Švedski roman Razveza avtorice Moe Herngren
Posted 15 April 2025 - 07:38 AM
Take majhne stvari od Claire Keegan
Aleksander Stanković - Depra
Put A Kilt On It!
Everybody knows how to raise children, except the people who have them.
Posted 15 April 2025 - 08:27 AM
Gašperlin - Solo v dvoje
Posted 22 April 2025 - 07:18 AM
Mojca Klug - Camino Frances
Put A Kilt On It!
Everybody knows how to raise children, except the people who have them.
Posted 22 April 2025 - 07:35 AM
Samantha Young - Med vresjem
- Skozi dolino
Evie Woods- Izgubljena knjigarna
Julie Soto - Ne pozabi me
Nadia Marks - Pod krošnjami pomarančevcev
Lucy Score - Zaščitil bom, kar je moje
Emily Henry - Smešna zgodba
Posted 22 April 2025 - 08:40 AM
In pa, ker bi si res rada razjasnila to obdobje zgodovine ( za zacetek
) se po tole, ki jo bom najbrz brala v inkrementih malo dlje, ker ni ravno leposlovje.
Vidim, da imava enako željo.
Jaz sem ravno prebrala In Ljubezen tudi od Jančarja. (Za katero sem naknadno izvedela, da je letošnje branje za maturitetni esej poleg Kocbekovih Strah in Pogum).
Danes pa sem rezervirala knjigo: Slovenija 1945: smrt in preživetje po drugi svetovni vojni
Me res zanima, kakšen bo naslov eseja, je pa kar težka tema to. Se mi zdi, da se še vedno ne gleda objektivno na to temo, tudi pri zgodovini, ne vem, koliko se učijo o tem obdobju, kaj se je dejansko dogajalo...
Posted 23 April 2025 - 03:07 PM
Posted 24 April 2025 - 09:12 PM
Kako to, da vaju je pritegnila ta tematika?
S sodobno zgodovino se drugače ukvarjajo tudi Dušan Nečak, Božo Repe, Mateja Ratej (ona se precej z Mariborom oz Štajersko ukvarja), Rosvita Pesek, Janko Prunk, Jurij Perovšek, Jože Pirjevec, Jerca Vodušek Starič.
Tako da lahko malo njihova dela pogledata, če vaju kaj pritegne.
Na faksu pa so bile naslednje knjige kot literatura za sodobno zgodovino:
Posted 24 April 2025 - 09:24 PM
Posted 24 April 2025 - 09:40 PM
Ljudje imajo radi, da jim kaj poveš, v pravih količinah, v skromnem, zaupnem tonu, in mislijo, da te poznajo, ampak te ne poznajo, poznajo podatke o tebi, dobijo samo dejstva, ne občutkov, ne, kaj si misliš o čemer koli, ne, kako si zaradi stvari, ki so se ti zgodile ali si se odločil zanje, tak, kot si. Vse, kar naredijo, je, da te napolnijo s svojimi občutki in mnenji in opažanji in ustvarijo novo življenje, ki ima s tvojim bolj malo zveze, in tako si varen. (Per Petterson: Konje krast)
Posted 25 April 2025 - 06:54 AM
Z Galicijo se je D. Hazemali ukvarjal, mislim, da je njegova magistrska na to temo celo.
Članek o slo. tajni politični policiji.
Andreja Valič Zver - Demos: Slovenska osamosvojitev in demokratizacija
Viktor Meier - Zakaj je razpadla Jugoslavija (ta je kar zanimiva in kolikor se spomnim tudi precej berljiva)
Posted 25 April 2025 - 07:40 AM
Hvala, Tasika! Kaj si ti sploh študirala
Ne vem, zakaj me zanima, zadnje čase veliko knjig z vojno tematiko berem.
Pa to se je v mojem okolju dogajalo, družinam, ki jih poznam...
Posted 25 April 2025 - 07:53 AM
Zgodovino in angleščino.
Posted 07 May 2025 - 12:36 PM
Evo, tole sem še danes zasledila
Tamara Griesser Pečar- Razdvojen narod (zgodovinska raziskava, ki se ukvarja s preučevanjem vzrokov, dogodkov, udeležencev in posledic druge svetovne vojne na Slovenskem).
Mogoče bi lahko kateri od adminov poste prestavil v temo splošna debata, kjer je Barbarina spraševala o knjigah na to temo.
Posted Yesterday, 11:10 AM
0 members, 0 guests, 0 anonymous users