Španija
Posted 09 September 2012 - 08:07 PM
Letiva iz Basla, karti za oba pa sta naju prišli cc. 370€.
Posted 14 September 2012 - 10:21 PM
Limona, in kako je bilo?Jaz pa čez dva dni letim na Mallorco!
Posted 04 October 2012 - 01:11 PM
No, moji vtisi enotedenskega potepanja po Mallorci so čudoviti. Kljub vremenu, ki nama je malce ponagajalo, sem se zaljubila otok in se definitivno nekoč še vrnem, da raziščem še del, ki nama ga v času tega obiska ni uspelo obiskat.

Potovala sva varianto fly&drive (letalska karta + najem avtomobila), tako da sva bila precej fleksibilna in sva lahko raziskala tudi tiste manj turistične kraje, tistim najbolj turističnim predelom pa sva se skušala izogniti, čeprav je pri tem potrebno omeniti, da je turizem prisoten prav povsod, razlika je le v tem, da so nekateri kraji manj oblegani, drugi bolj.
Torej najina pot je zgledala takole:
1. dan: Alcanada: majhno turistično naselje na severovzhodni obali Mallorce, na polotoku med zalivoma Alcúdia in Pollença. Ker je glavne turistične sezone že skorajda konec je bilo naselje bolj kot ne mrtvo. Sama plaža v mestu me ni navdušila, čeprav na razglednicah zgleda perfektno. Ni iz peska, ne kamenja, temveč iz alg nanešenih na obalo. Ko se alge posušijo tvorijo mehko podlago po kateri je fajn hoditi in ležati. Večji problem je, ko so alge mokre, takrat so bljakipaki kot morska trava.

2. dan: cap de Formentor: Formentor je rt na skrajnem severovzhodu otoka. Do svetilnika, ki se nahaja na skrajnem rtu vodi ovinkasta cesta, ki nudi 1001 čudovit panoramski pogled na pokrajino.
Na tem območju se nahajata dve znameniti plaži: Cala Formentor in Cala Figuera. Midva sva se po trenutnem navdihu odločila kopat na slednji. Odločitev se je izkazala za več kot odlično, saj je Cala Figuera po mojem mnenju najlepša plaža kar sem jih kdaj vidla. Čista voda najbolj norih odtenkov modre barve, divja neokrnjena narava in obiskovalcev je bilo v času najinega obiska le za vzorec. Raj na zemlji.

zvečer sva obiskala še mesto Alcúdia, majhno mesto z bogato dediščino različnih obdobij. Meni je bilo zelo všeč, saj na ozkih ličnih ulicah znotraj starega obzidja čutiš, da ima mesto "dušo".

3. dan naju je prebudil dež. Kopanje na plaži je zato odpadlo in odločila sva se, da raziščeva pokrajino Serra de Tramuntana, ki je od leta 2011 vpisan na UNESCO-vo listo svetovne dediščine. Ker je to hribovito območje, sva bila na poti ponovno priča najrazličnejšim veličastnim prizorom stika divje neokrnjene narave z nebom in morjem.
Eden izmed centrov človeške naselitve na tem območju je Lluc, nekdaj samostan, danes muzej in hotel. Nekoč je bil samostan cilj mnogih romarjev, danes je iztočna točka za pohodnike. Sam muzej je precej brezvezen, brez kakršnekoli interpretacije in deluje kot da so spraznili podstrešje samostana in stvari postavili na ogled.

Iz Lluca sva pot nadaljevala proti plaži Sa Calobra. Do nje prideš po izredno ovinkasti poti:

Kljub 1001 ovinku pa jo je vredno obiskati. Sama plaža je sicer zelo majhna, impresiven je kanjon, ki se odpira za njo. Človek se v njej počuti tako majhnega...

Iz Sa Calobre sva pot nadaljevala do obmorskega mesta Port de Soller, ki je kljub temu, da je turistično in simpatično mallorško mestece. Mene je promenada ob plaži zelo spominjala na mesteca ob dalmatinski obali. Do takrat ko sva prispela v mestece je bila že tema, zato sva občutila le večerni utrip mesta, ki je bil zaradi konca turistične sezone precej umirjen.

FYI: Slike niso moje.
Ne morm objavit več kot 10 slik, zato nadaljevanje opisa sledi v naslednjem postu...
Posted 04 October 2012 - 01:47 PM

5. dan se je vreme ponovno izboljšalo in zato sva se ponovno odpravila raziskovat plaže. Tokrat naju je pot zanesla na jug, natančneje do plaže Es Trenc. Plaža, ki je bila zelo všeč Ninchi mi je bila sicer zelo všeč, vendar so vtis pokvarili gromozanski valovi zaradi katerih so razobesili rdečo zastavo in veter, ki ni in ni nehal pihat. Sumim, da je ob mirnem morju, le to čudovitih barv in da je užitek čofotat.

Po pol dneva sva se zaradi vetra, ki nama je že počasi povzročil glavobol, prestavila na drugo plažo v bližini: Cala Pi. Ta plaža je bolj turistična (v bližini so hoteli in počitniško naselje), je tudi lepa, vendar po vseh čudovitih in neokrnjenih plažah, ki sem jih vidla ni bila nič posebnega. Kar mi je bilo na Cali Pi pa najbolj všeč, je bil rt na katerem se nahajajo ostanki razglednega stražnega stolpa od koder je čudovit razgled na okoliško obalo.

6. dan naju je spet zmotil dež, zato sva najprej obiskala akvarij v Palmi, nato pa ponovno mahnila na sever in obiskala prečudovti mesteci Valdemossa in Deia.

Obe sta bili čudoviti in sprehajanje po ulicah je bilo izredno romantično. Arhitektura je pri obeh podobna, razlika je v tem, da je Valdemossa bolj turistična, kar se pozna na urejenosti ulic in trgovinah s spominki, je Deia bolj pristna. Vredni ogleda sta obe.
Akvarij je kljub precej visoki vstopnini (za dve osebi 45€) vreden ogleda. Akvariji so lepi, pospremljeni z informativnimi tablami, ki te poučijo o ribah in ostalih živih bitjih v akvarijih. Meni je bil super. Še posebej me je navdušilo prisostvovanje hranjenju.

7. dan se je vreme ponovno izboljšalo, zato sva jo ponovno mahnila na plažo. Tokrat sva se odpravila na zahod, v Saint Elm, luškano majhno letovišče. Morje je bilo tokrat mirno in čisto, tako da sva preživela čudovit dan na plaži.

Ker sva hotla videt sončni zahod, sva se peljala po panoramski cesti čez mesteci Estellencs in Banyalbufar ob kateri sva bila ponovno priča čudovitim prizorom stika morja z nebom in zemljo. V Banyalbufaru sva se tudi ustavila za večerjo. Na terasi s pogledom na morje in terase z limonovci sva jedla odlično morsko paello in srkala sveže stisnjen sok pomaranč. Čudovit zaključek najinega pohajkovanja.
FYI, tudi te slike niso moje. Moje prilepim, ko jih spravim v red.
Posted 08 October 2012 - 11:37 AM
Posted 19 October 2012 - 10:21 PM

ogromno zelenja in neverjetno slikovita arhitektura.
Mene so navdušili predvsem parki, poleg Parc Güell še Montjuïc (pod gradom), najbolj pa Parc de la Ciutadella.

Geology, Zoology, Modern art of Catalonia in Barcelona ZOO (vstopnina je ok. 15 €).
Midva sva bila samo v enem muzeju, in sicer Science Museum (Museu de la Ciencia), ki je NOR. Ful interaktiven, ogromno zanimivih instalacij, noter je tudi simulacija tropskega gozda z ribami in vsem
(največja je velika čez 3 metre), že arhitektura samega muzeja je nekaj posebnega. Poleg tega je vstopnina znaša samo 3 € (za študente baje 1 €, fanta je na blagajni vprašala, če je študent, mene ne

res pa je, da je malo odročen od centra (sicer še vedno cona 1, kot večina stvari), ampak je vredno.
Pa da ne pozabim slavolok Arc de Triomf in famozno cerkev Sagrada Família, ki je sicer res veličastna, ampak mene ni nevemkako prevzela.
Vredna ogleda je tudi Gaudíjeva arhitektura, ki je poleg v Güell-u tudi v ostalem delu mestu (hiša Pedrera in še dve sta čisto v centru, vstopnina je sicer 20 €

Nujno se je sprehodit po glavni ulici La Rambla, kjer res začutiš utrip mesta, midva sva bila tam vsak dan vsaj enkrat. Tam je tudi polno restavacij in trgovin, za šoping sta super tudi ulici Passeig de Gràcia
in Portal de l'Àngel, pa blagovnice El Corte Inglés (največja ima 9 nadstropij, jih je pa kar nekaj po mestu) in center Maremagnum na koncu polotoka.
Glede hrane priporočam Maoz falafel, ki je božanski, poceni (4,7 €) in precej velik, jaz nisem mogla celega pojest, pa restavracijo/slaščičarno Farggi (nebeški sladoled, ampak ful drag, 3,8 € za kepico
in 4,8 za dve) in Fres Co.

Raj je tudi tržnica Mercat de Sant Josep de la Boqueria, kjer res dobiš vse, kar ti srce poželi, mene je predvsem navdušila izbira sadja in smoothijev. Španci imajo ful dobre rumene breskve, ki sem jih tam prvič jedla. Ne spomnim se, kako se jim reče, nekaj na c. Cene so drugače podobne ali majo višje, kot pri nas, odvisno od živila.
Za prevoz se pa res najbolj izplača vzet kartico T10, ki je za metro, bus in vlak (tudi iz/do letališča), 10 voženj s 75 min prestopanj pride 9,45 €. Lahko jo uporabljata dva ali več, ampak se tudi dvojno odbija, seveda. Ni ravno poceni, jaz sem za 8 dni kupila 2 kartici, on pa 3 + še nekaj za posamezne vožnje, ki pa je 2 € in ni možnosti prestopa. Je pa tudi veliko izposojevalnic koles, ampak ne poznam cen.
Midva sva bivala v stanovanju v soseski Valldaura, ki je zelo prijetna in imela sva samo ok. 100 m do metroja, zakon.

Več slik
Normality is a paved road: It's comfortable to walk, but no flowers grow on it.
― V. Van Gogh
Posted 21 October 2012 - 02:12 PM

Posted 22 October 2012 - 07:40 AM

---------------------------------------------------------------------------------------------
When you open your mind to the impossible, sometimes you find the truth.
Posted 25 November 2012 - 08:41 PM
http://www.hostelwor...lez/Madrid/4318
Pablo Picasso
Posted 26 March 2013 - 01:37 AM
Casa Milà, Antonio Gaudí

Normality is a paved road: It's comfortable to walk, but no flowers grow on it.
― V. Van Gogh
Posted 26 March 2013 - 08:26 AM
Jaz ta ali drug teden bookiram vozovnice, gremo s faksom na terensko delo v regijo El Maestrat:
Posted 21 November 2013 - 07:07 PM
Je katera hodila kaj na jug Španije? Predvsem me zanima Cadiz. Na hitro sem malo počekirala karte in niso ravno najcenejše, od 150 - 200e za povratno + avtubus od letališča do samega mesta. :S
[Napoleon]
Posted 21 November 2013 - 07:48 PM
Cadiz je simpatično mesto, jaz sem bila tam sicer le en dan. Ni tistih megalomanskih hotelov, ki so sicer po obali južne Španije. Stari del mesta je v bistvu otok.
Ljudje imajo radi, da jim kaj poveš, v pravih količinah, v skromnem, zaupnem tonu, in mislijo, da te poznajo, ampak te ne poznajo, poznajo podatke o tebi, dobijo samo dejstva, ne občutkov, ne, kaj si misliš o čemer koli, ne, kako si zaradi stvari, ki so se ti zgodile ali si se odločil zanje, tak, kot si. Vse, kar naredijo, je, da te napolnijo s svojimi občutki in mnenji in opažanji in ustvarijo novo življenje, ki ima s tvojim bolj malo zveze, in tako si varen. (Per Petterson: Konje krast)
Posted 22 November 2013 - 06:54 PM
[Napoleon]
Posted 22 November 2013 - 07:06 PM
Mi smo šli s Fly Niki iz Graza, vmes prestopili.
Posted 22 November 2013 - 07:06 PM
Ne, ne z letalom. Z letalom do Seville, pa potem naprej z avtom.
Ljudje imajo radi, da jim kaj poveš, v pravih količinah, v skromnem, zaupnem tonu, in mislijo, da te poznajo, ampak te ne poznajo, poznajo podatke o tebi, dobijo samo dejstva, ne občutkov, ne, kaj si misliš o čemer koli, ne, kako si zaradi stvari, ki so se ti zgodile ali si se odločil zanje, tak, kot si. Vse, kar naredijo, je, da te napolnijo s svojimi občutki in mnenji in opažanji in ustvarijo novo življenje, ki ima s tvojim bolj malo zveze, in tako si varen. (Per Petterson: Konje krast)
Posted 22 November 2013 - 10:37 PM
[Napoleon]
Posted 26 November 2013 - 08:58 PM
Toledo
Posted 07 December 2013 - 06:29 PM
Toledo je ful lepo mestece Ozke ulice med katerimi se zlahka zgubiš, tako da mi je zelo žal, da sem bila takrat že tako utrujena, da enostavno nisem imela moči, da bi mesto podrobneje raziskala.
Januarja se za nekaj časa selim v Cadíz. Can't wait.
[Napoleon]
Posted 28 March 2014 - 04:03 PM
Je katera že bila v Sevilli? Se priporočam za info grele hostlov, kaj se splača pogleda in kje jest.
[Napoleon]
0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users