QUOTE(Fluffy The Stud Eater @ 18. 12. 2011 - 18:22)

Blindness (2008)
A city is ravaged by an epidemic of instant "white blindness". Those first afflicted are quarantined by the
authorities in an abandoned mental hospital where the newly created "society of the blind" quickly breaks down.Ta film sem si pred časom pogledala in ga pozabila oceniti. Tudi v tej oceni so SPOILERJI. Pričakovala sem
precej, dobila bolj malo. Razočarali so me določeni elementi trapavosti. Ljudstvo zajame virus, ki povzroči belo
slepoto. Ne vemo zakaj, od kod, niti to v filmu ni pojasnjeno. Slepce stlačijo v karanteno, v nek zapuščen
objekt, kjer živijo v grozljivih razmerah, primanjkuje jim hrane, hodijo dobesedno po iztrebkih, itd. Seveda pa
se v vsaki taki situaciji najde par barab in našlo se jih je tudi tukaj. Oklicali so se za šefe in začeli terorizirati
preostale, seveda, predvidljivo, s tem, da v zameno za njihove ženske dobijo hrano (s hrano so bili čedalje
manj založeni). Najbolj bedasto mi je namreč bilo to, da je bila žena (Julianne Moore … v tej vlogi je bila boleče
medla, drugače je uvrščena pri meni med najboljše in najljubše igralke) od oslepelega zdravnika, ki sta bila nekako
v glavnih vlogah, ves čas oborožena z vidom (in tako je posledično edina videla, v kakšnih obupnih razmerah so
jih pustili), a je vseeno pustila, da so jih SLEPI ljudje posiljevali, vključno z njo. WTF?! Šele čez nekaj časa je
pokazala jajčnike. Tega sploh ne razumem, zdelo se mi je vse skupaj precej trapasto, prav tako so slepi in
očitno jako lačni moški brez večjih pomislekov prikimali ideji, da izmenjajo svoje ženske za hrano. Je šlo samo
za to, da so zapolnili kvoto golote ali kaj? Smešno, če gledalec malo bolj razmišlja zraven, a ne. Lahko bi se
takoj uprla, saj je bila s svojim vidom v precejšnji prednosti in premoči, orožje bi slepcem, ki so terorizirali, s
čist malo truda odtujila. Prav tako mi je bil popolnoma nepotreben prizor njenega moža, kako je nategnil eno
cipo in ona mu je to brez problema sočutno oprostila. Zakaj že? Aja, zato, ker je bil slep, pa je lahko pač
nategnil kako. Ne vem no, te scene so mi bile popolnoma odveč. Ko začutijo, da so resnično zapuščeni (ona je
namreč nekako vodila majhno skupino ljudi, ki so se med seboj povezali in navezali), ko ni več varnostnikov
okoli zgradbe, se odpravijo ven in vidimo apokaliptičen prizor, kaos, slepota je očitno zajela takorekoč vse. A
zgodi se preobrat – človek, ki smo ga prvega videli kot oslepelega, dobi vid nazaj in to vzbudi upanje še pri
ostalih. Njo pa vidimo na koncu, kako jo skrbi, da bo morda pa vendarle tudi ona izgubila vid. Po eni strani mi
to, da ni bilo nič pojasnjeno, ni všeč, a po drugi mi je – se bojim, da bi spet servirali neko skrajno nedomišljeno
tezo. Od nobenega igre ne bi posebej izpostavljala, ker noben ne izstopa, prav tako je film brez presežkov, na
momente se tudi vleče. Pogledaš, si medmes parkrat misliš 'wtf' in pozabiš.
5/10
Film sem pravkar Z MUKO pogledala; resnično, ena slabših zadevščin, ki sem si jih v celem
življenju ogledala. Najprej sem si prebrala povzetek (knjige še nisem prebrala, čeprav
mi jo je en prijatelj priporočil; četudi je še nisem, bi lahko le stežka rekla, da je slabša
od filma - skoraj nemogoče), ki me je precej pritegnil; mislila sem si - dobra ideja/zasnova za film.
Nato sem na IMDBju preverila še igralsko zasedbo, in videla, da v filmu igrajo skoraj sami odlični igralci
(Danny Glover, Gael Garcia Bernal, Julianne Moore, Mark Ruffalo, Sandra Oh), in kocka je padla -
odločila sem se za ogled. O vsebini malo bolj na dolgo piše že Fluffy, tako da ne bom po nepotrebnem
izgubljala časa, sem ga že dovolj z ogledom filma.
Nekako se mi dozdeva, kaj je film želel povedati, in sedaj sem prebrala eno diskusijo,
ki to opisuje: da smo Julianne Moore v bistvu vsi mi, da le gledamo in opazujemo, ko
se stvari okoli nas dogajajo, storimo pa ne ničesar. Jasno mi je tudi, da je film želel
prikazati, kako se človek obnaša v ekstremnih okoliščinah, kadar so mu odvzete osnovne
stvari, ter ko se oblikujta 2 skupini: skupina močnejših in tistih šibkejših.
Ogromno pa je lukenj in nepojasnjenih stvari, na kup zmetane metafore, ki pa nimajo
nekega globljega smisla, ali pa jih le jaz ne razumem najbolje. Tudi igra skoraj
vseh igralcev, vključno z Moore, me ni prepričala; nisem jim verjela, da so slepi.
Verjamem, da je to en tistih filmov, ki vam bodo ali zelo všeč, ali pa skrajno bedni,
in žal se moram dati v to drugo skupino.
Odsvetujem,
3/10