Jump to content

Photo

Francija - Pariz

• Please log in to reply
347 replies to this topic

#301 Kalypso

Kalypso

zlata ribica

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 46023 posts

Posted 06 August 2012 - 01:18 PM

Londonski javni prevoz je dražji kot pariški. Je pa bolj razvejan. Pariška okrožja, ki se smatrajo kot Pariz so vsa znotraj zone 1 in 2. Kar je v zone 3 in dlje, je že predmestje, medtem ko v Londonu ni neke jasne ločnice med mestom in predmestjem.
Če primerjam točnost in pogostost obeh, sta pb. enaka, mi pa je londonski sploh sedaj, ko so pred OI vse postaje v nulo sčistili in uredili veliko bolj všeč. Se pa na obeh najdejo linije, ki so novejše in lepše, kot tudi linije ko so grde in stare.

Da se navežem na Anin zgrožen smiley... če primerjaš z avtomobilom (javni prevoz v Parizu ali Londonu IMO pač ni primerljiv s slovenskim) mislim, da so mesečni stroški višji kot teh 81€.
Če se morda motim, pa verjetno že predolgo živim v krajih, ki so dražji kot Slovenija, tako da se mi ta strošek za javi prevoz, res ne zdi visok.
  • 0

#302 Ana

Ana

terpsihora

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 30932 posts

Posted 06 August 2012 - 02:13 PM

Jaz sem navajena na 17eur v Ljubljani. Plus tega da zadnje leto sploh ne uporabljam avtobusa, ker sem 3 min od faksa doma.
Moj odziv je bil tak zato, ker si v glavi računam koliko denarja bom potrebovala in je že čez 1000eur. :surrender: No, saj sem vedela v kaj se spuščam :)
  • 0
Viens, reste ici!

#303 Kalypso

Kalypso

zlata ribica

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 46023 posts

Posted 06 August 2012 - 04:04 PM

Jah, ne bo poceni, ampak boš vidla, da bo vredno. :wink:
  • 0

#304 Kalypso

Kalypso

zlata ribica

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 46023 posts

Posted 14 August 2012 - 04:51 PM

Slavolok zmage oz Arc de Triomphe... še ena pariška znamenitost, katere obisk je skorajda obvezen, ko si v Parizu.
Posted Image
Slavolok je posvečen vsem, ki so se borili in umrli za Francijo v času francoskih revolucionarnih in napoleonskih vojn v 18. in 19. stoletju, zato je okrašen s prizori bitk in napisi imen krajev francoskih zmag in generalom. Pod slavolokom se nahaja tudi grob neznanega vojaka iz prve svetovne vojne. Ob določenih urah in dneh lahko naletiš na procesijo polaganja venca na grob, ki pa roko na srce ni najbolj zanimiva.
Posted Image

Na slavolok se lahko tudi povzpneš. Vstopnina je za študente EU do 26. leta ob predložitvi osebnega dokumenta zastonj. Na stolp se povzpneš po polžastih stopnicah.
Posted Image

Na vrhu nato naletiš na še eno počastitev francoskih vojakov...
Posted Image

... in pa na trgovino, kjer lahko kupiš najrazličnejše spominke. Nakupa le teh pa ne priporočam, saj so za par evrov/centov dražji kot drugod po Parizu. Iz tega prostora se nato povzpneš na razgledno ploščad s katere se ponuja lep razgled na okolico...
Posted Image
Posted Image

Sam razgled ni tako lep kot je iz Eifflovega stolpa - Slavolok zmage je namreč nižji of Eiffla, pa vendar je vreden ogleda, saj lahko lepo vidiš kako pravilno načrtovan je Pariz. Na eni strani ulice vodijo do Louvra in njegovega majhnega slavoloka, na drugi strani do Grande Arche v finančni četrti La Défense. Nekoliko bolj prijazen kot Eiffel, je tudi do tistih, ki jih muči strah pred višino. Medtem ko lahko pri Eifflu med vzponom po stopnicah vidiš v globino, ti je to pri Slavoloku zmage prihranjeno. Sama razgledna ploščad je tudi manj klafostrobična kot ploščad Eifflovega stolpa.
Čakalne dobe za vzpon v času mojega obiska ni bilo. Vreme sicer ni bilo najboljše (kot lahko vidite iz slik), vendar je bila vidljivost kljub temu solidna.
  • 0

#305 Ana

Ana

terpsihora

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 30932 posts

Posted 02 November 2012 - 03:49 PM

Musée Edith Piaf

Muzej se v bistvu nahaja v njenem stanovanju v dvajsetem okrožju. Je zelo majhen in obisk je možen samo po predhodni rezervaciji. Prijeten starejši gospod te v stanovanju popelje skozi njeno življenje, ogledaš si lahko njene obleke, čevlje in meni najbolj zanimivo, pisma, ki jih je pisala svojim ljubeznim. Opozorim naj da je ogled voden v francoščini in zelo dvomim da gospod govori angleško.
Priporočam vsem, ki jih vsaj malo zanima ta del Pariške zgodovine, kajti Edith Piaf je vsekakor velik del Pariza. Slikanje žal ni dovoljeno, vseeno pa sem na internetu našla nekaj slik.

Posted Image Posted Image

Posted Image

Posted Image
  • 1
Viens, reste ici!

#306 Ana

Ana

terpsihora

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 30932 posts

Posted 04 November 2012 - 11:20 PM

Pariz čez vikend

Čez vikend je bila pri meni prijateljica, ki je bila v Parizu prvič. Želela je videti kar največ in sem zato za njo sestavila en obhod, kjer v dveh dneh vidiš dejansko vse. Mogoče bo kateri kdaj koristil, zato ga delim z vami.

Ona je prišla v soboto ob 11h in okoli 12h sva se komaj odpravili. Naj poudarim še to, da sva v dveh dneh metro uporabili 4x (torej če ste v paru lahko kupite carnet, kar je 10 metro vozovnic). Večino poti sva opravili peš.

1. Startali sva na M; Cambronne, torej pri meni doma. Da se orientirate, to je precej precej blizu Eiffla. Najprej sva zato šli do Eiffla, se sprehodili po Champ de Mars, šli na razgledno ploščad Trocadero, naredili par slik in po Quai Branly ob Seni nadaljevali pot.

2. Les Invalides. Tukaj sva malo posedeli, če startate prej imate čas tudi za postanek v muzeju, kjer je Napoleonova grobnica.

3. Tukaj sva prečkali Seno čez slavni most "Pont Alexandre" in prišli do Champs Elysées, ki sva si jih v soboto ogledali samo od daleč.

4. Pot sva nadaljevali do "Place de la Concorde" in "Jardin des Tuileries", kjer sva malce posedeli. Tukaj se tudi lepo vidi ravna linija - Concorde, Arc de Triomphe in La Defense.

5. Nadaljevali do Louvra. Spet, če imate čas lahko greste noter in pogledate Mona Liso, če pa ste bolj umetniške duše pa lahko naprimer celo nedeljo preživite v Louvru. Ampak to ni bil najin namen tokrat.

6. Po Quai du Louvre sva nadaljevali do Pont Neuf, kjer sva spet malo slikali. Iz tega mosta je lep razgleda na Tour Eiffel.

7. Odšli naprej in reko prečkali na "Pont Notre Dame" in odšli do Notredamske cerkve. Če imate še energijo se lahko nanjo povzpnete. Midve sva odšli v Latinsko četrt na kosilo. Tukaj imajo res super francoska kosila, za 12 eur dobite predjed, glavno jed in sladico.

8. Po kosilu sva se odpravili do Lardin du Luxembourg, kjer sva malo posedeli in nato z metrojem odšli domov.

Nedelja:

1. Zjutraj sva se odpravili z metrojem na Montmartre. Malo obhodili, spili kavo, pogledali umetnike in odšli do Arc de Triomphe. Nisva se povzpeli nanj, ker nisva imeli časa, ampak zelo priporočam.

2. Sprehod po Champs Elysées, to je v nedeljo v bistvu edina pametna točka, ker so trgovine dejansko odprte.

No, to je bil najin sprehod, videla je skoraj vse kar je v Parizu "treba" videt. Seveda obstaja še ogromno muzejev in krajev, ki so super, ampak v tako kratkem času mislim da je tudi to kar sva naredili fajn.

• 7
Viens, reste ici!

#307 Olivija

Olivija

Banana Bro

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 15173 posts
  • Interests:illustration, architecture, trees, cats, cats on trees...

Posted 05 November 2012 - 09:20 AM

Super!
  • 0

Odkriti srečo. Jo loviti in ujeti. Se prepustiti. Gledati z odprtimi očmi, vonjati, poslušati, se čuditi. Biti radoveden, ceniti lepoto in preproste, majhne in srčne stvari, srčne ljudi, trenutke. Čričke. Predvsem ne pozabi na čričke. Brez njih ni poletja.

#308 Ana

Ana

terpsihora

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 30932 posts

Posted 06 November 2012 - 02:33 AM

:wink:

Bois de Vincennes

Pariz ima zraven številnih čudovitih parkov tudi dva gozdova. Na Z in V strani mesta.

Posted Image

Bois de Vincennes se nahaja na V strani mesta, M; Porte Dorée in se razprostira na 995 hektarjih, torej je res ogromen. Če stopite dol na prej omenjeni postaji, ste v petih minutah že v gozdu, ki na začetku spominja na park. Meni je čudovit. Ogromne travnate površine, jezero, možnost najema malega čolnička za veslanje. Tukaj se dogajajo različne aktivnosti, ljudje na veliko športajo. Žal mi ni uspelo pri do "Fort de Vincennes", to je vojaška utrdba, ki se nahaja nekje v gozdu.

Posted Image Posted Image
  • 1
Viens, reste ici!

#309 Ana

Ana

terpsihora

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 30932 posts

Posted 21 November 2012 - 10:24 PM

Četrt Chaillot

Posted Image

Za raziskovanje te četrti, vam priporočam da se odpravite do metro postaje Bir Hakeim in nato prečkate Pont de Bir Hakeim, kjer lahko posnamete čudovito sliko Eiffla. Odpravite se do Musée du Vin, kjer imajo na dober način razložen razvoj vina, vinskih steklenic, nastanek penine... Na koncu obiska lahko degustirate vino. Meni je bil muzej všeč, ne bom pa rekla, da me je sezul. Nato nadaljujte do Cimetiere de Passy, kjer so pokopani številni znani, med drugim Debussy. Meni je pokopališče zelo zanimivo, saj je manj znano kot Pere Lachaise, malo dvignjeno in iz njega vidite Eifflov stolp.

Posted Image

Ogledate si lahko tudi "Maison de Balzac", če ste fanice. Tukaj je Balzac nekaj časa stanoval in tukaj so nastala nekatera njegova slavna dela. Danes je njegovo stanovanje muzej in tudi knjižnica. Jaz tega muzeja še nisem obiskala, ga pa vsekakor v kratkem bom. Za konec pa vam priporočam ogled Palače Chaillot, kjer je Napoleon želel zgraditi palačo za svojega sina, ampak je potem imperij padel. Danes je to tako imenovan "Trocadero" od koder je čudovit razgled na Eifflov stolp.

Posted Image
  • 0
Viens, reste ici!

#310 Kalypso

Kalypso

zlata ribica

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 46023 posts

Posted 22 November 2012 - 01:18 PM

Se strinjam z Ano, da je iz mostu Pont de Bir Hakeim in Trocadera ful dober razgled na Eifflov stolp.
  • 0

#311 Kalypso

Kalypso

zlata ribica

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 46023 posts

Posted 22 January 2013 - 01:00 AM

Musée du Louvre

68488_10151288193519926_1397457011_n.jpg

734623_10151288146284926_152139411_n.jpg

318013_10151288119594926_373602648_n.jpg

• 0

#312 Sarah

Sarah

Chihuahua with Attitude

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 30831 posts

Posted 22 January 2013 - 11:38 AM

:cry: th_heart.gif

• 0

Cosa vuoi che ti scriva?
Cosa vuoi che ti dica?
Tu sei ovunque in me.

#313 Kalypso

Kalypso

zlata ribica

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 46023 posts

Posted 13 February 2013 - 03:31 PM

Morda kateri pride prav:

Peljite svojo ljubezen v Pariz! - http://www.adria.si/...ubezen-v-pariz/

Ponudba velja samo za vozovnice, kupljene 13., 14. ali 15. februarja prek spleta na www.adria.si.

Povratne vozovnice po izredno ugodni ceni so na voljo za odhode iz Ljubljane: 2., 3., 5., 6. in 7. aprila ter za povratke 4., 5., 6., 8. in 9. aprila. 

521812_10151293378092671_2098284177_n.jp

• 0

#314 Nincha

Nincha

HP freak

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 18602 posts

Posted 22 February 2013 - 09:38 PM

tumblr_miletrXPC41ruxkbio1_400.gif

Gif iz najinega posnetka. :wub2: Pismo, tut Pariz mi je noro prirastel k srcu, sem vsako leto tam in ga prav pogrešam.

• 1

After all this time?

Always.

#315 Jinadaze

Jinadaze

Tough cookie

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 85935 posts

Posted 22 February 2013 - 10:21 PM

Vsako leto? :o

• 0

Normality is a paved road: It's comfortable to walk, but no flowers grow on it. 

― V. Van Gogh

#316 Nincha

Nincha

HP freak

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 18602 posts

Posted 22 February 2013 - 10:27 PM

Mislim ja, že tri leta zapovrstjo. Se kar navadiš. :)

• 0

After all this time?

Always.

#317 Frčica

Frčica

Dobra Samaritanka

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 14254 posts

Posted 05 March 2013 - 07:45 AM

http://www.rtvslo.si...-z-adrio/303704

Od aprila dalje Adria ponovno leti v Pariz.

• 0

Ljudje imajo radi, da jim kaj poveš, v pravih količinah, v skromnem, zaupnem tonu, in mislijo, da te poznajo, ampak te ne poznajo, poznajo podatke o tebi, dobijo samo dejstva, ne občutkov, ne, kaj si misliš o čemer koli, ne, kako si zaradi stvari, ki so se ti zgodile ali si se odločil zanje, tak, kot si. Vse, kar naredijo, je, da te napolnijo s svojimi občutki in mnenji in opažanji in ustvarijo novo življenje, ki ima s tvojim  bolj malo zveze, in tako si varen. (Per Petterson: Konje krast)

#318 Kalypso

Kalypso

zlata ribica

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 46023 posts

Posted 05 April 2013 - 07:26 PM

Punce, ki ste bivale v parizu prek Airbnb, a bi mi lahko proporočile kakšen apartma in hosta? Sem že sama iskala in je preprosto prevelika izbira, pa bi bila hvaležna za kak preverjen kontakt.

• 0

#319 Sarah

Sarah

Chihuahua with Attitude

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 30831 posts

Posted 05 April 2013 - 08:14 PM

A samo prek Airbnb pride v poštev? Midva sva bila tukaj, priporočam 100% (zdaj je tam lepa, jedilna miza in stoli, ne tako kot na sliki :P)

• 0

Cosa vuoi che ti scriva?
Cosa vuoi che ti dica?
Tu sei ovunque in me.

#320 Kalypso

Kalypso

zlata ribica

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 46023 posts

Posted 07 April 2013 - 02:04 PM

Hvala Sarah.