Jump to content

Photo

Potrebujem pomoč za faks, službo

• Please log in to reply
482 replies to this topic

#301 Špela

Špela

čajna žlička

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 29714 posts
  • Interests:making it happen. :)

Posted 12 August 2022 - 10:27 AM

Prenaša se že zdavnaj ne več, ker ti novi delodajalec odmeri dopust po njegovih kriterijih, poleg zakonsko določenega minimuma.  Ne moreš pa tudi pri starem kar porabit vsega, ki ti za tisto leto pripada, če ne boš pri njem zaposlen celo leto - če ne drug, te mora na to opozoriti kompetenten HR in/ali računovodja.  Če ga porabiš več, lahko delodajalec zahteva izplačilo oz. se poračuna pri zadnji plači, s čimer pa se delavcu ni potrebno strinjat, se mi zdi.  

• 0

“… People are rivers, always ready to move from one state of being into another. It is not fair, to treat people as if they are finished beings. Everyone is always becoming and unbecoming.” (Kathleen Winter: Annabel.)

Point of view is everything.(Kathleen Winter: Annabel.)

LIVE. LEARN.TRAVEL. LOVE.

#302 tasika

tasika

Sassenach

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 16981 posts

Sej drugace ti ga morajo pa izplacati. Glede prenosa pa vpr, ker ni nujno da bos pri novem imel isto dni, kot si imel prej.
  • 0
Če že delaš bedarije naj se ti vsaj posrečijo!

[Napoleon]

#303 tasika

tasika

Sassenach

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 16981 posts

Podvojen post.
  • 0
Če že delaš bedarije naj se ti vsaj posrečijo!

[Napoleon]

#304 Špela

Špela

čajna žlička

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 29714 posts

Posted 12 August 2022 - 10:29 AM

Sej drugace ti ga morajo pa izplacati. Glede prenosa pa vpr, ker ni nujno da bos pri novem imel isto dni, kot si imel prej.

Izplača se ga pa samo, če/ker ga nisi mogel koristiti in ne, ker ga pač nisi (hotel).  Mi smo imeli par takih primerov pa smo potem dokazali, da zadržkov s strani delodajalca, da zaposleni ni mogel koristiti dopusta, ni bilo in ni bilo izplačila.  Samo v izjemnih primerih se izplača pa še to mora biti vnaprej predvideno in kak sklep vsaj napisan, vnaprej. 

• 0

“… People are rivers, always ready to move from one state of being into another. It is not fair, to treat people as if they are finished beings. Everyone is always becoming and unbecoming.” (Kathleen Winter: Annabel.)

#305 Jinadaze

Jinadaze

Tough cookie

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 85938 posts

Posted 12 August 2022 - 10:30 AM

Hvala, Spela! Glede izplacevanja dopusta sem pa ze veckrat slisala, da tega ne pocnejo radi. Ne pri nas, nasploh.
  • 0

Normality is a paved road: It's comfortable to walk, but no flowers grow on it. 

― V. Van Gogh

#306 Špela

Špela

čajna žlička

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 29714 posts

Posted 12 August 2022 - 10:33 AM

Plus to, da moraš načeloma vrniti sorazmerni delež (preveč) izplačanega regresa, ker ga do 1. 7. dobiš izplačanega za celo leto. 

• 0

#307 Barbarina

Barbarina

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 19147 posts

Posted 12 August 2022 - 10:37 AM

Ja, to ponavadi pri plači odtrgajo.

• 0

#308 Jinadaze

Jinadaze

Tough cookie

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 85938 posts

Posted 12 August 2022 - 10:44 AM

Pa sorazmerni delez regresa tudi.
  • 0

― V. Van Gogh

#309 Barbarina

Barbarina

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 19147 posts

Posted 12 August 2022 - 10:48 AM

Ja, saj regres sem mislila?

• 0

#310 Jinadaze

Jinadaze

Tough cookie

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 85938 posts

Posted 12 August 2022 - 10:50 AM

Aja, spregledala sem Spelin post, da je o regresu govora.
  • 0

― V. Van Gogh

#311 Kami

Kami

Ginger Mrs. Darcy / Fraser

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 24541 posts

Posted 12 August 2022 - 12:58 PM

Ja, vem.
Pri nas vsi dopust koristijo med odpovednim rokom. Jaz imam odpovednega roka 2 tedna. :D

to je pa res malo. 

Jaz sem imela v prejšnji službi dva meseca, moji naslednjici je dala 3 mesece, čeprav je protizakonito, kakor vem :)

• 0

Put A Kilt On It!

Everybody knows how to raise children, except the people who have them.

#312 Jinadaze

Jinadaze

Tough cookie

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 85938 posts

Posted 12 August 2022 - 01:00 PM

Standard, ce si v firmi manj kot eno leto.
  • 0

― V. Van Gogh

#313 Eli

Eli

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 6791 posts

Posted 12 August 2022 - 01:05 PM

Ja kar ni po zakonu pač ne velja.
Enako majo nekatere kolektivne določenega višjega, ampak ne velja, če zakon določa ugodneje.
  • 0
With all the paradoxes in life...i could be mango and not know it!

#314 Jinadaze

Jinadaze

Tough cookie

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 85938 posts

Posted 12 August 2022 - 05:09 PM

Pri nas je kvečjemu tako, da se odpovedni rok po dogovoru z nadrejenim skrajša, ti grejo na roko. Saj če daš odpoved, imaš verjetno že drugo službo in je fajn, če prideš tja čimprej. Pa tudi nasploh se mi zdi, da je za bodočega delodajalca velik plus, da te ne rabi čakat.

• 0

― V. Van Gogh

#315 Kami

Kami

Ginger Mrs. Darcy / Fraser

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 24541 posts

Posted 13 August 2022 - 09:03 AM

Seveda je fajn, da cim prej prides na novo delovno mesto. Zakomplicira se, ko mora zdajsnji delodajalec dat ven razpis, da naredi razgovore, kar traja vsaj 14 dni, ce ne en mesec. Potem treba z novim podpisat, da da on pri prejsnjem odpoved in cakat da je on prost. Ce so primopredaje dela in prenos znanja, manjsi delodajalec zeli vsaj en mesec, ce ne dva, da se to preda.

Jaz sem se z novo sluzbo zmenila, da so me celo 3 mesece cakali, (en mesec iskanja, en mesec njenega odpovednega roka), primopredaje je bilo en mesec in se vedno sva na vezi s tanovo v bivsi sluzbi, ker pridejo specificne stvari, ki jih nobena ne ve, ker sem to izkljucno samo jaz delala. V vecjis sistemih imas verjetno ze avtomatsko urejeno nadomescanje.

Vsi si pa seveda zelijo, da ta novi jutri pride delat.
  • 0

Put A Kilt On It!

Everybody knows how to raise children, except the people who have them.

#316 Jinadaze

Jinadaze

Tough cookie

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 85938 posts

Posted 13 August 2022 - 11:06 AM

Se strinjam, ni pa povsod tako. Ko so pri nas maja odpustili petino firme, seveda namesto njih niso zaposlovali novih, ker je bil razlog racionalizacija stroskov. Njihovo delo so si “enostavno” razdelili preostali. Vsi seveda blazno zadovoljni, ker njihova placa je itak ostala enaka.
Ce das odpoved, je pa tudi odvisno od razlogov in okoliscin, kdaj bos sel. Meni npr. trenutno pripada se toliko dopusta, da me lahko ze naslednji dan ne bi bilo.
  • 0

― V. Van Gogh

#317 Špela

Špela

čajna žlička

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 29714 posts

Posted 24 August 2022 - 09:35 AM

Potrdilo o nekaznovanosti potrebujem za rabo v tujini - ga je že pred prevodom potrebno opremiti z apostille žigom in potem še prevod ali je dovolj, da ima samo prevod s strani sodnega tolmača apostille? 

• 0

#318 bellini

bellini

odvisnik

• Redni člani
  • PipPipPipPip
  • 4151 posts

Posted 24 August 2022 - 09:59 AM

Ne razumem najbolj vprašanja. Saj tolmač prevod poveže skupaj z listino, ki jo prevede in potem na vrvico da svoj žig.

• 0

#319 Špela

Špela

čajna žlička

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 29714 posts

Posted 24 August 2022 - 10:19 AM

Ja, to že, za tujino pa potrebujem še apostille - to pomeni, da je dokument veljaven v tujini.  Za to me zanima a mora biti apostille tudi na SLO izvirniku ali je dovolj, da je samo na prevodu?  Meni je logično, da samo na prevodu, sej izvirnika v tujini tako ne razumejo, notar pravi najprej apostile, na MP so mi pa izvirnik zavrnili za apostilirati, lol. 

• 0

#320 Kalypso

Kalypso

zlata ribica

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 46024 posts

Posted 24 August 2022 - 10:27 AM

Original je na obrazcu in bi ze tako ali tako moral imet stempelj, ki potrjuje veljavnost. Tolmac ga pa poveze z vrvico na prevod in gor pritisne svoj štempelj - apostile, tako da sta oba obrazca potem en dokument, ki je uradno veljaven v tujini. Notarja sploh ne potrebujes, ce ti to naredi sodni tolmac. Vsaj pri prevodu rojstnega lista je bilo tako. Predvidevam, da je z potrdilom o kaznovanosti enako.
  • 0

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users