Jump to content

Photo

vprašanja (zanima me, ...)

• Please log in to reply
36537 replies to this topic

#36461 Olivija

Olivija

Banana Bro

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 15781 posts
  • Interests:illustration, architecture, trees, cats, cats on trees...

Posted 27 July 2026 - 09:37 AM

Se resujemo. Bomo videli kaj bo na koncu, zdaj smo koncno izvedeli kam se avto odpelje in narocili vleko.
  • 0

Odkriti srečo. Jo loviti in ujeti. Se prepustiti. Gledati z odprtimi očmi, vonjati, poslušati, se čuditi. Biti radoveden, ceniti lepoto in preproste, majhne in srčne stvari, srčne ljudi, trenutke. Čričke. Predvsem ne pozabi na čričke. Brez njih ni poletja.

#36462 Kalypso

Kalypso

zlata ribica

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 46848 posts

Posted 27 July 2026 - 10:50 AM

Ojej Olivija. Grozno. Samo, da sta oce in voznik skiroja ok. Jaz jih tud ne maram. Divjajo, 90% brez celade, pa po moznosti se s slusalkami na usesih.

Upam, da vse uredite brez vecjih tezav.
  • 0

#36463 Olivija

Olivija

Banana Bro

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 15781 posts

Posted 27 July 2026 - 12:14 PM

Hvala! Res je treba pazit v prometu, pa to ni enakovreden udelezenec kot pesec, ki precka 4km/h, ce to pripici 10x hitreje. Oce je se vedno pretresen in ni ok zares, ga spremljamo malo, jaz sem si fraj vzela, da bom lahko zraven doma in da prevzemam klice kar se urejanja skode tice.
  • 0

Odkriti srečo. Jo loviti in ujeti. Se prepustiti. Gledati z odprtimi očmi, vonjati, poslušati, se čuditi. Biti radoveden, ceniti lepoto in preproste, majhne in srčne stvari, srčne ljudi, trenutke. Čričke. Predvsem ne pozabi na čričke. Brez njih ni poletja.

#36464 _Planet_

_Planet_

human search engine of cudovita.si

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 30387 posts

Posted 29 July 2026 - 09:08 AM

:(
Tudi mene je strah električnih skirojev, kot “duhovi” brzijo po cestah.
  • 0
Rape of the mind is a social disorder...

#36465 Jinadaze

Jinadaze

Tough cookie

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 90650 posts

Posted 07 August 2026 - 04:33 PM

A ima se katera slabe izkusnje z Ikeinimi rastlinami? Sploh vecjimi loncnicami. Glede na vso skrb (res vse ji dava lol, pa vse sva ze probala, tudi po nasvetih zaposlenih v Dzungla plants) si ne morem mislit drugega, kot da je bilo kaj narobe z njo ze ob nakupu. Medtem ko mi podobne, manjse, ful lepo uspevajo ne glede na vse. Pred kratkim sva jo presadila, zamenjala vso zemljo, pognojila, meriva vlaznost, pa je prasica dokoncno crknila, hvala lepa. :butl:
  • 0

Normality is a paved road: It's comfortable to walk, but no flowers grow on it. 

― V. Van Gogh

#36466 Barbarina

Barbarina

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 20653 posts

Posted 07 August 2026 - 04:54 PM

Men je tudi ena velika kalateja crknila , posušila se je. Po moje imamo presuho not.
  • 0

#36467 Kalypso

Kalypso

zlata ribica

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 46848 posts

Posted 07 August 2026 - 04:56 PM

Nam ok rastejo. Eno Ikeino palmo sem pripeljala babici, ker jo je macka grizljala in po njej bruhala, pa ji po 10. letih se vedno raste.
  • 0

#36468 Olivija

Olivija

Banana Bro

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 15781 posts

Posted 10 August 2026 - 03:03 PM

Se resujemo. Bomo videli kaj bo na koncu, zdaj smo koncno izvedeli kam se avto odpelje in narocili vleko.

Danes smo izvedeli, da je policijski zapisnik narejen in bo izrecena globa. Avto je v tem casu se vedno pri cenilni hisi in morda bo ta teden znano, kako bo s popravilom. Nisem
Si predstavljala, da lahko to toliko casa traja.
  • 0

#36469 Christianne

Christianne

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 7109 posts

Posted 10 August 2026 - 04:17 PM

Moj bivši je imel pa v petek nezgodo nekje na obali, ker je kolesarka zavijala, ampak ni nakazala jasno smeri, on je pa speljal naravnost , tako da mu je priletela spredaj ob bok. Sicer ji je takoj nudil pomoč in jo odpeljal na urgenco, je bila lažje poškodovana, pa še brez čelade, se je udarila v glavo. Je bil precej iz sebe v soboto, na avtu je bila pa sicer samo ena praska.
Ko sem zdaj te dni vozila, sem bila prav bolj pozorna na vse te kolesarje in skiroje, ker res nikoli ne veš, pa kljub temu, da nosijo svojo odgovornost, so vseeno šibkejši člen v prometu. Olivija, bo plačal oče globo oz. krije zavarovalnica najbrž? Verjetno je bil tudi voznik skiroja v določenem deležu sokriv. 

• 0

#36470 Olivija

Olivija

Banana Bro

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 15781 posts

Posted 10 August 2026 - 04:51 PM

Oce placa globo za prometni prekrsek. Mislim da zavarovalnice tega ne krije? Doplacati moramo odbit o fransizo, cca 230 eur in zaradi prekrska izgubi neke bonitete.

Bomo videli, kaj pise v zapisniku. Policaji so na mestu nesrece okrivili oceta, da mu je izsil prednost in ga zbil na prehodu za pesce. Se je pa dejansko po kolesarski steti peljal, sem kasneje videla, tako da tudi tega ne moremo izpodbijat, da je bil ta na skiroju v prekrsku - razen, da je sel pri rdeci luci cez, za kar pa nimamo dokaza/price.
  • 0

#36471 Matilda

Matilda

Snowflake on fire

• Validating
  • PipPipPipPipPip
  • 18218 posts

Posted 10 August 2026 - 04:54 PM

Joj, mene je tudi groza, včasih jih res zadnji moment ugledaš. Naj se vse ugodno razplete.

Če mi kdo zna pomagat - imam eno manjšo situacijo s škodo, narejeno na parkirišču, ena ženska mi je bitnila avto v zadnji odbijač, vidna je manjša udrtina, nič takega. Bila je tako poštena, da mi je pustila listek s cifro. Jaz imam zavarovan delni kasko za parkirišče brez odbitne franšize, kakor razumem, ne bi nič doplačevala za škodo niti se mi ne bi poznalo pri premiji (Generali). Ali se je smiselno sploh kej z njo "preganjat" glede na to da gre za manjšo škodo?
To se je zgodilo prejšnji teden, toliko časa se imam s tem ukvarjat 😁 avto je bil pa ravno isti dan na rednem servisu in so mi povedali, da mi je najbrž nek glodalec požrl izolacijo pod havbo tako da bi že zarad tega morala it na cenitev 😅
  • 0

"Opinion is really the lowest form of human knowledge. It requires no accountability, no understanding. The highest form of knowledge is empathy, for it requires us to suspend our egos and live in another’s world. It requires profound purpose larger than the self kind of understanding."

Bill Bullard

#36472 Kami

Kami

Ginger Mrs. Darcy / Fraser

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 25979 posts

Posted 10 August 2026 - 05:26 PM

Joj Olivija kar oblilo me je ob branju … jaz se tudi teh full bojim. Samo, da sta oba ok, bi pa tudi mene pretreslo.
Naj se vam cim bolje iztece!
  • 0

Put A Kilt On It!

Everybody knows how to raise children, except the people who have them.

#36473 Kami

Kami

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 25979 posts

Posted 11 August 2026 - 09:46 PM

Jaz sem ocitno preneumna …

Ze xy sem gledala soncni zahod brez teh posebnih ocal in nisem oslepela. Mislim, da smo ze vsi to delali.
Zdaj vsi paniko delajo, da je za gledanje jutrisnjega mrka nujno potrebno imeti ta posebna ocala

Ko sem vprasala Chat : kaksna je razlika ce ob 19.30 uri gledas obicajni soncni zahod in ob isti uri gledas soncni zahod, ki ima zraven se mrk?
Sem dobila odgovor:
Ja — in tem primeru je razlika zelo pomembna. Ključ ni toliko ura 19:30, ampak koliko Sonca je še vidnega.

Predstavljaj si dve situaciji ob 19:30:

🌅 Navaden sončni zahod

Sonce je nizko in njegova svetloba potuje skozi zelo debelo plast atmosfere. Atmosfera svetlobo močno oslabi in razprši. Zato je kratek pogled proti Soncu tik pred zahodom bistveno manj intenziven kot opazovanje Sonca visoko na nebu.

🌑 Sončni mrk + zahod

Če je ob 19:30 Sonce še delno vidno, je na primer ostal samo tanek srp Sonca, je ta srp še vedno neposredna površina Sonca. Mrk ne naredi preostalega Sonca “varnega”. NASA posebej opozarja, da je lahko tudi pri 99 % pokritosti preostali 1 % dovolj intenziven za poškodbo mrežnice.

Torej:

19:30 navaden zahod → relativno manjša nevarnost.
19:30 mrk → če je viden katerikoli del Sonca, ga brez ustreznih eclipse očal ne glej neposredno.

In še ena pomembna stvar: mrk ne povzroči, da bi Sonce postalo samo po sebi temnejše. Luna samo prekrije del njegovega diska. Preostali svetli del je še vedno zelo svetel.

Za jutrišnji mrk, 12. avgusta 2026

Če si v Ljubljani, bo delni mrk približno od 19:25 do 20:15, maksimum pa okoli 20:12, ko bo pokritega približno 87 % Sonca.

Zato bi ti za 19:30 v Ljubljani priporočal: ne glej neposredno v Sonce brez pravih eclipse očal, tudi če je zelo nizko in je videti kot lep oranžen zahod. Lahko pa ga varno spremljaš prek telefona/zaslona ali s projekcijo skozi luknjico.

Ne razumem .. saj ob obicajnem soncnem zahodu je na zacetku videno celotno sonce …. In potem pocasi izginja

Jutri bo pa enako … videlo se bo celotno sonce in potem bo pocasi izginjalo (tokrat pac za luno in potem se dol) …

A mi lahko kdo kaj bolj razumljivo razlozi?
  • 0

Put A Kilt On It!

#36474 Ancka Pomarancka

Ancka Pomarancka

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 26455 posts

Posted 12 August 2026 - 07:32 AM

Ne. Ne morem.
Mi smo kupili stekla za varjenje. Ko sem spraševala, katera so varna, je bil edini odgovor 14. S je vzel 11... Razlika?
Varilno steklo 11 (DIN 11)
Skozi spusti približno 1 od 20.000 delov svetlobe (blokira ~99,99 % svetlobe).
Varilno steklo 14 (DIN 14)
Skozi spusti le približno 1 od 330.000 delov svetlobe (blokira ~99,9997 % svetlobe).

Daj mi povej, kje je logika, da z 11 lahko variš cel božji dan, a v sonce pa ne smeš občasno pogledat v roku dobre ure....

Sicer je tukaj v Španiji sonce še kar "visoko" ob 20.30 in mrka ne bi mogel gledati s prostim očesom.
Pejt v Bauhaus po stekelca 😂
  • 0

#36475 Fiona

Fiona

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 19351 posts

Posted 12 August 2026 - 07:34 AM

Mi imamo dve svasmaski ampak niti ne vem ce bomo sli sploh kaj gledat.

Me bolj perzeidi zanimajo tako da imam plan maladva ponoci zbudit za ene 15 minut in it ven gledat.
Onadva bosta lahko se popolni soncni mrk opazovala leta 2081 (upam) jaz sem ga pa ze videla 1999.
  • 0
Včasih, redkokdaj se fino ti zdi, da si živ, da te nič ne boli, da je najlepši žarek, ki tebe zbudi, ko si ga odgrneš z oči.

#36476 bellini

bellini

odvisnik

• Redni člani
  • PipPipPipPip
  • 4950 posts

Posted 12 August 2026 - 07:35 AM

Mi bi morali it nekam višje, da bi delni mrk videli, ker ob 19.30 sonce že izgine za hribi. Ne vem, če se nam bo ljubilo vozit kam za to. Nimamo pa teh zaščitnih očal, niti se jih ni več dalo prejšni teden dobit v trgovinah.

Ančka uživajte ob ogledu!

• 0

#36477 Kami

Kami

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 25979 posts

Posted 12 August 2026 - 07:56 AM

jaz ga bom gledala čez telefon in to bo to :)

Ker ni direktne svetlobe (in predvsem škodljivih žarkov v zenice) upam, da bo to OK kompromis -  saj kot je Bellini napisala, se očal ne dobi že več kot en teden. 

Nihče me pa ne bo prepričal, da imajo tista kartonska očala za 2 EUR vso potrebno zaščito. 

• 0

Put A Kilt On It!

#36478 Ancka Pomarancka

Ancka Pomarancka

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 26455 posts

Posted 12 August 2026 - 08:06 AM

Kami, jaz isto mislim za ta očala.
  • 0

#36479 Ancka Pomarancka

Ancka Pomarancka

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 26455 posts

Posted 12 August 2026 - 08:48 AM

Drugače mi je pamet povedala, da je sonce ob mrku še vedno previsoko:

V sredini avgusta v Sloveniji Sonce zahaja tek okoli 20.15 do 20.20.
Običajen sončni zahod (ob 20.15): Sonce se dotika obzorja. Svetloba potuje skozi izjemno debelo plast atmosfere, ki deluje kot močan naravni filter. Ta filter zaustavi skoraj vso nevarno ultravijolično (UV) svetlobo. Zato je Sonce rdečkasto in vas ob kratkem pogledu ne zaboli.
Sončni mrk ob 19.30: Ob tej uri je Sonce v Sloveniji še visoko na nebu (približno 8 do 10 stopinj nad obzorjem). Plast atmosfere ob 19.30 je še vedno pretanka, da bi ustavila nevarno UV-sevanje.
2. Razlika med "Zemljinim zahodom" in "Luno"
Ko Sonce zahaja običajno, ga postopoma zakriva Zemljino obzorje, medtem ko se Sonce spušča vse nižje v gosto atmosfero.
Pri mrku ob 19.30 pa Sonce zakriva Luna, medtem ko je Sonce še vedno visoko na nebu v "nenevarnejšem", svetlem delu dneva. Preostali srp Sonca, ki ga Luna ne prekrije, oddaja povsem enako močno UV-sevanje kot ob 19.30 na kakršen koli drug poletni dan.
3. Nevarna zamka za vaše oko ("Zenični efekt")
Ko Luna ob 19.30 zakrije velik del Sonca, se v Sloveniji okolica opazno stemni. Mislili boste, da je že mrak:
Zenica se razširi: Ker se stemni, se vaše zenice avtomatsko razširijo, da bi spustile več svetlobe.
Izklopi se refleks: Ker vas svetloba ne slepi več tako močno kot običajno ob 19.30, boste lahko brez težav gledali naravnost v Sonce.
Tukaj je ukan: Preostali svetli srp Sonca še vedno oddaja 100-% intenzivno UV-svetlobo. Ker je vaša zenica razširjena, ta močni žarek pade naravnost na mrežnico. Ker mrežnica nima živcev za bolečino, sploh ne boste čutili, da se oko poškoduje.
Preprosto povedano:
Gledanje v Sonce ob 19.30 v Sloveniji je enako nevarno na normalen dan kot na dan mrka. Razlika je le v tem, da vas na normalen dan ob 19.30 Sonce tako grozno slepi, da vanj fizično ne zmorete gledati. Med mrkom pa vas lažni "mrak" zapelje, da gledate naravnost v nevarnost.
Če bo Sonce ob samem koncu mrka (po 20.10) že čisto na obzorju in temno rdeče, bo nevarnost manjša – a ob 19.30 je še vedno veliko premočno za prosto oko.

Tako da - če greš kupit varilna stekla v Bauhaus, boš na konju 😂
https://www.bauhaus....eklo/p/23284263
  • 0

#36480 ora

ora

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 28876 posts

Posted 12 August 2026 - 08:51 AM

Nas so vceraj pacientke prosile ce bomo lahko šli malo pogledat, zvecer bodo pa utrinki 😁
  • 0

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users