A separation (2011)
A married couple are faced with a difficult decision - to improve the life of their child by moving to another countryor to stay in Iran and look after a deteriorating parent who has Alzheimer's disease.Ugly truth, sweet liesTa iranski film je pobral letošnjega Oskarja za najboljši tujejezični film, in jasno, da sem pred ogledom
imela pričakovanja do neba in še naprej. Pričakovala sem, da me bo prikoval na stol in bom med gledanjem
slišala ALELUUUUUJA, pa temu ni bilo tako. Zopet moja težava, da imam previsoka pričakovanja, in me malo
zavede ves
hype okoli filma samega (primer:
Slumdog Millionaire). Ampak dandanes je že težko gledati film brez
da bi slišal in videl stvari, ki se dogajajo okoli njega; gre za problem, ko se več govori okoli filma, kot dejansko
o filmu samem.
Vseeno film ni slab, daleč od tega, ampak ni za 10 (po mojem okusu, se razume, saj rišem moj pogled).
Zgodba se mi je zdela zanimiva, postavljena je v moderen Iran, kjer spoznamo družino, očeta, mamo in hčeko,
ter dedka, ki živi z njimi doma. Ravno dedek, ki je zelo bolan (Alzheimerjeva) je problem, ko se žena želi odseliti
v tujino, pridobi vizo, a njen mož noče na pot, saj ga skrbi za nebogljenega očeta. Žena zaprosi za ločitev,
se preseli k staršem, oče si pa omisli gospodinjsko pomočnico, ki naj bi pomagala pr vsakdanjih opravilih,
predvsem pa skrbela za dedka. Zanimiv je vpogled v drugo kulturo, vpliv vere, Korana (recimo, ko dedek ponoči
zmoči posteljo, pomočnica kliče in prosi za nasvet kaj storiti, ali naj ga preobleče, ali je to smatrano za greh po
Koranu). Stvari se začnejo komplicirati, ko naslednji dan pomočnica pade po stopnicah in splavi (poprej pa ni
jasno dala vedeti, da je sploh noseča, oziroma se zdi, da so za to vedeli vsi, razen njenega delodajalca).
Od te točke naprej se zgodba začne zapletati, in jasno je, da življenja vpletenih ne bodo nikoli ista kot so bila prej.
Zelo mi je bilo všeč, da je bila zgodba super predstavljena, skozi lepe dialoge in odlično igro vseh, za moj okus pa ne
nekaj manjkalo, še vedno iščem po možganu kaj točno naj bi to bilo, a ne pridem do nekega pametnega zaključka, razen
tega, da sem pričakovanja postavila na najvišjo polico, prilezla pa le do tiste pod njo.
Vseeno priporočam ogled filma, ki je zanimiv, predstavi vam vpogled v drugo kulturo, v življenja običajnih ljudi,
ki se morajo soočati z nepredvidenimi situaciji, ki bodo za vedno spremenila njihova življenja. Ter vidimo kam
nas laži lahko pripeljejo, ter kako vplivajo na medsebojne odnose.
Pohvala iranskemu filmskemu svetu za ta dosežek. Za ljubitelje dram o težkih življenskih preizkušnjah, haha, kot napišem
v skoraj vsaki recenziji, a kaj, ko je ta žanr pač moj omiljeni.
Odlična igra vseh, velika pohvala.
8/10