Jump to content

Photo

Vsa vprašanja v zvezi z gradnjo in urejanjem doma

• Please log in to reply
1579 replies to this topic

#341 Podgana

Podgana

Miss Havisham

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 17418 posts

Posted 04 March 2017 - 09:31 AM

Ali ima katera pralni stroj pod pultom? A ni panike, ko stroj na koncu pranja dela na visoke obrate in se trese? Predvidevam, da je treba pustiti kak cm ali dva na vsaki strani, da stoji prosto.

8a0808d8faaada85859b60994deb4a32.jpg

• 0

Dear Leonard. To look life in the face, always, to look life in the face and to know it for what it is. At last to know it, to love it for what it is, and then, to put it away. Leonard, always the years between us, always the years. Always the love. Always the hours.

Tumblr

#342 Anouk

Anouk

pro libraries

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 26020 posts

Posted 04 March 2017 - 09:35 AM

Midva ga sicer nimava pod pultom, si pa mislim, da je par cm na vsako stran pametno pustit v vsakem primeru (drugace ga tudi tezko spet ven dobis, ko rabis kaj popravit, pobrisat ipd.). Pa midva sva morala podstavit se pribl. 1 cm debelo non-slip peno, ker je drugace prav plesal po ploscicah in se je uspel za par deset cm premaknit med pranjem. 

• 0
“Your assumptions are your windows on the world. Scrub them off every once in awhile, or the light won't come in.” - A. Alda

#343 Podgana

Podgana

Miss Havisham

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 17418 posts

Posted 04 March 2017 - 09:41 AM

Najbrž res. Star je 5 let pa pocenski je, tako da ga bo zagotovo treba menjati kmalu, ampak ne bi takoj na začetku. Moj se nič ne premika pa ne vem, če ima kakšno peno. Trese se pa precej in mi premika stvari na stroju in se mi zdi to bolj elegantna rešitev za več prostora.

• 0

Dear Leonard. To look life in the face, always, to look life in the face and to know it for what it is. At last to know it, to love it for what it is, and then, to put it away. Leonard, always the years between us, always the years. Always the love. Always the hours.

Tumblr

#344 Anouk

Anouk

pro libraries

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 26020 posts

Posted 04 March 2017 - 09:52 AM

Saj mogoce, da ima drugacne tacke. Najin se v stanovanju prej ni premikal, ker je bil na linoleju in je ocitno bilo dovolj trenja, na gladkih ploscicah je pa druga pesem ;) Drugace mi je pa vsec, da je na sliki pult mogoce tudi zapreti, tako da stroja vecino casa prakticno ne vidis (je pa vseeno fajn pustit odprtega, dokler se vlaga po pranju ne posusi, da ne zacne zaudarjat). 

• 0
“Your assumptions are your windows on the world. Scrub them off every once in awhile, or the light won't come in.” - A. Alda

#345 Ana

Ana

terpsihora

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 30932 posts

Posted 04 March 2017 - 10:09 AM

Midva imava pod pultom - mi je ful grdo da je pralni stroj kar na sredi kopalnice.
Edino sprejemljivo mi je, ce imas pralnico.

Ti napisem malo vec kasneje.
  • 0
Viens, reste ici!

#346 Podgana

Podgana

Miss Havisham

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 17418 posts

Posted 04 March 2017 - 11:11 AM

Pa še eno vprašanje imam :D Če ima katera štedilnik na otoku (torej ne ob steni) in napo visečo s stropa. Kako ste zadovoljne? Ali napa dovolj ''posrka''? Ne poznam nikogar, da bi kaj na novo opremljal. Vsaj ne tako.

• 0

Tumblr

#347 Anouk

Anouk

pro libraries

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 26020 posts

Posted 04 March 2017 - 11:50 AM

Zakaj pa ne bi? Verjetno je nekaj tudi odvisno od velikosti nape in visine montaze pa od tega, na katero stopnjo jo nastavis. Edina razlika je ta, da zadaj pac nimas zaprte stene, odvod ipd. je itak enak (ali?). Drugace imajo pa zdaj tudi novo generacijo nap, ki se dvignejo iz otoka ob kuhalnem elementu:

Siemens-afzuigkap.jpg

Najnovejsi trend je pa menda integracija nape v visece elemente na ta nacin:

79689ad87b99c47f34fb9f0486012754.jpg

• 0

#348 Podgana

Podgana

Miss Havisham

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 17418 posts

Posted 04 March 2017 - 12:04 PM

Ne vem. Ker imata para in umazanija več prostora, da se širita na vse strani. Točnoo, tale zadnje slika. Se splača vprašati  :thumbup: Prvo je pa zihr drago kot žafran (eno sem našla za 2000+).

• 0

Tumblr

#349 Anouk

Anouk

pro libraries

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 26020 posts

Posted 04 March 2017 - 12:16 PM

Za cene ti tezko recem, ker se nisem zanimala (najina kuhinja je bila ze komplet opremljena), sem pa v parih salonih videla, da so imeli razlicne variante. 

V spodnjem videu je tudi par drugih zanimivih idej (najbrz bolj za oci kot za denarnico, pa vendar :D):

• 0

#350 Fiona

Fiona

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 17029 posts

Posted 04 March 2017 - 12:33 PM

Jaz imam na polotoku stedilnik in tubus viseco napo. Ti slikam. Jaz sem zadovoljna, ce pa prazis cebulo ti pa nobena napa ne pomaga, pa tudi vsega seveda ne posesa - se cuti ko stopis v hiso, da se je nekaj kuhalo....
Evo ti fotko, trenutno ni glih tip top pospravljeno...

Attached File  IMG_20170304_123150.jpg   153.91KB   0 downloads
  • 0
Včasih, redkokdaj se fino ti zdi, da si živ, da te nič ne boli, da je najlepši žarek, ki tebe zbudi, ko si ga odgrneš z oči.

#351 Ana

Ana

terpsihora

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 30932 posts

Posted 04 March 2017 - 12:34 PM

Ali ima katera pralni stroj pod pultom? A ni panike, ko stroj na koncu pranja dela na visoke obrate in se trese? Predvidevam, da je treba pustiti kak cm ali dva na vsaki strani, da stoji prosto.

Midva sva se odločila dat pralni stroj v kuhinjo, ker je kopalnica majhna in sva jo želela obdržat clean. Zraven tega mi je ful grdo, da se pralni stroj vidi, kot sem zapisala zgoraj.

Kuhinjo imava Ikea, globina elementov 64cm. Imela sva dve opciji:

1) kupiti vgradni pralni stroj, kot je tale zgoraj - vidiš da je fronta montirana direktno na stroj. Ti stroji so praviloma dražji + v seriji Ikea kuhinj ni bilo takšne fronte, zato je odpadlo

2) kupiti navadni pralni stroj, ki pa je manj globok, torej 45cm (drugače nimaš kam montirat front + problem imaš z odtočnimi cevmi, ki zavzamejo nekam cm)

Pralni stroj ima na vsaki strani 0,5cm prostora - dejansko za pralni stroj ni elementa! Je samo fronta, ampak je DIY, ker Ikea rešitve ni ponujala (pa tudi večina drugih ponudnikov, ki sva jih preverila!).

Stroj se trese, ampak se zgornja plošča (torej dejansko plošča od kuhinje) ne premika čisto nič. Tudi ostali elementi zraven se premikajo minimalno.

Te pa moram opozoriti, da stroj leze naprej - midva ga imava direktno na parketu (pač na njegovih nogah). Ker je v kuhinjskih elementih, ga pri naju ustavi "lajsna", torej ta dekorativna reč, ki jo imaš čisto na tleh kot zaključek kuhinje. 

Če boš navadni (torej ne vgradni) pralni stroj enostavno potisnila v nek element - torej da ne bo vgrajen kot na zgornji fotki, potem moraš nujno spodaj rešit z neko deščico/lajsno, ker se zna zgoditi, da ti bo stroj pobegnil na sredino kopalnice. :P

Midva ga sicer nimava pod pultom, si pa mislim, da je par cm na vsako stran pametno pustit v vsakem primeru (drugace ga tudi tezko spet ven dobis, ko rabis kaj popravit, pobrisat ipd.). Pa midva sva morala podstavit se pribl. 1 cm debelo non-slip peno, ker je drugace prav plesal po ploscicah in se je uspel za par deset cm premaknit med pranjem. 

Anouk, ven ga itak ne moreš dobit kar tako, ker je ali vgradni (moraš šraufat) ali pa na tak način kot najin, pa moraš spet šraufat. :D

Tako da ja, ko ga bova želela prestavit, bova morala fronto odšraufat. 

Sicer pa nama to ni tak problem, ker sva toliko šraufala že (čisto vso pohištvo sva sama sestavila), da nama ta dva šraufa nista kaj ekstra problem. :D

Saj mogoce, da ima drugacne tacke. Najin se v stanovanju prej ni premikal, ker je bil na linoleju in je ocitno bilo dovolj trenja, na gladkih ploscicah je pa druga pesem ;) Drugace mi je pa vsec, da je na sliki pult mogoce tudi zapreti, tako da stroja vecino casa prakticno ne vidis (je pa vseeno fajn pustit odprtega, dokler se vlaga po pranju ne posusi, da ne zacne zaudarjat). 

Midva pustiva boben odprt (za ene 10cm mogoče), fronto pa zapreva. Torej se dejansko zrači, ampak se hudiča ne vidi.

Pa še eno vprašanje imam :D Če ima katera štedilnik na otoku (torej ne ob steni) in napo visečo s stropa. Kako ste zadovoljne? Ali napa dovolj ''posrka''? Ne poznam nikogar, da bi kaj na novo opremljal. Vsaj ne tako.

Midva sva razmišljala o napah in sva se odločila, da je ne bova mela.

Tudi v naslednjem, večjem, stanovanju je skoraj zagotovo ne bova imela. 

Meni je napa tak passé del kuhinje, ki je totalno nepotreben. 

Prvič moraš imet tip top urejen izvod zraka, da to sploh kaj deluje, drugič pa izjemno dvomim, da to sploh kaj potegne. Meni vedno in povsod zmagajo odprta okna ko kuhaš. Nobena napa na svetu ne bo premagala svežega zraka.

Sem pa imela na sejmu, kjer sem delala pred leti priložnost videti te "potopne" nape in to je en bullshit. :D

• 0
Viens, reste ici!

#352 Podgana

Podgana

Miss Havisham

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 17418 posts

Posted 04 March 2017 - 01:07 PM

Jaz bom itak imela pult narejen po meri. Ali iz lesa ali oblecenega v ploscice. Spodaj pa bo mizar naredil predale. Tako da se lahko zmislim glih karkoli. Enako v kuhinji.
Najlepsa hvala za odgovor. Zdaj vem kako mu prepreciti, da hudic ne odplese po svoje 😁
Glede nape je pa takole... Sem isto mislila kot ti. Imam samo ventilator, ker je luknja za napo bila od prej. Do polovice stene imam ploscice in naprej pralno steno. Skratka na tej steni se je nabralo ogromno mascobe v 5 letih in na njo prah. Ne da pa ne da se to zadovoljivo umiti pa da se na glavo postavim. Definitivno bi bilo lazje, ce bi bile ploscice do vrha, kar pa zdaj itak nameravam imeti. Moram razmisliti.
  • 0

Tumblr

#353 Jinadaze

Jinadaze

Tough cookie

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 86394 posts

Posted 04 March 2017 - 01:23 PM

Jaz pa lahko recem, da je ogromna razlika, ce imas napo ali ne. V stanovanju je nisva imela in je bilo treba res dolgo zraciti (pozimi res ni fajn, ko se ogreva in prakticno mece denar skozi okno), v hisi pa imava viseco. Podobno kot pri Fioni, samo da je v obliki kvadra in pride nizje nad stedilnik (kar je plus, ker je bolj ucinkovita in minus, ker sem se ze parkrat udarila v glavo). Da ne govorim o umazanih stenah in stropu, ce nape ni.

Pralni stroj sva tudi imela v stanovanju v kopalnici pod pultom in je bilo par cm prostora na vseh straneh. Mislim, da je bil spodaj en podstavek, da ni lezel nikamor.
  • 0

Normality is a paved road: It's comfortable to walk, but no flowers grow on it. 

― V. Van Gogh

#354 Ana

Ana

terpsihora

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 30932 posts

Posted 04 March 2017 - 02:07 PM

Jaz bom itak imela pult narejen po meri. Ali iz lesa ali oblecenega v ploscice. Spodaj pa bo mizar naredil predale. Tako da se lahko zmislim glih karkoli. Enako v kuhinji.
Najlepsa hvala za odgovor. Zdaj vem kako mu prepreciti, da hudic ne odplese po svoje
Glede nape je pa takole... Sem isto mislila kot ti. Imam samo ventilator, ker je luknja za napo bila od prej. Do polovice stene imam ploscice in naprej pralno steno. Skratka na tej steni se je nabralo ogromno mascobe v 5 letih in na njo prah. Ne da pa ne da se to zadovoljivo umiti pa da se na glavo postavim. Definitivno bi bilo lazje, ce bi bile ploscice do vrha, kar pa zdaj itak nameravam imeti. Moram razmisliti.

To s pohištvom po meri je meni osebno dvorezni meč - moraš najt res dobrega mizarja, ki mu zaupaš in, ki v besednjaku nima "to se ne da". 

Midva s fantom sva razmišljala o vseh možnih opcijah in na žalost nisva našla nikogar, ki mu zaupava dovolj. Zraven tega pa sva seveda pazila tudi na stroške, ker se nameravava kmalu preseliti v večje stanovanje.

Midva imava postavitev, ki se je skoraj vsem zdela nemogoče, neizvedljva in "to se ne da narediti". Jaz pa ne delujem po principu "to se na da", ampak po principu "ok, najdimo način, da se bo dalo". Voila :P. Tako da boš videla kaj ti bodo rekli glede vgradnega pralnega... Pripravi se na mini borbo.

Midva imava pralno steno (belo), ker so nama vse ostale obloge na stenah res grde. Kake lepe ploščice bi mogooooče prišle v poštev, ker pa je pri naju kuhinja hkrati dnevni postor (se nadaljuje v dnevno sobo), sva želela čimmanj kuhinjsko kuhinjo - recimo na pultu nimava nobenih aparatov, pult, korito in pipa so črne barve, da ne izstopajo, vse naprave so skrite v elementih (pralni, pomivalni, hladilnik), edino pečica je zunaj, ampak je čisto črna. 

Res je, da sva tukaj 4 mesece, ampak zaenkrat je pralna stena tip top, nič mastna. Jo po vsakem kuhanju samo obriševa (kuhava vsak dan).

Glede nape sem jaz še vedno istega mnenja, močno dvomim da jo bom kadarkoli imela. Je valda odvisno od postavitve kuhinje in oken in vsega, ampak kot sem rekla - nobena napa na svetu meni ne zamenja svežega zraka. Tudi ko so bile nizke temperature ni bilo problema.

Aja, glede pulta - najin je tudi po meri, spet Ikea.

Sva ful razmišljala o lesenem, pa sva se potem odločila za črno plastiko, skladno s celotno estetiko stanovanja (tudi parket imava črn). 

Je pa lesen pult kar izziv za vzdrževanje, tega se je treba zavedat. 

Oblečen v ploščice pa meni ni preveč všeč, mi je boljše, če je en sam kos pult. 

• 0
Viens, reste ici!

#355 Fiona

Fiona

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 17029 posts

Posted 04 March 2017 - 02:57 PM

Jaz bi pa zdaj ze rada kake slike od stanovanja vidla, Ana, pa mislim da nisem edina ;)

Upam da imas steno v kuhinji lakirano, ne pralno, ce ne bos kmalu jokala zakaj si se odlocila za steno brez vsega.

Ko smo pri pultih....kako naj bi se lesenega vzdrzevalo? Jaz ga do danes se nisem, pa me resno zanima....
  • 0
Včasih, redkokdaj se fino ti zdi, da si živ, da te nič ne boli, da je najlepši žarek, ki tebe zbudi, ko si ga odgrneš z oči.

#356 _M_

_M_

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 32522 posts

Posted 04 March 2017 - 04:41 PM

To s pohištvom po meri je meni osebno dvorezni meč - moraš najt res dobrega mizarja, ki mu zaupaš in, ki v besednjaku nima "to se ne da". 

Midva s fantom sva razmišljala o vseh možnih opcijah in na žalost nisva našla nikogar, ki mu zaupava dovolj. Zraven tega pa sva seveda pazila tudi na stroške, ker se nameravava kmalu preseliti v večje stanovanje.

Midva imava postavitev, ki se je skoraj vsem zdela nemogoče, neizvedljva in "to se ne da narediti". Jaz pa ne delujem po principu "to se na da", ampak po principu "ok, najdimo način, da se bo dalo". Voila :P.. 

Ana, o čem točno govoriš glede nemogoče postavitve? Kuhinja ali kakšen drug prostor? 

Kako sta pa potem rešila, če ni šlo skozi z mizarjem? 

• 0

#357 Ana

Ana

terpsihora

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 30932 posts

Posted 04 March 2017 - 05:18 PM

Upam da imas steno v kuhinji lakirano, ne pralno, ce ne bos kmalu jokala zakaj si se odlocila za steno brez vsega.

Ko smo pri pultih....kako naj bi se lesenega vzdrzevalo? Jaz ga do danes se nisem, pa me resno zanima....

Fiona, reče se pralna barva. Imaš različice mat, semi mat in lak. Nama so priporočali lak, ker je najbolj pralna. Se pa dejansko stena čisto nič ne sveti, edino če sonce res iz takega kota posije, potem se malo zasveti.

Ta stena se lahko čisti tudi z najbolj agresivnimi dezinfekcijskimi sredstvi. Mislim da ne bo umazana nič prej kot ostale stene v stanovanju. Potem pa se itak prepleska vse.

Glede lesa - v Ikeji imaš lesene plate kjer je les samo oljen (to je pravi mesarski pult, ki se uporablja za kuhinje).

Načeloma ni panike, ogromno ljudi se odloči za tako rešitev. Je pa mogoče pikico več dela, ker lahko začne les ob umivalniku cvetet, lahko začne pokati, spremeni barvo... Les je pač naravni material in ga je potrebno vzdrževat (na začetku malo večkrat naoljit in tako).

Ana, o čem točno govoriš glede nemogoče postavitve? Kuhinja ali kakšen drug prostor? 

Kako sta pa potem rešila, če ni šlo skozi z mizarjem? 

Glede kuhinje - kuhinjo imava na dveh straneh, levo in desno.

Na eni strani imava vso vodo in to potem izgleda tako: 1. Element (korito z vodo, spodaj predal za čistila + predal za smeti), 2. Element (pomivalni stroj), 3. Element (pralni stroj, zgoraj kuhinjska plošča), 4. Element (20cm element za začimbe in olje).

Predvsem je problem pri vgradnem pralnem stroju nad katerim je kuhalna plošča. :) 

Čeprav popolnoma verjamem, da bi se dalo zmenit in bi ti mizar to lahko naredil. Ampak nama po tem, ko sva videla nekaj izdelkov različnih mizarjev kuhinje po meri niti malo niso dišale (cena ne upraviči izdelka). Sem skoraj prepričana, da bo tudi naslednja kuhinja Ikea, ker sva res ful zadovoljna.

• 0
Viens, reste ici!

#358 ora

ora

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 27440 posts

Posted 04 March 2017 - 06:10 PM

Meni se zdi napa nujna. Drugače imava pa precej podobno razporeditev tudi sama. A potem prostor za shranjevanje je pa na drugi steni? Se mi zdi dobra ideja o pralnem stroju v kuhinji, samo pri nama je ogromna kopalnica pa bolj mala kuhinja in naj bo kar tam :). Seveda, če bi bilo stanovanje najino bi naredila marsikaj drugače, tako pa kljub vsemu trudu nekatere stvari malo cigansko izpadejo. 

• 0

#359 Fiona

Fiona

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 17029 posts

Posted 04 March 2017 - 06:48 PM

Okej, ce imas lak, potem je super. Jaz imam mat lak v kopalnici in se po nekaterih stenah in ce bi prej vedela kako se mi bodo stene cez leta in z otrokom umazale, bi to dala povsod, ne glede na ceno.
  • 0

#360 Ana

Ana

terpsihora

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 30932 posts

Posted 04 March 2017 - 07:30 PM

A potem prostor za shranjevanje je pa na drugi steni?

Ja ;).

Okej, ce imas lak, potem je super. Jaz imam mat lak v kopalnici in se po nekaterih stenah in ce bi prej vedela kako se mi bodo stene cez leta in z otrokom umazale, bi to dala povsod, ne glede na ceno.

Midva imava v kopalnici ploščice do vrha (bele, brick), je pa pralna stena tudi super, če imaš kopalnico tako narejeno, da ni potrebe po ploščicah.

Je ta pralna stena izjemno praktična, ker res samo pobrišeš. Ampak jaz sem načeloma za to, da se večkrat pleska, torej da se cca 5 let celo stanovanje osveži in prepleska...

• 0
Viens, reste ici!

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users