Jump to content

Photo

Veganska in vegetarijanska prehrana

• Please log in to reply
3252 replies to this topic

#361 Braunkopf

Braunkopf

Little Miss Greedy

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 21767 posts
  • Interests:sevanje anti-mojo občutij

Posted 18 July 2008 - 09:33 PM

Jina, pri meni je blo sito. Nekaj časa mi meso ni ravno dišalo, a sem ga jedla, v majhnih količinah. Nato se mi je pa že obračala ko sem ga vidla. In to se je ohranilo do zdaj. Vmes sem prvo leto jedla meso sicer občasno, na vsake štiri mesce recmo, ker nisem tip osebe, ki bi zmogel na hard iz nečesa prešalatat. Me je zamikalo in sem jedla, brez slabe vesti.
Podobno je zdaj z ribami - ker dejansko, dobre ribe, oz. morske hrane že par let nisem jedla. Vedno dobim nek ogaben okus po nih, se mi "podrigava" in se mi zagabi za določen čas. Z morsko hrano sem, sicer pred kakimi štirimi, petimi leti, se že zastrupila na orenk.
Se mi je že pozimi malo bolj "zagabila" tuna, za tem sem še jedla kalamra in ni bilo ok. Od tedaj sem samo še enkrat jedla ribe, pa nič več, tega se pa zdaj mislim držat. Se pa zavedam da je to prvo leto in si puščam možnost da me še zamika, kot je bilo to najprej z mesom. Če mi pa ribe zopet zapašejo bom pa jedla, seveda.

Kavo s sojinim mlekom je pa ful težko dobit (meni je super nadomestek iz DMja - mali tetrapak sojine "smetane" v črno-rjavo-roza embalaži; zelo zelo dobro yes.gif) v LJ, kaj šele drugod, tako da pijem tudi jaz kavo z mlekom/smetano itd.
Sladoled mi pa že več let niti ne paše. Raj pojem kos sira biggrin.gif .
QUOTE(Fluffy The Stud Eater @ 18. 7. 2008 - 19:45) View Post

Jaz ne zaupam ničemur več. Nikoli ne moreš zagotovo vedet, če ne daješ kakšnega sranja v sebe.

Zajela si mojo bit. thumbup.gif
  • 0
Vuelvo al Sur,
como se vuelve siempre al amor,
vuelvo a vos,
con mi deseo, con mi temor.

#362 Jinadaze

Jinadaze

Tough cookie

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 85871 posts

Posted 18 July 2008 - 10:03 PM

QUOTE(crna @ 18. 7. 2008 - 20:33) View Post

Sladoled mi pa že več let niti ne paše.

Blagor, jaz bi lahko živela od njega. Pomojem bi bla ful zdrava. woot.gif

Sem se še spomnila, da so bili včasih kalamari moja najljubša hrana, zdaj jih pa niti zgristi ne morem več. ermm.gif Ne vem, taki neprebavljivi mi delujejo.
  • 0

Normality is a paved road: It's comfortable to walk, but no flowers grow on it. 

― V. Van Gogh

#363 Braunkopf

Braunkopf

Little Miss Greedy

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 21767 posts

Posted 18 July 2008 - 10:07 PM

Meni so bli dobri, ker so se žvečli kot guma biggrin.gif .

Ne, sladoled mi pa res ni nekaj. Tisti vodeni edino.
  • 0
Vuelvo al Sur,
vuelvo a vos,

#364 Fluffy The Stud Eater

Fluffy The Stud Eater

weird stuff lover

• Člani
  • PipPipPipPipPip
  • 54873 posts

Posted 18 July 2008 - 10:07 PM

Sirarke, katere sire pa glodate najpogosteje? woot.gif

• 0
<p style="text-align:center;"><span style="color:#000000;"><span style="font-family:georgia, serif;"><strong><span style="font-size:12px;">“Someone once told me the definition of Hell: </span></strong></span></span></p>
<p style="text-align:center;"><span style="color:#000000;"><span style="font-family:georgia, serif;"><strong><span style="font-size:12px;">The last day you have on earth, the person you became </span></strong></span></span></p>
<p style="text-align:center;"><span style="color:#000000;"><span style="font-family:georgia, serif;"><strong><span style="font-size:12px;">will meet the person you could have become.”<br>
- </span></strong><span style="font-size:12px;">Anonymous</span></span></span></p>
<p style="text-align:center;"> </p>

#365 Braunkopf

Braunkopf

Little Miss Greedy

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 21767 posts

Posted 18 July 2008 - 10:09 PM

Vse, razen dietnih sleep.gif .
  • 0
Vuelvo al Sur,
vuelvo a vos,

#366 Jinadaze

Jinadaze

Tough cookie

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 85871 posts

Posted 18 July 2008 - 10:09 PM

Mocarela, brie, edamec, lahki ementaler ... Ni da ni. happy.gif Pa ovčji mi je FUL dober.
  • 0

Normality is a paved road: It's comfortable to walk, but no flowers grow on it. 

― V. Van Gogh

#367 Braunkopf

Braunkopf

Little Miss Greedy

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 21767 posts

Posted 18 July 2008 - 10:11 PM

Brie, vsi s plesnijo, Camembert, dejansko ni da ni. Mmmmmm parmezan.
  • 0
Vuelvo al Sur,
vuelvo a vos,

#368 Coco*

Coco*

Dedek Mraz

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 27428 posts
  • Interests:kaj te briga :O

Posted 18 July 2008 - 10:11 PM

Bleee. Jaz jem edino kako Livado, kaj na to foro.
  • 0
Everything you can imagine is real.
Pablo Picasso

#369 Braunkopf

Braunkopf

Little Miss Greedy

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 21767 posts

Posted 18 July 2008 - 10:14 PM

Livada je rekla laugh.gif .

Gauda, Ementaler, nekaj drugega - taler oops.gif , kozji sir, ovčji sir yes.gif .
  • 0
Vuelvo al Sur,
vuelvo a vos,

#370 Fluffy The Stud Eater

Fluffy The Stud Eater

weird stuff lover

• Člani
  • PipPipPipPipPip
  • 54873 posts

Posted 18 July 2008 - 10:19 PM

Aha, aha. Potem nekako tako, kot jaz.
Tudi jaz obožujem sire. Le Gorgonzole oz. plesnivih ne maram.
Midva s fantom že 2 leti zapored hodiva v Bovcu k enemu kmetu po ovčji sir.
Nadbožansko.
Livada je dobra za pohati, ha ha. Res.
  • 0
<p style="text-align:center;"><span style="color:#000000;"><span style="font-family:georgia, serif;"><strong><span style="font-size:12px;">“Someone once told me the definition of Hell: </span></strong></span></span></p>
<p style="text-align:center;"><span style="color:#000000;"><span style="font-family:georgia, serif;"><strong><span style="font-size:12px;">The last day you have on earth, the person you became </span></strong></span></span></p>
<p style="text-align:center;"><span style="color:#000000;"><span style="font-family:georgia, serif;"><strong><span style="font-size:12px;">will meet the person you could have become.”<br>
- </span></strong><span style="font-size:12px;">Anonymous</span></span></span></p>

#371 Frida

Frida

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 11850 posts

Posted 19 July 2008 - 07:39 AM

Jaz sem nora na mocarelo, parmezan, Bohinjski sir, nepasirano skuto, ricotto, mascarpone, brie, ter vse domače sirčke iz ovčjega in kozjega mleka.

Mi smo včasih za v tople sendviče kupovali Edamca, ampak nazadnje je bil kot iz plastelina, ko sem ga odrezala, je bil nož čist svinjski, uno limal se je nagarvžno, sir se je samo stopil v toasterju, nič zapekel in je bil ves kašast, skratka po enem času v hladilniku ni niti kančka plesni pokazal, sem takoj vrgla stran. Ne vem, kaj delajo proizvajalci, ampak sem mela občutek, da je to samo malo mleka pomešanega z veliko praškov pa soli in pol je ratal sir. Fuj fuj fuj. In takih sirov je zadnje čase preveč. No sej, to sploh ni sir.
  • 0

#372 reddish ancha

reddish ancha

gobezdalo

• Člani
  • PipPip
  • 786 posts
  • Interests:branje knjig, pisanje za revijo, pilates

Posted 20 July 2008 - 02:35 PM

Meni so po okusu skoraj vsi dobri ... Samo škoda, ker meni siri prekleto smrdijo ...

Zadnje časa sem taka špurava ratala ... Mleka in mlečnih stvari pa itak ne prenašam, pa sem ga imela zelo rada.

Sem pa mnenja, da ti ni treba biti vegan, da se prehranjuješ zdravo ... No, kakor komu. Sama se za nič na svetu ne bi zakisala s samo zelenajavo in sadjem - pomojem noben ekstrem ni zdrav.
  • 0

#373 DiLeMa

DiLeMa

undercover peroksidna crna luknja

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 24041 posts
  • Interests:Zanimive Stvari

Posted 20 July 2008 - 06:02 PM

Zakisala? blink.gif Sadje v telesu deluje alkalno. Zelenjava tudi, sploh zelena listnata.

Sicer pa kakor komu paše, ane. Glavno, da se človek počuti dobro, je zdrav in ima dosti energije.
  • 0
Ljubezen ni odraz enega samega dogodka, enega samega pogleda ali dotika. Ljubezen se v človeka prikrade počasi in potiho ... in potem se enkrat enostavno zaveš, da imaš nekoga neskončno rad. Zaradi množice vseh njegovih dejanj, pogledov, besed, dotikov, čutenj ... ki ga delajo takšnega, kot je. Mogoče se tega zaveš medtem, ko misliš nanj in ga neskončno pogrešaš, ali pa ko ga pogledaš v oči in v njih najdeš vse, kar obožuješ.

#374 Baby

Baby

odvisnik

• Redni člani
  • PipPipPipPip
  • 3833 posts

Posted 20 July 2008 - 07:03 PM

Meni se pa zdijo vegani čisto OK. Sej maš na razpolago tudi oreščke, semena, žita, gobe, stročnice. In za vsak živalski proizvod že obstajajo izdelki iz soje. Ni treba nikomur živet samo od sadja in zelenjave.

• 0

#375 Dragica

Dragica

prismojena učiteljica

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 15728 posts

Posted 21 July 2008 - 09:19 AM

QUOTE(sahara @ 18. 7. 2008 - 16:20) View Post

brez sira pa jz UMREM! jz sir jem praktično 3xna dan. pa tut jogurte dost pijem, mleka direkt pa ne.

Sahara sir je najvešji možni gift za telo, bi blo vseeno boljše, če bi jedla meso. Sir najbolj maši žile, pa če ga boš jedla 3x na dan, boš ja pr 50ih dožvela infarkt. Mogoče mal pretiravam, sam sir je pa res največji strup.

Pa jst tut že par dni ne jem mesa in bom res počas probala čist brez. Bom poročala, kako mi gre.
  • 0
Če hočeš nekaj, česar še nimaš in nisi nikoli imel, naredi nekaj, česar nisi še nikoli naredil.

#376 krneki

krneki

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 11455 posts

Posted 21 July 2008 - 06:44 PM

Jaz bom pa tkole rekla. Sem izredno neizbirčna,jem vse in sem pripravljena tudi probat vsako hrano, ker se držim načela "Nekaj ne more biti zanič dokler ne probaš." Na živce mi gre moj fant ko mu rečem za nekaj da bi skuhala in on "O FUUUUUJ...." potem pa sledi vprašanje "Kaj je to?" takrat bi ga užgala,res.
Seveda bi raje videla da se mi ob določenih eksotičnih jedeh (recimo psi na kitajskem,pa morski prašički in podobno) ne pove kaj okušam. Edino česar ne bi probala so kakšne ličinke,insekti,kobilice in podobno.

z mesom je pri meni tako,jaz si mesa izrecno ne zaželim, ga imam pa zelo rada in ga vedno pojem. Najboljše meso mi je svinjska ribica,ampak če sem iskrena pa praktično ni mesa,ki ga ne maram.Govedina,teletina (TELEČJA PEČENKA!),najmanj rada mam verjetno svinjskega,ampak samo če je ful masten in maščoben. Piščanca imam pa najraje.
Trenutno si zelo želim probat kakšno jed z morskimi kozicami,al kaj so že,skratka zanima me kakšne so.

Edino kar se trenutno spomnim da ne maram so lignji na žaru,verjetno zato,ker sem jih dobila zažgane. Všeč so mi tudi žabji kraki,ampak to je kot piščanec,samo da ni nič mesa skor gor...

Kaj hočem rečt?Da mam raznoliko hrano rada in zame to da bi bla vegetarjanc ne pride v poštev. Nič nimam proti vegijem,dolker oni ne težijo meni.
Nisem več usekana na bio in low fat,jem po občutku, ker kurc,ne da se mi ubadat s tem kakšno svinjarijo tlačim vase...ja svinjarijo sigurno,ampak je je vseeno manj,ker nisem fan pic,testenin in mastne ter pohane hrane (recimo pohano meso in pomfri me že dolgo nistza videla od blizu,pice tudi ne).

Če sem s čim obsedena sem pač z jogurti in sirom (pa še to joštom,ementalcem in topljenim sirom slovenka). Jogurt komnzumiram dnevno, in sicer 3,2 od merkatorja. Ta mi je najboljši in seg a ne naveličam. Navaden seveda.

Kruha ne jem skorajda nič,ker se mi ga ne da,niti nisem sita od njega...Zelenjave se ne branim,sadja pa pojem malo.

Edino česar se moram nujno odvadit je konzumiranje coca cole light na dnevni ravni :\
  • 0
"If it's meant to be, it will find a way."

#377 sahara

sahara

bailarina apasionada

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 9109 posts
  • Interests:ples

Posted 21 July 2008 - 09:19 PM

sj vem Dragica, sam jz ga mam ful rada, pa od tega živim. sj kakšen dan ga tut manj pojem.
  • 0
¡Que viva la salsa cubana!

IPB Image

#378 Anouk

Anouk

pro libraries

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 25878 posts

Posted 21 July 2008 - 09:38 PM

o, obujena tema smile.gif Dilema, super wink.gif

mimgrede, kako kej napreduje projekt stanovanje v Mb?
  • 0
“Your assumptions are your windows on the world. Scrub them off every once in awhile, or the light won't come in.” - A. Alda

#379 Coco*

Coco*

Dedek Mraz

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 27428 posts
  • Interests:kaj te briga :O

Posted 21 July 2008 - 10:00 PM

QUOTE(Sally @ 21. 7. 2008 - 19:44) View Post

Jogurt komnzumiram dnevno, in sicer 3,2 od merkatorja. Ta mi je najboljši in seg a ne naveličam. Navaden seveda.

A misliš tistega trdega? Ta je res najboljši.

• 0
Everything you can imagine is real.
Pablo Picasso

#380 reddish ancha

reddish ancha

gobezdalo

• Člani
  • PipPip
  • 786 posts
  • Interests:branje knjig, pisanje za revijo, pilates

Posted 22 July 2008 - 09:18 AM

Sploh ne, prav nič nimam proti vegijem - sama pravzaprav že od majhnega sploh nisem ljubiteljica mesa (pravzaprav mi je res dobro samo belo piščančje meso in kak golaž mi zapaše pozimi, hkrati pa naravnost obožujem zelenjavo (solato na vse načine, zelenjavne rižote, fuul dobro doma zelenjavno juhico naredim, zelenjavne lazanje, obožujem mehiško hrano - predvsem tortlilje, polnjene na vse mogoče zelenjavne načine, pizzo si vedno naročim obvezno brez šunke: zelenjavno ali margerito, ker mi šunka samo pokvari okus :-). Skratka, zelenjava: njaaaaaaami biggrin.gif Včasih sem imela noooro rada paradižnik, danes pa se dobrega sploh v trgovinah skoraj ne dobi več, njegov okus je postal podn od podna, prav res. Hvalabogu, da ga imamo na domačem vrtu. In neznasko srečo imam, da mi tisti gift in sranje iz Mc Donaldsa in podobno, sploh ni okusno. Podobno velja za večino sladkih pekovskih izdelkov: kakšnega peciva, krofov videt ne morem, to mi je tako presladko, da mi je direkt slabo po tem. Sladoleda tudi ne maram, najbrž me ima folk z čudno, ker si ga poleti v družbi nikoli ne naročim. Ne vem, najbrž sem čudna, ampak res. Po sadju pa imam meni nerazumjive prebavne težave (zvija v želodcu po jabolkah, češnjah, breskvah ipd) - kje je vzrok tega, se moram še pozanimati. Posčedično se sadja izogibam.

Ful mi pašejo, so mi dobri (zaradi meni dobrega oksusa in tudi zato, ker sem imela pogosto težave s prebavo - zatorej moram pojesti dovolj balastnih snovi) polnozrnati izdelki - njaaaaaaami! Jem večinoma polnozdrnati kruh, tudi palačinke pogosto jem tiste, v katero sem dodala polnozrnato moko.

Skratka, moji prehrambeni motivi so: zelenjava, zelenjava in še enkrat zelenjava (zadeve, polnjene z zelenjavo pač); malo mesa (večinoma belo); veeeeliko sadnih jogurtov (Vitalinea, LCA in Activia tekoči - mimogrede, ti Activia so mi tako izboljšali prebavo, da to kat res ni,; polnozrnat kruh ipd. - naj povem, da lani tudi po 10 dni nisem mogla kakat, zdaj pa imam vse zglihano :-); sladkarije in sadje pa mi grejo res težko po grlu in jih težko prenašam v želodcu.

Torej, ker sem mnenja, da se od povprečja kar zdravo prehranjujem, nimam potrebe po tem, da bi z jedilnika črtala še tiste jogurte (mleka itak ne prenašam več) in tisto malo mesa, kar ga pojem.

Zanima pa me, od kod (predvsem stroge veganke) absorbirate telesu potrebne snovi, kot so beljakovine in kalcij ? Pomanjkanje kalcija lahko povzroči zgodnješo osteoporozo). Seveda so beljakovine tudi v živilih rastlinkega izvora (soja npr.), a absorbcija iz teh je dokazano veliko počasnejša in manjša.

Nič slabega ne mislim, samo zanima me pač smile.gif
  • 0

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users