Se precej podpišem po Kalypso glede ocene. Film bo všeč vsem ljubiteljem teorij zarote, saj solidno predstavi možen potek dogajanja. Še danes so podobne teorije o resničnem avtorstvu Shakespeara aktualne med akademiki, saj (če se prav spomnim predavanj) je ohranjen samo en Shakespearjev rokopis. Zgodbi je na trenutke malenkost težko slediti (sploh če zraven počneš še 100 drugih stvari kot sem jih jaz), saj skozi spomine oseb iz sedanjosti spoznavamo njihovo preteklost.Anonymous (2011)
Elizabetinska doba v katero je film postavljen , Roland Emmerich na režijskem stolčku in teorija, ki pod vprašaj postavi Shakespearovo avtorstvo njegovih del sta v meni vzbudili visoka pričakovanja. Pričakovala sem zanimiv in napet zgodovinski spektakel z vzdušjem Da Vincijeve šifre. Žal se moja pričakovanja niso uresničila.
Film predstavi teorijo, da iger in sonetov, pod katere je dandanes podpisan William Shakespeare ni napisal on, temveč Edward De Vere, Earl of Oxford. Kako naj bi se to zgodilo je po mojem mnenju predstavljeno solidno. Manj prepričljivo so predstavljeni liki in dogajanje okrog tega dejanja. Nekatere teorije, ki jih film predstavi so milorečeno smešne. Nekoliko zoprno je tudi preskakovanje v času s katerim želijo počasi razkrivat De Verovo preteklost. Za moj okus bi zgodbi gledalec lažje sledil, če bi zgodbo pripovedovali linearno, brez teh preskokov.
Liki so za moj okus preveč enoplastni. Vsem po vrsti manjka globine. De Vere je predstavljen kot pozitiven plečmič, ki po smrti staršev pride v dom negativno predstavljenega Williama Cecila (Elizabetinega svetovalca), ki mu greni življenje s prepovedjo ukvarjanja z umetnostjo in spletkami s katerimi prepreči nadaljevanje ljubimkanja s kraljico Elizabeto. Deluje, kot da se ne bi nikoli zapletel v kakršnokoli spletko in da je prevara s katero objavlja svoja dela pod Shakespearovim imenom samo želja umetnika, da javnost vidi njegova dela. Tako William kot njegov sin Robert sta predstavljena enoplastno in kot "glavna negativca" izpadeta precej patetično. David Thewlis se sicer v vlogi Williama solidno odreže, medtem ko je Edward Hogg v vlogi Roberta prav smešen. Pogledi in način govora s katerim skorajda kopira Thewlisa pri njemu, ob njegovi maski ne delujejo. Tudi kraljica Elizabeta je v svoji mladosti predstavljena kot trmasta razvajena ženska, v starosti pa kot otročja starka.
Kostumografija in scenografija sta mi bili všeč, čeprav se najdejo prizori, kjer okolje deluje umetno narejeno, kot iz filmov posnetih par desetletij nazaj.
Zelo mi je žal, da ustvarjalcem ob po mojem mnenju ni uspelo ideji za dober in napet film, pretvoriti v realnost. Škoda.
4/10
Zanimiva mi je bila uprizoritev kraljice Elizabete, mislim, da jo je Redgravova zelo dobro zaigrala. Prav lahko sem si predstavljala staro žensko, ki je že senilna in ne zmore več slediti dogajanju, svetovalci pa jo zasipavajo z množico podatkov in prošnjami. Na nekaterih mestih pa je bila prikazana nekoliko preveč otročje kot je zapisala Kalypso. Robert Cecil in njegov oče sta bila predstavljena kot glavna negativca, sploh Robert mi je šel blazno na živce.
Moram pa izpostaviti, da je bilo elizabetinsko gledališče dobro predstavljeno. Sploh interakcija med igralci in publiko, ki so jo vključevali v igro. Elementi, ki jih je pravo elizabetinsko gledališče vsekakor imelo. (ne morem iz svoje kože

Suma sumarum, gre za povprečen izdelek. Dobra ideja, ki pa je nekoliko slabše izpadla na platnu.
5/10