Gre za filmski prvenec srbskega igralca Dragana Bjelogrlića (mislim, da ga filmofilom ni treba posebej predstavljati), scenarij pa je po knjigi športnega novinarja napisal Srđan Dragojević (Rane, Lepa sela lepo gore, Mi nismo anđeli, Parada). Film je postavljen na konec leta 1929/začetek 1930, ko se v Urugvaju odvija prvo nogometno svetovno prvenstvo, na katerega je povabljena tudi reprezentanca Kraljevine Jugoslavije, ki naj bi bila sestavljena iz srbskih in hrvaških igralcev, a zaradi spora hrvaški igralci bojkotirajo nastop in so se v Beogradu prisiljeni znajti po svoje; na koncu sestavijo novo reprezentanco iz dveh največjih beograjskih rivalov - kluba BSK in Jugoslavija. Zdi se mi, da jim je super uspelo združiti film in zgodovinska dejstva (no, razen konca - prvi polčas v prijateljski tekmi z Bolgari je prirejen, vse ostalo pa je z zgodovinskega stališča točno. Aja, pa tudi kostumografija se mi je zdela zelo dobra, zmotila me je le natakarica z manikuro, tak mali brezvezen kiks).

Nisem ljubitelj nogometa, a je v film tako lepo vtkan, da skorajda pomisliš, kako čudovita igra je, tisto driblanje, pimplanje, hitrost in spretnost nog, wow. Že res, da je nogomet povezovalni element, a se ne vrti vse samo okoli njega; film nam v 140 minutah s krasno fotografijo (me je kap, ko sem videla, koliko traja, ker nisem ljubitelj nekih doooolgih filmov, a mine ne da bi pomislil, kdaj bo že enkrat konec) čudovito odslika že pozabljeni duh starega Beograda, v filmu pa nas akterji soočijo z nekaterimi življenjskimi resnicami o medčloveških odnosih, na katere zelo radip pozabljamo. Mladi igralci so fenomenalno odigrali svoje vloge in se lahko kosajo z velikimi igralskimi veterani. Kap me je, ko sem v filmu videla Magnifica, ki je v filmu imel nekoliko 'bajagovsko' vlogo (prva asociacija ob pogledu nanj je bil Bajaga v filmu Profesionalac; tudi muzike, ki jo je napisal za film, ne bi nikoli pripisala Magnificu, ker zveni zelo bajaga-profesionalac-soundtrack).

Strasten, duhovit, dinamičen, topel in nostalgičen film, ki ga toplo priporočam vsem ljubiteljem 'domačih' filmov.
9/10.