Je bila katere pred kratkim kaj v Budimpešti? Z sestro imava namen it z busomŽ/vlakom, ampak naj bi vožnja trajala 7-9h, kar se mi zdi absolutno preveč.

Madžarska
Posted 31 March 2017 - 11:27 AM
[Napoleon]
Posted 05 April 2017 - 07:44 PM
Odkriti srečo. Jo loviti in ujeti. Se prepustiti. Gledati z odprtimi očmi, vonjati, poslušati, se čuditi. Biti radoveden, ceniti lepoto in preproste, majhne in srčne stvari, srčne ljudi, trenutke. Čričke. Predvsem ne pozabi na čričke. Brez njih ni poletja.
Posted 09 July 2021 - 08:45 AM
Mi smo potovali v Miskolc ta teden, cca 7 ur vožnje, sama AC celo pot. Za nazaj smo zavili skozi Budimpešto, mesto izgleda lepo, ogromno...
Je bila katera pri Blatnem jezeru kdaj?
Sicer mislim, da je trenutno ena sodelavka tam, tako da mi bo lahko kaj več povedala, kako je.
Posted 09 July 2021 - 08:56 AM
Bili smo v mestu Siofok...zdaj karkoli povem, ne bo več aktualno. V vodi je bilo pa super. Vsaj za otroke - 30m voda do kolen/pasu, potem pa se poglobi.
Posted 09 July 2021 - 08:58 AM
Miškolc ima ful lepo pokopališče tako za snemanje kakšnih filmov.
Midva sva bila zelo na kratko in ne bi šla tja, izjemno soparno. Sva bila pa pri bližnjem jezeru Heviz, ki ima naravno zelo toplo vodo, tudi pozimi. M. obožuje toplo vodo
Ljudje imajo radi, da jim kaj poveš, v pravih količinah, v skromnem, zaupnem tonu, in mislijo, da te poznajo, ampak te ne poznajo, poznajo podatke o tebi, dobijo samo dejstva, ne občutkov, ne, kaj si misliš o čemer koli, ne, kako si zaradi stvari, ki so se ti zgodile ali si se odločil zanje, tak, kot si. Vse, kar naredijo, je, da te napolnijo s svojimi občutki in mnenji in opažanji in ustvarijo novo življenje, ki ima s tvojim bolj malo zveze, in tako si varen. (Per Petterson: Konje krast)
Posted 09 July 2021 - 10:46 AM
Posted 03 November 2021 - 09:08 AM
Mi smo šli ta vikend v Budimpešto za dva dni in lahko rečem, da je meni zelo lepo mesto in da sta dva dneva absolutno premalo, da bi jo lahko vsaj približno videl in doživel.
Prvi dan smo bili večji del dneva na Budim strani in si ogledali grad, ribiško utrdbo, Matijevo cerkev (vse samo od zunaj) in razglede na Pešto. Za kosilo sta si izbrala KFC pojedino
Aja, sine in D sta šla v Muzej vojaške zgodovine za uro in pol, midve sva se pa sprehajali okoli.
Popoldan smo prevzeli luškan apartma čisto v centru Pešte, se malo odpočili in šli peš po mestu do Vaci ulice in do cerkve sv. Štefana. Ker je dan že krajši, smo ta del mesta videli zgolj ponoči. Za počitek smo si izbrali Starbucks, ker še nikoli nismo bili in lahko samo rečem poden od podna. Gospodična si je noro želela obiskat in mislim, da smo za lep čas zaključili. Frapeji čisto brezvezni (njen jagoden je bil še kar užiten, čokolada in karamela pa popolnoma vodeni, brez okusa - sva oba pustila). McDonald ima 10x boljše okuse, pa res precej cenejše (3 frapočinoti in ena kava nas je prišla cca 20 eur).
Zvečer smo popadali po posteljah.
Zjutraj smo nadaljevali in ob 9h smo že bili v ZOO. Malo smo bili razočarani, ker sam vrt se res odpre od 9h, vse ostale stvari pa ob 10h, kar pomeni, da so bile živali še "pospravljene" čistili so kletke in podobno. Ampak ko smo enkrat dočakali to uro, je pa zelo zanimiv in izobraževalen. Žal ANG jim res ni domača in je bilo vse razloženo v njihovem norem jeziku. Klub vsemu smo tam preživeli 4 ure in bi lahko še 2 dodatni, ampak smo imeli za popoldan še kar planov. Aja, pa jedli smo Chimney Cake, edino njihovo lokalno jed. Dober, všeč nam je bil.
Popoldan smo šli še enkrat v center, pogledali Parlament (noro!), se sprehodili do "čevljev" ob Donavi in pojedli kosilo (pizzo, testenine). Na koncu smo želeli še videti Citadelo, ki pa jo ravno obnavljajo in je bila odprta samo leva razgledna točka, ostalo pa vse zaprto. Škoda, res.
Skratka, jaz sem imela še noro veliko planov (nobenega mostu nismo pogledali od blizu, nismo uspeli obiskati otoka, sprehod ob Donavi na obeh straneh, veliko stavb in gradov je ostalo za drugič.
Tja smo prišli v nedeljo ob cca 10h in odšli v ponedeljek ob 16.30. Premalo!!!!
Put A Kilt On It!
Everybody knows how to raise children, except the people who have them.
Posted 03 November 2021 - 09:13 AM

Posted 03 November 2021 - 11:04 AM

Jaz sem bila samo enkrat v B. pa se to smo si jo samo malo ogledali pred koncertom. Se vidi, da je bila del cesarstva.
Dear Leonard. To look life in the face, always, to look life in the face and to know it for what it is. At last to know it, to love it for what it is, and then, to put it away. Leonard, always the years between us, always the years. Always the love. Always the hours.
Posted 03 November 2021 - 12:56 PM
Fajn porocilo Kami!
Posted 19 May 2022 - 09:06 AM
Meni je bila tud zelo vsec. Priporocam tudi jaz.Sicer ni Avstrija, sem pa od kolegice včeraj slišala same hvalospeve o Budimpešti.
Posted 29 June 2023 - 10:18 PM
Mi smo zdaj v Budimpešti in za jutri imamo v planu it v ZOO, sva tamali že obljubljala obisk. Prej sem pa brala ocene na Tripadvisor in imam mešane občutke. Ocene so res kot noč in dan. Eni so napisali, da je bilo super, eden od najboljših živalskih vrtov, kar so jih videli, drugi pa da so bili šokirani, razočarani, žalostni, da je bilo ogabno, sramotno.

"Life is like a box of chocolates. You never know what you're gonna get."
Posted 30 June 2023 - 02:48 PM
Dear Leonard. To look life in the face, always, to look life in the face and to know it for what it is. At last to know it, to love it for what it is, and then, to put it away. Leonard, always the years between us, always the years. Always the love. Always the hours.
Posted 30 June 2023 - 10:43 PM

Drugi dan smo šli na otok na Donavi, kjer je lep park, urejen, čist. Že na začetku smo kar nekaj časa posedali okrog glasbene fontane, ki mi je bila najbolj zanimiva stvar na otoku. Zraven fontane so zvočniki in na vsake toliko časa začne igrat glasba in voda šprica v ritmu glasbe. Igra klasična glasba, opera, Guns n'roses, Michael Buble... Otroci so posedali ob fontani in namakali noge, tamala bi bila itak skoz tam. Zvečer mora bit tudi zanimivo, ker sem na slikah videla, da je še osvetljena. Izposodili smo si nek voziček-kolo in se šli vozit po otoku. Na koncu sem bila od tistega gonjenja bolj zjebana, kot če bi hodila peš, ker ni bilo tako enostavno, kot izgleda.

Danes smo šli v živalski vrt. I. je itak komaj čakala, tako da je je nisem imela srca pustit na cedilu. Jaz sem bila poleg LJ samo še v Berlinskem živalskem vrtu in v tistem pri Gardskem jezeru, ampak se strinjam, da tale v Budimpešti ni ne vem kaj. Me ni navdušil, zaradi mene tudi če ne bi šla. Tisti, ki pišejo, da imajo živali premalo prostora ipd, bodo to itak lahko rekli za vsak živalski vrt. Mene je bolj zmotil videz neurejenosti. Pajčevine, prah, poleg prostorov za živali odložene razne kante, metle, ipd, voda v bazenih je bila motna, drugje v ribnikih tudi polno listja...lahko bi malo obnovili vse skupaj in počistili. Med komentarji na Tripadvisorju je nekdo napisal, da so prodajali živalske kože. No, smo videli 2 štanta, kjer so jih res prodajali, pa neke živalske lobanje, kolikor sem videla. To se mi res ni zdelo primerno. Smo vseeno zabili celo popoldne tam. Imam pa zdaj za nekaj časa vrh glave živalskih vrtov.

Nismo sli pa v nobeno stavbo noter gledat, pa v noben muzej ali galerijo, tudi zaradi tamale ne, pa tudi sicer me noben muzej ni pritegnil. Zanimiva mi je bila mogoče Hospital in the rock na Buda hribu, ampak nismo imeli več časa. V planu imamo it še na veliko pokrito tržnico. Jaz bi šla pogledat še sinagogo, ampak samo od zunaj, ker vstopnina za 2 odrasla za it noter se mi zdi čisto predraga. Pa mogoče če bo čas v notranjost parlamenta, kamor lahko sicer greš samo na vodeno turo, ampak je baje lepo.
Posted 02 July 2023 - 03:23 PM
Kako pa je kaj hrana? Jaz Budimpeste nimam v spominu po dobri hrani, bolj po impozantni arhitekturi. Ampak je ze precej casa odkar sem bila tam, tako da dopuscam moznost, da se je to spremenilo.
Posted 03 July 2023 - 09:05 AM
Zadnji dan pred odhodom smo šli še na njihovo veliko pokrito tržnico, ki je res ogromna. Prodajajo vse sorte njihovih suhih salam, sveže meso, zelenjavo, sadje, pecivo, začimbe, stojnice s hrano so, spominki, pa seveda tudi nekaj razne krame. Kupili smo nekaj mlete paprike in še nekaj njihovih past v tubah, pa nekaj spominkov, ki so bili enaki kot v trgovinicah v centru, le da ful cenejši. Od tam smo šli peš po ulici Vaci. Ustavili smo se v Molnar`s lokalu, ki naj bi imel najboljše kurtoše (sweet chimney), ampak meni osebno se niso zdeli nič drugačni od tistih, ki smo jih kupili na eni stojnici drugje v centru mesta. Edino cena je bila pri Molnar`s skoraj x3, lol. Tu je bil en komad 2000 forintov, na stojnici pa 700 forintov.
Na Vaci ulici smo se ustavili še v eni luštni restavraciji, ker je bila tamala lačna in je hotela špagete bolognese. Potem smo se sprehodili peš še enkrat do parlamenta, da smo si ogledali stavbo okrog in okrog, ker prvi dan smo šli samo na hitro. Potem smo šli še do Szent Istvan bazilike, kjer sva midva v eni ulici tam pojedla vsak en langoš. Za konec smo šli še do sinagoge na ulici Dohany. V parlament na koncu nismo šli, ker je bilo že prepozno. Imajo pa za vstop seveda tudi določena pravila obnašanja in niti nisem hotela tvegat, da bi imela I. kakšen izpad.
Včeraj smo se na poti domov za 1 urco in pol ustavili še v kraju Tihany ob Blatnem jezeru, kjer smo pojedli kosilo in šli na hitro po ulicah. Ta kraj menda slovi kot eden najlepših na Madžarskem, imajo take luštne hiše s slamnatimi strehami. Ampak meni je bilo čisto preveč turistično. Parkirišča polna, povsod ob cesti parkirani avti, na ulicah povsod stojnice s spominki.
Od njihove tradicionalne hrane sva probala golaž, ki nama je bil dober. Langoš mi tudi ni bil slab, ampak je ful nasiten. Ne bi ga pa stalno jedla. Sweet chimney so mi tudi bili dobri. Nisva naletela na nič takega, kar bi nama bilo slabo. Smo pa gledali, da imajo vsaj kaj takega, kar je tudi I. všeč. Jedli smo tudi burger, testenine, jaz sem si enkrat tajske rezance naročila, moj dunajca. Pa njihove limonade z različnimi okusi so mi bile ful dobre. Se mi pa ni zdelo poceni (oziroma nič cenejše kot pri nas), ampak to je pač prestolnica. Od glavnih jedi praktično nič ni bilo manj kot 13-15 eur.
Fajn smo se imeli, I. je tudi bila super. Drugače ona popoldne še hodi spat, zdaj te dni pa ni, ampak je lepo zdržala in hodila skoraj enako kot midva, samo nekaj malega sva jo vmes nosila. V času od 12h-16h smo se izognili soncu, tako da smo tisti čas prebili v senci v parkih, restavracijah. S sporazumevanjem pa tudi ni bilo težav, so vsi znali angleško, razen v enem DM-u prodajalka ni znala preveč dobro, pa v delikatesi v trgovini se je fant s pomočjo rok sporazumeval.
Ker so že bile primerjave med Dunajem in Budimpešto, moram reči, da je meni pa bil Dunaj bolj všeč. Budimpešta me ni tako zelo navdušila. Od arhitekture, spomenikov, je veliko takih, ki so bili zgrajeni šele okrog leta 1900, zame pa imajo starejše stvari več duše. Malo pa verjetno pripomore tudi to, da mi Madžari kot narod ne potegnejo preveč in madžarščina mi je res grd jezik.
Posted 09 September 2025 - 07:34 AM
Ali so kakšne vinjete za Madžarske ceste oz kaj podobnega?
[Napoleon]
Posted 09 September 2025 - 07:37 AM
1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users