Sploh ne, prav nič nimam proti vegijem - sama pravzaprav že od majhnega sploh nisem ljubiteljica mesa (pravzaprav mi je res dobro samo belo piščančje meso in kak golaž mi zapaše pozimi, hkrati pa naravnost obožujem zelenjavo (solato na vse načine, zelenjavne rižote, fuul dobro doma zelenjavno juhico naredim, zelenjavne lazanje, obožujem mehiško hrano - predvsem tortlilje, polnjene na vse mogoče zelenjavne načine, pizzo si vedno naročim obvezno brez šunke: zelenjavno ali margerito, ker mi šunka samo pokvari okus :-). Skratka, zelenjava: njaaaaaaami

Včasih sem imela noooro rada paradižnik, danes pa se dobrega sploh v trgovinah skoraj ne dobi več, njegov okus je postal podn od podna, prav res. Hvalabogu, da ga imamo na domačem vrtu. In neznasko srečo imam, da mi tisti gift in sranje iz Mc Donaldsa in podobno, sploh ni okusno. Podobno velja za večino sladkih pekovskih izdelkov: kakšnega peciva, krofov videt ne morem, to mi je tako presladko, da mi je direkt slabo po tem. Sladoleda tudi ne maram, najbrž me ima folk z čudno, ker si ga poleti v družbi nikoli ne naročim. Ne vem, najbrž sem čudna, ampak res. Po sadju pa imam meni nerazumjive prebavne težave (zvija v želodcu po jabolkah, češnjah, breskvah ipd) - kje je vzrok tega, se moram še pozanimati. Posčedično se sadja izogibam.
Ful mi pašejo, so mi dobri (zaradi meni dobrega oksusa in tudi zato, ker sem imela pogosto težave s prebavo - zatorej moram pojesti dovolj balastnih snovi) polnozrnati izdelki - njaaaaaaami! Jem večinoma polnozdrnati kruh, tudi palačinke pogosto jem tiste, v katero sem dodala polnozrnato moko.
Skratka, moji prehrambeni motivi so: zelenjava, zelenjava in še enkrat zelenjava (zadeve, polnjene z zelenjavo pač); malo mesa (večinoma belo); veeeeliko sadnih jogurtov (Vitalinea, LCA in Activia tekoči - mimogrede, ti Activia so mi tako izboljšali prebavo, da to kat res ni,; polnozrnat kruh ipd. - naj povem, da lani tudi po 10 dni nisem mogla kakat, zdaj pa imam vse zglihano :-); sladkarije in sadje pa mi grejo res težko po grlu in jih težko prenašam v želodcu.
Torej, ker sem mnenja, da se od povprečja kar zdravo prehranjujem, nimam potrebe po tem, da bi z jedilnika črtala še tiste jogurte (mleka itak ne prenašam več) in tisto malo mesa, kar ga pojem.
Zanima pa me, od kod (predvsem stroge veganke) absorbirate telesu potrebne snovi, kot so beljakovine in kalcij ? Pomanjkanje kalcija lahko povzroči zgodnješo osteoporozo). Seveda so beljakovine tudi v živilih rastlinkega izvora (soja npr.), a absorbcija iz teh je dokazano veliko počasnejša in manjša.
Nič slabega ne mislim, samo zanima me pač