Jump to content

Photo

kaj študirate

• Please log in to reply
1733 replies to this topic

#321 Michelle

Michelle

odvisnik

• Redni člani
  • PipPipPipPip
  • 2687 posts

Posted 20 September 2006 - 12:23 PM

QUOTE(_M_)
Po končanem faksu boš pa samo eden izmed množice diplomantov FDV-ja  na Zavodu, brez službe...
Dejte tud mal mislt na to, kako bo z iskanjem službe po diplomi. Verjamem, da se zdaj, ob odločanju, zdi najbolj smotrno odločiti za tisto, kar te zanima,  
ampak ko pa enkrat končaš faks, pa gledaš na zadeve malo drugače, ko ostaneš doma s tistimi 35k socialne podpore...  :?  
Samo en dodaten vidik...

A to je dejstvo al kr nekaj iz glave?

Mogoče pa ne boš še en več, ki bo doma sedel, se smilil sam sebi in čakal, da mu služba pade z neba, ampak se znašel pa nekaj nardil na tem. A ekonomija, pravo, itd. pa obljublja kaj več možnosti za pridobitev sužbe al kako? (sem osebno vzela, ne morem pomagat biggrin.gif )

Poleg tega je socialna 47 k... biggrin.gif biggrin.gif
  • 0

#322 _M_

_M_

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 32323 posts

Posted 20 September 2006 - 12:46 PM

Če kdaj poškiliš kej na strani Zavoda za zaposlovanje, boš kmal vidla, kateri profili so med bolj iskanimi...
Boš povedala kakšna je situacija potem, ko boš diplomirala, OK? biggrin.gif
Sej nočm bit pametna, sam vidim kok težav imajo mladi diplomanti, ker v vseh službah zahtevajo tolk in tolk takih izkušenj, ampak jih enostavno nimaš kje dobit, ker te nihče ne vzame.
Pri nas recimo če si s strojnega, elektro, rač. faksa... ni problema za službo dobit, še štipendij je tok razpisanih, da jih nimajo niti komu podelit, ker je folka premalo. ermm.gif

aja, socilan podpora pri nas znaša 33k, če živiš pri starših. 48k je najvišja in za tiste s svojim lastnim gospodinjstvom (ali pa če ti na CSDju pogledajo skozi prste, kar itak ponekod delajo, pr nas očitno ne)
  • 0

#323 inchika

inchika

pametnjakovič

• Redni člani
  • PipPipPip
  • 1186 posts
  • Interests:vse pozitivno

Posted 20 September 2006 - 12:55 PM

Se strinjam z _M_. Danes je že cela umetnost službo dobit. No, dobiš jo že, eno kar tako, brez povezave s tvojo izobrazbo, ampak potem se sprašuješ zakaj si tolko časa študiral in tolko denarja vlagal v to...pol pa ko enkrat diplomiraš si prepuščen na milost in nemilost sam sebi. In kje boš dobil eno primerno službo, kjer boš celo imel normalno plačo, ne pa da garaš cele dneve pol pa tisti drobiž na račun dobiš!
  • 0
Nobena pot ni dolga, če po njej hodimo s prijateljem...

#324 inchika

inchika

pametnjakovič

• Redni člani
  • PipPipPip
  • 1186 posts
  • Interests:vse pozitivno

Posted 20 September 2006 - 12:57 PM

Pa to mi tudi ni jasno, kaj si naš sistem predstavlja: kako bo človek z lastnim gospodinjstvom preživel s podporo cca.48k?!
  • 0
Nobena pot ni dolga, če po njej hodimo s prijateljem...

#325 Michelle

Michelle

odvisnik

• Redni člani
  • PipPipPipPip
  • 2687 posts

Posted 20 September 2006 - 05:55 PM

_M_ ...na pamet govoriš. Pri nas minimalna socialna podpora znaša 47.000 SIT (nekaj malega več), tudi če živiš pri starših.

Sicer je res, da je službo pač težko dobit in za moje pojme bo vedno težje, ampak tako pač je in neumno je že v času študija 'vedet', da zate pa itak ne bo službe. Je brezveze študirat potemtakem.

Kar se pa izkušenj tiče pa se sicer tudi strinjam s tabo, težko jih je dobit, ampak spet...se da. Jaz npr. imam prek študenta 3 leta izkušenj iz področja, ki ga študiram. Spet se je pač treba malo znajt, sklepat poznanstva, se kdaj kam vrinit...pač se tudit. Res pa je, da še vedno ostanejo stvari, na katere ne moreš vplivat, ampak v takem primeru pa tak ne moreš nič.
  • 0

#326 Princeska

Princeska

drama queen

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 16360 posts

Posted 20 September 2006 - 06:23 PM

QUOTE(_M_)
Po končanem faksu boš pa samo eden izmed množice diplomantov FDV-ja  na Zavodu, brez službe...
Dejte tud mal mislt na to, kako bo z iskanjem službe po diplomi. Verjamem, da se zdaj, ob odločanju, zdi najbolj smotrno odločiti za tisto, kar te zanima,  
ampak ko pa enkrat končaš faks, pa gledaš na zadeve malo drugače, ko ostaneš doma s tistimi 35k socialne podpore...  :?  
Samo en dodaten vidik...

to je res... sej zato je pa treba pretehtat zadeve. sam itak iz vseh strani slišm- kot defektologinja ne boš dubla službe, kot novinarka še manj in kot kulurologinja najmanj... sam jebemti, kaj pa pol študirat- najbolš da biologijo, ker se mi že zdej bruha od nje al kaj blink.gif
  • 0
"First make it in your head. And then you can make it anywhere."

#327 žeula

žeula

pametnjakovič

• Redni člani
  • PipPipPip
  • 1613 posts

Posted 20 September 2006 - 08:51 PM

Pejt(-e) študirat tist kr HOČTE, ne tist, po katerem je trenutn povpraševanje, ker se lohk v petih letih zadeva ful spremeni... Samo moje mnenje, pa tut, če kdo misle, da je to slaba tolažba al pa iluzija! ;)
  • 0
Vedno sem čutila, da je trenutek, ko se zjutraj zbudiš, lepši od vseh 24 ur. Misliš si, da se lahko zgodi karkoli. In dejstvo, da se to skorajda nikoli ne zgodi, sploh ni pomembno. Možnost vedno obstaja.

#328 Michelle

Michelle

odvisnik

• Redni člani
  • PipPipPipPip
  • 2687 posts

Posted 21 September 2006 - 11:31 AM

QUOTE(Princeska)
sam itak iz vseh strani slišm- kot defektologinja ne boš dubla službe, kot novinarka še manj in kot kulurologinja najmanj...

hehe, to so vrjetno 'dobornamerni' nasveti ne? od ljudi, ki ti res samo dobro želijo, pa ne poznajo zavisti (sploh zato, ker so se oni hotli vpisat na isti faks, pa niso meli dovolj točk?) pa vrjetno tudi takih, ki res vedo, kako je s službami pri nas... biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif
  • 0

#329 *mala*

*mala*

pametnjakovič

• Člani
  • PipPipPip
  • 1131 posts

Posted 21 September 2006 - 03:05 PM

tud js sm se odlocla za FDV...Princeska, tako kot ti, tud js ne prenasam razne biologije in podobnega..bom pac brez sluzbe...itak je vsepovsod prevec folka kao. vsi poudarjajo stojništvo ipd., kjer pa sem 100% da bo zenska dobila zelo tezko sluzbo..tak da je bla odlocitev: kak faks, kjer kot zenska ne bom dobial v redu sluzbe al faks, kjer je pac nasplosno prevec ljudi...izbrala sm drugo..upam, da pravo wink.gif
  • 0
it's not pms, it's you..

#330 Braunkopf

Braunkopf

Little Miss Greedy

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 21767 posts
  • Interests:sevanje anti-mojo občutij

Posted 21 September 2006 - 06:39 PM

QUOTE(Michelle)
QUOTE(Princeska)
sam itak iz vseh strani slišm- kot defektologinja ne boš dubla službe, kot novinarka še manj in kot kulurologinja najmanj...

hehe, to so vrjetno 'dobornamerni' nasveti ne? od ljudi, ki ti res samo dobro želijo, pa ne poznajo zavisti (sploh zato, ker so se oni hotli vpisat na isti faks, pa niso meli dovolj točk?) pa vrjetno tudi takih, ki res vedo, kako je s službami pri nas... biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif

Dvomim, ponekod že profesorji sami priznajo, da je s službami oz. zaposlitvijo slabo.
  • 0
Vuelvo al Sur,
como se vuelve siempre al amor,
vuelvo a vos,
con mi deseo, con mi temor.

#331 _v-i-k-i_

_v-i-k-i_

pametnjakovič

• Redni člani
  • PipPipPip
  • 1356 posts

Posted 21 September 2006 - 06:43 PM

a se ni zdej socialna podpora celo zmanjšala rolleyes.gif ...jst jo sam še ta mesec dobim sad.gif...bom pa prek študenca delala wink.gif
  • 0

#332 _M_

_M_

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 32323 posts

Posted 21 September 2006 - 07:36 PM

Socialna podpora je, kakršna je - največ je možno dobit 48k in potem po lestvici manj, jst dobim recimo 33k.
In pravila oz. pravilnik, kdo je upravičen do katerega zneska, so zelo jasna - mi ga je delavka pokazala, fora je sam v tem, da na nekaterih Centrih dejansko folku dodelijo najvišjo, tudi če do nje ni upravičen. Jim pač pogledajo skoz prste, to itak vsi vejo. Ena moja kolegica je zaradi tega klicala na Minitrstvo, da kdo dela narobe, tisti, ki dajo preveliko podporo ali tisti, ki dajo nižjo??
So ji točno razložli pravilnik in rekli, naj prijavi določen CSD, kjer ve, da neupravičeno delijo najvišjo podporo, tudi če do nje človek ni upravičen (ne živi v lastnem gospodinjstvu, ampak pri starših, recimo).
Valda tega ni naredila, ker od tega ne bi nič imela...
  • 0

#333 Princeska

Princeska

drama queen

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 16360 posts

Posted 21 September 2006 - 07:44 PM

QUOTE(*mala*)
tud js sm se odlocla za FDV...Princeska, tako kot ti, tud js ne prenasam razne biologije in podobnega..bom pac brez sluzbe...itak je vsepovsod prevec folka kao. vsi poudarjajo stojništvo ipd., kjer pa sem 100% da bo zenska dobila zelo tezko sluzbo..tak da je bla odlocitev: kak faks, kjer kot zenska ne bom dobial v redu sluzbe al faks, kjer je pac nasplosno prevec ljudi...izbrala sm drugo..upam, da pravo wink.gif

čaki, nism čist štekala- a zdej si ti na fdvju al kako?
  • 0
"First make it in your head. And then you can make it anywhere."

#334 Braunkopf

Braunkopf

Little Miss Greedy

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 21767 posts

Posted 21 September 2006 - 08:53 PM

Na FDVju je ja, tisto strojništvo je samo kot primer.
  • 0
Vuelvo al Sur,
vuelvo a vos,

#335 Chandra

Chandra

sunshine girl

• Redni člani
  • PipPipPipPip
  • 3400 posts

Posted 21 September 2006 - 10:42 PM

joj, punce, nikakor ne upoštevat nasveta naj študirate nekaj kar bi vam naj zagotovilo kasneje službo in denar, tudi če vam študij ne diši. Ni hujšega kot delat celo življenje delo, ki ga ne maraš. Sicer pa se delovna mesta tako hitro spreminjajo, da ne moreš rečt v katerem študiju je dejansko boljša prihodnost. Pa še Evropski trg se vedno bolj odpira...

Samo je pa res en začaran krog glede dela, penzijo kar podaljšujejo, mladi, pa šele pri 30-ih iščejo prvo zaposlitev, seveda bez izkušenj. Zraven tega, je zdaj faks že skor tako kot srednja šola, večina ga ima, prenasičenost, po drugi skrajnosti pa nam čez nekaj let ne bo znal noben več ploščic položit... Če razumete kaj hočem povedat... Ubitačen krog.

In ja _M_ ima prav, če živiš s starši pod njihov streho dobiš manjšo socialno, tako je po zakonu, ker ti kao ni potrebno plačati za bivališče. Samo _M_ lahko bi napisala pritožbo, da tudi če imaš le socialno daješ denar zraven za račune in za hrano...pol bi pa dobila celo. Samo, če ne rečeš itak ne povejo, da maš to možnost.
  • 0
IPB Image

Namen življenja je življenje, prelivajoče se v vseh odtenkih... ( Elene Danel)

www.chandra.si

#336 *mala*

*mala*

pametnjakovič

• Člani
  • PipPipPip
  • 1131 posts

Posted 21 September 2006 - 11:59 PM

QUOTE(Princeska)
QUOTE(*mala*)

čaki, nism čist štekala- a zdej si ti na fdvju al kako?

ja..bom na fdv-ju wink.gif
  • 0
it's not pms, it's you..

#337 _M_

_M_

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 32323 posts

Posted 22 September 2006 - 07:07 AM

QUOTE(Chandra)

In ja _M_ ima prav, če živiš s starši pod njihov streho dobiš manjšo socialno, tako je po zakonu, ker ti kao ni potrebno plačati za bivališče.

Samo _M_ lahko bi napisala pritožbo, da tudi če imaš le socialno daješ denar zraven za račune in za hrano...pol bi pa dobila celo. Samo, če ne rečeš itak ne povejo, da maš to možnost.

Tud to ne bo čisto držalo, sem šla z delavko zelo natančno čez pravilnik o dodelitvi pomoči.
Sem izjavila, da tudi jaz prispevam staršem za gospodinjstvo določen del in zato je moja podpora 33k, drugače bi bila še manjša, malo čez 20jurjev.
Ob izjavi, da pa prispevam v gospodinjstvo, pa skoči pol na 33.
Pritožit se jaz na mojo odmero res ne morem, saj je vse tako kot mora bit, kot sem že rekla, prijavila bi lahko ostale centre, ki neupravičeno dodeljujejo najvišji znesek, sam itak men ostane tistih 33 jurjev, nič ne pridobim...

Pa bi ob tej priliki še nekaj izpostavila - da te tisto, kar si študiral, ne zanima in ne veseli, lahko ugotoviš tud tekom študija,
jaz recimo sem šele čisto proti koncu sama sebi priznala, da me pedagoško delo niti malo ne veseli, čeprav sem študirala pedagoško smer jezikov na FF ermm.gif
Kot študentka sem pač vedno delala v gospodarstvu in mi je to neprimerno bolj všeč, tako da si tudi službo iščem na tem področju. Upam, da mi bo uspelo, saj sem trenutno ze dokaj blizu uresničenju te želje tongue.gif
  • 0

#338 Brokoli

Brokoli

Gaga's favorite monster

• Člani
  • PipPipPipPip
  • 4674 posts

Posted 24 September 2006 - 08:32 AM

mi kdo lahko pove na kateri faks se moraš vpisati (LJ) če hočeš študirati novinarstvo?
  • 0
I wanna just dance, but he took me home instead, uh oh!There was a monster in my bed.

#339 _M_

_M_

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 32323 posts

Posted 24 September 2006 - 09:09 AM

FDV. tongue.gif
Pa novinar si lahko tud brez tega faksa... še sama bi lahko postala, pa upam na drugo službico, ta teden se bo upam da končno razpletlo vse skupaj.
  • 0

#340 Braunkopf

Braunkopf

Little Miss Greedy

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 21767 posts

Posted 24 September 2006 - 10:25 AM

Zanima me kolikšen je kaj letošnji vpis na posamezne fakultete? Npr. na katere smeri je največji naval, tako zgolj iz firbca.
  • 0
Vuelvo al Sur,
vuelvo a vos,

2 user(s) are reading this topic

0 members, 2 guests, 0 anonymous users