Jump to content

SLOVENIJA - novice, članki, kolumne, blogi, mnenja

• Please log in to reply
4611 replies to this topic

#3701 Jinadaze

Jinadaze

Tough cookie

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 85973 posts

Posted 12 January 2021 - 04:58 PM

Ne najdem tega podatka, da bi bila uzakonjena višja urna postavka na te dni, niti ne poznam nobenega delodajalca v privat firmi, ki bi jo nudil. Predvsem je odvisno od kolektivne pogodbe.

Mož bi npr. po zakonu moral imeti proste nedelje pa ni nobene potrebe, da bi prost dan v tednu vedno padel na nedeljo, si ga izbere sam.

Obstaja določba za nadomestilo za delo na dela prost dan. Zakon izrecno ne določa nadomestila za delo ob praznikih. Če mora delavec delati na dela prost dan med tednom iz objektivnih, tehničnih ali organizacijskih razlogov, je upravičen do tedenskega počitka ob drugem dnevu v tednu. Delavcem je lahko tudi onemogočeno, da so prosti za praznik v primerih, če se delo in/ali proizvodni proces izvaja neprekinjeno ali če narava dela zahteva izvajanje za praznike.

Viri: 156. in 166. člen Zakona o delovnih razmerjih

• 0

Normality is a paved road: It's comfortable to walk, but no flowers grow on it. 

― V. Van Gogh

#3702 Marmelada

Marmelada

cca 270 kcal/100 g

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 23303 posts

Posted 12 January 2021 - 06:01 PM

Mene pa zanima, kakšne bi bile plače, če bi prikazali kakšen drug mesec. Manjka malo več obrazložitve, kateri poračuni za pretekle mesece so tu notri, koliko, itd. Pa kako pogosto dobijo te dodatke. Po tem seznamu sodeč imajo čistilke višjo plačo od mene, pa kriminalisti višjo plačo od ministra, od direktorjev.... Ni glih najbolj realno. Zjutraj smo mi v službi tudi vsi to gledali in se čudili, mene so tudi ful presenetile cifre. Par znancev sem pogledala, vsi imajo nad 3 jurje bruto. Tale, ki je prvi na seznamu, je pa bil enkrat ali dvakrat pri meni službeno.

So pa plače javnih uslužbencev javne, ja, ker gre za javna sredstva. Isto tudi npr. podatki o napredovanju, letnih ocenah...vse to se lahko zahteva z zahtevo za dostop do informacij javnega značaja. Pri nas v službi je npr par let nazaj ene par sodelavcev, ki so bili užaljeni, ker so bili ocenjeni s 4 in ne s 5, zahtevalo podatke o ocenah vseh sodelavcev. :D
  • 0

"Life is like a box of chocolates. You never know what you're gonna get."

#3703 tasika

tasika

Sassenach

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 16999 posts

Posted 12 January 2021 - 07:37 PM

Ma pri nas je tudi en pacient zahteval plače vseh usluzbencev, ampak mislim da ni dobil poimensko, kolikor se spomnim.
  • 0
Če že delaš bedarije naj se ti vsaj posrečijo!

[Napoleon]

#3704 Marmelada

Marmelada

cca 270 kcal/100 g

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 23303 posts

Posted 12 January 2021 - 08:36 PM

Pri nas so dobili poimensko za vse, ampak samo ocene, brez obrazložitve.
  • 0

"Life is like a box of chocolates. You never know what you're gonna get."

#3705 Frčica

Frčica

Dobra Samaritanka

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 14261 posts

Posted 13 January 2021 - 08:01 AM

Jaz iz principa nisem pogledala kakšne plače imajo, ker to ni moja stvar. Zaupam, da če so visoke, da so zaradi ocene tveganja upravičene. Če ne zaupamo strokovnjakom, ki to določajo, potem je res brezveze, da se gremo državo.

• 0

Ljudje imajo radi, da jim kaj poveš, v pravih količinah, v skromnem, zaupnem tonu, in mislijo, da te poznajo, ampak te ne poznajo, poznajo podatke o tebi, dobijo samo dejstva, ne občutkov, ne, kaj si misliš o čemer koli, ne, kako si zaradi stvari, ki so se ti zgodile ali si se odločil zanje, tak, kot si. Vse, kar naredijo, je, da te napolnijo s svojimi občutki in mnenji in opažanji in ustvarijo novo življenje, ki ima s tvojim  bolj malo zveze, in tako si varen. (Per Petterson: Konje krast)

#3706 Ancka Pomarancka

Ancka Pomarancka

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 26108 posts

Posted 13 January 2021 - 08:35 AM

No, dirigent policijskega orkestra in njegov namestnik imata precej visoko plačo za moje pojme... Mislim, da pri njima tveganje ni veliko....

• 0

#3707 bellini

bellini

odvisnik

• Redni člani
  • PipPipPipPip
  • 4184 posts

Posted 13 January 2021 - 08:41 AM

A to je poklicna funkcija? Mislim a drugega dela kot da je dirigent v okviru policije ne opravlja?

• 0

#3708 Ancka Pomarancka

Ancka Pomarancka

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 26108 posts

Posted 13 January 2021 - 09:39 AM

Ja, poklicna funkcija. Tudi par solistov lahko najdeš na seznamu (par znancev imam med njimi pa sem potešila firbec). Za ostale člane policijskega orkestra pa ne vem kako je...verjetno preko pogodbe. Avdicijo morajo načeloma itak vsi opraviti. Načeloma večina glasbenikov potem še nekje v kakšni glasbeni šoli/privat poučuje. Ne opravljajo pa funkcij policista - to so akademsko šolani glasbeniki.

• 0

#3709 Christianne

Christianne

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 6709 posts

Posted 13 January 2021 - 09:55 AM

Ma ja, razpravljat o vseh nazivih in plačah je tukaj res nesmiselno. Kako pa vemo, kakšne dolžnosti ima vsak in kaj pravzaprav so njegove naloge?

To je isto, kot če bi v eni firmi objavili imena in priimke in plače vseh zaposlenih, me prav zanima, kako bi ljudje (seveda le zaposleni v firmi) reagirali. Večina bi se postrani začela gledat, ful bi jih bilo ljubosumnih, nevoščljivih, jeznih, ... Mislim, da je bil to glavni namen ministra. Ustvariti še večji razkol.

• 0

#3710 Ancka Pomarancka

Ancka Pomarancka

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 26108 posts

Posted 13 January 2021 - 10:04 AM

Absolutno, ravno o tem smo tudi pri nas v službi pogovarjali.

Da ne bo pomote, vsem privoščim dobre plače. Razen tistim, ki bi radi visoko plačo za praskanje po riti med šihtom :D 

• 0

#3711 Coco*

Coco*

Dedek Mraz

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 27457 posts
  • Interests:kaj te briga :O

Posted 13 January 2021 - 10:08 AM

Christiane, se strinjam.
  • 0
Everything you can imagine is real.
Pablo Picasso

#3712 Matilda

Matilda

Snowflake on fire

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 17621 posts

Posted 13 January 2021 - 10:43 AM

Se seveda tudi jaz strinjam. Me je zadnjič mal pojezilo, ko je kolega štromar bil nekaj pameten, kao kak imamo tudi mladi zdravniki dobre plače. To je izrazito relativen pojem. Kaj je dobra/slaba plača, lahko fer ocenjuješ samo znotraj foha, ki ga poznaš. Js pojma nimam, kaj je dobra plača za štromarje npr., sem mu tudi rekla da je tako debatirat brezveze.
  • 0

"Opinion is really the lowest form of human knowledge. It requires no accountability, no understanding. The highest form of knowledge is empathy, for it requires us to suspend our egos and live in another’s world. It requires profound purpose larger than the self kind of understanding."

Bill Bullard

#3713 Jinadaze

Jinadaze

Tough cookie

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 85973 posts

Posted 18 January 2021 - 02:31 PM

:wacko:

https://www.mladina....vOksX74rgJMGc8M

• 0

― V. Van Gogh

#3714 Barbarina

Barbarina

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 19164 posts

Posted 18 January 2021 - 02:41 PM

Ogabno! :sick:

• 0

#3715 Coco*

Coco*

Dedek Mraz

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 27457 posts

Posted 18 January 2021 - 06:44 PM

Mene taksne stvari prav fascinirajo, imam obcutek, da berem znanstveno fantastiko in se to v resnici ne dogaja. Veckrat diskutiram z dvema prijateljicama, kako se niti ne zavedamo kvalitete mehurcka ljudi in vrednot, s katerim smo obdani. Jaz sem res srecna, da v zasebnem krogu nimam taksnih ljudi, niti se z njimi nisem kaj dosti srecevala in imam zato lazni obcutek, da so privrzenci tovrstnih ideologij in velikega vodje samo 70-letniki iz nekih rovt, ki niso imeli priloznosti, da bi pomolili nos ven iz svojih vasi, ne pa izobrazeni ljudje, od katerih bi pricakoval vsaj trohec sirine.
  • 0
Pablo Picasso

#3716 Errol

Errol

Sugga daddy

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 18467 posts

Posted 19 January 2021 - 08:15 AM

To znanstveno fantastiko parkrat na leto mazohistično z užitkom gledam. Tale zdravnica ni še nič. Morale bi videti posnetek predstavitve knjige JJ v Slovenski matici, na kateri je imela strokovni nagovor ali uvod Andreja Valič Zver.

• 0

ESTOY FLOR DE ATORRANTE

UN CONTURSI MALEANTE

#3717 Frčica

Frčica

Dobra Samaritanka

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 14261 posts

Posted 19 January 2021 - 08:19 AM

Kako bo šele blestel muzej osamosvojitve :wub2:

Ne bi me čudilo, če bodo kar naredili zgodovino slovencev od Noriškega kraljestava do danes.

Čeprav, tudi novi direktor Narodnega muzeja (mag. računalništva, če prav vem) obljublja razstavo o zgodovini slovencev.

• 0

Ljudje imajo radi, da jim kaj poveš, v pravih količinah, v skromnem, zaupnem tonu, in mislijo, da te poznajo, ampak te ne poznajo, poznajo podatke o tebi, dobijo samo dejstva, ne občutkov, ne, kaj si misliš o čemer koli, ne, kako si zaradi stvari, ki so se ti zgodile ali si se odločil zanje, tak, kot si. Vse, kar naredijo, je, da te napolnijo s svojimi občutki in mnenji in opažanji in ustvarijo novo življenje, ki ima s tvojim  bolj malo zveze, in tako si varen. (Per Petterson: Konje krast)

#3718 Errol

Errol

Sugga daddy

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 18467 posts

Posted 19 January 2021 - 08:46 AM

Ja, letos praznuje muzej 200 letnico. Nekaj pripravljajo, nisem se pa zanimal, kaj točno. Če se prav spomniš, sem ti kazal uni vodeo, Zverova in Janša vlečeta zgodovino Slovencev do prazgodovine, češ, da se genetska evidenca o tej kontinuiteti čedalje bolj krepi. Pozabila pa sta navesti reference o tej evidenci in njeni kontradiktorni kritiki. :lol:

• 0

ESTOY FLOR DE ATORRANTE

UN CONTURSI MALEANTE

#3719 Jinadaze

Jinadaze

Tough cookie

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 85973 posts

Posted 19 January 2021 - 08:49 AM

novi direktor Narodnega muzeja (mag. računalništva, če prav vem)

A to je tisti, za katerega se govori, da je povsem neprimeren za to funkcijo? Nekaj sem zasledila pa ne vem, ce pravega mislim.
  • 0

― V. Van Gogh

#3720 Coco*

Coco*

Dedek Mraz

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 27457 posts

Posted 19 January 2021 - 09:37 AM

^ V vsakem primeru ni edini, na zalost.
  • 0