Jump to content

Photo

Glavobol

• Please log in to reply
366 replies to this topic

#341 Frida

Frida

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 12994 posts

Posted 25 September 2025 - 08:31 AM

Jaz sem na lanu in bucnih, oboje njami v jogurtu (jaz dam se zlicko domace slivove marmelade).
Jaz sem vceraj skenslala kavo, se na to pripravljam ze mesece in vsakic najdem nek tehten izgovor. Nic ni bilo, samo zehala sem kot norec.
  • 0

#342 Jinadaze

Jinadaze

Tough cookie

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 89842 posts

Posted 25 September 2025 - 08:36 AM

Jaz sem se tudi zbudila z glavobolom pa se tudi ne cudim. Zmatrana sem za crknit.
Ce bi nehala pit kavo, bi lahko sla samo na droge. :butl:
  • 0

Normality is a paved road: It's comfortable to walk, but no flowers grow on it. 

― V. Van Gogh

#343 Špela

Špela

čajna žlička

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 30552 posts
  • Interests:making it happen. :)

Posted 25 September 2025 - 08:45 AM

Js se spomnim, kako je enkrat B. rekel, da ga ful manj glava boli, ker je bil v bolnici pa kak mesec ni nič kave pil.  Jaz itak pijem tako nežne, da se mi nič ne pozna.  Ob glavobolu sem začela pit vodo pa mal soli not, mi pomaga.  Če ni zverinski, takrat samo tableta pomaga, če jo vzamem pravočasno. 

• 0

“… People are rivers, always ready to move from one state of being into another. It is not fair, to treat people as if they are finished beings. Everyone is always becoming and unbecoming.” (Kathleen Winter: Annabel.)

Point of view is everything.(Kathleen Winter: Annabel.)

LIVE. LEARN.TRAVEL. LOVE.

#344 Frida

Frida

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 12994 posts

Posted 25 September 2025 - 08:50 AM

Spela, zanimivo. Jaz sem imela pavzo od kave samo, ko sem imela vrocino in mi ni pasalo. Vodo pa tudi jaz solim, imam keltsko sol, ta naj bi imela ful veliko mineralov, zelo lepo disi in jo imam tudi za kaksne juhe, ker nekaj doda jedi.
  • 0

#345 Špela

Špela

čajna žlička

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 30552 posts
  • Interests:making it happen. :)

Posted 25 September 2025 - 09:07 AM

Js mam nonstop pavze od kave, sploh, če sem pod stresom, ne morm ne jest, še manj pa kave pit.  Pa mi sploh ni kriza, da bi jo rabila, ampak jo še z večjim veseljem pol po pavzi popijem. 

• 0

“… People are rivers, always ready to move from one state of being into another. It is not fair, to treat people as if they are finished beings. Everyone is always becoming and unbecoming.” (Kathleen Winter: Annabel.)

Point of view is everything.(Kathleen Winter: Annabel.)

LIVE. LEARN.TRAVEL. LOVE.

#346 Podgana

Podgana

Miss Havisham

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 18458 posts

Posted 25 September 2025 - 02:09 PM

Zdaj vidim, da sem zjutraj odprla sezam in bucna. Cisto mimo 🤦🏻
  • 0

Dear Leonard. To look life in the face, always, to look life in the face and to know it for what it is. At last to know it, to love it for what it is, and then, to put it away. Leonard, always the years between us, always the years. Always the love. Always the hours.

Tumblr

#347 Ancka Pomarancka

Ancka Pomarancka

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 26397 posts

Posted 25 September 2025 - 03:52 PM

Jaz sem imela včeraj migreno, nič ni pomagalo....danes je samo blag glavobol... 🤦‍♀️
  • 0

#348 Ancka Pomarancka

Ancka Pomarancka

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 26397 posts

Posted 01 October 2025 - 11:32 AM

Evo, včeraj sem dobila recept za Ajovy (biološko zdravilo), jutri imam edukacijo glede aplikacije.

Sodelavka je rekla, da tisto obdobje, ko je jemala to zdravilo, ni imela niti ene migrene. Poznam še dve drugi, ki imata tudi zelo dobre izkušnje.

Poročam o napredku.
  • 0

#349 Podgana

Podgana

Miss Havisham

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 18458 posts

Posted 01 October 2025 - 11:44 AM

Niti ene! Hudo dobro. Jaz grem sele aprila v algolosko po mnenje. Zdravnica si sama ne upa napisat recepta, ceprav bi lahko glede na mojo zgodovino. Se mi zdi, da malo prej vidim nevrologa pa bom kar njega prosila za mnenje.
  • 0

Dear Leonard. To look life in the face, always, to look life in the face and to know it for what it is. At last to know it, to love it for what it is, and then, to put it away. Leonard, always the years between us, always the years. Always the love. Always the hours.

Tumblr

#350 Ancka Pomarancka

Ancka Pomarancka

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 26397 posts

Posted 14 April 2026 - 04:52 PM

Poročam o Ajovy-u. Gre za monoklonska protitelesa, ki si jih s peresnikom (self injecting pen) apliciram 1x mesečno.

Drage moje, to je čisto nov svet.

Glavni krivec, na katerega cilja Ajovy, je beljakovina, imenovana CGRP (calcitonin gene-related peptide). Med migrenskim napadom se raven te beljakovine v telesu močno poviša. Njene glavne naloge pri migreni so:širjenje žil v možganskih ovojnicah, povzročanje vnetja, prenos bolečinskih signalov preko trigeminalnega živca (glavni živec za občutke v obrazu in glavi).

Ajovy deluje kot "biološka past". Za razliko od nekaterih drugih zdravil, ki blokirajo receptorje (vrata), se Ajovy veže neposredno na molekulo CGRP (ključ).
Ko si vbrizgamo Ajovy, protitelesa zakrožijo po krvi in se oprimejo prostih beljakovin CGRP.
Ker je CGRP zdaj "prekrit" s protitelesom, se ne more več vezati na svoj receptor na živčnih končičih ali žilah.
Brez te povezave se žile ne razširijo prekomerno, vnetje se umiri, živčni sistem pa ne pošilja več močnih signalov za bolečino v možgane.

Sliši se kot science fiction, ampak deluje. V povprečju sem sama imela 5-9 migren na mesec. Od oktobra sem imela 1-2 na mesec...marca celo nobene.

Včasih čutim začetke glavobola, ampak nikoli ne preide v migreno, tudi protibolečinskih ne rabim vzet.

Po 5 mesecih sem dodala vitamine D3+K2, B2, omega ter magnezijev glicinat. Migren ni. Glavobolov skoraj ni...ampak to govorimo o tiščanju v glavi kakšno uro ali dve in potem samo mine.

Meni je res vsaj 90% boljše kot mi je bilo brez Ajovya.

Nevrologinja mi je rekla naj z jemanjem dodatkov nadaljujem. Dobila sem recept za 1 leto. Po 1 letu imam kontrolo, nato pa bomo začeli z zmanjševanjem doze. V vmesnem času naj bi se telo samo začelo odzivati na te dražljaje in se naučilo narediti protitelesa, ki delujejo na isti princip kot Ajovy.
  • 1

#351 Podgana

Podgana

Miss Havisham

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 18458 posts

Posted 14 April 2026 - 05:08 PM

Noro... A glavobole si imela kdaj prej ze v letih migrene? Ker jaz imam samo migrene. Imam pa maja posvet.
  • 0

Tumblr

#352 Frida

Frida

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 12994 posts

Posted 14 April 2026 - 05:14 PM

Joooj, kako kul!!

Meni je nevrolog predlagal ene biološke, je rekel, da sem upravičena do njih, ampak se zaradi strahu pred stranskimi učinki ustrašila.

Imaš kakšne stranske učinke Ančka?

• 0

#353 Coco*

Coco*

Dedek Mraz

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 28063 posts
  • Interests:kaj te briga :O

Posted 14 April 2026 - 05:26 PM

O, vao. :o
  • 0
Everything you can imagine is real.
Pablo Picasso

#354 Podgana

Podgana

Miss Havisham

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 18458 posts

Posted 14 April 2026 - 05:52 PM

Joooj, kako kul!!
Meni je nevrolog predlagal ene biološke, je rekel, da sem upravičena do njih, ampak se zaradi strahu pred stranskimi učinki ustrašila.
Imaš kakšne stranske učinke Ančka?

Saj jih prakticno nimajo. Samo potencialno na mestu injiciranja in zelo redko alergijska reakcija. Nic drugega ni navedeno.
Si ti kdaj imela kaksno sranje z zdravili mogoce? Ali pa sem jaz prevec jebiveter :D

Tale dopolnila pa vsa jemljem.
  • 0

Tumblr

#355 Frida

Frida

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 12994 posts

Posted 14 April 2026 - 06:00 PM

Nisem imela sranja, ampak tudi beta blockerjev sem se ustrašila. Vem, da si ti badass glede tega, ampak jaz si enstavno ne predstavljam, da vsakodnevno jem tablete za pritisk ali epilepsijo, ker imajo stranski učinek manj migren, ne morem tega sprejet. Že tako mi je bad, ker pojem tok zdravil, trenutno imam spet ful pogoste migrene in ne vem kaj naj še poskusim. Dopolnila jem, ne jem glutena, nehala sem pit kavo, jem od 11-17h, telovadim, sem v naravi, nisem pod stresom. Blaaaah.

Kako so pa tvoje migrene?

• 0

#356 Podgana

Podgana

Miss Havisham

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 18458 posts

Posted 14 April 2026 - 06:15 PM

Glih danes sem jo dobila ponoci, ampak imam 4. dan menstruacijo. Je neizogibno. Drugace imam pa samo 2 hormonski na mesec in to je to.
  • 0

Tumblr

#357 Frida

Frida

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 12994 posts

Posted 14 April 2026 - 06:17 PM

Super. A se vedno ješ betablockerje?

• 0

#358 Podgana

Podgana

Miss Havisham

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 18458 posts

Posted 14 April 2026 - 06:20 PM

Ne, ze dolgo ne. Antidepresive/protibolecinske/uspavalne. Amyzol.
  • 0

Tumblr

#359 Frida

Frida

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 12994 posts

Posted 14 April 2026 - 06:40 PM

Aaa poznam ja, moj oci je to jemal, ko je imel eno nevropatsko bolecino in je skoraj znorel, mu je ful pomagalo. A ti jih je nevrolog predpisal?
  • 0

#360 Fiona

Fiona

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 18803 posts

Posted 14 April 2026 - 06:59 PM

Wau to je pa d best.

Jaz mislim da nimam migren samo mocen glavobol se lahko razvije.
Ampak odkar sem dobila progesteron imam 2-3 na mesec, ki jih resi 1 nalgesin.
Pa dodatki pomagajo, magnezij glicinat se mi zdi da se najbolj.
  • 0
Včasih, redkokdaj se fino ti zdi, da si živ, da te nič ne boli, da je najlepši žarek, ki tebe zbudi, ko si ga odgrneš z oči.

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users