Sicilija
Oh ja, zakaj grejo počitnice tko hitro?
Priletela v Palermo iz Trevisa, prevzela rent-a-car, ki sva ga na Avisu rentala že v Ljubljani in se najprej odpravila v Monreale, ki je zraven Palerma. Ful lepo majhno mesto z zanimivim trgom in cerkvijo s podobo kristusa pantokratorja, pojedla sem že prvi cannoli in kavo, pojedla focaccio in kilo pomaranč, ker rastejo po celem otoku in kamor pogledaš vidiš pomaranče, kila stane kje tudi manj kot 0,5€. Na dan sem pojedla 1,5 kg pomaranč ziher, kako so dobre. No, vsak dan sem popila od 2-3 kave, povsod odlične, pojedla od 3-4 cannolije ali cassate, ful pomaranč... da se ne bom ponavljala. Cannoli je krhko testo zvito v rolo, napolnjeno z ricotto in raznimi dodatki (čolokada, pistacija, kandirane pomaranče...), cassata je pa genialna sladica z sočnim biskvitom, polnjena z ricotto (spet z dodatki), prekrita z marcipanom. Nebesa. Povsod imajo ful zelenjave, artičoke prodajajo in zraven pečejo na žaru ob cesti... Njihov tipičen snack je tudi arancini, to je ocvrta kepa riža, polnjena z zelenjavo, mesom, pistacijino kremo s pršutom... meni ni bila preveč všeč, kalorična bomba in ful mastna... Vsak dan zvečer sem jedla odlično pašto, jo pomazala s kruhom, ki je prav tako dober, ker ga delajo s semolino, pred tem krožnik antipastijev (ogromno zelenjave, pripravljene na božanski način)... res moja najljubša kuhinja in oba sva jedla kot prava pujsa, pač nič nisem pazila tako kot tukaj, ker to ne gre
Ok, zdaj pa dost o hrani.
Iz Monreala sva šla v Catanijo, kjer sva spala vse dni, bukirala sem en apartma za 200€ za 5 nočitev z zajtrkom in brezplačnim parkiriščem. Naslednje jutro sva se odpravila najprej na Etno, pod vznožjem sva vzela cenejšo karto za 30€, ki te z gondolo pripelje na 2600m, dražja karta stane 70€ in te potem prepeljejo s posebnimi busi še višje, kjer te vodi vodič. Men je bilo gor ful všeč, ker se počutiš kot na luni, iz Etne se ves čas kadi žveplen plin, piha veter, oblaki hitijo mimo tebe, skratka super. Pol sva šla v Taormino, ki je spet ful lepo mesto, zgrajeno v strmem hribu. Tam je zelo zanimiv grški teater, ki je bil kasneje spremenjen še v neke vrste amfiteater za gladiatorske igre. Od tam okrog Etne skozi mesto Randazzo v mestece Bronte, ki je znano po pistacijah. Sem nekako pričakovala več od Bronteja, v smislu nekih posebnih trgovin z izdelki iz pistacij, ampak je mesto hecno in zanimivo, center je samo ena dolga ulica, par pasticcerij, ozke ulice in povsod so bili moški, oblečeni v črno, ki so stali na trgu ali pa kar na ulici...men je blo ful dobr, tako malo nenavadno in stereotipno, zakon no! Obkrožila sva Etno in šla spat.
Naslednji dan sva šla proti jugu v Siracuso, ki je ful lepa. Tam je arheološki park z grškim teatrom, rimskim amfiteatrom, votlino - neko posebno akustično jamo, nekropolo... V mestu pa so še katakombe, ki so pravo mesto mrtvih pod zemljo, 10.000 grobov, zgrajene so pa dejansko kot mesto, z glavno ulico in stranskimi, katakombe so velike 2500 m2. Noro. Od tam v baročno mesto Noto, ki je spet zanimivo na svoj način. Meni je bil od vseh mest najmanj všeč, ker mi je barok od vseh obdobij najmanj lep... ampak vseeno, mesto je za videt, bilo pa je res prazno, nikjer nobenega, slavna pasticceria Caffe Sicilija zaprta...tko da sem potem pojedla eno granita s pistacijo za tolažbo in še en cannoli. Pol je sledilo mesto Modica, ki je fuuuul lepo, zbite hiše v hribu, krasne cerkve (pročelja mislim), notri pa baročno..men je brezveze. Mesto je med drugim znano tudi zaradi čokolade, zaradi posebne priprave, ročno meljejo kakav, mu dodajo samo sladkor in razne dodatke, nič pa mleka, sojinega lecitina itd. Zaradi okusa čokolada ni komercialno zanimiva, kar se mi zdi škoda, ker je res dobra in sigurno bolj zdrava od sranja, ki ga jemo ponavadi. Mesto Ragusa sva videla samo zvečer in je zanimivo, spet v hribu z gradom na vrhu...
Tretji dan sva šla na zahod v obmorsko mesto Agrigento, ki je znano po templjih, arheološki park z ostanki stebrov, atlantov, templjev, grobov, urejene kanalizacije, skratka ruševine antičnega mesta. Ful sem uživala, res je lepo, prav tako tudi center Agrigenta, kjer sem pojedla najboljšo cassato na otoku, đizus res. Na poti nazaj sva se ustavila v mestu Piazza Armerina, kjer je Vila Romana z enimi najlepših in najbolj ohranjenih mozaikov na svetu. Ful lepo, center mesta tudi lep, itak.
Četrti dan sva bila v Cataniji, si ogledala center, grški teater in ostanke rimskega amfiteatra, ribjo tržnico, razne piazze, potem pa nama je ostalo še malo časa in sva šla spet v Siracuso, žal je bil arheološki muzej zaprt, šla sva v stari center uživat in potem nazaj v Catanio, peti dan pa zgodaj zjutraj na pot v Palermo in domov.
Videla sva kar veliko glede na to, da sva se vsak dan vračala v Catanio, v pogonu sva bila pa od jutra do večera, nobenega izležavanja.
Sej vem, da ves čas pišem enako, da je ful lepo in res lepo in zelo lepo, ampak je res. Ne morem pisat drugega kot to, ker mi je Sicilija zakon. Ljudje, hrana, znamenitosti...
Narava je lepa, razgibana, hribovita, povsod so oljke, pomaranče, limone, mandljevci so cveteli... V mestih je promet divji, vsak drugi avto je razbit, vsi rinejo sem in tja, trobijo, pol ti pot prekirža motorist, pol pešec, oznake so za en k, vsi ti ves čas vozijo za ritjo, da luči sploh ne vidiš... Ampak ko enkrat padeš not in dojameš da je to njihov način vožnje, postane vse lažje.
Upam da bom šla še kdaj, čeprav je še sto drugih destinacij, ki bi jih še hotela videt. Je pa v Trstu siciljanska slaščičarna, cannoli je skoraj isti kot dol, naslednjič pogledam še za cassato, pol bom pa res srečna.