Spet plujem v vodah tujejezičnih, oz. neameriških filmov. Zadnje čase me zopet vleče k
evropskim filmom - obstaja jih malo morje, in nekateri so res zanimivi, drugačni, sveži . . .
vsekakor predstavljajo osvežitev v poplavi holivudskih polizdelkov in obupnega humorja.
In ker je moj omiljeni žanr ravno drama (najbolj cenim tiste z dobro zgodbo in dobro
izoblikovanimi karakterji), sem si tokrat privoščila švedski film Onskan oz. Evil.

Andreas Wilson je Erik Ponti, na prvi pogled čisto običajen najstnik, ki živi z mamo in
očimom, ki ga občasno kaznuje tako, da ga pretepe. In ko Erika izključijo iz šole
zaradi neprimernega obnašanja in ga ravnatelj označi kot zlobneža, ga mama vpiše
na privat šolo, ki jo obiskujejo sami sinčki bogatašev, in kjer vlada poseben režim.
Starejši dijaki nadzorujejo mlajše, in jih (primerno) kaznujejo, kadar niso ubogljivi,
ali kadar nasprotujejo njihovim pravilom. Vodstvo šole, profesor in ravnatelji, se ne
vmešavajo, in pustijo, da se dijaki vse med sabo zmenijo. Erik pristane v sobi s Pierrom,
ki je tipičen učenjak, nikomur noče nič žalega, želi dobro izobrazbo, ter da bi ga
preprosto pustili pri miru. In z enakimi željami na šolo pride tudi Erik, a kaj kmalu vidi,
da ne bo mogel biti neopažen, ter da se bo za svoje pravice moral boriti, kot tudi
proti sadistični skupini 'vodilnih' dijakov.
Naj pokomentiram še odlično igro glavnega igralca (na avdicijo je prišlo 100 fantov, a so
na koncu izbrali njega - več kot odlična izbira), ter zanimivo zgodbo, ki jo z velikim
zanimanjem spremljamo, medtem ko se vedno bolj približujemo Erikovi strani, in se na
koncu kot gledalci popolnoma poistovetimo z njim. Kdo je zloben? Je to res Erik, njegovi sošolci,
njegov očim? Več v filmu.
8/10