Jump to content

Photo

Španija

• Please log in to reply
812 replies to this topic

#361 Ana

Ana

terpsihora

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 30932 posts

Posted 18 April 2015 - 04:37 PM

(poste drobim, ker mi ne dovoli objavljat toliko slik naenkrat)

Ogledala sva si tudi predel La Latina, precej mlada populacija, luštne ulice, ki živijo. Na vsakem pločniku so kavarne in male restavracije. 

a101d0c1e21898aa5820ffd7c2f39d44.jpg

Vreden ogleda je tudi park Parque Oeste, predvsem zaradi Templo de Debod, ki je star egipčanski tempelj, prvotno zgrajen v Egiptu, potem pa ga je UNESCO prestavil v Madrid, da bi ga zavaroval in ohranil. Zanimivo!

dc45d7ea5434e2ee3b31921661981139.jpg

Iz Madrida sva se potem zvečer odpravila proti Malagi. Kot prej, sva spet vzela hitri vlak, cca 600km razdalje, prispeš v slabih 3 urah. Cena spet cca. 80eur na osebo.

• 6
Viens, reste ici!

#362 Kalypso

Kalypso

zlata ribica

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 46024 posts

Posted 19 April 2015 - 01:05 AM

Ana, super porocilo! :thumbup:
  • 0

#363 Barbarina

Barbarina

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 19147 posts

Posted 19 April 2015 - 08:53 AM

jap... se veselim nadaljevanja. Katero mesto ti je bilo pa najbolj všeč? :)

• 0

#364 Sarah

Sarah

Chihuahua with Attitude

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 30831 posts

Posted 19 April 2015 - 08:56 AM

Ana lepo poročilo in kraasne fotke! Si zaželiš, da bi bil tam.

• 0

Cosa vuoi che ti scriva?
Cosa vuoi che ti dica?
Tu sei ovunque in me.

#365 Marmelada

Marmelada

cca 270 kcal/100 g

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 23288 posts

Posted 19 April 2015 - 11:06 AM

Ja, res lepo. Si zelo želim it v Španijo kdaj, nisem še bila. Sploh Barcelona deluje prav pravljična z vso to Gaudijevo arhitekturo. 

• 0

"Life is like a box of chocolates. You never know what you're gonna get."

#366 Matilda

Matilda

Snowflake on fire

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 17606 posts

Posted 19 April 2015 - 02:31 PM

Ana, muy bien! Jaz si tudi želim nekoč ogledati vsaj večji del Španije, mi je vse všeč, od jezika, do kulture, klime...

• 0

"Opinion is really the lowest form of human knowledge. It requires no accountability, no understanding. The highest form of knowledge is empathy, for it requires us to suspend our egos and live in another’s world. It requires profound purpose larger than the self kind of understanding."

Bill Bullard

#367 Ana

Ana

terpsihora

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 30932 posts

Posted 19 April 2015 - 03:16 PM

Hvala punce. Saj ne pričakujem stoječih ovacij, samo fajn je videt da kdo bere, ker ti taka poročila vzamejo kar nekaj časa. Barbarina, odgovorim na vprašanje v sklepu.

V Malagi sva imela stanovanje malo izven centra, ker sva v vsakem primeru želela rentati avto, Malago pa si ogledaš v enem dnevu. Ker sva bila v Španiji en teden pred Veliko nočjo, torej v času Holy Week in Spain, se je trlo turistov, v vsakem mestu so bile organizirane parade, skoraj ves čas je bil center mesta zaprt za promet in nasploh je bila izkušnja zagotovo drugačna kot pa če praznika ne bi bilo. Se je pa to dosti bolj čutilo na jugu, v Barceloni in Madridu namreč ni bilo ne duha ne sluha o kakšni veliki noči.

Malago si lahko ogledate v enem dnevu. Prikupno mestece, ki leži na južni obali Španije. Midva sva se odločila, da bo to najina izhodiščna točka, ker sva od tam letela domov. Malaga ima drugače tudi najbolj zasedeno letališče na jugu Španije.

Kot rečeno je bil center za promet zaprt, povsod so bili stoli za opazovanje parad. Dobila sva sicer program, ampak ga nisva čisto razumela. Vsak dan je potekalo več parad (recimo 10), ob različnih urah. Zjutraj, ko sva ravno jedla zajtrk, so po ulici pridrveli ljudje in vpili nekaj v smislu "prihajajo" (razumem dokaj dobro špansko). Jaz sem itak nora na parade in etnografske kostume, pa sem zapustila svoj zajtrk in šla za njimi :P. No, vse skupaj je bilo zelo smešno, ker je bilo ob ulici res ogromno ljudi, čakali smo kakih 20 min, potem pa je prišla četa vojakov, ki so na bobne izvajali neko koreografijo. Ko so šli mimo, so se ljudje pridružili in korakali za njimi? To je bilo to od tiste parade. Etnografske kostume sem dočakala komaj potem v Cadizu.

10641179_10205678093967107_7182046583573

Malaga je rojstno mesto Pabla Picassoja. Njegova družina je leta 2003 veliko njegovih del posodila fundaciji, ki je tako s pomočjo družine odprla ta čudovit muzej "Museo Picasso Malaga". Priporočam obisk.

ecd7fd0c6df585439abde6f42ea56435.jpg

Ogledala sva si še Catedral de Malaga, Paseo de EspanaPlaza de Toros de la Malagueta, samo od zunaj sva si ogledala Alcazabo (druga slika). Pomembno je vedeti, da je bil zaradi bližine Afrika jug Španije zelo pod vplivom muslimanske vere (osvajanja...). Kar nekaj arhitekture je še danes prav muslimanskega izvora. Alcazabo naj bi zgradila dinastija Hummudid. Ob vhodu v Alcazabo pa so ostanki rimskega gledališča.

77613400c94632a65a5c9022cfa1cf98.jpg d8ae000318dc024ff8a087c0e246c8da.jpg

Ogledala sva si Castillo de Gibralfaro, spet muslimanska dediščina. Grad je lociran na hribu, iz njega je lep razgled na Malago.

381bb262a0f141bf693661b264e1f015.jpg

11149262_10205678150888530_4267970418845

Ker je v tem času jug Španije zelo oblegan, sva se malo bala, da ne bova dobila avtomobila za rentat. No, na koncu so bile skrbi odveč, sva vzela avto za dva dni. Sicer ful drago (170eur, ker sva "mlada" voznika oz. pač pod 25, res oderuhi).

Naslednji dan sva šla v Sevillo, ki je od Malage oddaljena 200km, torej sva tisti dan lahko videla "samo" to. 200km tja, 200km nazaj v enem dnevu niti ni tako malo.

10929985_10205678093727101_3489849623338

Po poti sva občudovala bele vasi oz. Pueblos Blancos, ki so za jug Španije zelo značilne.

d3fe6226838e980cc37ffa2768bf7eab.jpg

Španske avtoceste so dobro urejene, imate dve možnosti - avtocesta z in brez cestnine. Midva sva poskusila oboje, večje razlike ni, zato priporočam da se držite tistih "brez".

• 3
Viens, reste ici!

#368 tasika

tasika

Sassenach

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 16981 posts

Posted 19 April 2015 - 04:20 PM

Meni je ravno ta pridih muslimanske arhitekture in umetnosti na jugu Španije zakon. Doda barvitost in tisto nekaj ekstra stavbam, trgom, ...

• 0
Če že delaš bedarije naj se ti vsaj posrečijo!

[Napoleon]

#369 Ana

Ana

terpsihora

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 30932 posts

Posted 19 April 2015 - 04:59 PM

Sevilla je glavno mesto Andaluzije in četrto največje mesto v Španiji. V Sevilli sva imela 34 stopinj, nasploh se mi zdi, da je ima Sevilla ves čas višje temperature kot druga mesta na jugu.

Na žalost sem se rahlo uštela pri organizaciji in nisem prej preverila dni, kdaj so atrakcije v Sevilli odprte. Tako sva ostala pred zaprtimi vrati katedrale Catedral de Sevilla in Real Alcazar. Zaprto je bilo pa zaradi Velikega petka. Za to mi je res žal, verjamem pa, da bom imela še kdaj priložnost, da si tole ogledam. Katedralo sva sicer videla od zunaj.

460a05f6e78593d71551ac47761c5eaf.jpg

1908353_10205678152648574_66803509634058

Veliko turistov se je odločilo, da se bodo po mestu popeljali s kočijami. Saj je luštno, samo jaz že zaradi ubogih konjev nikoli ne šla na kočijo.

10440992_10205678095807153_5942689871571

Vredno ogleda je še La Giralda (stolp, ki je del katedrale), Barrio Santa Cruz (predel okoli katedrale, ki je nekako najbolj avtohton, tukaj je ogromno majhnih restavracij s tapasi), Plaza de los Venerables, Plaza de Espana - tukaj sva šla za finto veslat po mali umetni reki. Je pa ful lep ta trg. Še posebej čudovite so mi klopi spredaj.

11141155_10205678156328666_6940520567111

d3ee8b304da516a2b8628f7d014821d9.jpg ž

Moram rečt, da Seviljčani tele ceremonije ob Veliki noči jemljejo zelo resno. Okoli 17h je bila maša v katedrali, vsi ljudje so bili zelo lepo urejeni, po maši so se začele parade, spremljala sva samo en del. Celo mesto živi s tem, na ulicah vidiš veliko etnografskih kostumov (ne vem točno kaj naj bi pomenili, moram preverit), oblečejo pa se cele družine. Nekaj takega kot pri nas kurenti.
Ta slika je bila posneta malo pred koncem maše. Vse je pripravljeno, da ljudje zapolnijo te sedeže in da se večerni del ceremonij prične.

11101631_10205678157368692_9005129946561

• 2
Viens, reste ici!

#370 tasika

tasika

Sassenach

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 16981 posts

Posted 19 April 2015 - 05:06 PM

V Sevilli je največji pomp in procesije za veliko noč. Ljudje se zberejo in organizirajo in potem kao hodijo križev pot in to se začne sredi noči in potem traja do dopoldneva da pridejo do cekve in gredo k maši. 

Je pa ful lepo ko v Sevilli cvetijo ta lila drevesa. Meni je bilo božansko. 

• 0

[Napoleon]

#371 Ana

Ana

terpsihora

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 30932 posts

Posted 19 April 2015 - 05:56 PM

Kot sem napisala že v uvodu, sem imela zelo optimistične načrte, da nama bo uspelo videti še Cordobo in Granado.

V Cordobo sem želela zaradi Lorce...

Cordoba.

Daljna in sama.

Kobila črna, luna velika,
in olive v moji bisagi.
Čeprav poznam vse ceste,
nikdar ne pridem v Cordobo.

Na ravnini, v vetru
kobila črna, luna rdeča.
Smrt me oprezuje
s stolpov v Cordobi.

Joj, kako dolga je cesta!
Joj, moja vrla kobila!
Joj, ko me smrt pričakuje,
preden še pridem v Cordobo!

Cordoba.
Daljna in sama.

( F.G. Lorca, Vitezova pesem )

... v Granado pa zaradi Alhambre. Vstopnice za Alhambro naj bi rezerviral kak mesec vnaprej oz. kupil na licu mesta. No, na internetu je bilo vse razprodano do maja, nisva pa se želela vozit 150km in ostati pred vrati Alhambre, ker so vstopnice za tisti dan že pošle. Sem bila že v Sevilli preveč razočarana.

Drug razlog zakaj sva ti dve mesti spustila pa je bil, da sva si želela malo pravega roadtripa po lokalnih cestah, ob plažah, v naravi.

Odločila sva se za pot Malaga - Marbella - Gibraltar - Cadiz = več kot 250 km v eno stran.

Marbella je nekakšen španski Monaco. Predvsem del "Nueva Andalucia", kjer je pristanišče Puerto Banus s samimi raketami :D, okoli se vozijo sami dobri avtomobili, ogromno je golf klubov. Znana je po Skandinavcih, ki so v Marbelli pokupili kar veliko nepremičnin, nasploh jeseni in pozimi migrirajo iz žalostnega severa v lepo in za njih poceni Marbello.

V Marbelli sva bila samo par ur. Pojedla zajtrk, spila kavo. Mesto je res zelo zelo lepo urejeno, res spominja na Monaco. Najbolj znan je trg Plaza de los Naranjos, kjer so posejana drevesa pomaranč, ki so ravno v tistem času cvetela. Cel dan bi lahko sedela tam in vonjala ta čudovit vonj pomaranč. <3

75a592810a867495b85384ecb078a026.jpg

45f9b9a3da7f8269c15a2a21e20a0191.jpg

Najina naslednja točka je bil Gibraltar. Kot vemo je Gibraltar še kolonija Velike Britanije, kar je izjemno pomembno zaradi strateškega položaja.. Naletela sva na ogrooooooomno gužvo. Pred mejnih prehodom je bilo za vsaj 3km avtomobilov, pomikali pa se niso popolnoma nikamor. Zaradi tega žal prav v Gibraltar nisva vstopila, ker bi izgubila preveč časa. Sva pa videla ladje, ki so čakale da prečkajo to ožino. 

19629_10205678158648724_4742287179383694

Po sva nadaljevala ob obali do Cadiza. Celo pot so naju spremljale ogromne vetrne elektrarne, ker je seveda na tem območju veter kar močen. To s pridom izkoriščajo kajtarji, peljala sva se mimo Tarife, ki je izjemno znana destinacija kajtarjev.

11061759_10205678158688725_3217779368235

9d31d25a1669fb2915aa93c8a5fc6b7a.jpg

Najina zadnja postaja je bil Cadiz

Cadiz se v bistvu nahaja na polotoku, nanj se pripelješ po smešni ozki cesti. Je precej podoben mestom, ki sem jih opisovala prej.

73c57e2d828961cd2dce1e0f4e69b555.jpg

V Cadizu sva preživela le nekaj ur, ogledala sva si pa le najbolj pomembne znamenitosti. Videla sva Cadiz Catedral, Torre Tavira, Plaza de Espana, sprehodila sva se ob plaži in si ogledala še ceremonije ob Veliki noči, ki pa so manj formalne in baje bolj avtentične kot v Sevilli.

d5a8c342f6c7ec848ec47e097117879a.jpg

7cb59ced7571b5c50332ffe23136376f.jpg

Potem sva se vrnila v Malago, od koder sem jaz zjutraj letela v Lisbono, kjer sem ostala še en dan, fant pa v Benetke. :)

Imela sva se super, mislim da sva videla kar dosti. Žal mi je za male spodrsljaje v organizaciji, ampak vedno je kaj kar ne gre čisto po načrtih, pa potem obrneš tako da je vredu. 

Moja najljubša mesta so bila Barcelona, Sevilla in Marbella. Slednja me je izjemno pozitivno presenetila s svojo urejenostjo. Nisem si mislila.

Nisva šla na bikoborbo - iz očitnega razloga, pa tudi na Flamenco ne. Na temo Flamenca sem prebrala ogromno, se tudi pogovarjala s Španci in vsi trobijo da turistični flamenko ni tisto pravo. Flamenko se rodi iz večera, plesalci se segrevajo, energijo jim da publika. Pravi flamenko se ne pleše na ukaz, ampak se pleše, ko so čustva prava. Mislim da je to ena izmed stvari, ki jih okusiš ko živiš tam oz. si z lokalci, ki te peljejo v pravi flamenco bar. :)

Na koncu naj še vsem, ki boste šle v Španijo položim na srce, da v restavracijah ne naročate Paelle, ker boste dobile samo riž, plačale pa drago. Žal so Španci tukaj zavohali priložnost, kako drago prodati jed, ki naj bi jo vsi turisti nujno poskusili v Španiji.

Če le imate priložnost, naj vam kateri lokalec pove kje se dobi prava paella, ki naj bi bila pripravljena z žafranom! in potem večimi vrstami mesa oz. večimi vrstami morskih sadežev ali oboje. Jaz na žalost nisem imela nobenega domačina, ki bi me vodil oz. me povabil v svoj dom na pristno paello. Verjamem pa, da se da kje dobiti tudi tista "ta prava", ampak potrebne je malo več raziskave.

Moram reči, da me Španija še nikoli ni razočarala, prav super je, ljudje so prijazni, v vseh mestih sem se počutila varno. Se zagotovo še vrnem.

• 5
Viens, reste ici!

#372 Podgana

Podgana

Miss Havisham

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 17283 posts

Posted 19 April 2015 - 06:52 PM

Krasno, Ana! Za Marbello prvič slišim, zgleda res lepo.

• 0

Dear Leonard. To look life in the face, always, to look life in the face and to know it for what it is. At last to know it, to love it for what it is, and then, to put it away. Leonard, always the years between us, always the years. Always the love. Always the hours.

Tumblr

#373 Anouk

Anouk

pro libraries

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 25904 posts

Posted 19 April 2015 - 07:15 PM

Mi smo odlicno paello jedli v mestu Ronda, kjer imajo precej visok most (Puente Nuevo), docim v Esteponi je bil pa res zgolj riz z dodatki in je bilo vse skupaj zelo zalostno. 

20100727532456562549_bea0ce0b04_o%5B1%5D

V Sevilli smo si uspeli ogledat Real Alcazar, res impresivna palaca, vrt je bil pa zaprt, ker so ravno takrat neko serijo snemali notri (Game of Thrones?). Smo pa cisto pozabili na moderni trg z ogromno leseno sturkturo (pa 2 dni smo jo na zemljevidu gledali, da bomo ja sli mimo):

Sevilja33.jpg

Umetna reka in klopi so se tudi meni vtisnile v spomin, pa res smo imeli krasno vreme in je bilo super za pohajat po mestu. 

Marbella ima tudi res lusten center (sva se pa do tja dolgo cjazila z avtom zaradi guzve in parkinga), ceprav je izredno majhen in si hitro ven iz tistih pisanih, ozkih ulic. Tam pri pomarancah je ful lokalov, kjer lahko kaj popijes (in precej drago placas, itak ;)) in par restavracij - midva sva se zato ustavila par ulic naprej na kosilu. Mora bit pa krasno, ko pomarance cvetijo - mi zal nismo bili v pravem letnem casu tam :). Moram omenit, da sva se najprej nekje x ustavila v prepricanju, da sva v Marbelli, ker je bilo nekako cudno oznaceno na tablah, in sva potem ugotovila, da sva pravzaprav v San Pedru, kjer v bistvu ni kaj dosti videt, tako da sva se na racun tega sprehodila ob obali, ki je licno urejena, in se potem odpravila dalje.

Za v Gibraltar pa nismo imeli nobene guzve, nas je pa dvakrat malo napralo, ko smo hodili cez mesto (prav na hitro so se tisti oblaki na kup zbrali). Pa meni je bil hecen prehod v tujo kulturo tam - funti, zastave, tipicne rdece telefonske govorilnice in zanic britanska ocvrta hrana :D). V mestu je en vecji trg, kjer je muzej pihanja stekla s trgovinico, drugace so pa v glavnem trgovine na vsakem koraku (predvsem z urami, nakitom, ocali in podobnim). Mi smo se potem povzpeli se na en hrib, kjer je neke vrste park/botanicni vrt, ki je prosto dostopen. Opic pa nismo videli nikjer - bi verjetno morali it po eni drugi poti v hrib pogledat. Pa na poti do mesta preckas mejo, kjer ti obvezno pogledajo v potni list, potem pa se letalisko pisto :D.

xfdw_21.jpg

(Slike so vse z interneta, ker nimam prenosnega diska na dosegu roke.)

• 1
“Your assumptions are your windows on the world. Scrub them off every once in awhile, or the light won't come in.” - A. Alda

#374 bellini

bellini

odvisnik

• Redni člani
  • PipPipPipPip
  • 4151 posts

Posted 19 April 2015 - 07:30 PM

Ana super poročilo. Sem kar odtavala nazaj, ko smo bili mi tam. Škoda, da si nista vzela časa za Gibraltar. Tudi pri nas je bila gneča in kolone za vstop, ker so tega dne dobili kraljevi obisk iz Anglije, česar seveda nismo vedeli. Smo pa zato eno ulico stran na španski strani lepo avto parkirali in odšli peš čez. Tam pa smo najeli taksista, ki je hkrati tudi vodič in smo res ogromno izvedeli, od zgodovine do raznih skritih kotičkov.

Kar se pa tiče Alhambre v Granadi. Mi tudi nismo mogli rezervirat kart preko interneta, ker so bile razprodane in smo potem na blef šli vseeno gor, da si ogledamo vsaj razgled in na koncu brez problema dobili karte, pa smo tja prišli šele okoli enajstih.

• 0

#375 Ana

Ana

terpsihora

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 30932 posts

Posted 19 April 2015 - 07:43 PM

Ronda je tipična bela vas, sem jo imela ogledano, pa žal ni bilo časa. Čez Estapono pa sva se zgolj peljala...

Anouk, tega trga jaz v Sevilli nisem zasledila? Veš mogoče če še vedno obstaja in kako se mu reče?

Bellini, če bi čakala, bi nama čisto cel dan šel samo za to. Nisva bila tako zelo željna Gibraltarja, da bi zaradi tega izpustila Cadiz.

• 0
Viens, reste ici!

#376 Barbarina

Barbarina

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 19147 posts

Posted 19 April 2015 - 07:50 PM

Ana, res super poročilo in prekrasne slike.

Glede paelle, meni je bla v Barceloni ful dobra, celo na Rambli sem jo jedla 1x. :) medtem, ko je bila mami, ki jo je jedla v Valencii, zanič.

• 0

#377 Anouk

Anouk

pro libraries

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 25904 posts

Posted 19 April 2015 - 07:51 PM

Ja, je novejsa zadeva, imenuje se Metropol Parasol. Na turisticnih zemljevidih je ne mores zgresit.

1974px-Espacio_parasol_Sevilla_UP.jpg

Za to mi je res zal, da je nismo videli, tako da jo grem sigurno pogledat, ce bom se kaj v tistih koncih.

Nam je bila Estepona izhodiscna tocka, smo se potem od tam vozili drugam, drugace se tudi ne bi ustavljali tam verjetno. 

• 0
“Your assumptions are your windows on the world. Scrub them off every once in awhile, or the light won't come in.” - A. Alda

#378 tasika

tasika

Sassenach

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 16981 posts

Posted 21 April 2015 - 07:20 PM

Zadeva je poznana tudi kot Las Setas - Gobe. So taka pojava sredi Seville, jaz na vrh nisem šla, ker me je strah višine, mora biti pa zakon razgled na mesto. Je pa ful fino it tja zvečer ker imajo barvno osvetlitev. Drugače pa se nahajajo na Plaza de la Encarnación. 

• 0

[Napoleon]

#379 Kalypso

Kalypso

zlata ribica

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 46024 posts

Posted 23 April 2015 - 09:47 AM

Barcelona

when-the-commercial-drone-first-hit-the-

• 1

#380 Sarah

Sarah

Chihuahua with Attitude

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 30831 posts

Posted 16 May 2016 - 05:26 PM

Tiste, ki ste bile v Barceloni, kaj bi mi iz prve roke svetovale kot najbolj ugodno varianto za javne prevoze? Za 5 dni :)

• 0

Cosa vuoi che ti scriva?
Cosa vuoi che ti dica?
Tu sei ovunque in me.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users