Oo, iskanje stanovanja, jaz sem dala to 3x skozi v LJ. Prvič, ko sem živela s frendico in ko je šla ta ven nisem želela deliti sobe z neznanko zato sem šla zopet na lov za sobo v kateri sem bila sama, potem pa sva želela it s fantom v skupno stanovanje in sem šla spet na lov. Zato vam dajem nekaj nasvetov, na podlagih mojih izkušenj.
Ful se splača vztrajati, jaz sem po 2-3 tedne vsakodnevno (večkrat na dan) čekirala stanovanja na bolhi, nepremičninah, salomoncu, kamrci (ta ne vem, če še obstaja) in če mi je bilo kaj všeč sem takoj letela na ogled, dokler nisem res našla tistega, kar mi je všeč in kjer sem imela občutek, da je ok lastnik, ok lokacija... Res je fajn, da se skos čekira te oglase, ker ta dobra stanovanja so ponavadi hitro (lahko še isti dan) zasedena. Ko brskate po oglasih ne spreglejte tistih, ki so mogoče malce dražja, a imajo subvencijo. V kolikor je bilo stanovanje v oglasu slabo opisano + brez fotografije, se je v večini primerov izkazalo, da je stanovanje neka luknja. Če se odločite za neko stanovanje, poskusite malce pobarantati, recimo lahko rečete, da bi vzeli stanovanje, ampak ste mal v dilemi glede cene in bi bilo fino, če bi bilo kakšnih 10 eur nižje, kavcijo pa lahko plačate takoj.... itd, itd. Včasih uspe. Sploh če ste hitri in še ni bilo veliko ogledov, torej lastnik še nima občutka, da se bodo "tepli" za stanovanje in je večja verjetnost, da bo spustil ceno
Pa ne obupat in pograbit že 3. stanovanje in reči "ah za silo bo", ker stanovanj je ful in če dovolj dolgo iščeš boš našel takšnega, ki ti bo všeč, preverjeno.
Sem pa tudi jaz naletela na luknje. Eno stanovanje je bilo recimo kletno, sobe so bile velike ravno toliko, da je šla postelja notri in mogoče še kakšna manjša mizica. Omare so bile skupne. Wc je imel vrata na "harmoniko". Dnevne svetlobe skoraj ni bilo. Stanovanje me je spominjalo na zaklonišče. Ne spomnim se točno kakšna je bila cena, ampak vem, da je bilo stanovanje med dražjimi, a smo ga šli pogledati zaradi fajn lokacije.
Fant pa je bil v stanovanju skupaj z lastnikom, ki je non stop listke obešal po omaricah kaj vse lahko in kaj ne.
Drugače si pa dosti upajo lastniki, ki oddajajo na črno. Dovolj je, da se enemu študentu zameri in ga prijavi.