A katera je ovseni rižek oz. ovseno kašo? Kako ga pripravite? Jaz bi si ga jutri za zajtrk z mlekom pripravila, vendar ne vem kakšno razmerje mleko:rižek naj uporabim? Vem samo, da ga je prej potrebno namakati - ga bom že danes dala v vodo.

Razna vprašanja glede prehranjevanja!
Posted 15 June 2014 - 11:00 PM
Posted 16 June 2014 - 05:50 AM
ni ga treba, če delaš iz ovsenih kosmičev ( tistih ki niso trdi - so v modri embalaži). Jaz dam čist na pamet, če je pregosto malo dodam....Sploh ne vem kako razmerje mora bit
Posted 16 June 2014 - 07:15 AM

Pablo Picasso
Posted 16 June 2014 - 08:21 AM
Fiona, ne vem kakšne trše kosmiče to misliš. Jaz imam ovseni rižek (nekateri ga imenujejo ovsena kaša), če vtipkaš v google boš videla kako izgleda (žal mi nekaj šteka, ne morem prilepiti slikce).
Skratka, ker zjutraj (ob 6ih) še ni bilo odgovora, sem se znašla po svoje in skuhala kašo v mleku v enakem razmerju, kot se kuha mlečni riž (3:1) in je bilo preveč mleka, tako da sem ga sredi kuhanja skoraj pol odlila. Potem je bilo pa ok. Izgledalo je prav neokusno, pusto, vendar je bil vtis napačen - ful je bilo dobro, mleko se je tudi lepo zgostilo. Zelo podobno mlečnemu rižu, le da je oves mal bolj gumijast (vse skupaj je manj pocasto, kot pri mlečnem rižu). Lahko bi dodala še žlico medu/sadje/oreščke, vendar mi je bilo brez tega dobro. Aja, prej sem oves čez noč pustila v vodi, kuhala pa sem ga pol ure, pa lahko bi ga še malo dlje.
Posted 16 June 2014 - 09:20 AM
Jaz ovseno kašo delam z ovsenimi kosmiči, čisto po filingu dam mleko, vlijem kosmiče in če je pregosto, sproti dodam še kaj mleka. Pa potem na koncu še med (ko je že v skodelici). Tega tvojega rižka ne poznam oz. kolikor jaz vem, se ovsena kaša načeloma dela s kosmiči.
Jaz imam te - leve (po nasvetu ene od forumašic, prej sem namreč uporabljala desne, ampak pride veliko bolj "smooth" in okusna kaša z levimi).
Sicer je pa tukaj en recept.
Posted 16 June 2014 - 09:53 AM
Jaz tudi prvič slišim za ta rižek.
Sem pa zadnjih nekaj mesecev postala kar malo obsedena z ovsenimi kosmiči, stalno bi jih lahko jedla, pa se jih pred tem sigurno kakih deset let nisem niti dotaknila, ker sem se jih prenažrla v otroštvu. Imam pa ponavadi doma oboje, in mehke/fine in te bolj grobe, pa jih poljubno spreminjam, odvisno od tega, kaj mi bolj paše. Pozimi kombinacija z mlekom, narezano banano, pol žličke kakava in posutimi mandljevimi lističi zmaga, v toplejših mesecih pa jih zvečer namočim v jogurtu in zjutraj dodam sadje po želji. NJAM.
Pablo Picasso
Posted 16 June 2014 - 10:26 AM
Jaz sem jih pa lani zacela kuhat v mleku, notri dam zmrznjeno jagodicevje, cimet, ingver, potem pa vmesam zraven zlico tahinija in mandlje. Proporce imam pa glede na najljubso skledcko/lonec nastimane (pa v glavnem na uc ).
Drugace so pa super tudi z narezanim jabolkom/hrusko, rozinami in zacimbami, ali pa z mangom, jagodami in jogurtom.
Posted 16 June 2014 - 10:44 AM
Jaz sem mislila pač te ko jih je nalepila Freya. Modre. Rumeni so trdi in se morjo napihnit.
Posted 16 June 2014 - 11:05 AM
Tiste, ki jih pogosto jeste -
najbolj okusni (meni) so tisti, ki jih sveze zmeljes. Kupi se oves (pa lahko izberes takega, ki je bioloske pridelave) in ga v kosmicniku vsak dan sproti zmeljes v kosmice. Taki, svezi, tudi ohranijo najvec hranilnih snovi, ne oksidirajo in so bistveno bolj polnega okusa in vonja. Ko sem si jih prvic delala, sem bila res presenecena nad razliko v okusu. In na isti nacin si lahko kosmicis tudi piro, rz, itd... vse zitarice skratka.
Jaz si iz njih pripravljam granolo, specem kekse, pecivo (ala drobljenec), vmesam v presne sladice itd. Ma res so uporabni, se pa lahko hitro razvadis/navadis in prenasitis, ce jih jes nonstop na isti nacin.
Z rizevim mlekom so mi tudi kul, malo slajsi, si jih moram raaahlo osolit. Mi je takoj boljsi okus.
Odkriti srečo. Jo loviti in ujeti. Se prepustiti. Gledati z odprtimi očmi, vonjati, poslušati, se čuditi. Biti radoveden, ceniti lepoto in preproste, majhne in srčne stvari, srčne ljudi, trenutke. Čričke. Predvsem ne pozabi na čričke. Brez njih ni poletja.
Posted 16 June 2014 - 11:11 AM
Olivija, koliko casa pa jih potem kuhas, glede na to, da zrna prej niso toplotno obdelana?
Posted 16 June 2014 - 02:53 PM
Prelijem s kropom, nic ne kuham. Pa stoji mi cez noc v hladilniku.
Drugace pa kot ostale kase, verjetno cca 20 minut kuhanja.
Odkriti srečo. Jo loviti in ujeti. Se prepustiti. Gledati z odprtimi očmi, vonjati, poslušati, se čuditi. Biti radoveden, ceniti lepoto in preproste, majhne in srčne stvari, srčne ljudi, trenutke. Čričke. Predvsem ne pozabi na čričke. Brez njih ni poletja.
Posted 16 June 2014 - 02:59 PM
Ok, tnx
Posted 17 June 2014 - 04:23 PM
Tega tvojega rižka ne poznam oz. kolikor jaz vem, se ovsena kaša načeloma dela s kosmiči.
Tole je ta ovseni rižek iz katerega jaz pripravljam kašo. Gre pa za neoluščen oves. Več o tem tukaj: http://natura.zito.s...o-ovseni-rizek/
Posted 18 June 2014 - 06:35 PM
Eno pomoč rabim: prvič sem skuhala čičeriko. Kako veste, kdaj je dovolj kuhana? Na uro sem pozabila pogledati Recimo da sem jo kuhala cca 20 minut. A mora bit mehka, ko ugrizneš, ali je še malo čvrsta?
Posted 18 June 2014 - 06:44 PM
Meni se zdi 20 min cisto premalo, ce ne kuhas v loncu na pritisk. Pac mora bit mehka, kremasta notri, ampak da na videz se ne razpada na polovicke (oz. se pretirano lupi).
Posted 18 June 2014 - 06:56 PM
---------------------------------------------------------------------------------------------
When you open your mind to the impossible, sometimes you find the truth.
Posted 18 June 2014 - 07:03 PM
Pa prej jo moraš namočiti.
Posted 18 June 2014 - 08:42 PM
Ja, isto kot fižol.
---------------------------------------------------------------------------------------------
When you open your mind to the impossible, sometimes you find the truth.
Posted 19 June 2014 - 11:31 AM
Ok, hvala. Tokrat sem jo namakala, ampak skuhala pa čist premalo. Na srečo sem je dala kuhati res minimalno, za probo. Bom vedela sedaj za naslednjič, hvala.
Posted 19 June 2014 - 11:41 AM
Ce je ne kuhac v loncu na pritisk, jo kuhaj kar v vecjih kolicinah, se vedno lahko preostanek zamrznes po porcijah (je bolj prakticno) ali naredis hummus in ga delis s prijatelji/sodelavci .
0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users