Jump to content

Photo

Kontracepcijske tablete

• Please log in to reply
4119 replies to this topic

#3541 Anouk

Anouk

pro libraries

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 25908 posts

Posted 15 August 2011 - 11:03 PM

QUOTE(Princeska @ 15. 8. 2011 - 23:20) View Post

Ravno to sem prišla prašat v tole temo tongue.gif kako sva telepatsko povezani! Jaz bom šla dol iz Yaz tabletk, ker mi niha razpoloženje, imam hude migrene, predvsem pa nimam menstruacij. In tole se mi zdi še najbolj ok opcija.

Našla sem opis na ginekološkem forumu:
Qlaira je povsem običajno kontraceptivno sredstvo, ki pa ima to posebnost, da kot kombinirano enofazno sredstvo vsebuje naravni estradiol, ki ga je telo vajeno že sicer, medtem ko imajo vse ostale KT kot estrogen dodan etinileestradiol, torej sintetični estrogen z že dolgo znanimi učinki, dobrimi in slabimi. Stranskih učinkov bi torej morala Qlaira imeti manj kot vse ostale KT.

Ful čudno mi je pa tole:
S presledkom 7 dni se tudi ne obremenjujte, ker je načrtovan zgolj in samo zaradi oponašanja siceršnjega ciklusa, s katerim pa odtegnitvene krvavitve ob uporabi KT nimajo nobene zveze. Krvavitve niso potrebne in ničesar ne prinesejo, razen nekaterim upad hormonov ter s tem povezanih težav, kot so glavoboli, slabo počutje ter stroški s higienskimi pripomočki in porabljenim časom za higieno. ermm.gif hmm.gif

Od kod pa naj bi izviral ta opevani naravni estradiol (iz konteksta sklepam, da ni sintetičen)? A so kakšne informacije o tem na voljo? hmm.gif

Sicer jih ena sorodnica jemlje zdaj že ~2 meseca (zaradi predhodnih neznosno bolečih menstruacij), pa se ji je zdaj menda porihtalo - pravi, da se vsak mesec za 3 dni pojavi neka krvavitev (niti ne zelo močna) in da o bolečinah ni ne duha ne sluha, stranskih učinkov pa (vsak zaenkrat) ne opaža.

Meni je malo hecno sicer, ko bereš o vsebnosti aktivnih snovi in drugih sestavin v posameznih tabletkah (jih je več vrst, se tudi po barvah ločijo) in ko prideš do zadnjih dveh piše, da ne vsebujeta aktivnih sestavin (=ne služita ničemur biggrin.gif). Ful mi je hecno, da bi te zadnji dve potem sploh kdo vzel, mar bi pustili 2 prazna predalčka, ki jih samo predreš or sth in čao biggrin.gif.
  • 0
“Your assumptions are your windows on the world. Scrub them off every once in awhile, or the light won't come in.” - A. Alda

#3542 krneki

krneki

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 11455 posts

Posted 16 August 2011 - 05:18 AM

QUOTE(Jinadaze @ 15. 8. 2011 - 23:38) View Post

To je meni pri KT še najbolj 'bolno', da menstruacije sploh niso prave ...

+1.

Drugače pa je moja menstra s tableti orto čudaška. Včeraj kar dosti, danes skoraj nič, bolečine nobene, niti mini krča ali česar, kar bi govorilo da imm M...
Imam pa že raje svoje.
Ah ja...

še dve škatlici. ermm.gif
  • 0
"If it's meant to be, it will find a way."

#3543 Ancka Pomarancka

Ancka Pomarancka

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 26105 posts

Posted 16 August 2011 - 06:13 AM

QUOTE(Anouk @ 16. 8. 2011 - 0:03) View Post

Meni je malo hecno sicer, ko bereš o vsebnosti aktivnih snovi in drugih sestavin v posameznih tabletkah (jih je več vrst, se tudi po barvah ločijo) in ko prideš do zadnjih dveh piše, da ne vsebujeta aktivnih sestavin (=ne služita ničemur biggrin.gif ). Ful mi je hecno, da bi te zadnji dve potem sploh kdo vzel, mar bi pustili 2 prazna predalčka, ki jih samo predreš or sth in čao biggrin.gif .

Ne vsebujeta aktivnih sestavin (=placebo laugh.gif). Tam sta predvsem zato, da ne prekineš tradicije neprestanega jemanja tabletk (jaz se včasih zmedem, ali je že minilo 7 dni pavze, ali ne). Pri teh tabletkah pa pač vsak dan vzameš tabletko in se ne obremenjuješ s štetjem dnevov.

• 0

#3544 Princeska

Princeska

drama queen

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 16360 posts

Posted 16 August 2011 - 08:15 AM

Ja a potem, če nimaš menstruacij pri KT (oz. jaz imam samo 1 dan malo umazane hlačke, tko rjave) ni nič narobe?
  • 0
"First make it in your head. And then you can make it anywhere."

#3545 Ancka Pomarancka

Ancka Pomarancka

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 26105 posts

Posted 16 August 2011 - 08:38 AM

ne
  • 0

#3546 Plain Jane

Plain Jane

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 13529 posts

Posted 18 August 2011 - 02:05 PM

Jaz sem se tud zanimala za to Qlaro pa mi je moja takrat rekla, da niso še ful preizkušene v praksi, oz. da se ne ve veliko o njih, tako da mi je potem dala Yaz. Dej poroči, Princeska, kako ti bodo. Men so sicer Yaz super, ampak iz firbca me zanima. smile.gif
  • 0

#3547 Lo-Fi

Lo-Fi

odvisnik

• Redni člani
  • PipPipPipPip
  • 4884 posts

Posted 20 August 2011 - 10:10 PM

vem, da je pri vsaki drugače...vseeno me zanima, vse tiste, ki ste po nekem času prenehale z jemanjem KT, kdaj ste dobile prvo menstruacijo???

• 0

#3548 Neytiri

Neytiri

djevuška kraužlova

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 19982 posts

Posted 20 August 2011 - 11:43 PM

Jaz sem jo 44. dan (po 2 letih jemanja)... drugo še čakam. 28. dan je danes, tako da od zdaj naprej enkrat bo verjetno.
  • 0
Svet je tak, kot si ga pripravljen videti

#3549 krneki

krneki

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 11455 posts

Posted 21 August 2011 - 05:48 AM

Po letu in pol (4 leta jemanja).
  • 0
"If it's meant to be, it will find a way."

#3550 Ancka Pomarancka

Ancka Pomarancka

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 26105 posts

Posted 21 August 2011 - 06:26 AM

po 28 dneh
  • 0

#3551 _M_

_M_

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 32327 posts

Posted 21 August 2011 - 07:34 AM

jst tud po 28 dneh in zdej že več let ne jemljem več KT, ampak mesntruacijo imam točno na 28 dni ali še celo kakšen danj prej pride...
  • 0

#3552 Anouk

Anouk

pro libraries

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 25908 posts

Posted 21 August 2011 - 08:36 AM

Po dveh letih jemanja - prva po nekaj mesecih, potem pa pol leta nič (in cel kaos še lep čas po tem).
  • 0
“Your assumptions are your windows on the world. Scrub them off every once in awhile, or the light won't come in.” - A. Alda

#3553 Matilda

Matilda

Snowflake on fire

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 17618 posts

Posted 21 August 2011 - 03:50 PM

Zadnjo tabletko iz tablice bi morala vzet včeraj, pa sem jo šele danes, ker sem tablico pozabila vzeti za na morje. Najbrž ni nobene panike, da se mi kaj zmeša?
  • 0

"Opinion is really the lowest form of human knowledge. It requires no accountability, no understanding. The highest form of knowledge is empathy, for it requires us to suspend our egos and live in another’s world. It requires profound purpose larger than the self kind of understanding."

Bill Bullard

#3554 Ana

Ana

terpsihora

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 30932 posts

Posted 21 August 2011 - 06:19 PM

Ne, vse je ok. Drugače pa je drugič bolj pametno, da jih preprosto nehaš jemat (torej ne vzameš tiste pozabljene) imaš menstruacijo in normalno nadaljuješ.
  • 0
Viens, reste ici!

#3555 Matilda

Matilda

Snowflake on fire

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 17618 posts

Posted 22 August 2011 - 06:19 AM

Hvala. smile.gif Pavze pa nekak skos delam, pa nič mi ne bojo hodle narobe za morje in jih pol ne spuščam. biggrin.gif
  • 0

"Opinion is really the lowest form of human knowledge. It requires no accountability, no understanding. The highest form of knowledge is empathy, for it requires us to suspend our egos and live in another’s world. It requires profound purpose larger than the self kind of understanding."

Bill Bullard

#3556 Izgubljena

Izgubljena

odvisnik

• Redni člani
  • PipPipPipPip
  • 2544 posts

Posted 24 August 2011 - 02:47 AM

Za Lo-Fi: po letu jemanja sem jo po prekinitvi dobila točno 28. dan. Kot da ne bi nikoli jemala tabletk smile.gif
  • 0
Kdor hoče videti, mora gledati s srcem. Bistvo je očem nevidno.

#3557 sonchika

sonchika

Lučka

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 18483 posts

Posted 27 August 2011 - 04:33 PM

Jaz tudi normalno. AMPAK je pa trajalo vsaj še 2 leti, da se je ciklus uredil. Vmes sem bila tudi 2 meseca brez M - telesu se je mešalo.
  • 0
Z ljubeznijo je kakor s pečenko: čim starejši so zobje, tem mlajša mora biti jagnjetina.

#3558 bellini

bellini

odvisnik

• Redni člani
  • PipPipPipPip
  • 4164 posts

Posted 06 September 2011 - 08:20 PM

Jaz imam eno vprašanje glede pozabljenih tabletk. Vem, da je bilo že dosti napisanega ampak me zanima, če se je kateri zgodilo, da je pozabila vzet prvi dve tabletki v ovoju. Tu v navodilih mi piše, da se naj posvetujem z zdravnikom. Je katera klicala zdravnika zaradi tega in kaj ji je svetoval, da ne bi jaz po nepotrebnem klicala. Je pa finta, da sem danes imela nezaščiten odnos. Zamešala sem čisto dneve, kar se mi je prvič zgodilo.
  • 0

#3559 redkvica

redkvica

pametnjakovič

• Redni člani
  • PipPipPip
  • 2250 posts

Posted 06 September 2011 - 10:32 PM

Ja, nekaj podobnega se mi je zgodilo pred leti. Prvo sem zamudila za 24 ur+, drugo pa za manj kot 12 ur. Tam nekje 6? Ne vem točno ... Ko sem ugotovila, da nisem vzela prvih 2 KT sem hitro požrla obe. Zjutraj sem šla do ginekologa, ki mi je dal jutranje tabletke - eno zjutraj in eno čez 12 ur (če imam prav v spominu). Sestre so ob njegovi odločitvi zavijale z očmi, bile začudene in rekle, da ne vejo zakaj se je tako odločil, ker se itak ne more nič primit in da bom imela samo probleme od take doze hormonov. Jaz sem seveda poslušala ginekologa, tablete pojedla, prespala cel dan ... Ampak sem imela takrat okoli 16, 17 let in drama queen fanta. Danes bi se pa pustila presenetiti. smile.gif Sicer pa ti vseeno priporočam, da pokličeš ginekologa, da ne bom česa kriva! wink.gif
edit: mogoče sem jaz takrat vzela 1. tabletko in pozabila na 2. in 3. ... se vidi, da se staram in me zapušča spomin!
  • 0
If sometimes you feel yourself little useless, offended and depressed, always remember that you were once the fastest and most victorious sperm in your group!

#3560 bellini

bellini

odvisnik

• Redni člani
  • PipPipPipPip
  • 4164 posts

Posted 07 September 2011 - 06:56 AM

A pol si poleg jutranje tablete normalno jemala še kontracepcijske dalje?
  • 0

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users