pri nas je bila vse igra oni pa jemljejo geometrijske predmete
sicer ste nekatere kar nekaj mlajše od par "cipres" na forumu, ampak pri nas je bila šola in prvi razred daleč od igre. V prvem razredu smo res imeli samo po 4 ure pouka, ampak smo v pol leta pisali in brali (za pisane nisem sigurna, tiskane pa sigurno) in računali do 20. Zdaj to osvojijo do konca leta. V drugem razredu smo blesteli do novega leta z računanjem do 100 in poštevanko.
Res bi bilo zanimivo imeti naše zvezke in primerjat z njihovimi.
Zdaj bom pa še jaz malo stresla svoje mnenje 
Našadva še nikoli nista imela toliko naloge, da ne bi mogla v popoldanskem varstvu vsega naredit, pa sta 5 razred. V prvem pa sploh domov niso nosili torb/zvezkov, samo v petkih. In od takrat nam je ostalo, da midva torbe pregledala čez vikend in če kaj manjka, je pa treba dokončat (imamo dva v istem razredu in sta edina, ki dejansko lahko kontroliraš koliko ima kdo narejeno). Tudi v popoldanskem bivanju imajo veliko časa za igro. Samo ena ura je namenjena nalogi, vse ostalo pa počnejo kaj drugega (so zunaj, se igrajo, rišejo, ustvarjajo, so po krožkih).
V popoldanske dejavnosti jih pa tudi vpišeš v kolikor želiš. Pri nas je bil pogoj, da mora biti vse končano do 16.ure (tako krožki, kot naloge). Po tej uri sta/smo frej. Uroš je edino hodil enkrat na teden na plezanje in je imel ob 17h. V tretjem sta začela hodit na tabornike, ki so tudi 1x na teden izven šole.
Sem bila pa proti glasbeni šoli, ki je 3x na teden, čeprav je v naselju in bi lahko sama hodila.
In lahko tudi starši poskrbijo za rekreacijo popoldan/čez vikend.
Se strinjam, da bi bilo potrebno stvari spremenit, ampak jaz sem ravno proti opisnim ocenam - pa daj nehi no. Full sta bila različna, ocene sta pa dobila opisano skoraj identično - v kakšni besedi so se ocene razlikovale. Za tisti čas, ko morajo učitelji pisat ves ta balast, bi lahko kaj bolj pametnega delali ali z otroki ali kaj drugega.
To, da imajo otroci pritisk zaradi slabših ocen, naj se raje starši ozrejo sami vase. Naš ima tudi kakšno dvojko in ima več samozavesti, kot T, ki ima boljše ocene. Ker U ni do tekmovanja ali dokazovanja, ker mu dol maha za šolo. T bi pa bila rada v eliti, ampak je žal ne dosega (pa ne zaradi naju, ampak zaradi BFF). In če bo želela it v štric s kolegicam, bo pač morala doma več delat. Ali pa dobit debelejšo kožo.
In spet stres … res noro koliko stresa imajo ti otroci. Kot da v življenju nikoli ne bo nihče zmrznil zaradi stresa. In kot da ocene ne povedo, v čem je njihov otrok dober in kje mora še delati 
Kar se mene tiče, so otroci zaradi ocen pod stresom izključno zaradi staršev. Kakšen imajo starši odnos do ocen, takega imajo tudi otroci. Malo tekmovanja pa nikomur ne škodi. In naj potem ne krivijo šol in učiteljev in stresa. Jaz sem jima ves čas razlagala, da ocena samo pove kje je še možno stvari popravit oz. napredovat. Zdaj je pa na njima ali bosta to želela ali ne. Je pa res, da jaz nimam nobenih preferenc tako glede SŠ, kot faksa, saj verjamem, da če bosta nekaj želela doseči v življenju, lahko kadarkoli in ni potrebe do 23. leta in zgolj s pravo srednjo šolo in pravo fakulteto. Zaradi mene ima lahko tudi samo poklicno SŠ, če bo našel delo, v katerem uživa ali ga veseli..Koliko ljudi je šele pri 30ih ali kasneje ugotovilo, da jih izobrazba in delovno mesto sploh ne veselita in so se šli ob delu izobraževat. Kako naj pa nekdo po 18ih ve, da bi bil rad računovodja, če še dneva ni bil v pisarni in gledal številke 24/7.
In kmalu bodo predlagali kar še na vsak razred enega učitelja, ki bo samo beležil napredek in znanje vsakega sončka posebej in vpisoval v e-asistente, drugi učitelj bo pa snov podajal … bog ne daj, da starši ne bi bili obveščeni že pred prihodom otroka domov, ali je uspešno narisal žirafo in lepo zapisal osmico - opisno seveda.
Tutorstvo imajo v naši šoli že urejeno. T "uči" enega iz 3 razreda in se z učiteljico dogovarja, kaj naj vadita. Kdor želi. In po moje imajo vse šole tako. Tudi mi smo imel pred 30 leti. Če se kakšen otrok hoče učit empatije in sočutja, se lahko brez problema uči ali preda naprej. Ampak mogoče je to spet bolj želja staršev, kot pa otrok.
In ker ne bi bilo ocen, bi bili sprejemni izpiti v srednjo šolo... a za razliko od mature to pa pri 14h ali 15ih ni stres??? Pri 19ih je pa matura tak stres in bi jo kar ukinili - pa daj nehi no. Kako smo pa mi ves ta stres sploh preživeli. Kako smo pa danes sploh še živi. A ni isto, ali greš pisat maturo ali pa sprejemne izpite za fakulteto - stres imaš in precej je odvisno ali imaš dober ali slab dan. Kako bodo pa drugače fakultete ali srednje šole izbirale med vsemi vpisanimi? Z rusko ruleto?
In sorry, če ne znaš slovenščine ali angleščine, nimaš kaj bit zdravnik ! Kako se boš pa izobraževal celo življenje, s pismenkam.
Kot rečeno, se strinjam, da bi morali marsikaj spremenit v našem šolskem sistemu, ampak sigurno ne vse samo s strani šole in učiteljev. Po mojih izkušnjah so bili ti do sedaj fantastični. Bomo videli, kako bo drugo leto na predmetni. Ampak pod črto, naj gospa, ki vse to predlaga, najprej pogleda kako si nasprotuje s predlogi. In namesto da niza primere, naj pač otroka vpiše v Waldorfski šolo ali Lila šolo.
Imam kolegico, ki ima otroka na Kureščku in moja znanka poučuje na Lila šoli in stvari precej dobro poznam. In ja, najlažje bi bilo, da bi dala U tja, saj bi imela marsikateri problem rešen za nadaljnjih par let. Ampak se tudi zavedam, da ga po OŠ čaka SŠ in potem življenje … in ga ne bom mogla celo življenje ščitit pred stresom in okoljem, ki mu ne ustreza, ampak se bo moral nekako naučit spopadat s svetom. In raje vidim, da se začne že zdaj, kot pa da pada v nezavest od strahu pred "maturo"