April 2015 - 04:46 PM

Hoshitouge Rice Terrace, Niigata

main-medium.jpg

Takeda Castle, Hyogo

1212-1024x683.jpg

Suspension Bridges of the Sumatakyo, Shizuoka

1411.jpg

Ogasawara Islands, Tokyo

1511.jpg

• 0

#34 Kalypso

Kalypso

zlata ribica

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 46098 posts

Posted 28 April 2015 - 12:28 PM

Arashiyama bamboo forest

arashiyama-bamboo-grove-M.jpgSagano-Bamboo-Forest-Arashiyama-Japan.jp

• 0

#35 Fluffy The Stud Eater

Fluffy The Stud Eater

weird stuff lover

• Člani
  • PipPipPipPipPip
  • 54873 posts

Posted 25 May 2015 - 03:07 AM

21 things people miss after leaving Japan
  • 0
<p style="text-align:center;"><span style="color:#000000;"><span style="font-family:georgia, serif;"><strong><span style="font-size:12px;">“Someone once told me the definition of Hell: </span></strong></span></span></p>
<p style="text-align:center;"><span style="color:#000000;"><span style="font-family:georgia, serif;"><strong><span style="font-size:12px;">The last day you have on earth, the person you became </span></strong></span></span></p>
<p style="text-align:center;"><span style="color:#000000;"><span style="font-family:georgia, serif;"><strong><span style="font-size:12px;">will meet the person you could have become.”<br>
- </span></strong><span style="font-size:12px;">Anonymous</span></span></span></p>
<p style="text-align:center;"> </p>

#36 Kalypso

Kalypso

zlata ribica

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 46098 posts

Posted 26 May 2015 - 02:02 PM

Jaaaa! Brisacke v restavracijah so super. Pa njihovi hi-tech wc-ji tudi. Čistoca je vrhunska. navadno se izogibam javnih wc-jev, ampak tukaj se jih ne, ker so res cisti.

Japonci so prav noro vljudni, prijazni in ustrezljivi.
V Tokiu se pocutis res varnega, pa ceprav je ogromno mesto. Sem bila do zdaj prepricana, da je London hud kar se tice nocnega zivljenja, ampak Tokio je se bolj. Smo bili vceraj v Shinjuku in je bilo zvecer zabasano. Noro!

• 0

#37 Kalypso

Kalypso

zlata ribica

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 46098 posts

Posted 06 August 2015 - 12:56 PM

Torej, da še jaz povem kaj o mojem 14-dnevnem pohajkovanju po Japonski. 

Letela sva v Tokio, kjer sva tudi spala prve štiri dni. Prvi dan sva bila utrujena od jet-laga, zato sva ga preživela bolj ležerno. Sprehodila sva se po četrti Asakusa, kjer je bil lociran najin hotel. Asakusa je eden najstarejših predelov Tokija, ki je bil v preteklosti znan kot zabaviščna četrt,  polna gledališč in hiš kjer so se Japonci lahko družili z gejšami. Med drugo svetovno vojno je bil ta del v bombnih napadih porušen, vendar je še vedno ohranil atmosfero pretekosti Tukaj se tudi nahaja najstarejši templej v Tokiu Senso-ji, ki je čez dan prepravljen s turisti. Najboljši čas za obisk je zgodaj zjutraj ali zvečer, ko množic še ni oz. že odidejo in si pri templju skoraj sam. Najin hotel je bil v naposredni bližini templja, zato sva ga imela možnost videti v različni luči. Zjutraj, obsijanega z jutranjim soncem, čez dan, prepravljenega s turisti in zvečer, osvetljenega v temi. 

[attachment=8822:DSC_0499.JPG]

Prvi dan sva se odpravila tudi do arene, kjer je potekal zadnji dan sumo turnirja. Ker je sumo izjemno popularen šport, nama ni uspelo dobiti vstopnic, da bi si ogledala borbo. Sva pa kot tolažilno nagrado, videla zmagovalca turnirja na zmagoslavni vožnji skozi mesto. 

[attachment=8823:DSC_0001 - Version 2.jpg]

Drugi dan sva v družbi prijateljev, ki tam živita in delata, raziskovala Tokio. Ogledala sva si največjo ribjo tržnico na svetu Tsukiji, kjer sva se čudila kakšna morska bitja vse živijo v Japonskih vodah in kakšne sestavine vse uporabljajo Japonci v svoji kuhinji. Ful zanimivo. 

[attachment=8824:DSC_0079.JPG]

Sprehodila sva se po high-end delu mesta Ginza, ki je ful moderen in poln luksuznih trgovin. Sprehodila sva se preko slavnega prehoda v Shibuyi in se poslikala s kipom slavnega psa Hachika. Nato sta se nama na postaji Harajuku pridružila prijatelja s katerima sva si ogledala tempelj Meiji Jingu in tam opazovala šintoistično poroko. Nato smo se skozi Takeshita street - ulico kjer lahko srečaš Harajuku girls in kup japonske mladine oblečene v najbolj odštekane outfite, odpravili do restavracije, kjer sva prvič poskusila okonomiyaki - japonsko jed neke vrste mešanico med palačinko in omleto z dodano zelenjavo in mesom oz. morskimi sadeži, ki si jo sam spečeš na žar plošči. Ful dobra izkušnja in okusna jed. 

[attachment=8825:DSC_0164.JPG]

Iz četrti Harajuku smo se odpravili v Odaibo, umetno ustvarjen otok v Tokijskem zalivu, kjer stoji ena izmed kopij kipa svobode. Tukaj smo malce pohajkovali po trgovskem centru in Toyotinem rastavišču in počakali na sončni zahod, ki je bil res čudovit. 

[attachment=8821:DSC_0203.JPG]

Po sončnem zahodu smo se odpravili v četrt Shinjuku, kjer smo šli na večerjo v eno miniaturnih gostilnic v ulici ljubkovalno imenovani "Piss street". To ime si naj bi pridobila, ker nekoč v njej ni bilo sanitarij in so ljudje lulali kar po zidih. No, dandanes sanitarije tamkaj so, ampak spomin na te packaste čase pa še ostaja. Uličica, ki je ravno dovolj široka, das se srečata dve osebi, je polna miniaturnih gostilnic s maximalno 6-8 sedeži, kjer strežejo meso na žaru. To je bila res prav posebna izkušnja. Ko je gospod, ki je sedel v notranjosti gostilne želel zapustiti prostor, se je morala vsa vrsta vstati in se mu umakniti. Hrana je bila sicer ok, ampak ražnjiči kot jih poznamo pri nas so definitivno bolj okusni. Je bila pa sama izkušnja ful dobra. Takšna pristna. Sama zagotovo ne bi nikoli zavila tja.

Po večerji smo se premaknili v uličico podobno tej, kjer pa najdeš samo podobno majhne bare. Tam smo poskušali različne vrste sakeja in čvekali dokler ni bil čas, da ujamemo zadnji vlak. Vmes smo seveda zapadli v debato z drugimi štirimi gosti v baru. Res zanimiva izkušnja. :)

Naslednji dan sva se zahvaljujoč jet-lagu lahko brez problema vstala že zgodaj zjutraj in sva ujela hitri vlak shikansen do Nagana. Tam sva na hitro pomalicala, nato pa sva se z lokalnim vlakom in avtobusom odpravila do opičjega parka Jigokudani. Ta izlet je bil res fenomenalen. Opazovala sva divje japonske makake kako se namakajo v bazeno s termalno vodo, kako se obirajo, igrajo in lenarijo. Res super izkušnja in eden vrhuncev najinega potovanja.

[attachment=8826:DSC_0245.jpg]

Četrti dan sva malce upočasnila tempo in ostala v Tokiu. Obiskala sva cat cafe in se udeležila baseball tekme. Mačji bar je bil ful dobra izkušnja, čeprav so bile mačke rahlo zdolgočasene in nedovzetne za mojo ljubezen. No, vsaj do tistega trenutka, ko sem jih podkupila s snacki. Takrat so se vse hotele družit z mano. :)

[attachment=8827:DSC_0483.JPG]

Peti dan sva se poslovila od Tokia in se s shikansenom premaknila do mesteca Hakone. Ker sva v gostišče prispela pred časom za check-in najina soba še ni bila pripravljena, sva pustila prtljago v kar tam in se z lokalnim avtobusom odpeljala do jezera Ashi, kjer sva občudovala goro Fuji. Bojda sva imela precejšnjo srečo, saj je Fuji zelo sramežljiva gora in se meseca maja le redko prikaže izza oblakov in megle. Za naju se je pokazal. Sicer sramežljivo, ampak sva ga videla. :)

[attachment=8829:DSC_0544.JPG]

Po pohajkovanju sva se odpravila nazaj v gostišče, kjer naju je prtljaga že čakala v sobi. Najino prenočišče za to noč pa je bilo nekaj posebnega. Bilo je namreč tradicionalno japonsko gostišče oz. ryokan. Že na recepciji sva se morala sezuti, pustiti čevlje v omarici in si natakniti natikače, ki so naju že čakali pri omarici. Tla v stavbi so bila namreč iz tatamija, po katerem se hodi samo s copati. Najina soba je bila opremljena v podobnem stilu in je imela zaseben onsen - t.j. banjo s termalno vodo. Po tem ko sva se osvežila v onsenu, si pripravila zeleni čaj, se zavila v yukato (t.j. casual kimono) ter preučila navodila kako pripraviš japonsko ležišče, sva se odpravila na japonsko večerjo: kup različnih jedi v miniaturnih posodicah, riž in nekakšna "mineštra" z zelenjavo in mesom, ki sva si jo ob pomoči stare, a še vedno zelo vitalne natakarice pripravila kar sama. Je bilo presenetljivo okusno. :) Naslednje jutro sva šla na japonski zajtrk, ki pa je bil za najine želodce pretežek. Postregli so nama z rižem, ribo in množico majhnih posodic z najrazličnejšimi jedmi (npr. v kisu vložena sliva). 

Po zajtrku sva se poslovila od Hakoneja in se odpravila na pot proti Hiroshimi. Čas na vlaku je minil kot bi mignil in že čez par ur sva se sprehodila skozi spominski park.

[attachment=8830:DSC_0650.JPG]

Naslednje jutro sva se najprej odpravila v muzej, ki pripoveduje zgodbo o eksploziji atomske bombe od katere ravno danes mineva 70. let. Pretresljiv muzej. Po ogledu razstave sva zavila še v knjižnico, kjer sva pobrskala po arhivih in si ogledala fotografije ter pričevanja preživelih. Ko sva se nato še enkrat sprehodila skozi spominski park sva šele dobro dojela moč in opustošenje, ki jo je atomska vojna povzročila. Res prav posebna in globoka izkušnja, ki ti da misliti. 

[attachment=8831:DSC_0725.jpg]

Za kosilo sva si privoščila okonomiyaki - tokrat hiroshima style, ki se je od tistega v Tokiu razlikoval po tem, da je vseboval tudi nudle in so ga pripravili kuharji zate. Bil je fenomenalen.

(se nadaljuje)

• 6

#38 Ana

Ana

terpsihora

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 30932 posts

Posted 06 August 2015 - 01:43 PM

Komaj čakam nadaljevanje! :)

• 0
Viens, reste ici!

#39 Kalypso

Kalypso

zlata ribica

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 46098 posts

Posted 06 August 2015 - 03:28 PM

Po kosilu sva se odpravila do otoka Myajima, kjer stoji tempelj pod zaščito UNESCA, katerega sestavni del so mogočna tori vrata. Na najino nesrečo je ravno na poti tja pričelo deževati in dež ni ponehal, temveč se je še okrepil. Oborožila sva se s tipičnim japonskim suvenirjem: prozornim dežnikom in se v dežju sprehodila po otoku. 

[attachment=8832:DSC_0768.jpg]

Na otoku živijo tudi srne, ki se sploh ne bojijo ljudi. Ena je celo prišla do fanta in mu pričela žvečiti pulover. 

Naslednji dan sva v zgodnjih jutranjih urah zapustila Hiroshimo in se odpravila na pot proti Kyotu. Japonski hitri vlaki so res hitri, čisti in udobni. Pot je minila 123 in že sva bila na cilju. Po tem ko sva odložila kovčke v hotelu in se na hitro osvežila, sva se odpravila v predel Arashiyama, kjer se nahaja bambusov gozd. Ta sicer po mojem mnenju veliko bolje izgleda na fotografijah, vendar ga je bilo vseeno zanimivo obiskati in poslušati zvoke, ki jih ustvarjajo drevesa, ko njihova debla v vetru udarjajo druga ob drugo. 

[attachment=8833:DSC_0891.jpg]

Potem ko sva se sprehodila skozi gozd in po ulicah Arashiyame, sva se odpravila na večerjo, tokrat na zahodnjaško hrano v še eno odlično restavracjo.

Idealno prevozno sredstvo za raziksovanje Kyota je kolo. Mesto je bolj kot ne ravno, ulice so lahke za orientacijo in vozniki so vajeni kolesarjev. Vremenska napoved je bila dobra, zato sva naslednji dan najela kolesi. Odločitev se je izkazala za zelo dobro, saj sva med kolesarjenjem do najinega cilja - templjev Ryoan-ji in Kinkaku-ji, kolesi odkrila kotičke in uličice, ki jih sicer ne bi. 

[attachment=8835:DSC_0929.JPG]

Kyoto najlažje opišeš kot "japonski Rim". Ima namreč toliko templjev, kot ima Rim cerkva. Vendar je drugačen kot Rim. Če v Rimu, na vsakem koraku skozi ulice polne zgodovine naletiš na kak zgodovinski spomenik, se v Kyotu prepleta moderno s tradicionalnim. Moderne stavbe stojijo zraven starih stavb, templji so raztreseni po vsem mestu. 

Najin prvi tempelj v Kyotu je bil Ryoan-ji, tempelj vpisan na UNESCOvo listo svetovne dediščine, ki ga odlikuje zen vrt. Tempelj je bil sicer zelo lep in ga je obkrožal prav tako lep vrt. Tudi zen vrt he bil zanimiv, vendar ne jaz ne B. nisva bila impresionirana. Navsezadnje je bil že najin 9. dan na Japonskem in v tem času sva videla že precej bolj impresivnih templjev in stavb kot je Ryoan-ji.

[attachment=8834:DSC_0943.jpg]

Drugi postanek je bil tempelj Kinkaku-ji, bolje znan kot tempelj zlatega pavilijona. Ta je bil vse kar sva pričakovala. Čudovit tempelj, obkrožen s čudovitim vrtom. Perfekcija. Kljub temu, da ga je v času najinega obiska obiskalo precej turistov, so se kar nekako razgubili in me množica sploh ni motila.

[attachment=8836:DSC_1004.JPG]

Po obisku tega Kinkaku-ji templja, sva se počasi odpravila nazaj proti hotelu. Med vožnjo sva se seveda peljala mimo več zanimivih stavb pri katerih sva se preprosto morala ustaviti. Prva je bil Kitano Tenman-gū Shrine - tempelj, ki še vedno opravlja svojo prvotno funkcijo in ni vpisan na UNESCOvo listo. Temu primerno ni tako dobro ohranjen kot sta Kinkaku-ji in Ryoan-ji, ampak je bil v mojih očeh bolj pristen. 

[attachment=8837:DSC_1041.JPG]

Med potjo sva si jaz v trgovini in B. v fast-food restavraciji ob parku nabavila kosilo: suši in gyoze ter curry z rižem. V senci na klopci s pogledom na cesarsko palačo, sva se okrepčala in počasi odkolesarila nazaj proti izposojevalnici koles. 

Zvečer sva se dobila na večerji z dvema Slovencema, ki sva ju spoznala že v Švici in sta v istem terminu potovala po Japonski. Na sporedu je bil suši. Izbrali smo dobro restavracijo. Suši je bil namreč fenomenalen. 

Naslednji dan sva izkoristila za izlet v Naro, prestolnico Japonske v 8. stoletju. Spomeniki, ki so nastali v tem obdobju so vpisani na UNESCOvo listo kulturne dediščine. Midva sva obiskala najbolj mogočnega izmed njih: tempelj Todai-ji.

[attachment=8839:DSC_0095_2.JPG]

Todai-ji je ena največjih lesenih stavb na svetu. Je res impresivna zgradba v kateri stoji gromozanski kip Bude. Eden izmed stebrov, ki podpirajo mogočno stavbo ima zvrtano luknjo, ki naj bi bila v velikosti Budove nosnice. Legenda pravi, da kdor se lahko povleče skozi, bo doživel razsvetljenje. Otroci, ki so se pred nama kot za stavo plazili skozi so vse skupaj naredili zelo preprosto. Potem pa se je eden malce bolj zaobljena gospodična tik pred mano zataknila in so jo morali vleči ven. Jaz sem sicer poskusila, ampak se je luknja izkazala za ožjo, tunel na drugo stran pa veliko daljši kot je izgledalo na prvi pogled. Ko sem se že pričela plaziti skozi, me je zgrabila panika, da se bom doživela isto usodo kot moja predhodnica in bom predmet posmeha na fotografijah vseh turistov, ki so veselo fotografirali luknjo, zato sem se v paniki potegnila nazaj in žal razsvetljenja nisem doživela. :)

[attachment=8840:DSC_0118_2.JPG]

Nara se mi je prikupila tudi zaradi nešteto srn, ki se prosto gibljejo po parkih. Za njih lahko kupiš posebne srnje cookie-je in jih hraniš z njimi. Če jim ponudiš piškotek in se jim prikloniš, se ti priklonijo nazaj. Midva sva seveda kupila en tak paketek in se zabavala ob hranjenju. So pa bile srne in srnjaki ful nežni in luškani. Tudi tisti najbolj lačni in lačne ter tisti z velikimi rogovi niso bili nevarni. Se mi je zdelo ful smešno, ko so jih ljudje hranili in ko so jih obkrožili, so bežali pred njimi. Če se nisi zmenil za njih so te samo nežno dregnili z rogovi oz. glavo. 

[attachment=8838:DSC_0073_2.JPG]

(se nadaljuje)

Edited by Kalypso, 06 August 2015 - 07:27 PM.
srne/srnjaki

• 3

#40 Ana

Ana

terpsihora

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 30932 posts

Posted 06 August 2015 - 03:42 PM

Srne nimajo rogov, srnjaki jih imajo. :P Razen ce so to posebne Japonske srne :D.
  • 0
Viens, reste ici!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users