Jump to content

Photo

Razna vprašanja glede prehranjevanja!

• Please log in to reply
5052 replies to this topic

#3641 Frida

Frida

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 12035 posts

Posted 12 September 2015 - 04:10 PM

Gibanico je FUL lahko narest...

• 0

#3642 Ana

Ana

terpsihora

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 30932 posts

Posted 12 September 2015 - 04:12 PM

Nesi đezvo, pa kuhaj kavo. Ali pa kafetjero, še boljše. :)

• 0
Viens, reste ici!

#3643 Frida

Frida

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 12035 posts

Posted 12 September 2015 - 05:20 PM

Sam to ni tradicionalno slovensko.:)

• 0

#3644 Barbarina

Barbarina

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 19342 posts

Posted 12 September 2015 - 08:01 PM

Mogoce raje kako tradicionalno sladico? :-)
  • 0

#3645 Sarah

Sarah

Chihuahua with Attitude

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 30831 posts

Posted 12 September 2015 - 09:55 PM

Jaz bi kako sladico, definitivno :) ali pa kake mlince in duseno zelje.
  • 0

Cosa vuoi che ti scriva?
Cosa vuoi che ti dica?
Tu sei ovunque in me.

#3646 Ana

Ana

terpsihora

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 30932 posts

Posted 12 September 2015 - 10:12 PM

Sam to ni tradicionalno slovensko. :)

Za mene pa ni tradicionalno slovensko samo to, kar so babice kuhale leta 1920 v Sloveniji, ampak tudi to, kar počnemo ljudje danes, vsak dan večkrat. :)

• 0
Viens, reste ici!

#3647 Frčica

Frčica

Dobra Samaritanka

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 14271 posts

Posted 13 September 2015 - 06:45 AM

Če 75% slovencev skuha špagete je to potem tradicionalno slovensko? :D

• 0

Ljudje imajo radi, da jim kaj poveš, v pravih količinah, v skromnem, zaupnem tonu, in mislijo, da te poznajo, ampak te ne poznajo, poznajo podatke o tebi, dobijo samo dejstva, ne občutkov, ne, kaj si misliš o čemer koli, ne, kako si zaradi stvari, ki so se ti zgodile ali si se odločil zanje, tak, kot si. Vse, kar naredijo, je, da te napolnijo s svojimi občutki in mnenji in opažanji in ustvarijo novo življenje, ki ima s tvojim  bolj malo zveze, in tako si varen. (Per Petterson: Konje krast)

#3648 Ana

Ana

terpsihora

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 30932 posts

Posted 13 September 2015 - 07:59 AM

Ne, je pa tradicionalno nekaj, kar je drugacno od vecine preostale Evrope.
  • 0
Viens, reste ici!

#3649 Anouk

Anouk

pro libraries

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 26024 posts

Posted 13 September 2015 - 08:15 AM

Jaz pa ne bi rekla, da je "drugacnost" komponenta tradicije (tudi ne vem, ce je kava tako zelo unikatna za Slovenijo in ne za druge drzave?). Ja, lahko se pojavi socasno, ker so se razlicna obmocja razvijala ob razlicnih danostih in z razlicnimi ljudmi, vsekakor je pa v ospredju casovna komponenta. 

Lahko jim pa naredis tenstan (restan) krompir, ce ne dobis ajdove moke ;)

• 0
“Your assumptions are your windows on the world. Scrub them off every once in awhile, or the light won't come in.” - A. Alda

#3650 Kalypso

Kalypso

zlata ribica

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 46101 posts

Posted 13 September 2015 - 09:01 AM

Potica pri mednarodni publiki vedno zadane v polno. :) Je pa res, da zahteva kar nekaj truda za pripravo. 

Ajdovi žganci in repa/gobova juha so ful enostavni za pripravit. Ampak je problem v tujini najti prave sestavine. 

Kava pa je IMHO prav tako tradicionalno slovenska kot so tradicionalni ćevapčići. :lol:

Kaj pa štruklji? 

• 0

#3651 Ana

Ana

terpsihora

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 30932 posts

Posted 13 September 2015 - 11:04 AM

Nisem govorila o kavi kot taki, ampak o pripravi kave.
  • 0
Viens, reste ici!

#3652 Kalypso

Kalypso

zlata ribica

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 46101 posts

Posted 13 September 2015 - 11:37 AM

Ne vem, če Slovenci pripravljamo kavo kak poseben na način, ki se tako razlikuje od ostalega sveta, da bi ga lahko označili za "slovenskega". 

• 0

#3653 Izgubljena

Izgubljena

odvisnik

• Redni člani
  • PipPipPipPip
  • 2544 posts

Posted 13 September 2015 - 11:42 AM

Se mi je zdela najustreznejša tema, vem pa, da je nekdo prej spraševal, morda tasika, pa ne najdem. :hmm:

V kratkem se gremo international food market, jaz pa nimam pojma, kaj enostavnega slovenskega pripraviti in nesti (pa da je praktično!), večine teh 'tradicionalnih' jedi sploh ne znam narediti, ker to vedno delajo mati, jaz bolj čaram v kuhinji. Kakršnih koli predlogov bom zelo vesela. :lol:

Borovničke!  ^_^

Čebulna potica je tudi precej naša tradicionalna hrana, čeprav tega do pred kratkim nisem verjela. Nazadnje sem to v Nemčiji pekla kot našo tradicionalno jed, pa se jim je zdela kombinacije čebule in orehov ful eksotična.

Preprost recept, ki vedno uspe!

Čebulne potičke

Potrebujemo:

500 g moke,5 dl mleka, 3 dkg kvasa, olje, sol,1 čebula, 100g mletih orehov, krušne drobtine

Priprava:
Iz moke, 2,5 dcl mleka, 2 žlic olja, soli in kvasa zamesimo testo. Vzhajano razvaljamo, namažemo z ohlajenim nadevom in zvijemo. Narežemo 1 cm debele kolobarje. Položimo jih na pekač, pustimo, da še malo vzhajajo in spečemo.

Nadev:
Na olju prepražimo drobno sesekljano čebulo, dodamo zmlete orehe, 2 žlici krušnih drobtin in prilijemo vroče mleko, da dobimo mazavo maso.

• 0
Kdor hoče videti, mora gledati s srcem. Bistvo je očem nevidno.

#3654 Coco*

Coco*

Dedek Mraz

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 27535 posts
  • Interests:kaj te briga :O

Posted 13 September 2015 - 11:50 AM

Punce, hvala! :) Sem včeraj guglala in ugotovila, da sploh ne poznam tradicionalnih jedi, kvečjemu lokalno kuhinjo, ostali deli Slovenije pa so mi čista neznanka (razen kakih reees znanih, a la bograč, prekmurska gibanica, itd.), me je kar malo sram. :oops:

• 0
Everything you can imagine is real.
Pablo Picasso

#3655 Izgubljena

Izgubljena

odvisnik

• Redni člani
  • PipPipPipPip
  • 2544 posts

Posted 13 September 2015 - 12:00 PM

Veš, Coco*, tvoje ugotovitve niti niso tako mimo ;). Slovenija uradno sploh nima nekih tradicionalnih ljudi, ampak je vsaka regija razvila svojo kuhinjo, svoje jedi. V trenutku znam povedat vsaj 5 lokalnih tradicionalnih jedi, ki jih takoj za prvim hribom ne poznajo več. So pa potem vse te jedi nekako združili pod imenom "slovenska kuhinja".

• 0
Kdor hoče videti, mora gledati s srcem. Bistvo je očem nevidno.

#3656 Ana

Ana

terpsihora

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 30932 posts

Posted 13 September 2015 - 02:26 PM

Ne vem, če Slovenci pripravljamo kavo kak poseben na način, ki se tako razlikuje od ostalega sveta, da bi ga lahko označili za "slovenskega". 

Štrudl pa je slovenski?
Se mi zdi da so kulture in obicaji tako prepletenj, da skoraj ne moremo vec govoriti o "tradicionalni" kuhinji, ampak bolj o navadah ljudi.
In ja, kave v dezvi ne pripravljajo ne v Franciji, ne na Portugalskem, ne v Avstriji. Seveda pa jo v juznih sosedih.
Meni se zdi to dlakocepstvo brezvezno.
  • 0
Viens, reste ici!

#3657 Kalypso

Kalypso

zlata ribica

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 46101 posts

Posted 13 September 2015 - 04:58 PM

Ne, štrudl ni.  Saj nihče ne trdi da je. :wink:

Se strinjam, da je težko postaviti neko točno definicijo kaj je tradicionalna kuhinja, pa vendar ko je govora o njej vsi vemo kaj naj bi to pomenilo.  Jaz ne enačim tradicije in navad. Kvečjemu sem mnenja, da navade lahko s časoma preidejo v tradicijo. Tradicije pa se s časom spreminjajo, nekatere se opuščajo, druge na novo uvajajo. Dlje kot so prisotne, bolj so del naše identitete. Tradicionalne jedi so zame jedi, ki so se pripravljale in se še danes pripravljajo na nekem določenem geografskem območju, jedi povezane z navadami in običaji okolja o katerem govorimo. Prehrana igra v naši kulturi pomembno vlogo, je naša dediščina, je del naše identitete.

Je pa težko postaviti neko definicijo po kateri bi lahko zlahka ugotavljal ali je jed tradicionalna ali ne. Recepti so res prešli iz roda v rod, vendar je na njih vplivalo veliko dejavnikov. Meje držav so spreminjale, ljudje so selili, potovali, se asimilirali ali tudi ne. S seboj so nosili svoje recepte, jih prilagajali in spreminjali in jih predstavili skupnosti v katero so se preselili/jo obiskali. Najbolj uspešni recepti so pridobili na popularnosti in so se razširili prek meja geografske enote kjer so nastali. Nekateri so bili pri ohranjanju informacije o svoji izvorni geografski enoti bolj uspešni kot drugi, npr. suši je, kljub temu, da ga lahko danes dobiš povsod po svetu, še danes sinonim za Japonsko. Pri drugih jedeh izvor ni povsem jasen, njihovi recepti pa so se razširili in po prevelikem geografskem območju, da bi predstavljali neko posebnost prek katere se prebivalci določene geografske enote razlikujejo od prebivalcev drugih enot. V današnjem globaliziranem svetu pa so meje še bolj zabrisane. Stare tradicije so se prepletle z modernimi trendi, zato je včasih še težje razlikovati med tem kaj je tradicionalno in kaj ne. 

Pri konkretnem primeru kuhanja kave se sprašujem ali je tak način priprave kave dovolj dolgo v navadi, da je postal del slovenskih tradicij. Mogoče je. Ampak nikakor ne samo v smislu priprave kave v džezvi/kafetjeri, temveč vsa procedura, ki jo imajo/imamo Slovenci pri tem. Ali je kuhanje kave primerno za predstavitev na takšnem sejmu, na katerem bo sodelovala Coco? Mislim, da ne. Samo s kuhanjem kave v džezvi/kafetjeri na sejmu izgubiš vse tisto kar jo dela slovensko. Je samo kava. Kava, ki jo bi nek obiskovalec sejma dobil v šalici ne bi bila zanj nič kaj drugačna kot kava ki jo naroči v lokalu kjerkoli drugje v zahodni (kafetjeri) ali jugozahodni Evropi (iz džezve). Za predstavitev slovenske kuhinje na sejmu potrebuješ nekaj drugega, nekaj kar se močneje povezuje s Slovenijo. 

• 3

#3658 Ana

Ana

terpsihora

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 30932 posts

Posted 13 September 2015 - 05:07 PM

Kot recimo šmorn na Expoju? 

Meni se zdi da pretiravaš Kalypso :) Saj Coco ne sodeluje na nekem svetovnem sejmu tradicionalne hrane. 

• 0
Viens, reste ici!

#3659 Kalypso

Kalypso

zlata ribica

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 46101 posts

Posted 13 September 2015 - 05:58 PM

Ne pretiravam, samo razmišljam kaj je zame tradicionalna kuhinja in zakaj se mi kuhanje kave ne zdi primerna ideja za food fair. Lahko bi to povedala na kratko ali vse skupaj preprosto ignorirala (kot bi bilo verjetno najbolj pametno), ampak ker se mi je pač dalo, sem si vzela čas in sem se razpisala. :P

Coco* pa se bo že sama v skladu z njenimi zmožnostmi, časom in dosegljivostjo sestavin odločila kaj bo pripravila. :wink: Mi ji lahko samo natrosimo še par koristnih predlogov. :wink:

• 0

#3660 Frčica

Frčica

Dobra Samaritanka

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 14271 posts

Posted 13 September 2015 - 06:10 PM

A šmorn imamo na Expu? :lol: Bogataj verjetno skače do plafona

Drgač pa en velik podpis pod Kalypso. Tebi se je danes dalo pisati, meni se ni.

Coco, kaj pa aldovi krapi, polnjeni s skuto? Se mi ne zdi komplicirana izdelava.

• 0

Ljudje imajo radi, da jim kaj poveš, v pravih količinah, v skromnem, zaupnem tonu, in mislijo, da te poznajo, ampak te ne poznajo, poznajo podatke o tebi, dobijo samo dejstva, ne občutkov, ne, kaj si misliš o čemer koli, ne, kako si zaradi stvari, ki so se ti zgodile ali si se odločil zanje, tak, kot si. Vse, kar naredijo, je, da te napolnijo s svojimi občutki in mnenji in opažanji in ustvarijo novo življenje, ki ima s tvojim  bolj malo zveze, in tako si varen. (Per Petterson: Konje krast)

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users