Jump to content

Photo

vprašanja (zanima me, ...)

• Please log in to reply
35994 replies to this topic

#35821 Coco*

Coco*

Dedek Mraz

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 27602 posts
  • Interests:kaj te briga :O

Posted 15 February 2025 - 12:14 PM

Za bralno in slušno razumevanje ni boljšega, kot če stalno bereš oziroma poslušaš jezik (serije, filmi, intervjuji, podcasti). Vem, da je ena spletna stran, kjer lahko gledaš serije in klikneš na podnapise, da ti pokaže pomen besede, ki je ne razumeš (kot slovar), moram pobrskati. Poslušanje, poslušanje, poslušanje, ni druge, potem se ti itak akumulirajo in hitro popredalčkajo stvari. Mene je v resnici kar malo sram povedati, da sem pogledala toliko kdram, da razumem in znam osnove korejščine, pa je kar kompliciran jezik. Tako da predlagam, da se izpostaviš jeziku, kjer le lahko, da ti čim hitreje pride v uho. :)
  • 0
Everything you can imagine is real.
Pablo Picasso

#35822 Podgana

Podgana

Miss Havisham

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 17552 posts

Posted 15 February 2025 - 12:49 PM

Na bralniku lahko tudi preveris vsako besedo. Moz bere na njem knjige v nemscini. Ce je se sam, pa bere naglas.
  • 0

Dear Leonard. To look life in the face, always, to look life in the face and to know it for what it is. At last to know it, to love it for what it is, and then, to put it away. Leonard, always the years between us, always the years. Always the love. Always the hours.

Tumblr

#35823 _M_

_M_

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 32727 posts

Posted 15 February 2025 - 12:53 PM

Meni je tudi ful všeč nemščina.
  • 0

#35824 Jinadaze

Jinadaze

Tough cookie

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 86803 posts

Posted 15 February 2025 - 12:56 PM

Meni je pa ogabna, pa sem se jo 12 let ucila.
  • 0

Normality is a paved road: It's comfortable to walk, but no flowers grow on it. 

― V. Van Gogh

#35825 _M_

_M_

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 32727 posts

Posted 15 February 2025 - 12:58 PM

Zakaj pa toliko, če ti ni všeč? Jst sm jo imela v gimnaziji in tud na maturi.
  • 0

#35826 Jinadaze

Jinadaze

Tough cookie

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 86803 posts

Posted 15 February 2025 - 01:01 PM

Pac od 1. razreda OS pa do konca gimnazije, starsa sta bila prepricana, da mi bo koristila v lajfu. Sure. V sluzbi se slovensko komaj kaj govorim/pisem.
  • 0

Normality is a paved road: It's comfortable to walk, but no flowers grow on it. 

― V. Van Gogh

#35827 _M_

_M_

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 32727 posts

Posted 15 February 2025 - 01:03 PM

Ma jeziki niso nikoli izguba ali stran vržen čas in znanje, je moje prepričanje. Ampak nekaj na silo pa tudi ne vidim smisla.
Jaz ful uzivam, ko lahko z nemško govorečimi komuniciram v nemščini, večinoma so vsi presenečeni in hvalijo tvoje znanje kar vsepovprek, haha.
  • 0

#35828 Fiona

Fiona

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 17263 posts

Posted 15 February 2025 - 04:30 PM

O ful dobre ideje.
Preden grem guglat, a kak podcast al pa nemskega youtuberja al pa karkoli priporocate?
Meni je blo ful fajn zdaj, ko sem gledala Sisi, ki je v originalu avstrijska in sem si vklopla podnapise v angl govor pa v nemscini. Top mi je blo.

Res pa je da me drugi jeziki ne zanimajo. Sploh spanscina mi je bljek, pa francoscina. Tud tezka ful, se mi zdi.

Verjetno bi bilo najboljse pac gledat nemske programe na tv ampak tko mal tv gledam.
Pri nas doma pa skoz, tako se je mami naucila jezika - pise in govori tekoce, pa se je nikoli ni ucila (imela je francoscino). Od casopisov bere Bild.de in vcasih je skoz kupovala Bravo. Pa Vox in RTL.

Pismo saj delno sem si ze sama odgovorila na vprasanja :butl:

Oci pa tekoce nemsko, italjanasko in zadnja leta se celo v anglescini vse zmeni, ceprav je prej ni znal 0
  • 0
Včasih, redkokdaj se fino ti zdi, da si živ, da te nič ne boli, da je najlepši žarek, ki tebe zbudi, ko si ga odgrneš z oči.

#35829 Anouk

Anouk

pro libraries

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 26068 posts

Posted 15 February 2025 - 07:49 PM

Meni je za slusno razumevanje/govorjenje super audio tecaj Michel Thomas, imas veliko razlicnih jezikov (sama sem delala spanscino in nizozemscino po tej metodi). Imas nekaj materiala na YT drugace se pa dobi (se je dobilo?) tudi za dol potegnit. 

• 0
“Your assumptions are your windows on the world. Scrub them off every once in awhile, or the light won't come in.” - A. Alda

#35830 Kalypso

Kalypso

zlata ribica

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 46182 posts

Posted 15 February 2025 - 11:52 PM

Se strinjam s Coco. Neprestan stik z jezikom (filmi, serije, risanke, knjige ipd) za razumevanje. Za govor pa si pa lahko poisces kaksnega native speakerja za language exchange. Ce hoces izpilit slovnico pa tecaj.

Jaz sem odkar imam otroke in sem prisiljena v komunikacijo, sem ful napredovala.
  • 0

#35831 Kami

Kami

Ginger Mrs. Darcy / Fraser

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 24830 posts

Posted 17 February 2025 - 08:40 AM

jaz pa lahko pohvalim Duilingo. Sem nam kupila enoletni dostop in sine se nemščine res zelo hitro uči (on ima v šoli samo ANG); gospodična ima NEM, ampak je ne mara; zdaj jo vsak dan vadi na aplikaciji  in pravi, da ji je pri pouku malo lažje. Jaz kdaj pa kdaj ponovim nemščino, ki se je praktično ne spomnim več, dnevno pa naredim kakšno vajo iz španščine; D pa italjanščino. 

Ko sem pa gledala zadnjič španski film, mi pa noro hitro govorijo in sem razumela samo vsako 10 besedo. Tako da bom še kar rabila čas, da kaj približno osvojim.

• 1

Put A Kilt On It!

Everybody knows how to raise children, except the people who have them.

#35832 Podgana

Podgana

Miss Havisham

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 17552 posts

Posted 17 February 2025 - 09:25 AM

Spanscina je grozna. V J.Ameriki je veliko bolj razumljiva.
  • 0

Dear Leonard. To look life in the face, always, to look life in the face and to know it for what it is. At last to know it, to love it for what it is, and then, to put it away. Leonard, always the years between us, always the years. Always the love. Always the hours.

Tumblr

#35833 Kami

Kami

Ginger Mrs. Darcy / Fraser

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 24830 posts

Posted 17 February 2025 - 09:47 AM

o hvala! To pa nisem pomislila. Torej najdem mehiške telenovele  :evilgrin: . Se hecam, bom že nekaj našla. 

Se pa spomnim, da so ljudje, ki so gledali te telenovele, so kmalu razumeli osnove španščine. Nisem povezala, da je taka razlika med celinama. 

• 0

Put A Kilt On It!

Everybody knows how to raise children, except the people who have them.

#35834 Kalypso

Kalypso

zlata ribica

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 46182 posts

Posted 17 February 2025 - 09:54 AM

Jap, moj prijatelj iz Španije ful noslja, medtem ko je španščina prijateljice iz Argentine kot ena pesmica. Ful lepo govori.
  • 0

#35835 tasika

tasika

Sassenach

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 17143 posts

Posted 17 February 2025 - 10:05 AM

Meni je pa ravno argentinska španščina grozna, ker imajo polno nekih šh glasov. :D Castellano mi je pa tak fajni, razen ko res hitro govorijo, pol se zgubiš. Pri seriji Maxima je zabavno opazovat to argentinsko španščino, sicer se mi ni zdel tak močan dialekt, uporabljajo pa ''vos'', česar v Španiji ne zaslediš ravno. 

• 0
Če že delaš bedarije naj se ti vsaj posrečijo!

[Napoleon]

#35836 Fiona

Fiona

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 17263 posts

Posted 17 February 2025 - 01:08 PM

Ancka, ti si sla na brisanje dioptrije kajne?
Kam si sla?

Zanima me ce katera iz prve roke ve kaj se splaca...pocakat da si 40+ in menjajo leco ali kako se potem lotijo dioptrije na blizu?
Jaz je se nimam, imam pa na dalec -5. Glede na to da imata oba starsa zdaj po 50+ tudi na blizu in da ce bi morala izbirat, rajsi vidim da mi blizu brisejo kot dalec, me zanima a se v tem primeru pocaka a kako gre to? Pocaka, da se pojavi se na blizu?
Saj bom pisala na Morelo, pa se kam, ampak ce katera slucajno ve.
  • 0
Včasih, redkokdaj se fino ti zdi, da si živ, da te nič ne boli, da je najlepši žarek, ki tebe zbudi, ko si ga odgrneš z oči.

#35837 -supergirl-

-supergirl-

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 5841 posts

Posted 17 February 2025 - 01:39 PM

Moj moz je pred enim mesecem menjal leco. Imel je dioptrijo na blizu in dalec, pa se sivo mreno. Sedaj odlicno vidi. Zdravnik trdi, da se dioptrija do konca zivljenja ne bo spreminjala… bil je pa pri Irmanu v Zalcu.
  • 0

#35838 Errol

Errol

Sugga daddy

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 18566 posts

Posted 17 February 2025 - 03:44 PM

o hvala! To pa nisem pomislila. Torej najdem mehiške telenovele  :evilgrin: . Se hecam, bom že nekaj našla. 

Se pa spomnim, da so ljudje, ki so gledali te telenovele, so kmalu razumeli osnove španščine. Nisem povezala, da je taka razlika med celinama. 

Za tuji jezik rabiš slovnico, se pravi knjigo in tečaj. Najbolje je pol vzeti v roke kako otroško knjigo, pa tv poročila in filme. Ne bom rekel, da se jezika najbolj naučiš "v špostelji", je pa še kako res. Rabiš pa nekoga, s katerim lahko govoriš, da slišiš samega sebe in da se ne bojiš govoriti narobe. Od začetka pač govoriš narobe, ker nimaš časa misliti na slovnično pravilo z določene strani v učbenilu.

• 0

ESTOY FLOR DE ATORRANTE

UN CONTURSI MALEANTE

#35839 Ancka Pomarancka

Ancka Pomarancka

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 26185 posts

Posted 17 February 2025 - 05:38 PM

Ancka, ti si sla na brisanje dioptrije kajne?
Kam si sla?

Jaz sem šla leta 2012 na LASIK metodo v Svjetlost v Zagreb.
  • 0

#35840 Fiona

Fiona

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 17263 posts

Posted 17 February 2025 - 06:27 PM

Hvala obema!
  • 0

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users