Jump to content

Photo

Kruh

• Please log in to reply
500 replies to this topic

#301 Jinadaze

Jinadaze

Tough cookie

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 85854 posts

Posted 01 July 2017 - 02:12 PM

Najboljši kruh EVER! :woot: 

https://irispotatolo...8/koruzni-kruh/

Mož ga je prvič spekel v četrtek in ga je moral danes spet, tako da priporočam, da spečete dva hlebca naenkrat. :D

jZtewRR.jpg?1

• 0

Normality is a paved road: It's comfortable to walk, but no flowers grow on it. 

― V. Van Gogh

#302 Olivija

Olivija

Banana Bro

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 15166 posts
  • Interests:illustration, architecture, trees, cats, cats on trees...

Posted 23 November 2017 - 04:14 PM

Spekla sem kruh z drožmi. Cel postopek je trajal skoraj 10 dni :D najprej 7 dni za štarter (moka + voda) in nato sem en dan vmes pustila, zamesila kruh, pustila, da čez noč 'vzhaja' v hladilniku, in ga dala danes v pečico. Prvi moj kruh, ki nima trde skorje kot kamen. Zgleda, da je res treba peč(t?) pri visoki temperaturi + parno kopel, ker nimam posode s pokrovom.

Recepta od A do Z nimam, ker sem delala po občutku, improvizirala + sledila nekaterim navodilom iz facebook skupine drožomanija.

Peče katera od vas kruh z drožmi/s kislim testom?

828e0bb4dfb512db82fc13b3c5537c3d.jpg

bcf85a91532d35f540818304eb96d520.jpg

Naslednjič se lotim ajdovega ali koruznega, pa enkrat bi rada sprobala moko iz kaljenega zrna, kakšna je razlika v okusu.

• 0

Odkriti srečo. Jo loviti in ujeti. Se prepustiti. Gledati z odprtimi očmi, vonjati, poslušati, se čuditi. Biti radoveden, ceniti lepoto in preproste, majhne in srčne stvari, srčne ljudi, trenutke. Čričke. Predvsem ne pozabi na čričke. Brez njih ni poletja.

#303 _Planet_

_Planet_

human search engine of cudovita.si

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 27620 posts

Posted 23 November 2017 - 06:51 PM

Videti je profesionalno lep, nisem še nikoli poskusila delati s kislim testom.

Jaz sicer kruh vedno ohlajam zavitega v vlažno krpo in ni skorja nikoli trda.
  • 0
Rape of the mind is a social disorder...

#304 Frčica

Frčica

Dobra Samaritanka

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 14253 posts

Posted 23 November 2017 - 08:11 PM

Ja, sem ga pekla. Res je postopek in rabiš kar veliko časa. Je pa zelo okusen in ostane dolgo časa svež.

• 0

Ljudje imajo radi, da jim kaj poveš, v pravih količinah, v skromnem, zaupnem tonu, in mislijo, da te poznajo, ampak te ne poznajo, poznajo podatke o tebi, dobijo samo dejstva, ne občutkov, ne, kaj si misliš o čemer koli, ne, kako si zaradi stvari, ki so se ti zgodile ali si se odločil zanje, tak, kot si. Vse, kar naredijo, je, da te napolnijo s svojimi občutki in mnenji in opažanji in ustvarijo novo življenje, ki ima s tvojim  bolj malo zveze, in tako si varen. (Per Petterson: Konje krast)

#305 Olivija

Olivija

Banana Bro

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 15166 posts

Posted 23 November 2017 - 08:46 PM

Hvala, Planet! Saj moram priznat, da sem bila pozitivno presenečena, da je izpadel tako, kot je. Še 'pel' je lepo, pokal, kot nekateri posnamejo svoje štruce, ki pridejo ven iz pečice.   :D

Pri mojih prejšnjih pekah je bil problem, ker sem pekla predolgo, zaradi tega tudi taka trda in debela skorja, izsušen je bil. Notri pa moker, ker smo imeli neko čudno piro, ki se ni in ni hotela 'osušit', ker je bila takrat deževna letina. Vsem po vrsti je prihajal ven spacn kruh. 

Meni je okus podoben kot kruh iz pekarne 8, naslednjič se pa lotim testa za pico. Ali pa baget po receptu Koširja iz njegove čednje knjige:

Kruh-moj_vsebina-hlebec.jpg

Jaz sem navdušena nad stvaritvami, ki pridejo izpod rok izkušenih kruhomescev, tako da.. dokler bo motivacija, bo dišalo :)

• 0

Odkriti srečo. Jo loviti in ujeti. Se prepustiti. Gledati z odprtimi očmi, vonjati, poslušati, se čuditi. Biti radoveden, ceniti lepoto in preproste, majhne in srčne stvari, srčne ljudi, trenutke. Čričke. Predvsem ne pozabi na čričke. Brez njih ni poletja.

#306 Frčica

Frčica

Dobra Samaritanka

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 14253 posts

Posted 23 November 2017 - 09:05 PM

Jaz sem spekla vse iz Koširjeve knjige, vsi so super, razen focaccie.

• 0

Ljudje imajo radi, da jim kaj poveš, v pravih količinah, v skromnem, zaupnem tonu, in mislijo, da te poznajo, ampak te ne poznajo, poznajo podatke o tebi, dobijo samo dejstva, ne občutkov, ne, kaj si misliš o čemer koli, ne, kako si zaradi stvari, ki so se ti zgodile ali si se odločil zanje, tak, kot si. Vse, kar naredijo, je, da te napolnijo s svojimi občutki in mnenji in opažanji in ustvarijo novo življenje, ki ima s tvojim  bolj malo zveze, in tako si varen. (Per Petterson: Konje krast)

#307 Neytiri

Neytiri

djevuška kraužlova

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 19979 posts

Posted 10 December 2017 - 09:32 PM

Midva sva ta teden pekla pz pirin kruh z jogurtom, radensko in sodo bikarbono in je bozanski, tako da bova zaenkrat nekaj časa takega delala, danes sem se mesanico semen kupila za naslednjic za dodat.
  • 0
Svet je tak, kot si ga pripravljen videti

#308 Fiona

Fiona

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 16774 posts

Posted 11 December 2017 - 06:04 AM

Neytiri lahko recept?
Moj namen da bi jedli samo ajdovega se je sfizil. Tamali je samo odrinil talar :D
Iscem alternative. Karkoli mi je boljse kot trgovinsko. Pa se kruh mi prec hodi in nimam casa stalno hodit v trgovino po svezega, zato ga zamrzujem in odmrzujem kar je pa tud meh.
  • 0
Včasih, redkokdaj se fino ti zdi, da si živ, da te nič ne boli, da je najlepši žarek, ki tebe zbudi, ko si ga odgrneš z oči.

#309 Olivija

Olivija

Banana Bro

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 15166 posts

Posted 11 December 2017 - 01:10 PM

Kruhomat! 

Mi smo včasih pekli v studiu/službi - zjutraj naložiš sestavine, not ti vzhaja, se speče, samo program izbereš in to je to, ob 12h imaš frišn kruh. 

• 0

#310 Neytiri

Neytiri

djevuška kraužlova

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 19979 posts

Posted 16 December 2017 - 09:46 AM

Neytiri lahko recept?
Moj namen da bi jedli samo ajdovega se je sfizil. Tamali je samo odrinil talar :D
Iscem alternative. Karkoli mi je boljse kot trgovinsko. Pa se kruh mi prec hodi in nimam casa stalno hodit v trgovino po svezega, zato ga zamrzujem in odmrzujem kar je pa tud meh.

Joj, vem, da zelo pozno odgovarjam :/. Tukaj je recept. Na sliki izgleda kruh grozno, ampak sem ga prej nekje drugje probala, tako da sem vedela, kakšen okus bo, tako da naj te ne odvrne ;). Kupila pa sem Mercatorjevo polnozrnato pirino moko.

Midva tudi redno odmrzujeva kruh, dava ga zvečer ven in zjutraj jeva, pa mi je čisto ok. Samo za kakšne nepričakovane obiske je smotano, ker ga ne moreva na hitro odmrzniti, razen v pečici..

• 0
Svet je tak, kot si ga pripravljen videti

#311 Sarah

Sarah

Chihuahua with Attitude

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 30831 posts

Posted 02 February 2018 - 08:34 PM

Jina, si morda kdaj probala dat večji delež koruzne moke?

Jaz ga bom ta vikend naredila (sem ga hotela že zdavnaj, pa sem založila recept!), ampak mi je prevelik delež bele, bi malo spremenila recept.

Najboljši kruh EVER! :woot: 

https://irispotatolo...8/koruzni-kruh/

Mož ga je prvič spekel v četrtek in ga je moral danes spet, tako da priporočam, da spečete dva hlebca naenkrat. :D

• 0

Cosa vuoi che ti scriva?
Cosa vuoi che ti dica?
Tu sei ovunque in me.

#312 Jinadaze

Jinadaze

Tough cookie

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 85854 posts

Posted 02 February 2018 - 09:14 PM

Ja, brez problema lahko spremenis razmerje, ne bi pa mogla tocno rect, v kaksnem procentu. Vseeno je boljse, ce koruzne ni vec kot pol, da kruh ni zbit.
  • 0

― V. Van Gogh

#313 Sarah

Sarah

Chihuahua with Attitude

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 30831 posts

Posted 02 February 2018 - 09:25 PM

Okej, poročam :D

• 0

Cosa vuoi che ti scriva?
Cosa vuoi che ti dica?
Tu sei ovunque in me.

#314 Sarah

Sarah

Chihuahua with Attitude

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 30831 posts

Posted 04 February 2018 - 10:30 AM

Meni je ratal ful zbit in tezek, pomoje sem nekaj zafrknila, samo ne vem kaj. Sem sla po receptu, nisem spreminjala razmerja mok. Naslednji vikend ponovim vajo, ker dober pa je vseeno :D
  • 0

Cosa vuoi che ti scriva?
Cosa vuoi che ti dica?
Tu sei ovunque in me.

#315 Jinadaze

Jinadaze

Tough cookie

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 85854 posts

Posted 04 February 2018 - 03:54 PM

Saj ta kruh je bolj zbit in gost, ni puhast in luknjast, ampak to itak noben koruzni ni, se pa čisto nič ne drobi in zelo hrustljavo skorjo ima, sredica je pa mehka. Pa dlje vzhaja, boljši je (vsaj 2 uri). Mogoče ti pride prav še kakšen nasvet s prejšnje strani.

• 0

― V. Van Gogh

#316 Sarah

Sarah

Chihuahua with Attitude

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 30831 posts

Posted 04 February 2018 - 05:26 PM

Hm ne vem, moj je res FUL težek. :D

• 0

Cosa vuoi che ti scriva?
Cosa vuoi che ti dica?
Tu sei ovunque in me.

#317 Olivija

Olivija

Banana Bro

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 15166 posts

Posted 27 February 2018 - 12:56 PM

Uspel mi je! 

3, 2, 1 kruh z drožmi.

3299f71a68e32b84433bbb0c338dbdea.jpg

Recept je že v naslovu: 

3 deleži moke

2 deleža vode (neklorirana, če je iz pipe, prekuhana, mora čez noč stat, da gre klor ven)

1 delež droži

Jaz delam majhen kruh, samo za 2 osebi, tako da so bile moje količine 300g moke (od tega 100g pirine polnozrnate in 200g bele pšenične). Za tako količino se odmeri 6-7 g soli.

Droži pred uporabo nahranim in morajo vsaj 2x narast v volumnu.

Postopek je dolgotrajen, včeraj sem začela s pripravo okoli 19h:

Zmešaš vodo in moko, pustiš stat 20 min do 2 uri. Ta faza se imenuje avtoliza.

Nato dodaš droži, sol, pregneteš in nato na vsake 10-15 minut pregneteš po 2-3 min, ponoviš 3 ali 4x. 

Pustiš, da počiva 2 uri. 

Po 2 urah sem delala stretch & fold prepogibe, da se glutenske vezi okrepijo. Naredila sem serijo 4, na vsakih 20 minut. 

Potem je šel čez noč v hladilnik, ker sem ga želela imeti frišno spečenega zjutraj. 

Zjutraj sem ga vzela iz hladilnika, in ga 'predoblikovala' - preshaping, da ohrani lepo hlebčasto obliko, ko gre v pečico. Na pultu sem ga pustila cca 45 min, ga še enkrat predoblikovala, segrela pečico na 250 stopinj, not dala posodo z vodo in steklen pekač, v katerem se kruh peče. Ko je bila pečica segreta, sem v testo zarezala vzorec, ga pokrila z alu foljo (ker nimam pokrova) in 20 min pekla na visoki temperaturi. 

Potem sem temperaturo znižala na 200, ga odkrila in vzela ven posodo z vodo. Pekla sem ga še 33 min, zadnje 3 min ventilacijsko, ker se mi ni zdela skorja dovolj zapečena. 

Kakšen je v prerezu in po okusu še ne vem. Bom počakala še kakšno uro, preden se ga lotim :) Sem zadovoljna, kako je izpadel.

• 2

#318 _Planet_

_Planet_

human search engine of cudovita.si

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 27620 posts

Posted 28 February 2018 - 12:18 AM

Če je tako dober, kot je lep... ; )
  • 0
Rape of the mind is a social disorder...

#319 Coco*

Coco*

Dedek Mraz

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 27428 posts
  • Interests:kaj te briga :O

Posted 28 February 2018 - 07:01 AM

Krasno zgleda!
  • 0
Everything you can imagine is real.
Pablo Picasso

#320 Olivija

Olivija

Banana Bro

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 15166 posts

Posted 28 February 2018 - 08:23 AM

Hvala! Dober je (bil) :D Sem mislila, da ga bo ful ostalo, pa je šel skoraj v celoti v promet. Hrustljava skorjica, notri pa puhasto mehak, in na moje presenečenje se tokrat drožnega nastavka, ki ima precej izrazit vonj in okus, ni okusilo, ampak še zmeraj je ena dodatna dimenzija okusa pri kruhu, ki je vzhajan z drožmi in ne pekovskim kvasom.

Mami je pekla toast in ji je tudi uspel, je pa ful nasiten ta kruh, ne moreš ga veliko pojest. Pa še bolj zdrav je, kot kruh kupljen v trgovini. Delam tudi vse z moko, ki je iz ekološke pridelave.

• 0

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users