Django Unchained

Moje osebno mnenje nekako je, da mora film bit preklemansko dober, da si lahko privošči biti daljši od dveh ur. Žanr, po katerem osebno res nikoli ne posegam, je, poleg znanstvene fantastike, tudi akcija / western. No, pa če se navežem ponovno na moj prvi stavek, takega filma še nisem videla – in tudi ta ni izjema, se pa temu precej približa! Film sva si ogledala bolj na fantovo željo, kot že rečeno, tovrstnih žanrov ne maram, ko pa mi je povedal, koliko traja, se mi je kar malo zameglilo pred očmi moram rečt (3 ure westerna, a big no no). No pa gremo lepo po vrsti. Če film na grobo razdelim na tretjine (čeprav ga reviewi / kritiki radi ocenjujejo v dveh polovicah, kar sem imela priliko prebrati), lahko rečem, da sta prva in zadnja tretjina zelo všečni in se čisto nič ne vlečeta, medtem ko se mi je sredinski del kar malo vlekel. Prvo tretjino bi lahko klasificirali kot »čisti western« medtem ko je zadnja tretjina že skoraj nekakšna (melo)drama z obilico nazornih krvnih prizorov, mene osebno niso motili, saj se mi vseeno nikakor ni zdelo »over the top«, dopuščam pa možnost, da se komu je.
Zgodba je postavljena v zgodovino, jasno, prikazuje pa suženjstvo v Južni Ameriki, med katerimi tudi Django, ki je rešen suženjstva s strani nemškega zobozdravnika , izkušenega »lovca na nagrade«, kot se sam imenuje. Med njihovo odisejado, nemškemu zdravniku Djangov »talent« s strelim orožjem ne ostane neopažen, in tako mu predlaga da se združita v najbolj neusmiljen lov na kriminalce južne Amerike, v zameno pa mu bo on, na koncu, pomagal poiskati njegovo ženo, kar je Djangova prva želja, odkar je svoboden.
Odlična igra Foxxa (videla sem tudi njegov lulek, kakopak, ampak sem bila kar malo razočarana, po vseh hvalospevih tu gor, moram rečt, haha), prav tako super igra Waltza in malo manj odlična (a še vedno zelo dobra, in moram reči, da se mi je po tej vlogi malo prikupil, ker ga pred tem nisem kaj dosti marala) Leonarda di Capria.
Za konec, ne vem kaj bi povedala, če vam je tovrstna tematika blizu, je film definitivno več kot vreden ogleda, če vam ni pa.. no ja, tudi. Ker slab vsekakor ni.
Ocena: 7,5
The impossible

Ta film sem si ogledala v kinu in sem vesela, da sem ga. Namreč, kar ima v opisu besedo »drama«, tam sem jaz, ponavadi so mi taki filmi čisto vsi všeč. Če je povrhu še posneto po resnični zgodbi – bingo!
Prikaz zgodbe o družini, ki jo med počitnicami preseneti cunami na Indijskem oceanu leta 2004. Maria, Henry in njuni trije otroci se odpravijo na potovanje na Tajsko, kjer želijo preživeti božične praznike v luksuznem resortu. Na jutro po Božiču, medtem ko se nič hudega sluteči sproščajo ob bazenu, se začne strašno rjovenje in dviganje vode. Ljudje lahko samo nemočno opazujejo kako voda izpred njihov oči briše vse njim ljube osebe. Kot rečeno, temelji na resnični zgodbi, ko se narava izkaže za najhujšega človekovega sovražnika. Film je torej zgodba o družini, ki je skupaj z več tisoč ljudmi v primežu ene največjih naravnih katastrof današnjega časa. Kljub temu pa so najbolj grozljivi vidiki te zgodbe »uravnoteženi« z nepričakovanimi prikazi sočutja, poguma in čiste dobrote do sočloveka. Nauk te zgodbe ni samo preživeti na vsak način, ampak tudi za koga preživeti, na kakšen način preživeti. Za tragično tematiko se torej skriva nekaj velikega, razburljivega in nabito čustvenega.
Film sem si ogledala v kinu in moram reči da v življenju še nisem doživela take tišine v dvorani. Dvorana je bila nabito polna, do prvih vrst, vendar med filmom ni noben niti pisnil, dobesedno blažena tišina, tu pa tam se je slišalo samo vzdihovanje, brisanje nosu in smrkanje kot posledica ene ali dveh potočenih solz. 
Edino, kar me je morda zmotilo, je bil konec filma, SPOJLER: pač mislim da ni treba da je povsod za vsako ceno happy ending, no.. tukaj meni vsekakor nekako ni pasal.
Naomi je za to vlogo nominirana za oskarja in bi si ga vsekakor zaslužila, njena igra je bila namreč o-d-l-i-č-n-a. Pojava in performing najstarjšega sina sta bila pa tudi več kot omembe vredni.
Ocena: 8.5 +++
PS: ne vem zakaj mi je tako grdo ta post objavilo, z dodatimi presledki tam, ker ne bi smeli biti.