Jump to content

Photo

Recepti - MEŠANO

• Please log in to reply
1540 replies to this topic

#361 Frčica

Frčica

Dobra Samaritanka

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 14253 posts

Posted 29 November 2009 - 07:48 PM

uh, ja pistacije eat.gif
Arašide si jaz dam v tekoč jogurt enkrat na dve leti in jih mam tud zadosti

arašidovo maslo je bilo sicer kupljeno v tale namen, sva pol doma ugotovili da vseen nimamo vsega doma
http://www.nigella.c...ail.aspx?rid=94

• 0

Ljudje imajo radi, da jim kaj poveš, v pravih količinah, v skromnem, zaupnem tonu, in mislijo, da te poznajo, ampak te ne poznajo, poznajo podatke o tebi, dobijo samo dejstva, ne občutkov, ne, kaj si misliš o čemer koli, ne, kako si zaradi stvari, ki so se ti zgodile ali si se odločil zanje, tak, kot si. Vse, kar naredijo, je, da te napolnijo s svojimi občutki in mnenji in opažanji in ustvarijo novo življenje, ki ima s tvojim  bolj malo zveze, in tako si varen. (Per Petterson: Konje krast)

#362 _Planet_

_Planet_

human search engine of cudovita.si

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 27623 posts

Posted 29 November 2009 - 07:58 PM

^^

Kaksna fotka w00t2.gif

"Hand them round and wait for people to weep with gratitude." laugh.gif

Arasidovo maslo je mocno ja, meni se ga je pred casom zlustalo, kupim, odprem, pojem eno zlicko in sedaj ze tri mesece stoji nedotaknjeno. smile.gif
Enako s slanimi arasidi - enkrat na leto se mi jih zlusta, pojem pest in je za tisto leto dovolj. biggrin.gif

Samo si mislim, ce bi maslo skombinirala recimo v Elvisov sendvic, da bi se okusi premesali, bi mi znalo biti vsec.
  • 0
Rape of the mind is a social disorder...

#363 DiLeMa

DiLeMa

undercover peroksidna crna luknja

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 24041 posts
  • Interests:Zanimive Stvari

Posted 29 November 2009 - 07:59 PM

CINNABON (cimetove rolice)

Sestavine za testo:

620 g moke
80 g sladkorja
10 g suhega kvasa
2 ščepca soli
2 jajci
70 g stopljenega masla
240 ml mleka

Sestavine za nadev:

40 g stopljenega masla
2 lončka (180 gramska) kisle smetane
140 g rjavega sladkorja
2,5 žlice cimeta

Sestavine za preliv:
40 g sladkorja v prahu
15 g stopljenega masla
˝ lončka (180 gramskega) kisle smetane

Postopek priprave

Stopimo maslo in mleko rahlo segrejemo. V posodo stresemo moko, sladkor, sol, kvas, jajci ter stopljeno maslo (rahlo ohlajeno) in toplo mleko. Iz sestavin zamesimo testo. Ni potrebno dolgo časa mesiti. Testo bo mehko in celo malo lepljivo. Pokrijemo ga s krpo in pustimo vzhajati na dvakratno velikost. Testo bo hitreje vzhajalo, če bo na toplem, zato ga lahko postavimo v čisto rahlo ogreto pečico. Ko je testo dovolj vzhajano, ga stresemo na rahlo pomokano površino in ga razvaljamo na velikost približno 44x55 cm. Testo se zelo lahko valja, saj je precej mehko.

V posodi zmešamo nadev: stopljeno maslo in kislo smetano. Posebej zmešamo še rjavi sladkor in cimet. Na razvaljano testo namažemo predhodno zmešano kislo smetano in maslo, po vrhu pa potresemo mešanico rjavega sladkorja in cimeta. Pri daljši stranici začnemo zvijati namazano testo. Zvijamo ga enakomerno, ne preveč tesno, niti preveč ohlapno. Zvito testo narežemo na približno 12 enakih koščkov, ki jih zložimo v pekač.

Med rolicami pustimo nekaj prostora, da bodo lahko vzhajale. Pustimo jih vzhajati od 20 do 30 minut. Pečemo jih na srednji rešetki 20 minut na 200 stopinj C. Pečica mora biti predhodno ogreta. Če med pečenjem vidimo, da se je zgornji del rolic že lepo zapekel, jih do konca pečenja pokrijemo z alu folijo, da se ne zapečejo bolj kot bi si želeli.

V posodi zmešamo vse sestavine za preliv. Ko rolice vzamemo iz pečice, jih premažemo s prelivom iz kisle smetane, masla in sladkorja.

Tale recept je pobran s sosednjega portala (Planet Lepote), jaz sem danes cimetove rolice delala drugič in recept, kar se tiče količin, nekoliko priredila.

1. Hitro se lahko zgodi, da so rolice (za moj okus) malo presuhe, zato sem dala jaz v nadev namesto dveh, tri lončke kisle smetane in 60g masla, zraven mešanice cimeta in rjavega sladkorja pa dam še dve vrečici dr. Oetker burbonska vanilija cukra.

2. Tudi preliva je za moj okus premalo, saj ravno preliv doda tisto piko na i, ter poskrbi, da so rolice super sočne. Tako da tudi tle dam jaz kar trikratno količino sestavin (ne, ni tako grozno veliko, kot se sliši) ker izrazito ne maram grlo-praskajoče suhih sladic. Prav tako dodam tudi v ta preliv še vrečico zgoraj omenjenega vanili sladkorja. BTW, jaz ne zmešam tako tega preliva, da bi kar skupaj 'sklobasala' maslo in smetano, ampak seveda maslo najprej raztopim na štedilniku, potem dodam smetano in sladkor ter še za kako minutko povrem, da izginejo meni nadležne grudice in nastane lepo kremasta in homogena omaka. Potem jo dam za pol ure v hladilnik, da se malo ohladi in zgosti in jo potem obilno polijem po rolicah.

Spodaj prilagam sliko, ki resnično ni flattering, so pa rolice božanske in jih zmanjka v momentu. Če bi slikala rolico posamično, bolj od blizu in z boljšim fotičem, bi se videlo, da izgledajo v resnici nekako tako, kot na drugi sliki, samo moje so malo bolj ploščate (slika ni moja).

IPB Image IPB Image
  • 0
Ljubezen ni odraz enega samega dogodka, enega samega pogleda ali dotika. Ljubezen se v človeka prikrade počasi in potiho ... in potem se enkrat enostavno zaveš, da imaš nekoga neskončno rad. Zaradi množice vseh njegovih dejanj, pogledov, besed, dotikov, čutenj ... ki ga delajo takšnega, kot je. Mogoče se tega zaveš medtem, ko misliš nanj in ga neskončno pogrešaš, ali pa ko ga pogledaš v oči in v njih najdeš vse, kar obožuješ.

#364 _Planet_

_Planet_

human search engine of cudovita.si

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 27623 posts

Posted 29 November 2009 - 08:01 PM

Cimet njam.gif
  • 0
Rape of the mind is a social disorder...

#365 Frčica

Frčica

Dobra Samaritanka

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 14253 posts

Posted 29 November 2009 - 08:03 PM

Dilema, jst sem to delala in....ko sem zvijala testo je tista smetana ven mezela in ni blo šans da bi jih narezala ker bi vse, res vse, ven steklo. Tko da je bil en precej neličen štrukelj. Tebi je šlo vse v redu?
No, men itak ni bilo ne vem kako všeč okus sam...
  • 0

Ljudje imajo radi, da jim kaj poveš, v pravih količinah, v skromnem, zaupnem tonu, in mislijo, da te poznajo, ampak te ne poznajo, poznajo podatke o tebi, dobijo samo dejstva, ne občutkov, ne, kaj si misliš o čemer koli, ne, kako si zaradi stvari, ki so se ti zgodile ali si se odločil zanje, tak, kot si. Vse, kar naredijo, je, da te napolnijo s svojimi občutki in mnenji in opažanji in ustvarijo novo življenje, ki ima s tvojim  bolj malo zveze, in tako si varen. (Per Petterson: Konje krast)

#366 Ancka Pomarancka

Ancka Pomarancka

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 26099 posts

Posted 29 November 2009 - 08:06 PM

mhm... cimet IPB Image
  • 0

#367 DiLeMa

DiLeMa

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 24041 posts

Posted 29 November 2009 - 08:06 PM

Frčica, meni ni nič ven lezlo, mogoče malenkost kaj kapne, ampak res minimalno. Si imela morda preredko filo?
  • 0
Ljubezen ni odraz enega samega dogodka, enega samega pogleda ali dotika. Ljubezen se v človeka prikrade počasi in potiho ... in potem se enkrat enostavno zaveš, da imaš nekoga neskončno rad. Zaradi množice vseh njegovih dejanj, pogledov, besed, dotikov, čutenj ... ki ga delajo takšnega, kot je. Mogoče se tega zaveš medtem, ko misliš nanj in ga neskončno pogrešaš, ali pa ko ga pogledaš v oči in v njih najdeš vse, kar obožuješ.

#368 Frčica

Frčica

Dobra Samaritanka

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 14253 posts

Posted 29 November 2009 - 08:13 PM

Kaj jst vem, mogoče je bila pretekoča kisla smetana?
nam cimetove zadeve niso usojene, sestra je enkrat neki podobnega delala in kvas ni nič naredil, so bli ko kamen, če bi ga komu v glavo vrgel bi ga po moje fino poškodoval laugh.gif so romali v smeti.
  • 0

#369 DiLeMa

DiLeMa

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 24041 posts

Posted 29 November 2009 - 08:21 PM

Ta recept za testo je super, že surovo testo božansko diši, pa ful mehko pride, jaz ga dam potem še v pečico vzhajat za dobro uro na 50 stopinj in se tako napihne, da je čisto rahel, ko oblaček. smile.gif
  • 0

#370 Coco*

Coco*

Dedek Mraz

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 27428 posts
  • Interests:kaj te briga :O

Posted 29 November 2009 - 09:48 PM

Joj, daj nehaj, JAZ TO HOČEM, TAKOJ ZDEJ! ohmy.gif
  • 0
Everything you can imagine is real.
Pablo Picasso

• Guests

Posted 04 December 2009 - 08:33 PM

V originalnih receptih za tele cinnamon rolls je namesto kisle smetane sir za mazanje, recimo Dukat, Philadelphia, Tamar... cist informativno... Mogoce je potem tudi manj tekoce.

Js jih bom delala pred bozicem, ampak ne telih, tale recept mi ni najbolj povseci. Porocam kasneje, kako bodo uspele in prilozim svoj recept.
  • 0

#372 Frčica

Frčica

Dobra Samaritanka

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 14253 posts

Posted 07 December 2009 - 08:00 AM

Kipnik

zmešaš:
110 g moke
110 g drobtin
110 g sladkorja
110 g masla
ščepec soli
žlička mletega ingverja
1/4 naribanega muškatnega oreščka
400 g rozin ali drugega suhega sadja
Na koncu dodaš še stešeno eno jajce in 130 ml mleka in vse fajn premešaš.
Daš v namaščeno posodo, ne posebej široko.
V drugi večji posodi zavreš vodo in daš v vrelo vodo to posodo s kipnikom, voda v posodi naj sega do tam kjer je testo. KIpnik pokriješ z alu folijo, posodo pa še s pokrovko. Zadevo kuhaš 3 ure, vmes preveri naivo vode in koliko kondensa se je nabralo.
Ko je kuhano ga zvrneš na krožnik in preliješ z vanilijevo kremo.

Vir: Jamie Oliver-Srečna kuhinja

Če se mi bo dal popoldne zadevo še slikam.

• 0

#373 DiLeMa

DiLeMa

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 24041 posts

Posted 20 December 2009 - 12:14 PM

Bi bila ena tako dobra in bi mi posredovala kak okusen recept za piškote, ki se jih dela z modelčki? Danes jih bom pekla, pa se mi res ne da vseh teh tem pregledovat, ker bo trajalo do jutri zjutraj. Rada bi en okusen, ampak preprost recept, za katerega zadostujejo osnovne sestavine, nimam namreč nekih hudih dodatkov, razen mandljevo esenco, cuker burbonska vanilija in čokolado. Nimam nobene posebne moke (obično belo) ali kakšnih mletih mandljev/orehov, tako da iščem res en bolj osnoven recept, ker se mi niti slučajno ne da hodit v trgovino.
  • 0

#374 Frčica

Frčica

Dobra Samaritanka

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 14253 posts

Posted 20 December 2009 - 01:37 PM

Jaz ima recept za zvezdice.
200 g masla
140 g sladkorja
350 g moke
1 jajce ali 2 rumenjaka
1 vanili sladkor
lupinica polovice limone
zmešaš skupi, pustiš počivati 2 uri. Nato razvaljaš, oblikuješ zvezdice. Zgornjo plast zmočiš z vodo in posuješ s kristalnim sladkorjem Pečeš na 180 stopinj.
Lahko v testo dodaš cimet(1 žličko) ali potem ko so že pečeni namažeš z marmelado in daš potem enega še povrhu.
  • 0

#375 DiLeMa

DiLeMa

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 24041 posts

Posted 20 December 2009 - 01:45 PM

Hvala!
  • 0

#376 Dragica

Dragica

prismojena učiteljica

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 15728 posts

Posted 21 December 2009 - 09:15 AM

Jst sem pa zdele tole spekla, nesem v službo:

IPB Image

- 1 kg moke
- 2 kvasa
- 2 žlici sladkorja (jst dam trsnega)
- sol
- 0.5 l mleka
- 15 žlic olja
- zžvrkljano jajce za premaz

Mleko pogrejemo (naj bo mlačno). Nadrobimo kvas, dodamo 2 žlici sladkorja in malo mlaka (vzamemo od pol lutra). Zmešamo in pustimo, da naraste. Potem dodamo k vsem drugim sestavinam. Fajn pregnetemo in pustimo vzhajat ene 30-45 min. Potem oblikujemo po želji, premažemo z jajčko in potrosimo s soljo, makom, sezamom...

Res so njami! eat.gif
  • 0
Če hočeš nekaj, česar še nimaš in nisi nikoli imel, naredi nekaj, česar nisi še nikoli naredil.

#377 Plain Jane

Plain Jane

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 13529 posts

Posted 22 December 2009 - 04:37 PM

Tole je res božansko, ful ful dobr! worship.gif eat.gif

Losos v listnatem testu wub.gif (recept je za 9 oseb)
1 kg lososovega fileja brez kože in koščic
Sol
Poper

60 dag pora
15 dag pečene slanine
Rastlinsko maslo
1 dcl sladke smetane

50 dag listnatega testa (tri zavitke)
Rumenjak za premaz

Lososov file očistimo in razrežemo na 9 kosov, jih solimo in popopramo. Zrezki naj bodo tanki – največ 1 cm.

Na kockice narežemo slanino in jo prepražimo na rastlinskem maslu, dodamo na rezinice narezan por, zalijemo s sladko smetano, solimo in kuhamo toliko časa, da se masa zgosti. Ohladimo.

Listnato testo razvaljamo, še bolje če kupimo že razvaljano. Razgrnemo testo, ga razrežemo na tri dele. V sredino položimo file lososa, nanj pa prepražen por s smetano. Prekrijemo s prvo polovico testa, robove namažemo z rumenjakom in pokrijemo še z drugo polovico. Robove stisnemo s prsti, nato pa še z vilico. Namažemo z rumenjakom, lahko tudi z ostanki testa.

Blazinice, ki so nastale, prebodemo z zobotrebcem, damo v pečico in pečemo 30 minut pri temperaturi 180 stopinj.

Poleg ponudimo tatarsko omako.

• 0

#378 Fluffy The Stud Eater

Fluffy The Stud Eater

weird stuff lover

• Člani
  • PipPipPipPipPip
  • 54873 posts

Posted 22 December 2009 - 07:52 PM

Plain Jane, res zelo lepo izgleda. Iz česa pa so zvezdice? Iz listnatega testa?
Škoda, da nisi še slikala, kako je notri, he he.
Tako, prerez pač.

Dragica, meni je takšne sorte pecivo odlično za grickanje!
Predvsem, ker ni težko --- npr. kaka čokolada, itd.

• 0
<p style="text-align:center;"><span style="color:#000000;"><span style="font-family:georgia, serif;"><strong><span style="font-size:12px;">“Someone once told me the definition of Hell: </span></strong></span></span></p>
<p style="text-align:center;"><span style="color:#000000;"><span style="font-family:georgia, serif;"><strong><span style="font-size:12px;">The last day you have on earth, the person you became </span></strong></span></span></p>
<p style="text-align:center;"><span style="color:#000000;"><span style="font-family:georgia, serif;"><strong><span style="font-size:12px;">will meet the person you could have become.”<br>
- </span></strong><span style="font-size:12px;">Anonymous</span></span></span></p>
<p style="text-align:center;"> </p>

#379 sade

sade

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 10098 posts

Posted 22 December 2009 - 08:35 PM

PJ, kar sline so se mi pocedile eat.gif . To pa res slastno zgleda.
  • 0
"It's impossible." said pride. "It's risky." said experience. "It's
pointless." said reason. "Give it a try." whispered the heart.

#380 Plain Jane

Plain Jane

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 13529 posts

Posted 22 December 2009 - 09:33 PM

QUOTE(Fluffy The Stud Eater @ 22. 12. 2009 - 19:52) View Post

Plain Jane, res zelo lepo izgleda. Iz česa pa so zvezdice? Iz listnatega testa?
Škoda, da nisi še slikala, kako je notri, he he.
Tako, prerez pač.

Ja vem, smo prehitro začel pol je bilo pa že prepozno. biggrin.gif Bom drugič.
Zvezdice so pa iz listnatega, tako je.
  • 0

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users