Korona virus / Covid-19
Posted 23 March 2020 - 08:56 PM
Posted 23 March 2020 - 09:00 PM

Posted 23 March 2020 - 09:12 PM
Nizozemci so imeli ravnokar novinarsko konferenco, do 1. junija so odpovedana in prepovedana vsa vecja druzenja (rojstni dan se lahko praznujes doma, ampak samo v skupini, kjer je mogoce, da vsi sedijo oz se gibajo na razdalji 1,5m drug od drugega). Druzenje na javnih povrsinah je tudi omejeno na gospodinjstvo oz. ce je vec oseb, se morajo te isto drzati varnostne razdalje. Za krsenje so predvidene kazni okrog 400e za fizicne osebe in 4000e za podjetja. Za sole se se niso cisto zedinili, sledi informacija v prihodnjih dneh. Pa seveda naj se vsi cimvec zadrzujemo doma, kolikor je to mogoce.
Fizicno bodo tudi omejili dostop do parkov in drugih podobnih privlacnih povrsin, kamor folk mnozicno migrira in se ne drzi pravil. Rutte je tudi zagrozil, da ce se ljudje tega ne bodo drzali, je naslednji korak popoln lockdown.
Danes so povecali ICU kapacitete na okrog 1000 postelj (ki so tacas ze malo cez polovico zapolnjene), skrbi jih, da Philips v ZDA ne bo smel vec tam proizvajat respiratorjev za druge drzave kot za ZDA oz da ne bo vec mogoc izvoz (zaradi nekega odloka o izrednih razmerah iz casa korejske vojne).
Pomoje se bo drug teden resno zacelo tule, zdaj so ljudje zaenkrat se naivno optimisticni, imam obcutek. Mogoce jih bo tole zdaj malo prizemljilo, da bodo situacijo vzeli resno, ceprav je zdaj ze res malo pozno.
Posted 24 March 2020 - 09:57 AM
Imela sem rokavice,masko. Vsi v trgovini so imeli maske razen ene zenske. Vsi razen mene in prodajalk so imeli maske gor narobe.
Drugace pa upostevajo varnostno razdaljo, spuscajo notri samo 5 folka naenkrat, vozicke skoz razkuzujejo. Sem se pocutila cisto varno.
Posted 24 March 2020 - 10:19 AM
Vceraj sem sla v DM. Zmanjkalo kosmicev,mleka in sem obnovila mesecno zalogo.ne bi sla ce ne bi itak mogla v sluzbo se selit v drugo pisarno.
Imela sem rokavice,masko. Vsi v trgovini so imeli maske razen ene zenske. Vsi razen mene in prodajalk so imeli maske gor narobe.
Drugace pa upostevajo varnostno razdaljo, spuscajo notri samo 5 folka naenkrat, vozicke skoz razkuzujejo. Sem se pocutila cisto varno.
Jaz mislim, da je čisto odvisno od trgovine do trgovine in obiskovalcev. Hofer sicer razkužuje, a očitno ni najbolj dosleden pri spuščanju ljudi: kolegica pravi, da so v tistem pri KC zelo previdni in spuščajo noter zelo malo ljudi in čakajo zunaj v vrsti, na Rudniku sem pa imela občutek, da so ljudje kar nagužvani. Včeraj sem se na hitro ustavila v Hoferju v enem manjšem mestu in so ljudje zelo nonšalantni, starejši nezaščiteni, koncept osebnega prostora in varnostne razdalje jim je čista neznanka, nekaj mlajših s šali čez usta in en mlad par, ki mu je manjkal samo še skafander.
Jaz si ne predstvaljam čisto, kako ljudje mislijo, da jih rokavice ščitijo in čemu služijo, a zato da jim virus ne prodre noter skozi kožo ali kaj. Ene osebe nisem še videla, ki bi znala rokavice pravilno uporabljati. Včeraj sem videla žensko, ki je bila opremljena z masko in rokavicami in je prešlatala vse okoli sebe, vmes pa se z umazanimi rokavicami dvajsetkrat dotaknila obraza in maske.
Pablo Picasso
Posted 24 March 2020 - 10:41 AM
Jaz imam s sabo razkuzilo, rokavice dam dol pravilno, razkuzim roke...itak vecina rokavice da dol narobe in rok ne razkuzi ker mislijo da so varni.
Mogli bi dat na nacionalko in po gospodinjstvih pravilno uporabo tega. Drugace pa logicno da pri nas v trzicu bos z masko redka izjema zaenkrat ampak bmk.
V kranju je ze druga zgodba.
Najbolj mi grejo pa na zivce ti penzici. Vecina se ne zaveda resnosti situacije in zivijo na planetu "saj smo vse prezvel bomo pa se to" in so nasploh packi. All in all so pa oni tisti, zaradi katerih smo doma in previdni. To me res razkuri...
Posted 24 March 2020 - 11:40 AM
Najbolj mi grejo pa na zivce ti penzici. Vecina se ne zaveda resnosti situacije in zivijo na planetu "saj smo vse prezvel bomo pa se to" in so nasploh packi. All in all so pa oni tisti, zaradi katerih smo doma in previdni. To me res razkuri...
Joj, s tem se pa tako strinjam, da se bolj ne bi mogla. V trgovini prešlatajo vse, tudi slučajno ne držijo primerne razdalje, mamce klepetajo zunaj ena z drugo, kot da nič ni... In točno to, kot da njim ta virus nič ne more in da so pa ja že mnogo hujšega dali v življenju skozi. Sploh po kakšnih manjših, hribovskih vaseh se nekateri še normalno obiskujejo in kofetkajo. Poročila gledajo po štirikrat na dan, ampak da bi se nad slišanim kaj zamislili, ne, to pa ne. Si ne izmišljujem, na žalost vem iz prve roke.
Posted 24 March 2020 - 11:53 AM
Mama je bila včeraj v našem Lidlu in je rekla, da je bila ful gužva. zunaj so sicer imeli rokavice in razkužilo, očitno pa niso omejevali vstopa v trgovino in tudi folk baje ni nič držal razdalje.
[Napoleon]
Posted 24 March 2020 - 11:54 AM
"Life is like a box of chocolates. You never know what you're gonna get."
Posted 24 March 2020 - 11:55 AM
Mask ni tako enostavno uporabljat, kot si najbrž večina predstavlja (kar se, kot vidite, tudi dobro kaže sedaj),
še celo zdr. delavci ne upoštevajo vedno vsi in povsod.
Pravilna uporaba zaščitne maske
"Opinion is really the lowest form of human knowledge. It requires no accountability, no understanding. The highest form of knowledge is empathy, for it requires us to suspend our egos and live in another’s world. It requires profound purpose larger than the self kind of understanding."
Bill Bullard
Posted 24 March 2020 - 12:06 PM
Posted 24 March 2020 - 01:52 PM
Posted 24 March 2020 - 02:57 PM
Posted 24 March 2020 - 04:00 PM
Par dni nazaj mi je FB pokazal neke maske iz bambusovih vlaken, ki izgledajo kot tisti trak za čez usta, ki ga imaš za smučat ali za na motor. Ne vem, kaj je smisel tega, lahko si potem kar en bombažni trak narediš doma in si ga daš na obraz in opereš na 90 stopinj.

Posted 24 March 2020 - 04:15 PM
jaz ne razumnem, če nisi prehlajen oz. okužen, zakaj jih uporabljat. A če je slučajno kdo pred mano v trgovini kihnil in grem jaz za njim čez tisti zrak v parih minutah ali kako. Ker kakor razumem, te kapljice itak počasi padejo na tla.
Za na sprehod ali kolo mi pa sploh ni jasno, zakaj bi jih imela.
Jaz res full stvari ne razumem pri tem virusu.
Put A Kilt On It!
Everybody knows how to raise children, except the people who have them.
Posted 24 March 2020 - 04:24 PM

Posted 24 March 2020 - 04:55 PM
Put A Kilt On It!
Everybody knows how to raise children, except the people who have them.
Posted 24 March 2020 - 04:59 PM
Kolikor spremljam npr. ADP so kapljice aerosola v zaprtih prostorih v zraku problematične, virus naj bi bil tako obstojen do treh ur.
Torej okuženi v trgovini zakašlja, kihne, razprši slino po zraku, (suha) maska/blago kapljice sline ujame in zadrži (da ne potujejo od okuženega v okolico). Ampak hkrati maska tudi pri zdravem prepreči, da bi prišle kapljice v zraku do tvojega nosu, ust.
Samega virusa pa nobena tkanina, skozi katero lahko dihaš, ne zadrži, ker je premajhen.
Narobe razmišljam?
Posted 24 March 2020 - 06:58 PM
Kako bo nekdo, ki se niti ni blazno simptomatski, sem pa tja pa malo zakaslja zascitil druge pred svojimi bacili? Ja tako da bo imel gor masko. In kako preprecis da kdorkoli okuzi kogarkoli na ta nacin? Ja tako da imajo maske vsi, tudi zdravi.
Na kitajskem je prepovedano it ven brez maske. Pa se folk se sprasuje zakaj imajo stvari tok pod kontrolo...sigurno tudi na ta racun.
Tako da jaz bolj zagovarjam logiko da bi maske morali nositi cisto vsi. To zagovarjajo tudi Mladi zdravniki Slovenije.
0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users