Jump to content

Photo

Zakon o malem delu

• Please log in to reply
290 replies to this topic

#21 Frčica

Frčica

Dobra Samaritanka

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 14254 posts

Posted 11 April 2010 - 08:05 PM

QUOTE(bellini @ 11. 4. 2010 - 10:35) View Post

Bi bilo fajn, če bi se dalo wink.gif Jaz bom letos 25 in nimam nikakršnih pogojev se kamorkoli selit, čeprav bi se zelo rada. Da grem v najemniško stanovanje, pa dam celo svojo malo pripravniško plačo za to mi pa tudi ni bistvo življenja. Raje doma kaj prispevam zraven, pa sta še starša vesela, kot pa da denar mečem skozi okno. Žal. Če pa tebi tole uspe pa je res super.

ja, enako. Žal. sicer mi ne bi šla cela plača, ampak bi spet težko, zelo težko čez mesec shajala...in po eni strani bi si rada enkrat v življenju privoščila tudi to da si lahko kaj kupim, grem na kako kavo če mi tako zapaše, na kako krajše potovanje ne da bi gruntala ali se mi bo sešlo čez mesec.
  • 0

Ljudje imajo radi, da jim kaj poveš, v pravih količinah, v skromnem, zaupnem tonu, in mislijo, da te poznajo, ampak te ne poznajo, poznajo podatke o tebi, dobijo samo dejstva, ne občutkov, ne, kaj si misliš o čemer koli, ne, kako si zaradi stvari, ki so se ti zgodile ali si se odločil zanje, tak, kot si. Vse, kar naredijo, je, da te napolnijo s svojimi občutki in mnenji in opažanji in ustvarijo novo življenje, ki ima s tvojim  bolj malo zveze, in tako si varen. (Per Petterson: Konje krast)

#22 Špela

Špela

čajna žlička

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 29714 posts
  • Interests:making it happen. :)

Posted 11 April 2010 - 08:10 PM

sej se da, punce. jaz sem z 800€ plačevala najemnino+stroške, hrano pa še prihranila sem kakšnega stotaka. je pa vse odvisno od prioritet, meni najemnina ni bil denar, vržen skozi okno.
  • 0

“… People are rivers, always ready to move from one state of being into another. It is not fair, to treat people as if they are finished beings. Everyone is always becoming and unbecoming.” (Kathleen Winter: Annabel.)

Point of view is everything.(Kathleen Winter: Annabel.)

LIVE. LEARN.TRAVEL. LOVE.

#23 Kinky

Kinky

Železna devica

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 38152 posts
  • Interests:krompir

Posted 11 April 2010 - 08:10 PM

Res je, če moraš še za najemnino dajati - in se razume vse stroške povezane s stanovanjem + ostale stroške, ti ne ostane veliko, razen če imaš plačo 1000+.

wink.gif

Špela, saj se strinjam tudi s tabo; moj primer je drugačen, ker imam še z s.p-jem 300 evrov stroškov na mesec, in ko seštejem vse stroške, se mi zdi, da samo še za to delam, in mi je groza. Nekaj bo potrebno spremeniti.
  • 0
“It was true that I didn’t have much ambition, but there ought to be a place for people without ambition, I mean a better place than the one usually reserved. How in the hell could a man enjoy being awakened at 6:30 a.m. by an alarm clock, leap out of bed, dress, force-feed, shit, piss, brush teeth and hair, and fight traffic to get to a place where essentially you made lots of money for somebody else and were asked to be grateful for the opportunity to do so?” (Charles Bukowski)

---------------------------------------------------------------------------------------------

When you open your mind to the impossible, sometimes you find the truth.

#24 Frčica

Frčica

Dobra Samaritanka

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 14254 posts

Posted 12 April 2010 - 07:10 AM

QUOTE(Špela @ 11. 4. 2010 - 21:10) View Post

sej se da, punce. jaz sem z 800€ plačevala najemnino+stroške, hrano pa še prihranila sem kakšnega stotaka. je pa vse odvisno od prioritet, meni najemnina ni bil denar, vržen skozi okno.

A nista bila dva?
Kakorkoli, bi se mi sešlo, a moram upoštevat dihurja. sta stara in bosta rabila veterinarja. To pa ni pocen špas. Plus skoraj siguren nakup avta in stroški z njim. Težko bi se sešlo.
Se nekaj odpira, ampak ne bom nič vnaprej planirala.

• 0

Ljudje imajo radi, da jim kaj poveš, v pravih količinah, v skromnem, zaupnem tonu, in mislijo, da te poznajo, ampak te ne poznajo, poznajo podatke o tebi, dobijo samo dejstva, ne občutkov, ne, kaj si misliš o čemer koli, ne, kako si zaradi stvari, ki so se ti zgodile ali si se odločil zanje, tak, kot si. Vse, kar naredijo, je, da te napolnijo s svojimi občutki in mnenji in opažanji in ustvarijo novo življenje, ki ima s tvojim  bolj malo zveze, in tako si varen. (Per Petterson: Konje krast)

#25 sajk

sajk

Nebodigatreba :)

• Root Admin
  • PipPipPipPipPip
  • 5398 posts
  • Interests:Motorizem, fitness, tek, strelstvo, čedne forumašice :D itd.

Posted 14 April 2010 - 01:31 PM

QUOTE(Kinky @ 11. 4. 2010 - 21:10) View Post

Špela, saj se strinjam tudi s tabo; moj primer je drugačen, ker imam še z s.p-jem 300 evrov stroškov na mesec,

Tega ne razumem? Misliš zaradi plačevanja prispevkov in davkov? Ne, ne more bit to, tega bi bilo več ...
  • 0

#26 redkvica

redkvica

pametnjakovič

• Redni člani
  • PipPipPip
  • 2250 posts

Posted 14 April 2010 - 01:56 PM

280 € + davek na prihodek je min prispevek od s.p.ja
  • 0
If sometimes you feel yourself little useless, offended and depressed, always remember that you were once the fastest and most victorious sperm in your group!

#27 Kinky

Kinky

Železna devica

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 38152 posts

Posted 14 April 2010 - 07:18 PM

Ja, 280 imam stroškov (zdravstveno varstvo, invalidsko + pokojninsko, ter ostali prispevki).

Mislim, KAJ TO NI DOVOLJ?

Plus računovodja, in vsi ostali računi + še najemnina + hrana.

huh.gif
  • 0
“It was true that I didn’t have much ambition, but there ought to be a place for people without ambition, I mean a better place than the one usually reserved. How in the hell could a man enjoy being awakened at 6:30 a.m. by an alarm clock, leap out of bed, dress, force-feed, shit, piss, brush teeth and hair, and fight traffic to get to a place where essentially you made lots of money for somebody else and were asked to be grateful for the opportunity to do so?” (Charles Bukowski)

---------------------------------------------------------------------------------------------

#28 Braunkopf

Braunkopf

Little Miss Greedy

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 21767 posts
  • Interests:sevanje anti-mojo občutij

Posted 14 April 2010 - 07:37 PM

Jaz sem pa deljenega mnenja.

Sploh, ker ne vem,. če se ta zakon nanaša tudi na izredne študente. Mislim, če ja, pol jaz nimam iz kje zbrskat 2.600€ letno za vpisnino HALOOO? ohmy.gif Saj zato tudi delam in zato sem tudi šla izredno in bi tudi naprej tako.

Sicer me pa moti to, kako bo kao šlo veliko več denarja za štipendije - kurac moj bo šlo zanje! Pogoji za pridobitev štipendij se verjetno ne bodo spremenili, torej jih bo še vedno dobivalo ful malo študentov. Pa te štipendije bodo v vsakem primeru prenizke, da bi se kdorkoli z njimi preživljal, oz. vsaj znatno olajšal breme staršem, ki ga preživljajo. Spet bodo najbolj nasrkali študentje, ki so že tako v slabi finančni situaciji.

Drug problem je vračanje štipendij. Itak vemo, da ob pavziranju vračaš štipendijo, včasih pa pavziranje res ni odvisno samo od pridnosti študenta in so vmes raznorazne bolezni, situacije doma, ali pa pač bad luck. Vsi vemo, da so nekateri profesorji jako fer.
Zato pač štipendije nikakor ne odtehtajo možnosti neomejenega dela, kjer ni rizika vračila denarja.

Drugo je teh 5 mesecev dela, kot je pisala Sally. To bolj ko ne pomeni zgolj, da bo v poletnih mesecih in med zimskim izpitnim obdobjem strašanski naval na dela in bo tudi strašno težko dobit karkoli. Me zanima, koliko vas bo takrat še veselih.

Po drugi strani pa se strinjam, da bi bilo treba nekaj narest na tem področju. In jaz bi kratkomalo uvedla 25% davek tudi na študentska dela. Ker ne vidim razloga, zakaj študentje plačujejo bistveno manj. Delo je delo, mar ni? Tisti, ki bo delalo ful ob študiju bo vseeno odnesel dovolj denarja zase (25% se spet ne pozna tako strašno), tu jaz ne vidim problema.
Pa hkrati bo podjetjem prisoljena ena zaušnica in bodo morda ipak raje zaposlili nekoga z diplomo v žepu.
To in pa poostren nadzor, da se bo za neka delovna mesta z malo višjo zahtevnostjo (Kinkyjin primer) ipak zaposlovalo diplomante.
  • 0
Vuelvo al Sur,
como se vuelve siempre al amor,
vuelvo a vos,
con mi deseo, con mi temor.

#29 _M_

_M_

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 32298 posts

Posted 14 April 2010 - 09:29 PM

Bom komentirala samo tvojo prvo misel in sicer - izredni študij=študij ob delu - zakaj se ne poskusiš redno zaposliti?
  • 0

• Guests

Posted 14 April 2010 - 10:00 PM

Najbrž zato, ker podjetja rajši zaposlujejo študente in je redno zaposlitev težje dobit. Sploh pa za kakšno pošteno, solidno plačo.
Vsaj pri nas v Zasavju je tako.

Glede tega zakona...vem, da veste več o tistem delu zakona, ki govori o študentih. Ampak vseeno...ali katera ve, kako bo ta zakon vplival na upokojence in brezposelne? Baje bomo tudi tisti na podpori lahko nekaj delali, ampak mene skrbi da bo tu "kvaka"....da bodo to delo odšteli od podpore. Potem je logično, da noben ne bo dodatno delal.

BK...jaz tudi izredno študiram, oz. pavziram, ker mi ni zneslo z denarjem in upam, da mi drugi letnik plača Zavod za zaposlovanje. Na zaćetku študija sem si s podporo plačevala šolnino (cela podpora btw je šla), ampak vseeno moram na žalost rečt, da sem bolj skos prišla kot pa potem, ko sem šla delat preko študenta.
Žalostno in sramota za državo.
  • 0

#31 Braunkopf

Braunkopf

Little Miss Greedy

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 21767 posts

Posted 14 April 2010 - 10:21 PM

Mah strah me je redno se zaposlit. Mislim, strah me je iz tega razloga, ker me skrbi, da pol ne bi končala študija. Precej lažje se je zmenit za morebitna manjkanja, če delam prek ŠS, imam sošolke in sošolce, ki jim lih zaradi redne zaposlitve denimo ne bo ratalo narest letnika, ker jim ne pustijo, da bi manjkal za predavanja/sploh pa za izpite (jih imamo SEVEDA dopoldne).

Pa pol, ko imaš že enkrat redno službo je imo tudi manj motivacije za študij in dokončanje le-tega. Seveda je pa problem, ko hočeš enkrat menjat službo, ker imaš nizko stopnjo izobrazbe. Zato hočem doštudirat.

Seveda, če ne bo šlo drugače, se bom redno zaposlila, ker mi brez dela ob študiju, kot rečeno, ne bo zneslo študirat, ker doma nimamo dovolj denarja še zame.

Pa ja, verjetno ne bi mela baš dobrih šans pri iskanju zaposlitve, kaj pa lahko delam got gimnazisjki maturant? Pa takih je verjetno ogromno in se izgubim v povprečju.
  • 0
Vuelvo al Sur,
vuelvo a vos,

#32 Kalypso

Kalypso

zlata ribica

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 46023 posts

Posted 14 April 2010 - 10:44 PM

Pred časom sem brala en dober članek na to temo: KLIK (Hvala Freyi, ki je objavila link do njega).

• 0

#33 Nincha

Nincha

HP freak

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 18602 posts

Posted 14 April 2010 - 10:53 PM

Moja mami je mela pa pred vsakim izpitom en teden frej, prav pripadal ji je študijski dopust al kako se že reče. Ampak samo za en rok, če ni naredila drugič ni spet mela dopusta. hmm.gif
  • 0

After all this time?

Always.

#34 Plain Jane

Plain Jane

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 13529 posts

Posted 14 April 2010 - 10:56 PM

-.-
  • 0

#35 sajk

sajk

• Root Admin
  • PipPipPipPipPip
  • 5398 posts

Posted 15 April 2010 - 08:13 AM

QUOTE(Kinky @ 14. 4. 2010 - 20:18) View Post

Ja, 280 imam stroškov (zdravstveno varstvo, invalidsko + pokojninsko, ter ostali prispevki).
Mislim, KAJ TO NI DOVOLJ?

Jah ... glede na to, da je ono "pokojninsko" itak joke za nas, je to ne samo dovolj, pač pa preveč ... Sploh ker v tem ni še dacarjev upoštevanih ... Jaz sem pomislil na razliko med mojim bruto in neto in se mi je zdelo malo, pa vidim, da je razlog v tem, da to pri tebi ne vključuje preklete davkarije.

• 0

#36 Kinky

Kinky

Železna devica

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 38152 posts

Posted 15 April 2010 - 08:15 AM

wink.gif

Ja, meni je full, veš . . . pač odvisno koliko dobiš plače. Jaz recimo bi morala dobit krepko čez 1000, da bi se mi splačalo, pa ne dobim toliko. Mah, bedno je.
  • 0

#37 Braunkopf

Braunkopf

Little Miss Greedy

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 21767 posts

Posted 15 April 2010 - 09:21 AM

QUOTE(Nincha @ 14. 4. 2010 - 23:53) View Post

Moja mami je mela pa pred vsakim izpitom en teden frej, prav pripadal ji je študijski dopust al kako se že reče. Ampak samo za en rok, če ni naredila drugič ni spet mela dopusta. hmm.gif

Ej, MARSIKOD ni tako. Poznam samo enega, ki lahko vzame dopust dva dni pred izpitom, seveda je ta dan neplačan.
Pa pol pridejo še obvezne službene obveznosti itd.

Ena punca dela v banki in je sploh ne spustijo iz službe, enkrat so jo klicali nazaj, ko je bla že na poti v LJ na izpit. Sucks.

Vse odvisno pač kje delaš.
  • 0
Vuelvo al Sur,
vuelvo a vos,

• Guests

Posted 15 April 2010 - 09:46 AM

Jaz vem sicer premalo o tem zakonu, da bi se opredelila za ali proti, ampak zdajsnje stanje je absolutno treba spremenit. Tako kot je rekla Kinky - povsod zaposljujejo samo se studente in folk ne dobi vec redne sluzbe zaradi tega. Gledas v trgovini, zenske, ki so se solale za trgovke nimajo sluzbe, za blagajnami tam pa sedijo studentke. In studenti in delodajalci izkoriscajo zdajsnje stanje - zadnji se bolj. Ne vem zakaj ne bi blo lepo poenoteno, ena pogodba in delas pac preko nje, pa ni vazno, a si student al ne. Studenta to ne bo stalo nc kaj vec, bo pa delodajalec moral nekaj vec placat drzavi od vsakega zaposlenega.
  • 0

#39 Braunkopf

Braunkopf

Little Miss Greedy

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 21767 posts

Posted 15 April 2010 - 10:09 AM

^^ Jaz se tudi strinjam s poenotenjem, pače noten davek, pa samo še delo prek pogodbe za študente.
  • 0
Vuelvo al Sur,
vuelvo a vos,

#40 sajk

sajk

• Root Admin
  • PipPipPipPipPip
  • 5398 posts

Posted 15 April 2010 - 12:14 PM

QUOTE(Kinky @ 15. 4. 2010 - 9:15) View Post

wink.gif
Ja, meni je full, veš . . . pač odvisno koliko dobiš plače. Jaz recimo bi morala dobit krepko čez 1000, da bi se mi splačalo, pa ne dobim toliko. Mah, bedno je.

Ojoj, v tem primeru je pa jasno, ja. sad.gif Kaj pa če se več takih (verjento je kaka taka kolegica v enakem položaju?) združite in imate d.o.o. - je to lahko bolj ugodno?

Sicer pa sam glede te problematike nimam mnenja, da bi bil ostro za ali proti. Neke spremembe so gotovo nujne, čeprav mi je čisto jasno, da bi s sedanjimi zeznili cel kup ljudi - takih, ki sedanjega sistema sploh ne izkoriščajo.
Jaz, recimo, bi po teh karakteristikah komot pasal v to skupino, ki zavlačuje študij. Oziroma je zavlačeval, drug teden imam zagovor. Po tem, ko sem menjal faks, sem se še redno zaposlil. Študiral sem ob delu, potem se je pa za zadnjih nekaj (nezanimivih) izpitov vleklo. Ampak dejansko prek študentskega servisa sem pa malo delal, kakšni popoldnevi ... pred leti. In tudi nisem imel problema, ki ga imajo študenti, ki pridejo v Ljubljano študirat.

Edit: vleklo zato, ker diploma tukaj ne vpliva direktno na plačo. Samo na dodaten dan dopusta na leto ... Na izobrazbo se obešajo samo v državnih firmah, kjer na podlagi tega zelo leseno oblikujejo plače. Seveda pa nisem hotel kar pustit, tako da sem na koncu vse skupaj spucal, da bo mir, sem bil sit že tega.
  • 0

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users