Kako šparate in kje živite?
Posted 07 January 2021 - 02:51 PM
Ljudje imajo radi, da jim kaj poveš, v pravih količinah, v skromnem, zaupnem tonu, in mislijo, da te poznajo, ampak te ne poznajo, poznajo podatke o tebi, dobijo samo dejstva, ne občutkov, ne, kaj si misliš o čemer koli, ne, kako si zaradi stvari, ki so se ti zgodile ali si se odločil zanje, tak, kot si. Vse, kar naredijo, je, da te napolnijo s svojimi občutki in mnenji in opažanji in ustvarijo novo življenje, ki ima s tvojim bolj malo zveze, in tako si varen. (Per Petterson: Konje krast)
Posted 07 January 2021 - 02:53 PM
Kaj pa sta si privoščila, če ni skrivnost?
Posted 07 January 2021 - 03:01 PM
Kolega me vedno spomni na svojo mamo, ki je vse življenje šparala za “ko bo v penziji”. Ki je žal ni nikoli dočakala. Nisem razsipna in ne potrebujem veliko, ampak prav veliko pa tudi ne šparam za “ko, enkrat”.
Posted 07 January 2021 - 03:23 PM
Enako
On pravi, da ne more nič prišparat, ker ima premalo plačo blabla, sva zadnjič računala in bi lahko komot okoli 700€ na mesec prihranila skupaj. No jaz imam malo nad minimalcem in mi ostane 300€ na mesec nekje. Ne varčujem zdaj namensko, zapravljam pa tudi ne. Denarja nimam vezanega. Jaz sem že v študentskih letih veliko prihranila, samo sem potem porabila za potovanja, zobni aparat, avto, stanovanje... tako da imam zdaj samo kakih 6000. Ko sem še imela pri Abanki račun, sem imela narejen avtomatski prenos drobiža na varčevalni račun - vedno mi je cente prenašalo na varčevalnega, tako da je bil na TRR vedno znesek, zaokrožen na cel €. NE vem, če ima NKMB tudi to možnost, če ima bi si dala kar na 10 zaokrožit.
Marmelada, ti namensko za kaj varčuješ? Če ne, si kaj razmišljala kdaj, da bi kako drugače naložila denar (zlato, bitcoini)?
Midva se pogovarjava, da bi za denar, ki ga varčujeva za otroka, kupila zlato.
V bistvu ne prav namensko varčujem. Imam res željo it nekoč nekam na svoje, to mi je tista glavna motivacija. Sem spodaj napisala, da se jaz res nič ne spoznam na razne naložbe. Meni bi moral to nekdo razložit vse. Pa preveč sem ziheraš, da bi šla v kakšne negotove naložbe. Ne vem, kako je z bitcoini zdaj...par let nazaj vem, da je folk množično vlagal v to, a niso potem te vrednosti ful padle, ali kako? Zlato se mi zdi boljša ideja.
Mene najbolj zanima, katere naložbe so varne, pa da čez čas nekaj več dobiš ven. Če mi denar samo leži nekje, na koncu pa ne dobim ven nič kaj ve, mi je skoraj isto, kot če mi leži na TRR.
Gledala sem tudi varčevanja in depozite, ki jih nudi Nova KBM in sem si šla delat informativne izračune. Če bi npr pri rentnem varčevanju 3 leta vplačevala po 200 € na mesec, bi na koncu dobila 7 centov obresti. Pri depozitu pa, če bi npr za 3 leta vezala 5.000 €, bi dobila 15 centov obresti. Meni se zdi to smešno. Ali jaz česa ne razume, ne vem. To se očitno splača res samo, če vežeš ogromne zneske. Ali če imaš probleme s tem, da moraš imet prav onemogočen dostop do denarja, ker drugače ne znaš prišparat.
Ze samo pri "postavkah" otroci, zival, barka... se lahko par 100 eur pozna, kot vidim.
To je se tudi res, da z morjem nimava nekih stroskov, ker lahko hodiva na vikend.
Ja, se kar pozna. Jaz imam npr že vrtca 240 €.
Če je katera študirala ekonomijo ali se ljubiteljsko poglabljala v razne naložbe in kako oplemeniti privarčevan denar, naj kr deli svoje znanje
Zame sicer trenutno ne pride v upoštev, bo pa v prihodnje, ko se večji projekti zaključijo. Torej naložbe v sklade, posamezne delnice, zlato, kriptovalute...
A ste življensko zavarovane in kje. Nekje sem brala, da naložbeno življensko zavarovanje ni ok zaradi slabih donosov oz da samo posojaš denar zavarovalnici, ki ga obrača, na koncu pa ne dobiš ven kaj več kot čiste vplačane premije.
A imate urejeno dodatno pokojninsko zavarovanje?
Ja, prosim, če se katera spozna, naj malo razloži. Meni se namreč saaaanja ne. A pri teh življenjskih zavarovanjih dobiš na koncu kaj več ven? Se to dejansko splača, je varna naložba?
Mene je namreč tega najbolj strah, da bi vlagala nekam, potem pa bi vrednost padla. Da bi recimo plačevala za neko zavarovanje za primer smrti, na koncu pa bi dobila nazaj samo en delček vplačanega zneska, mi je tudi brezveze.
Dodatno pokojninsko imam samo tisto pri Modri zavarovalnici, ki ga imamo vsi javni uslužbenci in delodajalec vplačuje za nas.
Zdaj gruntam - v Toshl ročno vnašate prihodke/odhodke, če imate brezplačno verzijo?
Ja, ročno. Jaz imam brezplačno verzijo, nič ne plačujem. Imam pa še eno starejšo verzijo, se mi zdi. To skoz nekaj posodabljajo. Ampak jaz si npr prihodkov niti ne vpisujem redno notri, bolj stroške, ker me to najbolj zanima, koliko okvirno zapravim na mesec. Ne spremljam tam tistih grafov in analiz ravno.
Jaz nimam težav s tem, da bi neknotrolirano zapravljala denar. Ne rabim ga imet nekje ločeno na varčevalnem računu zato, da se ga ne bi dotikala. Ne bi pa bilo neumno nekaj denarja vložit v kakšno bolj varno naložbo, da bi ga oplemenitila, ampak kot sem že rekla, nimam pojma o tem in se včasih res butl počutim, ker nimam nič delnic, denarja v skladih, naložbenega zlata itd.
Bi pa fantu pomoje kakšen varčevalni račun koristil, da bi vsak mesec nekaj dal na stran. Sem mu že večkrat omenila, ampak je proti, ker misli, da se to povsod dodatno gleda potem pri izračunu subvencije za vrtec, otroškega dodatka. Ampak saj to ni res? Pač če denar od plače samo prestaviš na drug račun, ti ga najbrž ne bodo dvakrat šteli?
Za fanta niti ne vem, koliko točno ima na trr. Se mi zdi, da njemu denar tudi kar izgine, če ga namensko ne da na stran. Ponavadi je to gotovina v škatli v omari. Tako ima zdaj na strani denar, ki ga je dobilod prodaje motorja. Saj je imel že večkrat kakšne večje stroške, ampak vseeno. V vseh teh letih bi lahko imel več našparano. Ful ga prepričujem, da bi nehal kadit, glavni razlog je zdravje, itak, ampak ga probam motivirat tudi s tem, koliko bi lahko že našparal, če bi denar, ki ga zagoni za čike, dal na stran. Ponavadi dobim odgovor, da težim in da zapravi ravno toliko, kot jaz za frizerja in vso mojo kozmetiko. Kar seveda niti približno ni res.
"Life is like a box of chocolates. You never know what you're gonna get."
Posted 07 January 2021 - 03:56 PM
Posted 07 January 2021 - 04:27 PM
Posted 07 January 2021 - 05:07 PM
Se vseeno pa prisparava kar nekaj vsak mesec, imava sicer skupaj denar ze vsa leta in se pomeniva prakticno pred vsakim nakupom, ce res rabimo/je smiselno.
Posted 07 January 2021 - 05:35 PM
Midva sva si enotna v tem, da bi za daljše časovno obdobje težko šparala brez nekega jasnega cilja na račun kvalitete življenja, torej da bi se na ta račun morala odpovedati skoraj vsem nenujnih stvarem (kao luksuzu). Čisto drugače je, če šparaš za nepremičnino ali kaj podobnega. Čim se je vse zaprlo, nama je to ful manjkalo. Prej sva/smo precej hodili ven na pijače in jest, ne samo na izletih in dopustih, tam sva si pa sploh dala duška. Nama ni škoda dat trimestnega zneska za en obrok ali kakšno drugo razvajanje. Že pred otrokom sva si bila navajena privoščit kaj takega, zadnji dve leti pa nama to še toliko več pomeni in pri tem sploh ne gledava na denar, za letos sva si obljubila, da bo več tega. Po drugi strani si pa ne jaz, še manj pa on, ne kupujeva veliko oblačil in obutve, niti kozmetike, za kar eni zapravijo celo premoženje. Tudi z avtom so zanemarljivi stroški.
Normality is a paved road: It's comfortable to walk, but no flowers grow on it.
― V. Van Gogh
Posted 07 January 2021 - 06:25 PM
V Excel jaz sigurno ne bi tako redno vpisovala.
Bi pa tudi jaz težko neko daljše obdobje, več let tako na polno šparala, da ne bi šla nikamor na dopust, kdaj kaj ven jest itd. Če bi imela za dokončat, kupit hišo, stanovanje, ali kaj takega, bi recimo ene 2 leti že zdržala brez vsega tega, da pa nikoli ne bi nikamor šla, mi pa tudi ni. Če ne bi šla na nobeno od potovanj v tujino va zadnjih letih, bi imela nekaj 1000 eur več na računu, ampak mi ni niti malo žal.
Posted 07 January 2021 - 06:36 PM
Lani načrtno nisva šla na daljši dopust/potovanje, privoščila sva si pa en teden Jordanije, za kar sva zapravila 1000 €. Vedno zastaviva tko, da prideva kolikor se da poceni skozi brez da bi trpelo najino udobje.
"Opinion is really the lowest form of human knowledge. It requires no accountability, no understanding. The highest form of knowledge is empathy, for it requires us to suspend our egos and live in another’s world. It requires profound purpose larger than the self kind of understanding."
Bill Bullard
Posted 07 January 2021 - 07:24 PM
V bistvu nic ekstravagantnega, za marsikoga normalen lifestyle. Da sva sla v toplice za 3 dni, veckrat ven jest, sladoled, vec dava za kvalitetno hrano, banalen primer jogurt iz rifuzla, liter stane 5€, ampak mi je bozanski. Veckrat na enodneven izlet. Med korono sem si narocila nekaj casopisov, da podprem tudi to branzo, veckrat si kupim knjigo, mi ni treba razmisljati, ali si lahko kupim kozmetiko in kavbojke v istem mesecu. Predvsem je zelo prijeten obcutek varnosti. Verjamem, da je marsikomu samoumeven. Pa ni, da sva prej stradala, ampak je po placilu vseh fiksnih stroskov je ostalo mislim, da 200€, max 250.Kaj pa sta si privoščila, če ni skrivnost?
Kupila sva nov avto, ampak ga verjetno ne bi, ce ne bi moz napredoval. Ni vec zgledalo, da se vozi v 12 let staremu avtu. Se mi slisi neumno, ko vidim zapisano, ampak so bile ful bizarne situacije.
Tezko bi, kot je jina napisala smz, sem bolj preletela, zivela zelo sparovno, ce mi ni vec treba. Imam pa, tako kot ve, vcasih slabo vest.
Pogresam pa izlete, predvsem tujino. Nisva se sla skupaj v London recimo, pa si ful zeliva.
Ljudje imajo radi, da jim kaj poveš, v pravih količinah, v skromnem, zaupnem tonu, in mislijo, da te poznajo, ampak te ne poznajo, poznajo podatke o tebi, dobijo samo dejstva, ne občutkov, ne, kaj si misliš o čemer koli, ne, kako si zaradi stvari, ki so se ti zgodile ali si se odločil zanje, tak, kot si. Vse, kar naredijo, je, da te napolnijo s svojimi občutki in mnenji in opažanji in ustvarijo novo življenje, ki ima s tvojim bolj malo zveze, in tako si varen. (Per Petterson: Konje krast)
Posted 07 January 2021 - 08:15 PM

Posted 07 January 2021 - 08:42 PM

Posted 07 January 2021 - 08:48 PM
Posted 07 January 2021 - 08:57 PM

Posted 07 January 2021 - 08:58 PM
Posted 07 January 2021 - 08:58 PM
Posted 07 January 2021 - 09:02 PM
Planet, kdo ne bi sel.

Normality is a paved road: It's comfortable to walk, but no flowers grow on it.
― V. Van Gogh
Posted 07 January 2021 - 09:10 PM
Posted 07 January 2021 - 09:15 PM
0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users