Jump to content

Photo

Duševno zdravje in težave

• Please log in to reply
357 replies to this topic

#341 ora

ora

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 27302 posts

Posted 20 January 2025 - 11:27 AM

Ne poznam nobenega, zavod Ahil v Lj je pohvaljen. Jaz bi gledala, da ima osnovno izobrazbo s psihologije, da se vsaj delno zagarantiras, da pozna osnove terapevtskih odnosov.
  • 0

#342 Jinadaze

Jinadaze

Tough cookie

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 85839 posts

Posted 20 January 2025 - 11:29 AM

To imamo brezplačno preko službe, ne bi hodila drugam. Primerno izobrazbo imajo tukaj vsi, kolikor vidim.

• 0

Normality is a paved road: It's comfortable to walk, but no flowers grow on it. 

― V. Van Gogh

#343 _Planet_

_Planet_

human search engine of cudovita.si

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 27607 posts

Posted 20 January 2025 - 11:41 AM

Nona je shodila! :o Kako, mi ni jasno. 

Coco, se strinjam. Ne pa da svoje travme (vede ali nevede) izživljamo v medsebojnih odnosih. Tako sem utrujena od teh igric, da se prav izogibam globljih odnosov z ljudmi.

Glede izbire psihoterapevta je ena na Ig razlagala, da je imela dva in je enemu po prvi uri povedala, da ne bo več hodila k njemu, ker nista na isti valovni dolžini (postavil ji je diagnozo glede na šifrant, dal tablete in nasvidenje).

Ora, da je samo psiholog, ali psiholog s specializacijo iz psihiatrije (če je to sploh mogoče)?
  • 0
Rape of the mind is a social disorder...

#344 ora

ora

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 27302 posts

Posted 20 January 2025 - 11:42 AM

Potem se na tvojem mestu ne bi pretirano obremenjevala s tem h komu it, velikokrat namrec ljudem ne ustreza terapevt,ki jim ne zna odzrcalit tezav na nacin, da jih ne bi prvec prizadel. Z drugimi besedami, ce je prevec neposreden pri izpostavljanju clovekovih lastnih falerjev.

Planet, psihiatri obicajno bolj zdravila predpisujejo, imajo ful omejen cas pogovora, vsaj v javnem zdravstvu. Obstajajo taki,ki si vzamejo tudi cas in planirajo preglede na ta nacin,ampak so ful omejeni. Velikokrat si taki narocijo paciente potem na kontrole v casu ko so dezurni (govorim za naso ustanovo), saj takrat lazje razpolagajo s casom.
  • 0

#345 _Planet_

_Planet_

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 27607 posts

Posted 20 January 2025 - 11:50 AM

Kolegica mi je enkrat rekla, da glede na svoje izkušnje išče psihoterapevta in ne psihiatra. Psihoterapevtov pa v Sloveniji menda primanjkuje?
  • 0

#346 Jinadaze

Jinadaze

Tough cookie

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 85839 posts

Posted 20 January 2025 - 11:59 AM

velikokrat namrec ljudem ne ustreza terapevt,ki jim ne zna odzrcalit tezav na nacin, da jih ne bi prvec prizadel. Z drugimi besedami, ce je prevec neposreden pri izpostavljanju clovekovih lastnih falerjev.

Tega ne razumem čisto. A ni to bolj odvisno od narave naših težav? Meni npr. najbolj pomaga pogovor z možem in mojimi, ki točno poznajo situacijo, zato sem tudi skeptična glede koristi terapije in odlašam. Do tega, da bi kakšne stare travme kopala sedaj, mi pa ni.

Različnih vrst psihoterapij, s katerimi se tukaj ukvarjajo, pa ne poznam, da bi na podlagi tega izbrala.

• 0

― V. Van Gogh

#347 ora

ora

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 27302 posts

Posted 20 January 2025 - 12:01 PM

Planet,res je tako.

Jina, ne ni vedno tako. Valda bo eno mlado zensko z otrokom lazj razumela zenska,ki ima tudi otroke. Ampak ce ti med seanso zbuja obcutke krivde ne bos rada hodila in se ti ne bo zdelo, da ti pomaga.
  • 0

#348 Jinadaze

Jinadaze

Tough cookie

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 85839 posts

Posted 20 January 2025 - 12:05 PM

Aja, to pa.

• 0

― V. Van Gogh

#349 Anouk

Anouk

pro libraries

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 25872 posts

Posted 20 January 2025 - 12:12 PM

Tega ne razumem čisto. A ni to bolj odvisno od narave naših težav? Meni npr. najbolj pomaga pogovor z možem in mojimi, ki točno poznajo situacijo, zato sem tudi skeptična glede koristi terapije in odlašam. Do tega, da bi kakšne stare travme kopala sedaj, mi pa ni.
Različnih vrst psihoterapij, s katerimi se tukaj ukvarjajo, pa ne poznam, da bi na podlagi tega izbrala.

KVT ni enako kot psihihoanaliza, kjer kopljes po neki preteklosti, ki je ali pa ni relativna. Pri KVT narediš nek unload, terapevt ponavadi zrcali, kaj mu iz situacije izstopa oz. povzame tvoje misli/občutenja, zastavi kakšno vprašanje okrog tega, in potem skupaj zastavita cilje terapije (glede na trigerje, odzive, (pre)globokega občutenja in kar iz tega potem izvira) in potem poskusas z različnimi orodji in metodami sebi olajšati doživljanje sveta. Na pamet težko izbereš, greš k enemu (enkrat, dvakrat, trikrat recimo) in itak začutiš, a ti ustreza ali pa ne. Tukaj ni pravilnega ali napačnega odgovora, gre samo za ujemanje. Pa te ne rabi zato ujckat, samo včasih ti je določen stil ali karkoli že bližje kot drugi, in ker se moraš odpret in bit ranljiv, moraš imet občutek varnosti in zaupanja v tisto osebo.
  • 0
“Your assumptions are your windows on the world. Scrub them off every once in awhile, or the light won't come in.” - A. Alda

#350 Jinadaze

Jinadaze

Tough cookie

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 85839 posts

Posted 20 January 2025 - 12:30 PM

Aha, hvala! :) Tudi tukaj jih ima precej psihoanalitično in psihodinamsko psihoterapijo.

• 0

― V. Van Gogh

#351 _Planet_

_Planet_

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 27607 posts

Posted 20 January 2025 - 12:53 PM

^^
Ja, se mi zdi, da je kar pestra izbira, pohvalno.

Anouk, kako pa veš, ali boš deležen KVT ali psihoanalize?
  • 0

#352 Fiona

Fiona

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 16771 posts

Posted 20 January 2025 - 01:02 PM

Ce rabis terapevtko ti lahko jaz dam kontakt od moje.
Una pred njo je bla pa sarlatanski vampir. Je Padme tudi k njej hodila.
Sicer dvomim da jemlje nove ampak ce hoces pa sharam bp.

Edit: aja mate v sklopu sihta.
Jaz sem pla evala najprej 40 e, potem je blo pa 50 e k sem vmes ze prekinla.
V glavnem, sem ziher kake 4 jurje tam pustila skozi leta.
  • 0
Včasih, redkokdaj se fino ti zdi, da si živ, da te nič ne boli, da je najlepši žarek, ki tebe zbudi, ko si ga odgrneš z oči.

#353 Anouk

Anouk

pro libraries

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 25872 posts

Posted 20 January 2025 - 01:37 PM

^^
Ja, se mi zdi, da je kar pestra izbira, pohvalno.

Anouk, kako pa veš, ali boš deležen KVT ali psihoanalize?

Izbereš terapevta glede na njegovo specializacijo oz. trening oz. greš kamor te predhodni zdravnik napoti. Mene (na NL) je osebni zdravnik napotil naprej na nek 'hub' in sem imela tam naprej intake na eni lokaciji, potem pa terapijo potem na drugi glede na moje potrebe in časovne termine, ki so bili prosti. Se mi zdi, da je KVT nek tak go-to zadnje čase, da je to default izbira (vsaj tukaj). Za drugo bi mi lahko tam dali referenco (če bi želela/potrebovala). Mislim, da je tudi razlika, kaj potem krije zavarovalnica, ampak to so čisto lokalne specifike.
  • 0
“Your assumptions are your windows on the world. Scrub them off every once in awhile, or the light won't come in.” - A. Alda

#354 ora

ora

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 27302 posts

Posted 20 January 2025 - 01:51 PM

Ja milenijici rabimo vkt,ker so nacini,ki smo jih pridobili v primarni druzini vecinoma neustrezni oz.nam starsi niso znali pomagat konstruktivnejsih coping mehanizmov razvit. Tezko pisem o tem ker je ful siroko podrocje pa zelo malo slo dostopnih raziskav. Imamo tudi slab work-life balance in smo polni krivdnih obcutkov. Tako da vsaj s tega vidika bo verjetno treba malo pobrskati, ker ene vzorce moras ozavestit,da jih lahko spremenis. Jaz sem imela velike tezave,ko sem rodila, nisem zmogla nobene empatije do mame,ker mi od tedaj dalje ni niti najmanj jasno kako lahko stars to naredi svojemu otroku.
  • 0

#355 Nincha

Nincha

HP freak

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 18597 posts

Posted 20 January 2025 - 01:56 PM

Jaz sem na KVT hodila h kliničnemu psihologu na napotnico in mi je blo dost kar nekaj (verjetno zato, ker mi je bil on totalno antipatičen) - je šlo bolj za delavnico, kjer sem se učila prepoznavat čustva, ki sem jih ob stiskah občutila, kaj je bil sprožitelj in potem tut na kakšen način jih preusmerit oz. rešit, umirit. Zelo malo je bilo pogovora o dejanskih problemih. Na pogovore sem hodila pa k eni, ki je dipl. iz psihologije in doktorirala iz psihoterapije. Mi je ta način veliko bolj ustrezal, je bilo pa samoplačniško. 

• 0

After all this time?

Always.

#356 ora

ora

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 27302 posts

Posted 20 January 2025 - 02:18 PM

Ampak to ni isto,to da delas samo vkt ni ravno praksa. Vkt je samo orodje,ki ga klinicni psihologi uporabljajo. Pa se to mu nasi bolnisnicni niso ful naklonjeni,ker je zelo splosno, to lahko paciente praktično me naucimo.
  • 0

#357 Kami

Kami

Ginger Mrs. Darcy / Fraser

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 24508 posts

Posted 20 January 2025 - 02:19 PM

Jaz sem tudi iskala KVT terapijo in ko sem prvič pisala moji zadnji, mi je odgovorila: 

jaz delam po sistemski modaliteti kar pomeni, da se ukvarjava s situacijo celostno: izdelava druzinski genogram, oblikujeva cilje, z metodo reke zivljenja pa isceva vase vire in sposobnosti. Delava na custvih, misljenju in vedenju. VKT je druga modaliteta vendar znanstvene raziskave kazejo, da je pozitiven izzid psihoterapevtskega procesa odvisen predvsem od klientove naravnanosti, odnosa med klientom in terapevtom ter od terapevtove sposobnosti ustvariti pozitivno vzdusje. Same tehnike, ki ji uporabljamo v procesu prinesejo 3-5% k izidu. Je pa pomembno kako terapevt uporablja tehnike in aktivira klientove zmoznosti.

Pod črto, sem bila na koncu zelo zadovoljna z njo, ne glede na vrsto terapije. Jaz sem potrebovala iz sebe spravit določene stvari, predvsem pa dobit prava vprašanja nazaj, da sem razmislila o stvareh, si nanje poskušala odgovorit in s tem spoznavala sebe. Takih vprašanj mi ni še nihče prej postavil (vsaj ne na tak način), pa sem se pogovarjala s kar nekaj prijateljicami, partnerji,.... 

Meni je bilo vsekakor vredno. Mi je pomagala čez precej težko obdobje, učila me je kako se umirit in spoznat sebe. 

Mi je bilo zelo pomembno ugotovit, zakaj reagiram na določene stvari, kot reagiram. 

• 0

Put A Kilt On It!

Everybody knows how to raise children, except the people who have them.

#358 ora

ora

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 27302 posts

Posted 20 January 2025 - 02:21 PM

Joj meni je bilo prvic tak sok, ker sem ob prvem vprasanju zacela jokat ko dez. Se vedno me vcasih presenetijo sodelavci kako znajo vprasanja postavljat.
  • 0

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users