Jump to content

Photo

Kruh

• Please log in to reply
500 replies to this topic

#361 Matilda

Matilda

Snowflake on fire

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 17584 posts

Posted 14 October 2019 - 09:56 AM

Midva imava koruznega ful rada in delajo res dobrega v lokalni pekarni, iz Hofra ga še nisem probala. Sem pa nazadnje vzela kostanjev kruh, ki je vrjetno samo sezonsko v ponudbi - ful dober!

• 0

"Opinion is really the lowest form of human knowledge. It requires no accountability, no understanding. The highest form of knowledge is empathy, for it requires us to suspend our egos and live in another’s world. It requires profound purpose larger than the self kind of understanding."

Bill Bullard

#362 _Planet_

_Planet_

human search engine of cudovita.si

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 27620 posts

Posted 14 October 2019 - 02:09 PM

O, a res za kostanjevega... . Sem se ravno včeraj spraševala kakšen je (videla reklamo, pomoje samo sezonska ponudba, ja).

“Hud kruhek” od pekarne Grosuplje mi je tudi všeč (in dolgo ostane svež).
  • 0
Rape of the mind is a social disorder...

#363 Matilda

Matilda

Snowflake on fire

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 17584 posts

Posted 15 October 2019 - 03:29 PM

Je za poskusit.

Hofer ima tudi ful dobre pirine žemljice, tudi precej novo v ponudbi.

• 0

"Opinion is really the lowest form of human knowledge. It requires no accountability, no understanding. The highest form of knowledge is empathy, for it requires us to suspend our egos and live in another’s world. It requires profound purpose larger than the self kind of understanding."

Bill Bullard

#364 Marmelada

Marmelada

cca 270 kcal/100 g

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 23266 posts

Posted 22 March 2020 - 09:55 AM

A pri kruhu brez gnetenja je normalno, da je testo ful pacasto in tekoče? V receptih piše, da ko fermentira, prestaviš na delovno površino, pomokaš in samo na hitro oblikuješ in potem prestaviš v ogret pekač. No, jaz ga sploh nisem mogla oblikovat, to je kar vse lezlo na vse strani, pa sem še kar moke dodajala. Da bi prijela testo in ga prestavila v pekač, pa tudi ni šans, je kar lezlo iz rok. Na kinsu sem ga bolj ali manj kar zlila v pekač. Kar neki, znorela sem skoraj.
  • 0

"Life is like a box of chocolates. You never know what you're gonna get."

#365 bellini

bellini

odvisnik

• Redni člani
  • PipPipPipPip
  • 4141 posts

Posted 22 March 2020 - 10:03 AM

Ja je normalno, da je tekoce. Jaz ga zvrnem na fejst pomokano povrsino in ga res dobro pomokam in malo z rokami sploscim. Potem pa vse robove zavihsm proti sredini, da nastane taka kepa, ki jo dam se enkrat v pomokano posodo in vzhajam se dve uri s pokrito coto. Potem pa dam pect v zelo ogreto posodo, sam tokrat ni vec tekoce testo ampak samo mehko in se ga da lepo vsipat. Predvsem pazi na tekocino, ki jo das na zacetku. Jaz dam 3 loncke moke in 1,5 loncka vode, 3g kvasa in zlicko soli. Mi vedno pride ok.
  • 0

#366 bellini

bellini

odvisnik

• Redni člani
  • PipPipPipPip
  • 4141 posts

Posted 22 March 2020 - 10:10 AM

Tega sem vceraj spekla.

Attached Files

• 0

#367 Marmelada

Marmelada

cca 270 kcal/100 g

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 23266 posts

Posted 22 March 2020 - 10:35 AM

Količine sem delala po receptu. Gledala sem na Oblizniprste.si in od Kinky, sta oba enaka, 1 kg moke, 8 deci vode, 2 žlički soli in pol kocke svežega kvasa. A se da hladno vodo ali mlačno? Mogoče sem tu zafrknila, ker sem dala rahlo mlačno. Pustila sem čez noč, potem pa nisem več dala vzhajati. Bomo videli, zdaj se mi peče. Sem pa pomoje dala tudi napačen pekač, bi morala bolj podolgovatega. Nisem pričakovala, da se bo med peko še ful dvignil, na koncu bo kot ena žoga. :D

Bellini, a ti tudi pustiš celo noč, potem pa še 2 uri dodatno v skledi?
  • 0

#368 Coco*

Coco*

Dedek Mraz

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 27428 posts
  • Interests:kaj te briga :O

Posted 22 March 2020 - 10:46 AM

Jaz ga ponavadi delam po tem receptu in mi vedno uspe. :) 

https://www.coolinar...?meta_refresh=1

(Ta gospa je kraljica vseh vrst testa, vse, kar sem naredila po njenih receptih, je poželo vsesplošno navdušenje jedcev. Vse ima zbrano na blogu Cooking with Zoki.)

• 0
Everything you can imagine is real.
Pablo Picasso

#369 bellini

bellini

odvisnik

• Redni člani
  • PipPipPipPip
  • 4141 posts

Posted 22 March 2020 - 11:10 AM

Ja jaz pustim cez noc in potem zjutraj vzhajam za cca 2 uri ponovno. Vedno je hrustljav in dober. Vecje kolicine ne morem uporabljat ker nimam vecje posode za pect. Imam stekleno posodo s pokrovom. Jaz raje dam manj vode kot prevec.
  • 0

#370 Marmelada

Marmelada

cca 270 kcal/100 g

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 23266 posts

Posted 22 March 2020 - 11:48 AM

Pomoje bi morala manj vode dat, ja. Bom naslednjič probala z manj. Pa to verzijo od Coco ob priliki. Zdaj v karanteni bo čas. :D
  • 0

#371 Marmelada

Marmelada

cca 270 kcal/100 g

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 23266 posts

Posted 01 April 2020 - 05:16 PM

Mislim, da sem zadnjič naredila napako pri kruhu brez gnetenja, da sem uporabila pirino moko. Sem potem v enem receptu prebrala, da se pri pirini moki testo nekontrolirano razleze. Tokrat sem uporabila polbelo moko, tip 850 in je bilo precej boljše, še vedno pa nisem mogla testa oblikovat, se mi je potem spet razlezlo.

A je normalno, da je ta kruh potem v sredini tak rahlo pacast, ali sem spet kaj zafrknila?
  • 0

#372 Frčica

Frčica

Dobra Samaritanka

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 14253 posts

Posted 01 April 2020 - 05:42 PM

Če je pacast bi morala še malo peči. Kruh mora votlo zveneti, če ga potrkaš.

Od epidemije spet ful pečem in uživam. Kupila sem si knjigo Drožomanija. Zdaj lahko poleg za kruh tudi droži porabim, ker sem jih prej stran metala. Danes sem naredila brownije, jutri pečem kamutove piškote in krekerje. Prejšnji teden sem naredila palačinke, praženec in ribano kašo.

Od kruhov sem spekla belega, pirinega, rženega, toast kruh in brioš. Pa testo za pizzo. Za vikend planiram bagete in mogoče rogljičke.

• 0

Ljudje imajo radi, da jim kaj poveš, v pravih količinah, v skromnem, zaupnem tonu, in mislijo, da te poznajo, ampak te ne poznajo, poznajo podatke o tebi, dobijo samo dejstva, ne občutkov, ne, kaj si misliš o čemer koli, ne, kako si zaradi stvari, ki so se ti zgodile ali si se odločil zanje, tak, kot si. Vse, kar naredijo, je, da te napolnijo s svojimi občutki in mnenji in opažanji in ustvarijo novo življenje, ki ima s tvojim  bolj malo zveze, in tako si varen. (Per Petterson: Konje krast)

#373 Coco*

Coco*

Dedek Mraz

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 27428 posts

Posted 01 April 2020 - 05:42 PM

Verjetno nisi dovolj dolgo pekla. :) Jaz za vsak slucaj znizam temperaturo in ga pustim notri se nekaj casa. Lahko tudi potrkas, ce votlo zadoni, je ponavadi pecen.
  • 0
Pablo Picasso

#374 Marmelada

Marmelada

cca 270 kcal/100 g

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 23266 posts

Posted 01 April 2020 - 06:16 PM

Ja pa pismo ej, pa naj bi bil ta kruh za tiste, ki niso vešči pečenja. :lol: Ok, bo še en popravni izpit očitno. Pekla sem pa tako, kot je po receptu, pol ure pokritega na 220 in pol ure odkritega na 200. Bom naslednjič res probala še malo na nižji temperaturi.
  • 0

#375 Anouk

Anouk

pro libraries

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 25874 posts

Posted 01 April 2020 - 06:22 PM

Če je pacast bi morala še malo peči. Kruh mora votlo zveneti, če ga potrkaš.

Od epidemije spet ful pečem in uživam. Kupila sem si knjigo Drožomanija. Zdaj lahko poleg za kruh tudi droži porabim, ker sem jih prej stran metala. Danes sem naredila brownije, jutri pečem kamutove piškote in krekerje. Prejšnji teden sem naredila palačinke, praženec in ribano kašo.

Od kruhov sem spekla belega, pirinega, rženega, toast kruh in brioš. Pa testo za pizzo. Za vikend planiram bagete in mogoče rogljičke.

Vau, fous! Meni bi se tudi ena konkretna pekarska akcija prilegla pocasi. :) Daj se kaksno slikico nalepi, da si napasemo oci. 

• 0
“Your assumptions are your windows on the world. Scrub them off every once in awhile, or the light won't come in.” - A. Alda

#376 bellini

bellini

odvisnik

• Redni člani
  • PipPipPipPip
  • 4141 posts

Posted 01 April 2020 - 06:26 PM

Marmelada jaz ga pokritega pecem pol ure na 245 stopinj, potem pa odkritega se 15 minut s tem, da temperaturo znizam na 225 stopinj. Sem pa zadnjic cel cas pekla pokritega in zgolj 5 min odkritega in je bilo tudi ok.

Pri vseh teh receptih ko peces kruh v posodi so naceloma visje temperature.
  • 0

#377 Coco*

Coco*

Dedek Mraz

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 27428 posts

Posted 01 April 2020 - 07:02 PM

Jaz bi ga ful rada spekla kdaj pokritega, pa nimam nobenega primernega lonca in pokrova. :/ 

• 0
Pablo Picasso

#378 Marmelada

Marmelada

cca 270 kcal/100 g

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 23266 posts

Posted 01 April 2020 - 08:10 PM

Hvala za nasvete. V tretje bo šlo, upam. :lol: Jaz tudi nimam nobene take posode, si sposojam od tašče glinen pekač s pokrovom.
  • 0

#379 bellini

bellini

odvisnik

• Redni člani
  • PipPipPipPip
  • 4141 posts

Posted 01 April 2020 - 09:05 PM

Glinen meni ni bil ok. Se mi je kruh vedno prilepil  not in bil pocast,  čeprav sem ga prej zagrela. verjetno glina potrebuje več vročine, da se zagreje, čeprav me je bilo vsakič strah, da mi bo ob segrevanju počila. Najboljše se je izkazalo jena steklo in pa litoželezna posoda, ki jo zdaj uporabljam. 

• 0

#380 Frčica

Frčica

Dobra Samaritanka

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 14253 posts

Posted 01 April 2020 - 09:32 PM

Litozelezna posoda je meni najboljsa, za skoraj vse.

Anouk, bom objavila kaj fotk. S telefona ne znam objavit.
  • 0

Ljudje imajo radi, da jim kaj poveš, v pravih količinah, v skromnem, zaupnem tonu, in mislijo, da te poznajo, ampak te ne poznajo, poznajo podatke o tebi, dobijo samo dejstva, ne občutkov, ne, kaj si misliš o čemer koli, ne, kako si zaradi stvari, ki so se ti zgodile ali si se odločil zanje, tak, kot si. Vse, kar naredijo, je, da te napolnijo s svojimi občutki in mnenji in opažanji in ustvarijo novo življenje, ki ima s tvojim  bolj malo zveze, in tako si varen. (Per Petterson: Konje krast)

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users